Skip to Content

Veters strikken leren; van diploma tot stappenplan met uitleg voor kleuters en spel hulpmiddelen

Veters strikken leren; van diploma tot stappenplan met uitleg voor kleuters en spel hulpmiddelen

Als je kinderen nog jong zijn, zijn schoenen met klittenband een enorme uitvinding. Ze leren al heel snel hoe dat werkt en kunnen vervolgens zelfstandig hun schoenen aantrekken.

Op een gegeven moment zullen kinderen toch moeten leren hoe ze moeten veters strikken. Een vaardigheid die de één zo onder de knie heeft en bij de ander heel wat geduld en oefening nodig heeft.

Leeftijd veters leren strikken

Je eigen veters leren strikken, dat is niet makkelijk en voor veel kinderen een echte uitdaging. Wanneer je kind leert veters te strikken? Over het algemeen leren kinderen dit als ze in groep 2 zitten, ze zijn dan ongeveer 4 of 5 jaar oud.

Het kan ook echter zijn dat de school verwacht dat ze deze vaardigheid thuis leren. Vraag dus aan de juf hoe dit zit. Ook als ze het wel op school oefenen kan je er natuurlijk thuis al een begin mee maken door te kijken of ze er aan toe zijn.

Dit is afhankelijk van de fijne motoriek van je kind. Kan je kind bijvoorbeeld al goed knippen, kralen rijgen en zijn eigen tanden poetsen?

Let op: Het ene kind kan al geweldig strikken op zijn derde, het andere kind heeft het pas op zijn achtste onder de knie. Dat is echter niet iets om je zorgen over te maken!

Stappenplan veters strikken

Het is erg praktisch om een stappenplan aan te houden als je je kindje wilt leren strikken.

 • Kies eerst de prettigste methode. Het is het makkelijkst om de methode te kiezen die jij zelf gebruikt. Maar je kan natuurlijk ook kijken wat het beste bij jouw kindje past.
 • Is je kindje een echte dromer en gauw afgeleid, zal het leren door middel van een verhaaltje heel goed werken. Daarvoor is de konijnenoortjesmethode waarschijnlijk het beste, ook al is dat niet de methode die je zelf gebruikt.
 • Bereid je kindje voor. Zoek bijvoorbeeld een verhaaltje over veters strikken om voor te lezen of kijk een filmpje op YouTube.
 • Het eerst zelf voordoen werkt ook goed, want goed voorbeeld doet nu eenmaal goed volgen. Laat dus een paar keer duidelijk zien hoe jij zelf je veters strikt. Leg uit wat je doet en heb geduld, dus ga niet te snel. Op die manier zal het er niet te ingewikkeld uitzien.
 • Laat je kindje eerst oefenen met jouw schoenen. Die hebben langere veters wat het strikken iets makkelijker maakt. Kinderschoentjes zijn klein, zodat het lastiger is de veters te strikken. Ook is er speciaal speelgoed om te oefenen met strikken.
 • Als het strikken goed gaat met de langere veters, kan je kindje het strikken op zijn eigen schoentjes proberen.

Konijnenoortjesmethode

De konijnenoortjesmethode heet zo omdat er een verhaaltje achter zit en is vrij makkelijk voor kinderen om te leren. Twee konijntjes willen elkaar een knuffel geven, omdat ze erg veel van elkaar houden. Hoe gaat de methode in zijn werk?

 • Neem de rechterveter in je ene hand, en de linkerveter in je andere hand.
 • Kruis de veters door een tentje te maken en maak er een knoop van door van achteren het voorste touwtje door de tent te laten gluren en vervolgens aan te trekken.
 • Maak nu de konijnenoortjes door van beide veters een lus te maken. Kruis vervolgens de twee lusjes, net zoals bij de eerste stap. Nu hebben de konijntjes elkaar gezien. Leg daarna een knoop door een lusje rond het andere lusje te draaien en er daarna onderdoor te halen. Nu knuffelen de konijntjes elkaar. Daarna kun je de lusjes strak trekken.

Klassieke knoop

Buiten de konijnenoortjesmethode zijn er nog veel verschillende manieren om je veters te strikken. De klassieke knoop wordt het meest toegepast.

 • Pak de rechterveter in je ene hand, en de linkerveter in je andere hand.
 • Maak nu een knoop door de linkerveter te kruisen met de rechterveter en trek daarna de veters aan.
 • Maak een lus met de rechterveter en draai de linkerveter eromheen met een lus.
 • Haal de linkerveter onder deze lus door en maak er een tweede lus mee.
 • Trek daarna de lussen strak.

Knopenmethode

Er is ook nog een tussenmethode. Als de voorgaande methodes moeilijk zijn voor je kindje, loop je het risico dat zijn zelfvertrouwen minder wordt. Om de moed toch niet te verliezen, kan je deze tussenmethode proberen. Deze is ook geschikt voor als je kind linkshandig is.

 • Neem de linkerveter in je ene hand, en de rechterveter in je andere hand.
 • Maak een knoop door beide veters te kruisen.
 • Maak nu nog een knoop, maar trek de knoop niet helemaal strak.
 • Daardoor ontstaat er een rond lusje in het midden van het schoentje.
 • Steek nu de eindjes van de beide veters gekruist door het rondje. Daardoor ontstaan er twee lusjes. Nu kun je de lusjes strak trekken.

Tips om te oefenen met het strikken van veters.

 • Laat je kind eerst oefenen op de veters uit je eigen schoen. Deze zijn vaak wat langer wat het iets eenvoudiger maakt.
 • Je kunt ook twee verschillende kleuren veters gebruiken zodat het makkelijker te zien is hoe je moet strikken en waar welk touwtje blijft.
 • Het beste kan je het strikken van veters zittend oefenen, je kind zal tenslotte ook zittend of gehurkt zijn eigen veters moeten strikken.
 • Ga in plaats van voor, achter of naast je kind zitten. Om te helpen maar ook als je het voordoet. Anders ziet hij het in spiegelbeeld en dat maakt het lastig.
 • Oefen samen met je kind, samen de veters pakken en samen strikken.
 • Tot slot; heb vooral heel veel geduld. Zoals het spreekwoord zegt: “oefening baart kunst”, dus vooral heel veel oefenen.

Speelgoed, boeken en oefenschoenen om te oefenen

Wil je het leren veters strikken graag op een speelse manier aanbieden, dan zijn er een aantal hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen.

Speelgoed leren strikken

Veters strikken leren; van diploma tot stappenplan met uitleg voor kleuters en spel hulpmiddelen - Mamaliefde

Je kunt houten schoentjes kopen om het leren strikken van veters op te oefenen. Zo heb je onder andere de set SES Ik leer veters strikken.

In deze set zit een blauwe schoen met rode veter. De schoen is gemaakt van schuimrubber.

Er zit ook een instructieboekje bij.

Veters strikken leren; van diploma tot stappenplan met uitleg voor kleuters en spel hulpmiddelen - Mamaliefde

Met dit houten puzzelplankje kan je veters leren strikken en puzzelen! Op het plankje staan 3 afbeeldingen van schoenen met blauwe, rode en witte veters.

Elke schoen heeft 4 puzzelstukjes zodat het kind zelf de schoenen kan ontwerpen.

 Oefenen voor het veterstrikdiploma is nog nooit zo leuk geweest met dit veterstrikplankje!

Veters strikken leren; van diploma tot stappenplan met uitleg voor kleuters en spel hulpmiddelen - Mamaliefde

Piratenjongen van Goula is een lappenpop van 40 centimeter lang. De pop is door de stof zeer geschikt voor de kleinste kinderen om mee te spelen.

