Je zoon of dochter is inmiddels de puberwereld ingestapt en jarig… Een lastig verhaal, meestal, want je wilt natuurlijk wel iets geven, maar wat vindt zo’n kind nu nog leuk? Speelgoed is toch eigenlijk niet meer echt aan de orde, op computerspellen na dan, maar wat geef je dan wel als je alleen maar geld geven niet leuk vindt?

Vraag het je puber!

Voordat je moeilijk gaat doen, is het natuurlijk verstandig om het kind zelf zijn woordje te laten doen. Misschien weet je kind heel goed wat het hebben wilt en komt het met heel leuke ideeën waar je best wat mee kan! En dat is toch waar het vooral omgaat: iets geven waar je kind blij van wordt?! Dus sla ook niet meteen alles af wat het op zijn lijstje zet. Zolang het binnen je budget past, zou het toch een kans moeten maken om hét verjaardagscadeau te zijn. Is het wel veel te duur? Dan is geld toch de oplossing…

Geld geven: wel of niet doen?

Ik ben het meteen met je eens: geld geven is gewoon niet leuk om te doen. En wat gebeurt er vervolgens met het geld? Wordt het gewoon verkwist aan nog meer chips en frisdrank of weer een spelletje op de computer wat na twee dagen al uitgespeeld is (en dus nooit meer naar omgekeken wordt)? Toch kan geld best wel een leuk idee zijn. Heeft je kind iets groots wat hij graag hebben wil? Waarom zou je dan geen bijdrage geven aan dit ‘doel’? Je kunt afspreken dat het echt alleen daarvoor bedoeld is. Wat we hier nog weleens doen, als het cadeau eigenlijk te groot is: wij kopen het wel alvast (dus heeft hij het wel met zijn verjaardag) en hij vraagt geld aan de visite. Vervolgens betaalt hij dan het resterende bedrag terug met dit geld. Zo voorkom je onzinnige cadeautjes waar je kind echt niet blij van wordt en je huis alleen maar onnodig opvult…

Hobbyspullen

Ben je rijk gezegend met een kind met een duidelijke hobby? Dan is het natuurlijk een ideaal item om cadeautjes omheen te verzinnen. Houdt hij van klussen? Dan is een eigen gereedschapset of bijvoorbeeld een werkbank een prima idee. Heb je een meisje met een passie voor make-up? Tja, dan hoef je al helemaal niet moeilijk te doen! Maar ook andere hobby’s bieden vaak leuke mogelijkheden om gewilde cadeaus voor te kopen!

Hobbyspullen vind je hier.

Een bijzonder uitje

Weet je het echt niet? Misschien is het dan wel een idee om een heel bijzonder uitje te organiseren voor je kind. Natuurlijk wel iets dat je niet zomaar iedere week wel even doet. Misschien vraagt je puber al heel lang om een bepaalde activiteit (klimmen, karten, lasergamen, kookworkshop, make-upfestijn…) wat je niet zo snel zo doet. Dan is dat ook een supercadeau! Of koop kaartjes voor een concert of een sportwedstrijd die veel voor je kind betekent!

Sportartikelen

Veel kinderen in de puberleeftijd vinden bepaalde sporten erg leuk. Koop een (nieuw) skateboard, een waveboard of een andere variant, want er komen iedere keer weer nieuwe variaties op dit board. Een basket voor buiten of liever een korfbalpaal? Een éénwieler voor de extra uitdaging? Of koop een step (of een variant) voor volwassenen… Een leuk potje tennis? Koop een mooi racket!

Sportartikelen vind je hier.

Lezen en kijken

Is jouw kind wel een boekenwurm of kijkt hij graag naar een bepaalde serie? Luistert hij graag muziek? Allemaal zaken die je kan gebruiken om een mooi, passend cadeau te vinden. Koop een CD, DVD of een heerlijk boek, waarvan je weet dat je er je kind plezier mee doet! Is het echt een boekenverslinder? Dan zou je ook kunnen overwegen om juist een e-reader te kopen!

De leukste muziek vind je hier.
De leukste films en series vind je hier.

Lees ook: Luisterboeken voor kinderen

Toch gewoon ‘speelgoed’

Natuurlijk kan je ook nog best je hart ophalen bij de speelgoedwinkel om iets voor je kind te kopen. Het is misschien even zoeken tussen de popjes en de knuffels, maar het is er wel! Hier een aantal ideetjes:

Modelbouw

Knutselen voor ouderen, zullen we maar zeggen. Doet je kind het nog niet? Misschien dan juist leuk om het uit te laten proberen als nieuwe hobby. Uiteraard even in overleg. Waar ga je voor? Treinen, auto’s of gebouwen? Waar ligt de interesse?

Meer informatie vind je hier.

Knutselspullen

Lekker creatief met potlood, stift of pen! Menig meisje (en jongen) vindt het heerlijk ontspannend om iets moois te maken! Ook leuk om bijvoorbeeld een verjaardagskalender als kleurobject te kopen. Die kan ze dan mooi in haar slaapkamer ophangen. Of wat dacht je van ansichtkaarten, die je daarna dus gewoon kan versturen. Of je lijst ze voor jezelf in, natuurlijk.

Klinkt oubollig misschien, maar haken is helemaal hip! Koop een leuk pakket met een leuk voorbeeld, mooi garen en ga er gezellig samen voor zitten! Is ze al besmet met het haakvirus? Dan zijn nieuwe boekjes met leuke patroontjes ook leuk om te geven en uiteraard ook alle benodigdheden! Er zijn ook andere heel gave knutselpakketten waar je direct mee aan de slag kan.

Er zijn meerdere aanbieders om de schilder in jezelf los te laten, op een makkelijke manier. Je schildert immers gewoon de vakjes waarin het nummertje vertelt welke kleur het moet worden. Maar het eindproduct is een prachtig schilderij! Ravensburger is hierbij een heel grote aanbieder. Ook diamond painting is heel erg populair op het moment.

Meer informatie vind je hier.

Robot

Techniek is uiteraard het einde en helemaal op zijn plek bij pubers. Ook genoeg meiden vinden techniek trouwens leuk! Koop bijvoorbeeld een speelgoedrobot. Waarbij dat het leukste is als het om een zelfbouwpakket gaat! Tegenwoordig kan je niet alleen de robot zelf bouwen maar ga je vervolgens ook aan de slag om hem te programmeren. Een projectje waar je dus wel even zoet mee bent!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Robots en ander speelgoed om te programmeren

Constructiespeelgoed

Ander leuk speelgoed op dit gebied is natuurlijk technisch Lego, Eitech, Meccano of bijvoorbeeld Knexx. Maar er zijn er nog veel meer… Bouw volgens de tekening of maak een eigen ontwerp. Nu even oppassen dat pa (of ma) er niet mee aan de haal gaat!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Leukste constructie speelgoed

Legpuzzels

Een kind met een groot concentratievermogen kan het heerlijk vinden om een mooie, grote legpuzzel te maken. Uiteraard met een interessante afbeelding. Je kunt ook puzzels laten maken van een eigen foto. Te simpel? Dan ga je toch voor een 3D-puzzel?!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste puzzels voor verschillende leeftijden

Gezelschapsspellen

Is je kind wel een gezelligheidsdier? Koop dan eens geen spel voor op de computer, maar ga voor een ouderwets bordspel. Naast de degelijke ganzenborden en damborden, kan je ook denken aan nieuwere varianten die misschien toch net even spannender en uitgebreider zijn…

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Gezelschapsspellen voor kinderen
Lees ook: De leukste dobbelsteen spelletjes en spelen met kinderen

Wil Cats
Volg me via: