De regenboog is voor veel mensen iets ‘magisch’. Wie roept er nu niet ‘Ik zie een regenboog!’ als je die prachtige kleurenboog aan de hemel ziet staan? Hoeveel foto’s worden er wel niet van gemaakt? Wil je aan de slag met de regenboog? Gewoon op een ‘saaie’ middag met de kinderen thuis of misschien op de club of in de klas? Er is van alles te doen rondom dit thema en je kunt het heerlijk kleurig maken!
Wat is de regenboog?
Je kunt allereerst uitleggen wat de regenboog nu eigenlijk is. Laat de kinderen eerst zelf maar eens bedenken wat het zou kunnen zijn. Dat kunnen heel verrassende antwoorden opleveren, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.
De regenboog ontstaat door zonnestralen die tegen de nevel van waterdruppeltjes aan schijnt. Het is puur een optisch effect en ontstaat niet enkel aan de hemel in een soort boog, maar kan ook veroorzaakt worden op andere plekken.
Denk maar aan het water uit de tuinslang als je in de zomer de tuin water geeft. Ook bij een waterval kan dit kleureneffect ontstaan.
Een regenboog maken
Zelf een regenboog ‘opwekken’ is vanzelfsprekend iets wat niet mag ontbreken bij dit thema. Maar hoe kun je dit doen? Allereerst moet je wel zon hebben… Hoewel we ook een variant hebben zonder zon.
Met een tuinslang sproeien als de zon schijnt. Probeer het maar eens zo te doen dat er de kleuren van de regenboog in te zien zijn! De zon kan dan het beste vanachter je vandaan schijnen.
Zet een bak met water neer en zet hier een spiegeltje in, zodat het enigszins schuin staat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een bolletje klei zo te kneden dat het spiegeltje er tegenaan kan leunen. Nu zorg je ervoor dat er zonlicht tegen het spiegeltje aan schijnt. Hierdoor zal er licht weerkaatsen. Houd een stukje wit papier zo dat dit weerkaatste licht erop valt. En jawel: daar zie je de kleuren van de regenboog!
Of zet een glas water neer, bijvoorbeeld op een tafel voor het raam waar de zon doorschijnt. Maak het raam nat met heet water. Nu leg je een vel wit papier neer op de grond om zo de regenboog te vangen. (Bron: Wikihow)
Geen zon? Ga naar een plek waar het donker is in huis en waar de muren wit zijn. Hier zet je een glas water neer met een spiegeltje erin. Met een zaklantaarn schijn je nu op het spiegeltje/het water en de regenboog zal op de muur verschijnen.
Nog eenvoudiger: leg een cd neer op een plek waar de zon schijnt of waar er ander fel licht opvalt. Ook dan zal je de kleuren gewaarworden op de cd zelf!
De kleuren van de regenboog
Wil je iets gaan knutselen met dit thema? Dan kun je de kinderen lekker zelf laten bedenken hoe ze de regenboog kleuren. Maar wil je het wel ‘echt’ houden, dan is de juiste volgorde: rood (is de buitenste kleur), oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Overigens maakt ons brein dat ervan want in het echt zijn er veel meer kleurnuances!
Regenboogvanger
Verzamel oude cd’s en hang deze aan mooie koordjes op ongelijke hoogtes voor het raam. Schijnt de zon erop? Dan zullen de kleurtjes dus verschijnen (zoals hierboven al staat). Maak ze nog mooier door ze te kleuren met permanent markers! Misschien is het effect dan wel weg van het vangen van de regenboog, maar je zou natuurlijk wel zelf de regenboogkleuren erop kunnen verven.
Met gewone cd’s krijg je dus dit effect. Overigens ook fijn om te gebruiken om vliegen te verjagen! Die schijnen een hekel te hebben aan dit licht. Mijn eigen ervaring in mijn grote katten- en konijnenren was heel positief. Ik had in huis meer vliegen dan in de ren!
Regenboog assimilatie
Zet stippen op een vel keukenpapier en hang deze in het water zodat het water kleurt en het papier een kleurtje geeft.
Rainbow skittles experiment
Leg skittles in een cirkel in een bord met water zodat de kleurstof oplost in het water.
Een 3D knutselwerkje
Hoe leuk is dit 3D-werkje van een regenboog! Je hebt eigenlijk alleen maar gekleurd papier nodig! Een werkje wat ook prima door meerdere leeftijden gedaan kan worden.
Regenboog mozaïek
Regenboog weven
Regenboog dobbelstenen
Regenboog armbandjes
Een lintjes regenboog
Met karton en lintjes in regenboogkleuren kun je ook een leuk werkje maken voor aan de muur. Staat lekker gezellig met al die kleurtjes en is ook nu weer niet ingewikkeld om te maken!
Regenboog danslintjes
Regenboog met fruit loops
Regenboog sensory
Lees ook: Regenboog pasta kleuren
Lees ook: Rijst kleuren
Grimm’s regenboog
Lees ook: Grimm’s regenboog ideeën
Fijne motoriek
Regenboog doekjes
Regenboogslinger
Een leuk kleurig werkje dat ieder kind kan doen: met dun karton een slinger maken door ringetjes aan elkaar te maken. Uiteraard in de kleuren van de regenboog. Je kunt het in het klein doen en er zo een kettinkje van maken of je pakt groots uit en je maakt er een slinger van!
Een regenboogbolletje maken
Je kunt dit fleurige balletje (pompon) maken om ergens aan vast te maken, bijvoorbeeld aan een tas of een sleutelhanger. Of je maakt er meer en hangt ze voor je raam. Of misschien is het wel gewoon leuk om het door de kamer te laten rollen…
Regenboog mobiel
Regenboog fruit
Lees ook: Regenboog fruit spiesjes
Regenboog taart
Lees ook: Kindertaart maken
Feestidee!
Ga je dit thema gebruiken bij een feestje (bijvoorbeeld op een unicorn feestje) dan is het een heel leuk idee om de feesttafel ook aan te passen. Kijk maar eens bij dit voorbeeld hoe vrolijk dat staat!
Christelijke achtergrond
Vanuit de Bijbel wordt de regenboog gebruikt als symbool van Gods belofte dat hij nooit meer een zondvloed zal laten komen. Volgens Wikipedia was het de eerste keer dat de regenboog genoemd werd en heeft men daardoor ook bedacht dat het bij de zondvloed voor het eerst geregend zou hebben. Ik moet bekennen dat die beredenering voor mij volkomen nieuw is (en ik heb toch echt een christelijke achtergrond).
Regenboog als symbool
De regenboog is niet alleen in christelijke kringen een symbolisch teken wat vaak gebruikt wordt. De regenboogvlag bestaat bijvoorbeeld sinds 1978 en was toen symbool voor de Gay Pride. Inmiddels wordt het gebruikt om aan te duiden dat iedereen erbij hoort (uitgedrukt door al die verschillende kleuren) ongeacht geaardheid. Meer uitleg hierover kun je vinden bij De Correspondent, want de oorspronkelijke bedenker had een bedoeling met iedere kleur.
Overigens bestaat de regenboogvlag uit meer kleuren dan de echte regenboog en is er inmiddels een variant bijgekomen, met minder horizontale balken, maar met weer een extra vak erin verwerkt. Waar ook niet iedereen het mee eens is…
- 25 Heerlijke vegetarische hapjes voor elke gelegenheid - 9 September 2024
- 7 Populaire straatspellen van vroeger en nu - 8 September 2024
- 25x Knutselen met eikeltjes voorbeelden & ideeën - 6 September 2024