Skip to Content

5 voordelen voor kinderen van schrijven met de hand

5 voordelen voor kinderen van schrijven met de hand

Kinderen weten op jonge leeftijd al vaak moeiteloos hun weg te vinden op tablets en telefoons. Ook op school wordt er steeds meer gebruik gemaakt van digitaal werken. Als ouders staan we daar soms met verwondering naar te kijken.

Knap hoe snel onze kids alles in die digitale wereld oppakken, maar is het eigenlijk wel goed dat ze steeds vroeger het schrift inruilen voor het toetsenbord?

In dit artikel lees je waarom het belangrijk is dat je kind blijft oefenen met het schrijven met de hand. Dat is en blijft namelijk essentieel voor de ontwikkeling.

Toegegeven: kinderen van nu schrijven veel minder met de hand dan vroeger. De eerste liefdesbrief wordt waarschijnlijk in de vorm van een appje verstuurd. En grote kans dat ze bij hun eerste baantje meer zullen e-mailen dan schrijven.

Aan het kopen van een laptop voor op school ontkom je dus ook niet. Toch moeten we onze kinderen blijven stimuleren om op hun handschrift te blijven oefenen.

En wel om deze vijf redenen:

5 voordelen voor kinderen van schrijven met de hand - Mamaliefde

Kinderen leren letters beter herkennen

In tegenstelling tot typen, moeten kinderen bij het schrijven met de hand de juiste letter helemaal zelf creëren. Van het maken van strepen en lussen tot het zetten van de puntjes op de “i”.

Waar ze bij typen vooral leren waar een letter zich op het toetsenbord bevindt, leren ze bij het schrijven op papier precies hoe een letter is opgebouwd.

Zo zien ze ook dat dezelfde letter op verschillende manieren kan worden geschreven. Dit maakt dat ze door te schrijven letters beter herkennen. En door de motorische handeling van het schrijven onthouden ze letters beter.

Schrijven activeert diverse hersenprocessen

Met de hand schrijven stimuleert verschillende hersenprocessen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Denk aan processen die gaan over het bepalen van de juiste richting van de pen en het uitoefenen van de juiste druk op het papier.

De linker- en rechterhersenhelft werken hierbij nauw samen. Kinderen ontwikkelen op deze manier hun ruimtelijk inzicht en de koppeling van klank en tekens. Bovendien wordt hun taalniveau en emotie gestimuleerd.

Kinderen leren beter spellen

Wanneer kinderen vaker met de hand schrijven, leren ze de verschillende letters van het alfabet beter herkennen en onthouden. Dat hebben we hierboven al uitgelegd.

Bij het schrijven op papier leren ze precies hoe ze een letter moeten opbouwen. Iedere stap in het schrijven van een letter moet worden doorlopen, terwijl dat bij typen niet zo is. Dit heeft een positief effect op de spellingvaardigheid.

Kinderen die vaker op hun handschrift oefenen, maken dan ook minder fouten!

Schrijven bevordert de ontwikkeling van de motoriek

Je beseft het misschien niet als je je wekelijkse boodschappenlijstje maakt, maar er is motorisch heel wat voor nodig om dat lijstje woorden netjes op papier te krijgen. Je ogen, vingers, nek en hersenen spelen hier nauwkeurig op elkaar in.

Je fijne motoriek is nodig om de letters netjes en leesbaar op het vel papier te krijgen. Door kinderen regelmatig hun schrijfvaardigheid te laten oefenen, ontwikkelen ze dus tegelijkertijd hun motorische vaardigheden.

Tip: pak zelf ook eens wat vaker een vel papier en maak je to-dolijst vanaf nu niet meer op je telefoon. Voor jou geldt namelijk hetzelfde: hoe minder je met de hand schrijft, hoe meer je handschrift en de snelheid waarmee je schrijft achteruit gaat.

Oefening baart kunst! Bij HEMA vind je vellen wit papier voor een klein prijsje. Dat komt altijd van pas.

Door aantekeningen te schrijven blijft lesstof beter hangen

Typen gaat sneller dan schrijven. Daarom maken veel kinderen liever aantekeningen op de computer dan in hun schrift.

Toch is het aan te raden om kinderen te stimuleren deze aantekeningen wél op papier te maken. Ze worden hiermee uitgedaagd om de uitleg van de leraar in eigen woorden en gestructureerd op papier te zetten.

Hierdoor blijft de lesstof beter hangen. Dit alles wordt onderschreven door dit onderzoek.

Linda van Aken