Leer om te gaan met knopen, om de stropdas te strikken, de rits open en dicht te doen, speel met het klittenband of oefen met het veters strikken.

Heel lang zijn de veters echter niet. Geschikt voor kinderen vanaf 1,5 jaar.

Houten oefenschoenen

Er zijn diverse houten oefenschoenen, toen we begonnen met oefenen had ik deze voor weinig geld via Ali Express gekocht.

Dit zijn echter wel vrij kleine schoentjes en de veters zijn ook niet heel erg lang waardoor het soms toch erg priegelen is met die kleine vingertjes.

Veters strikken leren; van diploma tot stappenplan met uitleg voor kleuters en spel hulpmiddelen - Mamaliefde

Wil je toch wat stevigers om op te oefenen, is de houten schoen van Melissa & Doug een aanrader. Deze schoen is extra hoog en bijzonder stevig en heeft lange ronde veters die makkelijker strikken (en weer los te maken zijn).

Boeken om te leren strikken

Veters strikken leren; van diploma tot stappenplan met uitleg voor kleuters en spel hulpmiddelen - Mamaliefde

Erg ludiek zijn de kartonnen boekjes in de vorm van een schoen. Zo kan je kindje op een speelse manier zijn veters leren strikken.

In de boekjes staan twee manieren waarop ze kunnen leren strikken, dus je kunt de makkelijkste manier voor jouw kindje kiezen.

De schoen bevat een kort verhaaltje. Bovendien kun je de veter die door de pagina’s heen gaat, eruit halen. Het is dus net een echte schoen.

Boeken om te oefenen met veters strikken

Veters strikken leren; van diploma tot stappenplan met uitleg voor kleuters en spel hulpmiddelen - Mamaliefde

Ik kan al veters strikken is een boek met een schoen die je eruit kan halen en met twee verschillende gekleurde veters. Op iedere bladzijde wordt er een deel van de knoop uitgelegd met een klein tekstje.

Doordat de plaatjes met kleuren werken ziet je kindje een beetje hoe de veters gestrikt moeten gaan worden.

Als ouder moet je wel even helpen, want als je kindje met twee handen de veters vast heeft kan het niet de bladzijden omslaan naar de volgende stap.

Dit boek kregen we van uitgeverij Imagebooks Factory en heeft mijn dochter erg geholpen met het oefenen doordat het twee verschillende kleuren waren.

Veters strikken leren; van diploma tot stappenplan met uitleg voor kleuters en spel hulpmiddelen - Mamaliefde

Nog een boek maar toch weer heel anders: Hoe strik ik mijn veters? Dit boek bevat verschillende methodes.

Zoals hoe je je veters kruislings rijgt, hoe je de konijnenoortjes maakt en een lusstrik, en hoe je een dubbele knoop kunt leggen.

Het is wel veters strikken voor gevorderden. Heel leuk, want er zit ook een oefenschoen bij als bouwpakket. Je moet de schoen dus eerst zelf in elkaar zetten.

Het veterstrikdiploma

Veters strikken leren; van diploma tot stappenplan met uitleg voor kleuters en spel hulpmiddelen - Mamaliefde

Het veterstrikdiploma is een goede motivatie om je kindje te helpen om zijn veters te leren strikken. Meestal wordt in groep 1 of 2 het veterdiploma gehaald.

Op school is er niet altijd ruimte voor het leren strikken van veters. Het is dus erg belangrijk om dit thuis al te oefenen. Als de juf of meester op school ziet dat je kindje zelfstandig zijn veters kan strikken, krijgt hij of zij het veterdiploma.

Als de school geen veterdiploma geeft kun je er natuurlijk ook zelf één maken. Die zijn gemakkelijk op internet te vinden, zo vind je er bijvoorbeeld hier eentje die je kan printen met de naam van je kind erop. Het zal meestal het eerste diploma zijn dat je kindje haalt.

Een enorme opsteker dus.

Linda van Aken