Skip to Content

Muziekinstrumenten voor kinderen; welke, waarmee beginnen etc.

Muziekinstrumenten voor kinderen; welke, waarmee beginnen etc.

Muziek maken is op veel manieren goed voor je kind. Maar welk muziekinstrument kun je dan het beste kiezen voor je zoon of dochter? En begin je daar dan ook meteen mee of moet je kind eerst een basis hebben? Wat komt er verder bij kijken als je kind een muziekinstrument wil leren bespelen?

Moeten of willen

Misschien wil jij graag dat je kind op muziekles gaat. Omdat je vindt dat het bij haar of zijn opvoeding hoort, bijvoorbeeld. Nu is daarop zich niks mis mee, maar het scheelt wel heel veel of je kind zelf ook gemotiveerd is.

Want motivatie is de sleutel tot succes. Zomaar even gitaar of piano leren spelen is voor de meeste kids niet de realiteit. Die zullen er veel voor moeten doen om een muziekinstrument onder de knie te krijgen. Als je kind zelf wil, zal het dus een stuk eenvoudiger zijn. 

Wat spreekt je kind aan?

Zoek dus in de eerste plaats een instrument waar je kind zich toe aangetrokken voelt. Een harp geven aan een drummer in hart en nieren…is misschien niet helemaal het juiste plan. Vaak hebben kinderen zelf al een idee welk instrument ze willen. Indien dit mogelijk is, is het zeker de beste keuze.

Hoe oud is je kind

Je moet alleen wel opletten of het instrument niet nog te ingewikkeld is. Een groot deel van de instrumenten vraagt veel van de fijne motoriek van het kind. En dan kun je een kleuter dit muziekinstrument echt nog niet geven.

Daarnaast zijn er ook die zelfs gewoon te groot zijn voor een jonge speler. Informeer bijvoorbeeld bij de muziekschool of het instrument naar keuze al kan op de leeftijd van het kind.

Vanaf welke leeftijd op muziekles?

De volgende vraag is natuurlijk hoe oud je kind dan moet zijn voor muziekles. Uiteraard kun je dit bekijken bij de muziekschool of muziekdocent bij jou in de buurt. Maar het is een feit dat je, als je jong bent, sneller muziek leert spelen dan als je ouder bent. 

Muzikale gevoeligheid

Om dan meteen even dieper hierop in te gaan. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen tot een leeftijd van negen jaar gevoelig zijn voor het ontwikkelen van muzikale gevoeligheid. Dat het dus een heel goed idee is om al jong met muziek bezig te zijn ligt dan voor de hand.

Maar dit is breder toe te passen dan enkel een muziekinstrument gaan spelen. Zingen, met bewegingen op de muziek, wiegen bij baby’s, dansen: het zijn allemaal manieren om een ritmegevoel en dergelijke aan te leren!

Andere kenmerken van het kind

Een andere manier van kijken is hoe je kind verder gebouwd is of wat zijn karaktertrekken zijn. De één zal nu eenmaal meer hebben met prachtige vioolmuziek, terwijl de ander juist zijn energie kwijt kan op trommels.

Heeft je kind grove vingers? Dan zal een drumstel sowieso een betere keuze zijn en bij lange, tengere vingers bijvoorbeeld juist een harp. Toch blijft het het belangrijkst dat je kind zelf het instrument ziet zitten. Want wie wil er nu veel oefenen op een instrument die je zelf helemaal niet leuk vindt.

Blokfluit als eerste keuze?

Misschien denk je dat je altijd moet beginnen met een blokfluit. Dit is op zich een heel goed instrument om mee te beginnen en al geschikt voor jonge spelers. Maar het hoeft niet!

De voordelen van beginnen met blokfluit is vooral dat het een goedkoop instrument is, dus een prima manier om te kijken of je kind het wel leuk vindt. Het is makkelijk te leren spelen, wat natuurlijk stimulerend werkt. En uiteraard is het een licht, klein instrument, dus prima geschikt voor kleine handjes. 

Andere instrumenten voor jonge kinderen

Kinderen, jonger dan ongeveer zeven jaar, kunnen naast blokfluit ook voor andere instrumenten kiezen, zoals de viool, de ukelele of zelfs de piano. Kies voor een instrument wat klein van stuk is, zodat je kind het goed kan vasthouden en bespelen.

Natuurlijk is een piano niet klein…maar het voordeel hiervan is dat je kind het niet hoeft vast te houden en het relatief eenvoudig te begrijpen is omdat de toetsen natuurlijk eenvoudiger zijn aan te slaan en voor een bepaalde noot staan. 

Proefles

Je zou ook eens kunnen kijken of het mogelijk is om een proefles te nemen. Misschien kan je kind zo een instrument uit proberen. Iemand zien spelen is immers iets heel anders dan zelf doen. 

Een instrument kopen

Nu is dit natuurlijk allemaal heel mooi, maar wat nu als je kind een instrument wil leren spelen wat eigenlijk niet te betalen is? Voordat je direct zegt dat het niet kan: kijk eerst eens om je heen of er geen mogelijkheden zijn.

Misschien kan de muziekschool hierin iets betekenen (Huren van een instrument, bijvoorbeeld. Hier op de fanfare kreeg je sowieso het instrument van de verenging in bruikleen.). Misschien kun je op marktplaats iets vinden of doe een oproep op Facebook of een ander platform. Wie weet heeft iemand nog een instrument liggen waar niet meer op gespeeld wordt en kun je het goedkoper overnemen. 

Oefenen, motivatie en stimuleren

En dan begint het echte werk. Een instrument leren spelen is vooral een kwestie van leren door te doen. Dus bouw momenten in dat je kind ook echt oefent. Liefst iedere dag even (of lang natuurlijk…). Dat zou dan ongeveer een kwartiertje kunnen zijn. Daarmee is het maar even en kan het vast wel ergens even gedaan worden. En het werkt veel beter dan af en toe eens heel lang te oefenen!

Je kind zal zijn motivatie moeten houden, anders wordt het iedere dag strijd. Houd het daarom leuk en kijk eens of je manieren vindt om hem of haar te stimuleren. Door bijvoorbeeld mooie muziek te laten horen die gemaakt wordt door ‘zijn’ instrument. Of verzin eens zelf liedjes of eigen teksten op muziek die je kind kan spelen. Gewoon voor de lol. Maar het kan wel weer even het geheel speels maken. 

Voordelen van muziek maken

En waar doen we dit dus allemaal voor?

  • Muziek maakt kinderen creatief
  • Muziek maak rustig
  • Muziek maakt slimmer!
  • Muziek maken is gewoon leuk!
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)