Skip to Content

Zwangerschapskalender

Je bent zwanger! Natuurlijk wil je alles weten over de baby in je buik. Hoe ontwikkelt het, hoe groot is het en wat kan het allemaal al? Maar je wilt vast ook wel graag weten hoe het nu met jou gaat. Want ook jouw eigen lichaam verandert voortdurend tijdens de zwangerschap. Wat is er fijner dan per week te kunnen kijken hoe het met de zwangerschap gaat? Daarom deze lijst, zodat jij per week kunt checken hoe groot je kindje al is én wat er bij jou deze week anders is.

Zwangerschapskalender; 1, 2, 3 weken zwanger

De drie eerste weken van je zwangerschap zijn eigenlijk ook meteen de vreemdste weken van je zwangerschap. De eerste twee ben je immers nog helemaal niet zwanger. Dit zijn de weken tussen het begin van je menstruatie en je eisprong. Maar ongeveer bij week drie is er hét moment dat het allereerste, prille begin van je baby ontstaat: de bevruchting. Een groot wonder en dat gebeurt zomaar in je eigen buik.

Zwangerschapskalender; 1, 2, 3 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 4 weken zwanger

Eind deze week zou je (bij de meeste vrouwen) ongesteld moeten worden. Zeker als je bewust zwanger wilt worden, is dit een spannende week. En dan ben je overtijd en besef je voor het eerst dat je misschien wel zwanger bent. Je kunt vast niet wachten om de test te kunnen doen! En terwijl jij net weet dat je zwanger bent, is het kleine klompje cellen ondertussen al verworden tot een echt embryo.

Zwangerschapskalender; 4 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 5 weken zwanger

Je weet het nu misschien net zelf of je hebt al vroeg getest en weet het nu een paar dagen, in ieder geval zal je nog best moeten wennen aan dit mooie nieuws. Wat doe je: wil je het uitjubelen en kan je echt je mond niet houden, of blijft het nog even heerlijk jullie mooie geheimpje? Je baby groeit ondertussen hard door. Het hartje wordt gevormd en ook de bloedsomloop wordt al aangelegd.

Zwangerschapskalender; 5 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 6 weken zwanger

Zou je nu stiekem even naar binnen kunnen kijken dan zul je versteld staan. Dat kleine embryootje heeft al een hartje wat klopt. En hoe gaat het met jou? Heb je last van zwangerschapskwaaltjes, zoals de beruchte misselijkheid? Of ben jij één van de geluksvogels die er fluitend door heen gaan?

Zwangerschapskalender; 6 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 7 weken zwanger

Al zeven weken zwanger en wat gaat de ontwikkeling van je baby hard! Ze hebben het wel eens over vingertjes en teentjes tellen als je kindje geboren is, maar wist je dat die er nu al zijn? Hat hartje van je baby klopt razendsnel en geeft zo je kleintje de boost om lekker hard te groeien! Hoewel aan de buitenkant aan jou nog niks te zien is, gebeurt er dus van binnen heel veel. Je lichaam stelt zich op alle manieren in om nu voor je baby te zorgen.

Zwangerschapskalender; 7 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 8 weken zwanger

Einde van de tweede maand alweer. De niertjes van de baby zijn af én werken al. Je kindje plast dus ook al. Ook heeft je baby een mondje en wordt dus steeds completer. En hoe gaat het met jou? Misschien heb je opeens trek in hele andere dingen. Ook dat hoort erbij.

Zwangerschapskalender; 8 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 9 weken zwanger

Je baby is nu geen embryo meer, maar gaat nu door het leven als een foetus. Zijn hersentjes worden razendsnel aangelegd. En ze sturen ook meteen de spieren van je baby aan en zijn organen. Al met al is je baby al een echt mensje geworden. En hoe is het met jou? Passen je kleren nog of wordt het toch tijd voor een lekker dagje shoppen voor positiekleding?

Zwangerschapskalender; 9 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 10 weken zwanger

Tien weken zwanger: je bent dus op een kwart. Je kunt ontzettend moe zijn, wat niet raar is want je lijf is hard aan het werk. En dan hebben we het nog niet eens over alle emoties waar je zelf doorheen gaat. Gelukkig is de kans op een miskraam vanaf nu in ieder geval een stuk kleiner.

