Tikkie, jij bent ‘m!
Dat hebben we lange tijd niet meer gehoord buiten. Iedereen moest natuurlijk zoveel mogelijk binnen blijven. Voor kinderen werd deze maatregel al snel weer iets opgeheven. Buitenspelen MOET! Het is een must voor een goede gezonde ontwikkeling, voor zowel lichaam als geest. Ben je buiten, dan ben je automatisch ook aan het bewegen. Je rent achter elkaar aan, je fietst een rondje, je klimt en klautert over de speelrekken op een plein. Maakt niet uit wat, als je maar bezig bent.

En nu we toch weer beetje bij beetje meer buiten mogen spelen, heb ik hier een leuk lijstje voor je met grappige tikspelletjes die je dan meteen kunt uitproberen.

Vroeger als kind speelde ik graag met alle kinderen uit de straat buiten, we hadden zelf een superleuk tikspel bedacht wat erg favoriet bleek, want we speelden dit bijna dagelijks. Voor het gemak noem ik het nu in de beschrijving “overlooptikkertje”, maar wij hadden hier eigenlijk geen naam voor bedacht.

Overlooptikkertje

Een aantal lopers staat op een rij met het gezicht naar de tikker. De tikker staat in het midden van het tikveld. Er wordt een vraag gesteld aan de tikker, het gaat hierbij altijd om een kleur. De kleur die genoemd wordt is de “gevarenkleur”. Alle lopers met deze kleur in hun kleding lopen dus gevaar en kunnen getikt worden bij de oversteek. De lopers die de genoemde kleur niet in hun kleding dragen, mogen deze beurt vrij overlopen. Tikt de tikker hen toch, dan is hij de volgende ronde nog een keer de tikker. Tikt hij of zij wel een goede loper dan is die de nieuwe tikker.

Zoentikkertje

Grote hilariteit natuurlijk als je eenmaal in de bovenbouw zit. De hormonen gieren al lichtelijk door je lijf en je hebt al waarschijnlijk een oogje op iemand, maar dat durf je uiteraard niet toe te geven. Hoe graag je ook zou willen, je bent nu nog veel te verlegen. En nu kun je dan toch je kans grijpen bij dit spel. De tikker moet je een kus geven en daarna mag jij achter iemand aanrennen. In mijn basisschooltijd heel wat schoenen versleten op het schoolplein, soms wilde ik heel hard wegrennen van de tikker (oh bah, niet hij!) en soms deed ik juist heel erg mijn best om die andere leukerd juist wél te tikken!

Ziekenhuistikkertje

De Dokter is in dit geval de tikker en de lopers zijn de patiënten. Zodra het spel begint zal de dokter proberen een patiënt te tikken. Wordt de patiënt getikt op zijn been, dan moet hij of zij een hand leggen op die plek van het been en met de andere hand een andere loper proberen te tikken. De dokter blijft ook tikker, dus je krijgt steeds meer tikkers in het spel.

Als iedereen (of bijna iedereen) getikt is, kiest de dokter voor een nieuwe ronde een nieuwe dokter (tikker) uit.

Het grappige hierbij is dat je na een tijdje verschillende kinderen op een vreemde manier ziet rondlopen, de één houdt zijn billen vast, de ander houdt gebukt een voet vast, weer een ander moet waarschijnlijk een hand op de buik houden waardoor rennen en lopen toch iets lastiger zal worden.

De heks en de toverfee

In dit spel heb je twee tikkers, een slechte tikker (de heks) en de goede tikker (de fee). De spelers lopen door het veld en de heks probeert je te tikken. Als de heks je getikt heeft roept deze een toverspreuk uit en verandert de loper in een kikker, of in een hond, of iets anders. De loper mag zich dan als deze verschijning door het tikveld heen bewegen. De toverfee kan de spreuk weer met haar toverstaf ongedaan maken en de loper verlossen van de spreuk.

Sponstikkertje

Dit tikspel past misschien wel goed in het nieuwe-normaal-tijdperk waarin we op afstand van 1,5 meter moeten samenleven. Want hier hoef je de loper niet fysiek te tikken, maar wordt er met een spons gegooid naar elkaar. De zomer komt er aan, dus trek je zwemkleding maar aan, smeer je goed in met zonnebrandcrème en vul de emmers met goed koud water haha! De tikker gooit dus een natte spons naar de lopers en als je geraakt bent ben je af. De loper moet dan zo snel mogelijk zijn of haar voet in een emmer met koud water dompelen en daarna is hij weer vrij om aan het spel mee te mogen doen.

