Zwangerschapskalender

 

Je bent zwanger! Natuurlijk wil je alles weten over de baby in je buik. Hoe ontwikkelt het, hoe groot is het en wat kan het allemaal al? Maar je wilt vast ook wel graag weten hoe het nu met jou gaat. Want ook jouw eigen lichaam verandert voortdurend tijdens de zwangerschap. Wat is er fijner dan per week te kunnen kijken hoe het met de zwangerschap gaat? Daarom deze lijst, zodat jij per week kunt checken hoe groot je kindje al is én wat er bij jou deze week anders is.

Zwangerschapskalender; 1, 2, 3 weken zwanger

De drie eerste weken van je zwangerschap zijn eigenlijk ook meteen de vreemdste weken van je zwangerschap. De eerste twee ben je immers nog helemaal niet zwanger. Dit zijn de weken tussen het begin van je menstruatie en je eisprong. Maar ongeveer bij week drie is er hét moment dat het allereerste, prille begin van je baby ontstaat: de bevruchting. Een groot wonder en dat gebeurt zomaar in je eigen buik.

Zwangerschapskalender; 1, 2, 3 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 4 weken zwanger

Eind deze week zou je (bij de meeste vrouwen) ongesteld moeten worden. Zeker als je bewust zwanger wilt worden, is dit een spannende week. En dan ben je overtijd en besef je voor het eerst dat je misschien wel zwanger bent. Je kunt vast niet wachten om de test te kunnen doen! En terwijl jij net weet dat je zwanger bent, is het kleine klompje cellen ondertussen al verworden tot een echt embryo.

Zwangerschapskalender; 4 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 5 weken zwanger

Je weet het nu misschien net zelf of je hebt al vroeg getest en weet het nu een paar dagen, in ieder geval zal je nog best moeten wennen aan dit mooie nieuws. Wat doe je: wil je het uitjubelen en kan je echt je mond niet houden, of blijft het nog even heerlijk jullie mooie geheimpje? Je baby groeit ondertussen hard door. Het hartje wordt gevormd en ook de bloedsomloop wordt al aangelegd.

Zwangerschapskalender; 5 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 6 weken zwanger

Zou je nu stiekem even naar binnen kunnen kijken dan zul je versteld staan. Dat kleine embryootje heeft al een hartje wat klopt. En hoe gaat het met jou? Heb je last van zwangerschapskwaaltjes, zoals de beruchte misselijkheid? Of ben jij één van de geluksvogels die er fluitend door heen gaan?

Zwangerschapskalender; 6 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 7 weken zwanger

Al zeven weken zwanger en wat gaat de ontwikkeling van je baby hard! Ze hebben het wel eens over vingertjes en teentjes tellen als je kindje geboren is, maar wist je dat die er nu al zijn? Hat hartje van je baby klopt razendsnel en geeft zo je kleintje de boost om lekker hard te groeien! Hoewel aan de buitenkant aan jou nog niks te zien is, gebeurt er dus van binnen heel veel. Je lichaam stelt zich op alle manieren in om nu voor je baby te zorgen.

Zwangerschapskalender; 7 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 8 weken zwanger

Einde van de tweede maand alweer. De niertjes van de baby zijn af én werken al. Je kindje plast dus ook al. Ook heeft je baby een mondje en wordt dus steeds completer. En hoe gaat het met jou? Misschien heb je opeens trek in hele andere dingen. Ook dat hoort erbij.

Zwangerschapskalender; 8 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 9 weken zwanger

Je baby is nu geen embryo meer, maar gaat nu door het leven als een foetus. Zijn hersentjes worden razendsnel aangelegd. En ze sturen ook meteen de spieren van je baby aan en zijn organen. Al met al is je baby al een echt mensje geworden. En hoe is het met jou? Passen je kleren nog of wordt het toch tijd voor een lekker dagje shoppen voor positiekleding?

Zwangerschapskalender; 9 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 10 weken zwanger

Tien weken zwanger: je bent dus op een kwart. Je kunt ontzettend moe zijn, wat niet raar is want je lijf is hard aan het werk. En dan hebben we het nog niet eens over alle emoties waar je zelf doorheen gaat. Gelukkig is de kans op een miskraam vanaf nu in ieder geval een stuk kleiner.

Zwangerschapskalender; 10 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 11 weken zwanger

Het mondje van de baby is nu ontwikkeld, dat het ook kan proeven. Het proeft nu dus het vruchtwater, wat het binnenkrijgt. Leuk voor jezelf om te doen: activiteiten die echt met je zwangerschap te maken hebt. Bijvoorbeeld zwangerschapszwemmen of – yoga. Niet alleen leuk om te doen, maar ook voor de contacten die je maakt met andere zwangeren.

Zwangerschapskalender; 11 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 12 weken zwanger

Als je het nog niet gedaan hebt, dan is het nu een mooi moment om je zwangerschap bekend te maken. Een miskraam is praktisch niet meer aan de orde en je baby? Die is nu eigenlijk al af en hoeft alleen nog maar te groeien én te rijpen.

Zwangerschapskalender; 12 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 13 weken zwanger

Omdat de baby nu helemaal af is, kan alle energie gebruikt worden om te groeien. Je hebt het eerste trimester nu gehad. Op naar het tweede deel van je zwangerschap. Misschien begin je nu toch ook aan de buitenkant wel een beetje te zien dat je zwanger bent.

Zwangerschapskalender; 13 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 14 weken zwanger

Je begint nu aan de middelste drie maanden van je zwangerschap. Voor de meeste vrouwen de fijnste periode omdat de kwaaltjes minder of over zijn en je nog geen last hebt van mobiele ongemakken. En de baby? Die groeit razendsnel door!

Zwangerschapskalender; 14 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 15 weken zwanger

Licht en donker: je baby kan het nu onderscheiden. Zou je graag nog eens naar je baby willen kijken? Dat kan, want vanaf nu kan je een pretecho laten maken. Lekker even genieten. Eventueel kan je dan kijken of het om een jongetje of een meisje gaat!

Zwangerschapskalender; 15 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 16 weken zwanger

Een slaapliedje zingen voor je baby? Helemaal geen raar idee want je baby kan je nu horen (en zo leert hij je stem en het liedje herkennen…). Je baby duikelt er lustig op los, alleen zal jij dit waarschijnlijk nog niet voelen. Nog even geduld!

Zwangerschapskalender; 16 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 17 weken zwanger

Het gezichtje van je baby wordt steeds volmaakter en hoewel zijn oogjes nog dicht zitten oefent hij wel met zijn oogspieren. Jouw buik zal nu ook echt aan het groeien zijn. Zo ziet iedereen dat je zwanger bent!

Zwangerschapskalender; 17 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 18 weken zwanger

Jouw buik zal nu behoorlijk veranderen. Je baarmoeder reikt namelijk al tot aan je navel. Door alle hormonale veranderingen is het belangrijk om aan je bekkenbodem te denken. Doe regelmatig oefeningen om o.a. pijn minder kans te geven.

Zwangerschapskalender; 18 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 19 weken zwanger

Jouw baby beweegt veel. En, heb jij je baby zelf al voelen bewegen? Vaak als jij in rust bent, want jouw eigen bewegingen wiegt hem juist in slaap! Hoe zit