Zwangerschapskalender; 10 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 11 weken zwanger

Het mondje van de baby is nu ontwikkeld, dat het ook kan proeven. Het proeft nu dus het vruchtwater, wat het binnenkrijgt. Leuk voor jezelf om te doen: activiteiten die echt met je zwangerschap te maken hebt. Bijvoorbeeld zwangerschapszwemmen of – yoga. Niet alleen leuk om te doen, maar ook voor de contacten die je maakt met andere zwangeren.

Zwangerschapskalender; 11 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 12 weken zwanger

Als je het nog niet gedaan hebt, dan is het nu een mooi moment om je zwangerschap bekend te maken. Een miskraam is praktisch niet meer aan de orde en je baby? Die is nu eigenlijk al af en hoeft alleen nog maar te groeien én te rijpen.

Zwangerschapskalender; 12 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 13 weken zwanger

Omdat de baby nu helemaal af is, kan alle energie gebruikt worden om te groeien. Je hebt het eerste trimester nu gehad. Op naar het tweede deel van je zwangerschap. Misschien begin je nu toch ook aan de buitenkant wel een beetje te zien dat je zwanger bent.

Zwangerschapskalender; 13 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 14 weken zwanger

Je begint nu aan de middelste drie maanden van je zwangerschap. Voor de meeste vrouwen de fijnste periode omdat de kwaaltjes minder of over zijn en je nog geen last hebt van mobiele ongemakken. En de baby? Die groeit razendsnel door!

Zwangerschapskalender; 14 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 15 weken zwanger

Licht en donker: je baby kan het nu onderscheiden. Zou je graag nog eens naar je baby willen kijken? Dat kan, want vanaf nu kan je een pretecho laten maken. Lekker even genieten. Eventueel kan je dan kijken of het om een jongetje of een meisje gaat!

Zwangerschapskalender; 15 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 16 weken zwanger

Een slaapliedje zingen voor je baby? Helemaal geen raar idee want je baby kan je nu horen (en zo leert hij je stem en het liedje herkennen…). Je baby duikelt er lustig op los, alleen zal jij dit waarschijnlijk nog niet voelen. Nog even geduld!

Zwangerschapskalender; 16 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 17 weken zwanger

Het gezichtje van je baby wordt steeds volmaakter en hoewel zijn oogjes nog dicht zitten oefent hij wel met zijn oogspieren. Jouw buik zal nu ook echt aan het groeien zijn. Zo ziet iedereen dat je zwanger bent!

Zwangerschapskalender; 17 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 18 weken zwanger

Jouw buik zal nu behoorlijk veranderen. Je baarmoeder reikt namelijk al tot aan je navel. Door alle hormonale veranderingen is het belangrijk om aan je bekkenbodem te denken. Doe regelmatig oefeningen om o.a. pijn minder kans te geven.

Zwangerschapskalender; 18 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 19 weken zwanger

Jouw baby beweegt veel. En, heb jij je baby zelf al voelen bewegen? Vaak als jij in rust bent, want jouw eigen bewegingen wiegt hem juist in slaap! Hoe zit het met je partner? Heeft hij de baby al erkend als zijn kind? Als jullie niet getrouwd zijn, moet je daar wel even achteraan!

Zwangerschapskalender; 19 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 20 weken zwanger

Misschien heb je al langer uitgekeken naar deze mijlpaal: 20 weken zwanger. Je bent niet alleen op de helft, maar je krijgt ook een echo. Weer even lekker naar je kindje kijken en, als je het nog niet weet en toch wel graag wil weten, de geslachtsbepaling laten doen.

Zwangerschapskalender; 20 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 21 weken zwanger

De baby is nu, gemiddeld genomen, over de helft van zijn uiteindelijke lengte heen. Hij opent zijn oogjes, die nu altijd blauw zijn. Welke kleur ze krijgen, weet je zelfs nog niet als je baby geboren wordt. Want iedere baby heeft blauwe of grijze ogen!

Zwangerschapskalender; 21 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 22 weken zwanger

De vorm van de oortjes wordt nu steeds normaler. Iedere baby heeft zijn eigen ritme en jij zult steeds meer die van je eigen baby gaan ontdekken. Ga even na wat je allemaal al geregeld hebt. Ben je niet nog iets vergeten?

Zwangerschapskalender; 22 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 23 weken zwanger

Voel je schokjes in je buik? Dan kan het zomaar zo zijn dat je baby de hik heeft! Harde buiken kunnen nu ook voorkomen. En heb je opeens schoonmaakwoede, die je normaal echt niet hebt? Niet vreemd: je krijgt last van nesteldrang! En misschien papa-to-be ook wel!

Zwangerschapskalender; 23 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 24 weken zwanger

Natuurlijk wil je niet dat het gebeurt, maar mocht je nu gaan bevallen, dan is je baby al wel levensvatbaar. Dat houdt ook in dat artsen nu alles in staat stellen om je baby te redden. Maar uiteraard is het voor jouw kleine baby nergens beter dan in jouw buik!

Zwangerschapskalender; 24 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 25 weken zwanger

Het mondje van je baby ontwikkelt steeds verder zodat het straks goed kan drinken. En ook jouw lichaam bereidt zich voor op dit drinken. Ze kunnen namelijk nu al een beetje melk gaan lekken.

Zwangerschapskalender; 25 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 26 weken zwanger

Heb je al stil gestaan bij de vaccinatie tegen kinkhoest? Jouw lichaam reageert erop en je baby pikt zo de antistoffen mee. Omdat kinkhoest gevaarlijk is voor je baby is dit wel iets om serieus over na te denken. Er is ondertussen ook even bepaald of je baby rechts- of linkshandig zal zijn.

Zwangerschapskalender; 26 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 27 weken zwanger

Misschien kom je erachter dat sporten en bewegen niet meer helemaal vanzelf gaat. Zwemmen blijft fijn om te doen! Wandelen vaak ook. En je baby? Die krijgt nu alvast zweetkliertjes. Ook het immuunsysteem wordt opgebouwd.

Zwangerschapskalender; 27 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 28 weken zwanger

De overlevingskans als je baby nu ter wereld zou komen is enorm toegenomen. Maar natuurlijk nog altijd wel erg risicovol. Helaas voor jou kan je last gaan krijgen van ongemakken als zwangerschapsincontinentie. Zowel je wekere spieren als de groter wordende druk van je buik op je blaas zijn hier schuldig aan.

Zwangerschapskalender; 28 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 29 weken zwanger

Je baby begint een glucosevoorraad op te bouwen. Deze heeft hij nodig voor na de bevalling. De donshaartjes van je baby beginnen nu uit te vallen. Jouw buik wordt alsmaar groter en krijgt er weer een leuke groeispurt bij. Zorg goed voor jezelf, want jouw lichaam is hard aan het werk, je hart maakt overuren en je longen hebben minder ruimte.

Zwangerschapskalender; 29 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 30 weken zwanger

Nog maar tien weken voor de uitgerekende datum. Stiekem begin je al af te tellen… Nog maar een paar weken werken voor je verlof begint. Rond deze week krijg je een resusfactor onderzoek. Misschien verstandig om ringen uit voorzorg af te doen, want je handen zouden kunnen gaan opzwellen.

Zwangerschapskalender; 30 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 31 weken zwanger

Had je nog geen last van nesteldrang? Grote kans dat het nu toch wel begint te kriebelen om alles schoon en klaar te hebben voor de baby. Ook papa kan er last van hebben en/of bij betrokken worden! Zijn jullie ondertussen al uit de naam én welk geboortekaartje het gaat worden?

Zwangerschapskalender; 31 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 32 weken zwanger

Harde buiken of oefenweeën, je kunt er behoorlijk last van hebben. Gelukkig zit er wel verschil tussen echte weeën en deze harde buiken! Je inlezen over de verschillende soorten weeën is misschien wel een goed idee…

Zwangerschapskalender; 32 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 33 weken zwanger

Hoe verder je komt in je zwangerschap hoe meer je last kunt krijgen van lichamelijke ongemakken. Zo kan je last krijgen van bandenpijn. De enige juiste manier om hier mee om te gaan is voor rust voor jezelf zorgen! Het huidje van je baby begint nu ondoorzichtig te worden en een mooie roze kleur te krijgen.

Zwangerschapskalender; 33 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 34 weken zwanger

Als je ervoor gekozen hebt om zes weken voor de bevalling met verlof te gaan, dan is dit dus je eerste week van je zwangerschapsverlof. Lekker rustig aan gaan doen en je volledig gaan richten op alles rondom je baby en de bevalling. De nageltjes van je baby reiken nu echt tot aan de bovenkant van zijn vingertje en zijn dus ‘klaar’.

Zwangerschapskalender; 34 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 35 weken zwanger

De nieren van je baby zijn nu ook helemaal klaar. Voor de aanstaande moeders wordt het steeds zwaarder. Je torst immers al het gewicht de hele dag mee en daarnaast heb je ook nog te maken met allerlei aanpassingen van je eigen lichaam. Maar het grote moment komt wel lekker dichtbij!

Zwangerschapskalender; 35 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 36 weken zwanger

Was je nog aan het werk? Dan is het nu toch echt ook aan jou de beurt om met zwangerschapsverlof te gaan. Als het goed is, is je baby inmiddels ingedaald. Hoewel er baby’s zijn die er pas bij de bevalling zin in hebben… Dit indalen kan jou letterlijk meer lucht geven, omdat zo je longen weer meer ruimte hebben!

Zwangerschapskalender; 36 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 37 weken zwanger

Een mijlpijl: je baby mag nu gewoon thuis geboren worden en is aan het einde van deze week dan ook helemaal volgroeid. Dat is alvast een hele geruststelling. Misschien begin je nu toch wel zenuwachtig te worden, want hoe weet je nu eigenlijk of de bevalling al begonnen is en wanneer bel je met de verloskundige?

Zwangerschapskalender; 37 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 38 weken zwanger

De groeispurt van je baby is nu voorbij. Maar zijn hersentjes blijven gewoon nog verder ontwikkelen. Weet je al waar je wilt bevallen? Je mag nu immers gewoon thuis bevallen, of kies je toch liever voor een ziekenhuisbevalling?

Zwangerschapskalender; 38 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 39 weken zwanger

Is bij jou het grote wachten begonnen? Je checkt misschien wel tien keer per dag of alles echt klaarligt. En je vluchtkoffertje, heb je die wel klaar staan? Bij elk pijntje vraag je je af of het nu dan toch echt begint… Zorg voor ontspanning en geniet nog even lekker van elkaar. Als de baby er is zal de aandacht toch vooral opgeslokt worden door je kleintje.

Zwangerschapskalender; 39 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 40 weken zwanger

De uitgerekende datum: je hebt het gehaald! Je baby is veilig bij je blijven zitten en vindt het misschien wel zo gezellig daarbinnen dat hij ook met 40 weken nog niet komt. Dat is helemaal niet erg, maar het kan voor je gevoel wel heel erg lang gaan duren zo! Helaas vind je omgeving dit ook en steeds komt er weer een appje of het er al is…

Zwangerschapskalender; 40 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 41 weken zwanger

Jij en je baby worden door de verloskundige goed in de gaten gehouden. Het kan zijn dat ze besluit jou te gaan strippen om zo de bevalling op gang te laten komen. En als het toch echt nog niet begint: volgende week moet je kindje er toch echt aan geloven!

Zwangerschapskalender; 41 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 42 weken zwanger

Nog altijd niet bevallen? Deze week zal het dan toch echt gaan gebeuren. Als de bevalling niet zelf op gang komt, ook niet na het strippen, dan zal er ingegrepen worden. Het wordt tijd voor je kindje om te komen want de placenta kan hem niet meer in al zijn behoeften voorzien. Moet je ingeleid worden, dan wordt het dus toch een ziekenhuisbevalling.

Zwangerschapskalender; 42 weken zwanger

Zwangerschapsdagboeken vind je bij bol.com.