Skip to Content

11 Trampoline trucjes, oefeningen en spelletjes voor kinderen

11 Trampoline trucjes, oefeningen en spelletjes voor kinderen

Iedereen heeft vast wel eens op een trampoline gesprongen; tijdens de gymles of in de sportschool, in een speeltuin of bij een vriendje.

De trampoline is en blijft een enorm populair speeltoestel waarmee je vele kanten op kan en ook kan oefenen met trampoline trucjes.

Daarvoor hoef je niet eens een heel grote trampoline te hebben; ook een kleine trampoline kan een hoop plezier opleveren en neemt wat minder ruimte in!

Daarnaast kan de trampoline heel erg handig zijn bij het stimuleren van de grove motoriek.

Wist je trouwens dat je kind meer zelfvertrouwen kan krijgen door te springen op een trampoline? Een trampoline is dus meer dan alleen maar leuk voor de fun!

We hebben al een aantal jaar een kleine, lage trampoline gehad voor binnen en buiten. Die stond echter vooral buiten dus was toe aan vervanging; nu hebben we een hoge trampoline met veiligheidsnet waar ze weer een aantal jaar mee vooruit kunnen!

Trampoline trucjes, spelletjes en oefeningen

Hier volgen een aantal leuke ideeën om te doen als je trampoline springt; voor jong en oud.

Voor peuters en kleuters

11 Trampoline trucjes, oefeningen en spelletjes voor kinderen - Mamaliefde
  • Springen met twee voeten tegelijk.
  • Je knieën optrekken tijdens het springen en bijvoorbeeld de elleboog mee aanraken.
  • Springen op een voet of afwisselen.
  • Draaien terwijl je springt.
  • De trampoline vullen met allemaal ballenbadballen, helaas hadden we ze net een maand daarvoor weggegooid, maar als je dan gaat springen stuitert alles vrolijk omhoog. Wel hadden we nog een paar opblaasbare strandballen die ook voor een hoop fun zorgde!

Voor oudere kinderen

11 Trampoline trucjes, oefeningen en spelletjes voor kinderen - Mamaliefde
  • Staand springen, je laten vallen op je billen, en dan weer proberen op te staan met een sprong en verder te springen.
  • Een (zachte) bal gooien tegen de muur of het net en weer opvangen terwijl je springt; daarbij stimuleer je twee verschillende bewegingen en dus ook je onderlinge coördinatie.
  • Op een grote en ruime trampoline (bijvoorbeeld rechthoekig) kan je ook proberen om bepaalde ‘kunstjes’ te doen.
  • Discotrampoline; springen met de muziek aan.
  • Een extra element is touwtje springen op een trampoline; daarvoor heb je wel een grote trampoline nodig of één die ingegraven is.
  • Zoals ik al aangaf is het mogelijk om een bedtent bij te bestellen; daar kunnen een hoop avonturen in beleefd worden. Met een beetje fantasie is het de ene dag een iglo en de volgende dag een grot.

Door diverse spelletjes en oefeningen te doen, stimuleer je niet alleen de motorische ontwikkeling, maar ook coördinatie, evenwicht en leer je goed timen.

Het is beter afgestemd op het juiste moment dat jij iets doet. Dit helpt ook bij faalangst, doordat je zelf de controle hebt over een activiteit en het gevolg..

Soorten trampolines

Er zijn verschillende soorten trampolines. Zo heb je kleine trampolines voor binnen die je bijvoorbeeld kan gebruiken voor de sportoefeningen en trampolines voor buiten.

Vaak kan je daar weer kiezen tussen de zogenaamde inground trampoline waarbij hij wordt ingegraven in de grond en de springmat op gelijke hoogte is als de omgeving of de verhoogde trampoline.

Bij de verhoogde trampoline is het aan te raden om vanwege de veiligheid te kiezen voor een veiligheidsnet. Deze zit helemaal rondom de trampoline en hindert niet tijdens het springen, maar mocht je ooit eens verkeerd terechtkomen dan word je veilig opgevangen.

Dat verkeerd terechtkomen kan al heel snel, bijvoorbeeld als je toch ondanks de voorschriften met meer dan 1 persoon gaat springen. Zo heb ik zelf als kind ooit eens daarmee mijn pols gebroken tijdens de vakantie.

Aangezien wij een kleine tuin hebben is er niet heel veel ruimte en is de kans dat je verkeerd terechtkomt op bijvoorbeeld een steen, hoekje van de tuinbank of het randje langs de border groot met alle gevolgen van dien.

Bij beide trampolines (ingegraven of verhoogd) kan je kiezen uit een ronde of rechthoekige trampoline.