Flessenrace

Ook bij dit spel hoef je geen fysiek contact te hebben. Iedere speler heeft een eigen PET-fles nodig, gevuld met water, zonder dop. Je kunt dit spel met twee of meerdere spelers spelen. Gooi de bal over naar elkaar en probeer de fles omver te gooien. Is je fles omver, dan mag je deze pas weer rechtop zetten als je de bal hebt gepakt. Wees dus snel met de bal want je fles loopt ondertussen leeg! Bij een lege fles heb je de ronde verloren en krijg je een minpunt. Alle flessen mogen nu weer gevuld worden en er kan een nieuwe ronde gestart worden.

Boompje verwisselen

Dit spel speel je het liefst in een park of bos want hier zijn meerdere bomen nodig. Kies een aantal bomen uit, iets minder dan je aantal spelers. (heb je bijvoorbeeld 8 spelers, dan kies je 5 of 6 bomen uit als veilige haven). Bij deze boom ben je veilig dus voor de tikker. Er zijn dus spelers die vanaf het begin al direct naar een boom kunnen, maar er zijn ook spelers die nog een boom moeten “kapen”. Zij moeten wegrennen voor de tikker en een boom innemen van een andere speler. Deze is nu wel veilig en de andere nu niet meer, die moet dus snel een nieuwe boom zoeken zonder getikt te worden. Wanneer een speler zonder boom getikt wordt, wordt de tikker een gewone speler, de speler wordt de nieuwe tikker en begint er dus een nieuwe tikronde.

Tikkertje met (geheime) verlosser

Dit tikspel kun je overal spelen. En ook met een onbeperkt aantal spelers. De bedoeling is als je getikt ben om dan een poortje te maken van je benen door ze uit elkaar te spreiden. Andere kinderen kunnen je weer bevrijden of verlossen door onder je poortje door te kruipen. Bij de geheime verlosser weet de tikker dus van begin af aan niet wie is aangewezen als verlosser. Als je nu getikt bent sta je stil met je armen gekruist voor je, als je nu door de geheime verlosser ben aangeraakt mag je weer meedoen. Het spel is afgerond zodra alle spelers zijn getikt of als de geheime verlosser is getikt.

Olifant tikkertje

Heb je een kinderfeestje met als thema JUNGLE?? Dan kun je tussendoor vast wel een leuk tikspel spelen met de feestvierders. De tikker is in dit geval een olifant. Deze tikker moet met de linkerhand zijn of haar neus vasthouden en de rechterarm door de opening steken (dit is dan de slurf van de olifant). Met die slurf probeert de tikker zoveel mogelijk kinderen te tikken. Als je getikt bent, word ook jij een olifant en moet je de tikker gaan helpen door nog meer olifanten te verzamelen. Het spel is klaar als iedereen een olifant is geworden.

Muurtikkertje

Ook wel Chinese Muur genoemd. Alle spelers staan op een rij en moeten naar de overkant van het veld rennen zonder getikt te worden. De tikker staat in het midden van het veld en probeert de overlopers te tikken. Wie getikt is, geeft de tikker een hand en gaat nu ook meehelpen met tikken. De sliert tikkers wordt dus steeds langer en langer en het zal voor de lopers een hele uitdaging worden om veilig langs deze muur te komen.

Tikkertje als bordspel

Regent het te veel buiten? Dan pak je een leuk bordspel uit de spelletjeskast. Wist je dat je ook leuke bordspellen hebt in de winkel om met je favoriete vriendjes als Nijntje, of Kikker of Woezel&Pip tikkertje te kunnen spelen? Hoe leuk is dat!

Meer informatie vind je hier.

Een digitale tikkie

Toen ik deze blog wilde schrijven was Nederland net in een intelligente lockdown vanwege het coronavirus. Hmm dacht ik, tikkertje is dan niet echt handig als je 1,5 meter afstand moet hebben. En om nu iemand te kunnen tikken met een lange stok, zag ik ook niet bepaald veilig voor me. Ik vroeg mijn kinderen of ze voor deze periode dan een leuk alternatief tikspel zouden weten……Oh, zei mijn zoon, dus jij wilt een tikkie?? Kijk maar op je What’sApp, ik heb er net één naar je gestuurd. Zonder terug-tik graag! Haha wat een humor, maar ik ben ‘m lekker niet, hier trap ik niet in!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken