Skip to Content

Letters leren; spelletjes om te oefenen met herkennen en schrijven voor peuters of kleuters?

Letters leren; spelletjes om te oefenen met herkennen en schrijven voor peuters of kleuters?

Letters leren saai? Welnee, dat is maar net wat je als ouders aanbiedt aan je kindje. Door gezellig samen ermee bezig te zijn, is het voor je kleintje al snel leuk om letters te leren. En als je dan ook nog eens varieert in hoe je die letters leert, wordt het allemaal nog een stuk leuker!

Lettergrepen

Oefenen met lettergrepen; wijs voorwerpen aan en laat je kind deze benoemen en klap dan samen om te tellen hoeveel lettergrepen dat woord heeft.

Laat ze eventueel aankruizen hoeveel het er zijn en ga op zoek naar woorden met zoveel mogelijk lettergrepen of juist zoveel mogelijk met slechts 1 lettergreep.

Rijmen

Wijs een voorwerp aan of stop wat voorwerpen in een mand. Bedenk samen rijmwoorden op het voorwerp (voorbeeld blok – sok). Om het iets makkelijker te maken, kun je ook al voorwerpen in de mand doen die op elkaar rijmen.

Zoek de spullen dan bij elkaar (sok-blok, beer-peer, tas-jas, pop-dop, fles-mes, boek-koek, plant-krant, schrift-stift, vaas-kaas, pan-kan).

Letterspeurtocht

Schrijf of typ diverse letters op een blad en hang deze op in het huis. Laat het kind op zoek gaan naar de letters en aanstrepen op het blad als de letter is gevonden.

Of geef je kind een letter en laat het zoveel mogelijk voorwerpen vinden die met die letter beginnen.

Praatplaat

Print iedere week een praatplaat uit en praat daar met je kind over; wijs bijvoorbeeld dingen aan en vraag je kind die te benoemen.

Bedenk er een verhaaltje bij of laat je kind bepaalde dingen zoeken op de plaat. Stel vragen over wat ze zien, of denken wat er gebeurt of waarom etc.

Letters schrijven in scheerschuim

Pak de scheerschuim van papa en spuit een flinke bol op tafel, of de vloer van de badkamer en teken daar vervolgens allemaal letters in en laat je kind die natekenen. Ook zonder letters leren is spelen met scheerschuim een hele leuke activiteit!

Letters verstoppen

Vindt jouw kleuter het ook zo leuk om verstoppertje te spelen? Dat komt goed uit. Alleen verstoppen we ons nu niet zelf, maar wij verstoppen de letters, die je kind mag gaan zoeken.

Wil je jouw kindje de letter A leren? Knip dan grote en kleinere letters uit een stuk karton. Verstop deze in een bepaalde ruimte en laat je wurm heerlijk zoeken.

Om het moeilijker te maken verstop je uiteindelijk ook andere letters. Nu maar eens zien of hij/zij de goede weet op te sporen en de foute laat liggen.

Letters ontdekken in bestaande dingen

Opnieuw gaan we voor de letter A. Ga eens met je kind alle dingen na in de ruimte waar je zit. En laat hem eens nadenken of dat woord met de letter A begint.

Kan hij al goed klanken/letters herkennen? Dan kan je het uitdagender maken door niet alleen voor de beginletter te gaan, maar ook te kijken of er een A in het hele woord voorkomt.

Zo breidt je stapsgewijs het letters leren uit.

Letters schrijven

Oefenen met de vorm van de letter kan natuurlijk op veel manieren. Eerst laat je je kindje de letters overtrekken, daarna mag het zelf de letter gaan maken. Maar ook leuk om te doen: de letter schrijven en er daarna iets anders van maken.

Laat het hem zelf bedenken wat hij van de letter zou kunnen maken. Het kan zelfs een klein ezelsbruggetje voor hem zijn.

Want weet hij later even niet meer wat nu ook alweer een bepaalde letter is, dan weet hij misschien nog wel wat hij ervan gemaakt heeft… en daarmee komt dan ook misschien wel de bijbehorende vorm van de letter naar boven!

Letters in reclames zoeken

Loop je in een winkelgebied, dan word je niet goed van de reclames overal. Dat kan je ook even grondig gebruiken.

Laat je kind maar lekker op zoek gaan naar een bepaalde letter op al die borden! Heeft het ook iets te doen terwijl jij de etalages bekijkt ;-)

Filmpjes, games online

Ook letters zijn, net als vormen en cijfers, een geliefd onderwerp bij programma’s als Sesamstraat. Maar ook andere leuke filmpjes laten je kindje op een leuke manier oefenen met letters. Of wat dacht je van spelletjes en apps letters leren online?

Heb je even geen tijd om mee te doen of wil je zoon of dochter echt even achter een beeldscherm? Dan zijn dit leerzame opties!

Boekjes

Uiteraard zijn er ook boekjes te koop of te leen bij de bieb, die met letters leren te maken hebben. Samen aan de slag of om door het kindje zelf bekeken te worden.

Handletteren ;-)

Ben je zelf gek op handletteren? Prima toch: laat ze lekker mee doen!

Eerst een mooie letter maken en daarna deze mooi inkleuren of prachtige bloemetjes eromheen tekenen. Heerlijk voor op een regenachtige middag!

Kleien

Ja hoor, ook met klei kan je de mooiste letters kneden. Kennen ze al een paar letters?

Misschien kunnen ze dan al wel verschillende woordjes maken met hun eigen gemaakte letters leren!

Insteekmozaïek

Het oefenen van letters leren kan ook prima met insteekmozaïek. Het kan nog een hele toer zijn om op de juiste vorm te komen, maar zo wordt de vorm wel goed bestudeerd!

Natuurlijk de letterdoos

Mijn kinderen hadden op school een letterdoos. Maar ook thuis kan je natuurlijk met een letterdoos heerlijk aan de slag. Eerst kan je oefenen door meerdere letters neer te leggen en je kindje er de goede uit te laten kiezen, bijvoorbeeld.

Zijn ze al meer bekend met letters, dan kunnen ze zelf woordjes gaan maken. En uiteindelijk zelfs zinnetjes. Zonder meteen al die vormen foutloos te moeten schrijven…

Rijgen

Leuk voor de creatievelingen onder onze kids is het rijgen van een ketting.

Natuurlijk met letterkraaltjes erbij, zodat ze hun eigen naam kunnen maken. Of een ander woord uiteraard.

Letters meppen

Bij klasvanjufLinda.nl kwam ik een leuk spelletje tegen. Dit kan alleen met je eigen kindje gespeeld worden. Maar heb je vriendjes te spelen of zelf meer kinderen in de leerfase? Dan is dit een heel leuk wedstrijdje.

Schrijf op een groot vel verschillende letters. Ieder kind krijgt een vliegenmepper, maar je zou natuurlijk ook gewoon een opgerolde krant kunnen geven.

Het vel hang je op en de letter die je noemt, moeten zij meppen. Wie het eerst was, heeft een punt!

De meeste woordjes maken

Tja, al die letters zitten ook op een toetsenbord. Weliswaar niet helemaal hetzelfde eruitziend als de geschreven letters, maar ja, hoeveel kinderen krijgen niet al les op een IPad o.i.d. als ze nog héél jong zijn?

Kennen ze al een paar lettertjes? Laten ze maar eens gewoon gaan typen in Word en proberen om zoveel mogelijk woordjes te maken!

Natuurlijk kan dit ook zonder computer. Je kind verzint zoveel mogelijk woordjes met bijvoorbeeld de beginletter B. Jij noteert ze.

Dagje naar het strand?

Mooi weer, dus zin in een stranddag? Dan zullen de kinderen al snel heerlijk aan het bouwen zijn met emmertjes en schepjes. Maar je kan ook eens iets anders doen en ze letters laten schrijven in het harde zand vlakbij de zee.

En ja hoor: daar spoelt de zee de letter weer weg. Goed, snel opnieuw doen dus!

Verschillende vormen van een letter

Is je kind al meer ervaren met letters? Dan kan het nog best verwarrend zijn dat je 1 letter op meerdere manieren kan schrijven. Een hoofdletter, een kleine letter en dan zijn er ook nog letters die zelfs meerdere vormen hebben.

De hoofdletter H, bijvoorbeeld, heb ik heel anders geleerd dan mijn kinderen. Om nog maar te zwijgen over de a, die meerdere vormen heeft of hoofdletter Q en….

Schrijf het alfabet op, iedere letter op een eigen stukje papier. Daarbij probeer je ook alle varianten te schrijven op een eigen blaadje.

Laat je kind de letters die bij elkaar horen opzoeken! Zelf oefenen met alle varianten naschrijven kan uiteraard een mooie afsluiting zijn.

Hoe oefen jij letters leren herkennen met de kinderen?

Spelletjes
Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.