Etan is een bekend merk dat hoge kwaliteit trampolines levert. Dit merk bestaat al sinds 1988 en is een specialist op trampoline gebied. Een groot deel van de Etan trampolines wordt in Europa geproduceerd en door de duurzame materialen en hoogwaardige afwerking staan al hun producten garant voor jarenlang speelplezier.

Etan voert twee lijnen, de Premium en de Hi-Flyer, waarvan de Hi-Flyer de goedkoopste variant is. De trampoline op de foto’s hebben we van hen gekregen.

Tot slot zijn er extra accessoires die je kan kopen voor de trampoline zoals een heuse trampolinetent!

De voordelen van een trampoline in de achtertuin

11 Trampoline trucjes, oefeningen en spelletjes voor kinderen - Mamaliefde

Het hebben van een trampoline in de achtertuin heeft een hoop voordelen, en vooruit ook een nadeel ;-)

Stimuleert ontwikkeling grove motoriek

Motoriek heeft betrekking op het gedrag en bewegingen van je lichaam; waarbij fijne motoriek heeft te maken met fijne bewegingen en grove motoriek te maken met grove bewegingen.

Dit kan bijvoorbeeld zijn zwemmen, lopen etc.. Laat me even een duidelijk voorbeeld geven.

Soms kunnen kinderen wel al hun schoenen aantrekken, maar nog niet de veters knopen. Schoenen aandoen behoort tot de grove motoriek, maar veters knopen is dan weer fijne motoriek.

Fijne motoriek vraagt meer aandacht en concentratie, terwijl je bij de grove motoriek wat minder nauwkeurig kan zijn.

Het is mogelijk dat het één beter is ontwikkeld dan de ander. Het springen op een trampoline draagt bij aan de ontwikkeling van de grove motoriek.

Overige fysieke voordelen

Naast het stimuleren van de motorische ontwikkeling heeft het springen nog meer voordelen. Zo zal de bloedsomloop sneller gaan stromen waardoor de spijsvertering vlotter verloopt.

Het is goed voor de gewrichten, doordat je op een soort van veersysteem springt, zullen de gewrichten niet snel beschadigd raken.

Het is dan ook zeer gezond voor je rug en tussenwervelschijven. Tot slot worden je reactievermogen en lichaamshouding beter.

Lekker in de buitenlucht

Sinds we een trampoline hebben zijn de kinderen buiten niet meer weg te slaan. We noemen het ook wel eens met een grapje de ‘kindergevangenis’, omdat ze er niet meer uit willen.

Helaas begrepen de buren dat grapje niet. Dat is direct ook het nadeel; zeker als er een vriendje bij is dat erg enthousiast is, worden ze wat ongeremder en gaat de volumeknop wat verder open.

Moest ik soms nog iets bedenken om ze naar buiten te krijgen, vragen ze nu zodra ze wakker zijn of weer thuis komen, of ze op de trampoline mogen.

Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Lekker buiten spelen in plaats van met beeldschermpjes, in de buitenlucht en vitamine D opdoen.

Energie kwijt

11 Trampoline trucjes, oefeningen en spelletjes voor kinderen - Mamaliefde

Kinderen lijken soms een eindeloze energie te hebben, dat je je afvraagt hoe dan. Ook op dat soort momenten biedt de trampoline uitkomst.

Ze kunnen daar even lekker springen, jumpen en bouncen en zo hun energie kwijtraken.

Zo heb ik ze voordat we ruim een uur naar een verjaardag moesten rijden eerst allebei even een paar minuten laten springen ;-)

Ook voor vriendjes die soms een beetje druk kunnen zijn, en anders alle kasten leeg trekken is dit de ideale oplossing. Ze kunnen zo gewoon komen spelen, en jij hoeft na afloop alleen de rits dicht te doen en klaar.

Wat trouwens een tweede nadeel oplevert; want stel je voor dat je moet wachten tot de ander klaar is met springen.

Daarom is het ook zeer handig om een wekker te hebben die je op vijf minuten kan instellen waarna er gewisseld moet worden.

En een heel belangrijke is natuurlijk dat je er vrolijk van wordt. Iedereen die springt, lacht meestal en dat is fijn.

Conclusie

11 Trampoline trucjes, oefeningen en spelletjes voor kinderen - Mamaliefde

Eigenlijk zou iedereen een trampoline moeten hebben ;-)

Het helpt bij de ontwikkeling van de grove motoriek en is goed voor de mobiliteit en vooral voor een positieve kijk op jezelf en je kinderen.

Kinderen kunnen hierdoor beter inschatten en ook goede bewegingsreflexen hanteren. Daarnaast worden ze er een stuk vrolijker van en is zeer gezond om in het leven te staan.

Trouwens als je kinderen vaak springen, waarom zou jij dit als ouder niet meer doen.

Het is ook een geweldig gezinsmoment en je valt zelf af zonder enige grote inspanning. Het is een fantastische workout.

Spelletjes
Linda van Aken