Skip to Content

25x Engels leren kinderen; van engelse woorden tot apps voor gevorderden

25x Engels leren kinderen; van engelse woorden tot apps voor gevorderden

In principe hoef je je kind geen Engelse woordjes te leren, want de school neemt die taak al op zich. De één al vanaf de kleuterklas en de andere school begint daar wat later mee. Grote kans dat ze tijdens het kijken naar YouTube al wel het nodige Engels mee hebben gekregen, zoals de Engelse kleuren of het leren tellen.

Vind je het leuk om je kind de Engelse taal te leren, loopt zij achter of hunkert jouw kind naar de taal aan de overkant van de Noordzee? Dan heb ik een paar leuke ideeën voor je.

Word of the day

Op ons krijtbord aan de muur teken ik allerlei ‘to do’-activiteiten. Zo staat er nu een schoen op, omdat ik schoenen moet ophalen bij de schoenmaker. En prijkt er een enveloppe met slingers op, omdat de uitnodigingen van mijn dochters kinderfeestje rondgebracht moeten worden.

Daarop staat binnenkort ook een tekening van het Engelse woord van de dag. Elke dag mag iemand anders er op schrijven. Zo blijft het ook goed in beeld en kunnen we het goed herhalen deze dag.

Daarna schrijven we het op een vel papier, zodat we na kunnen kijken hoeveel woorden we hebben geoefend en hoeveel er zijn blijven hangen.

Reading Books

Don’t judge a book by its cover. Ik vond het gewoon leuk om een Engels gezegde erin te gooien die ik ken. Boeken zijn natuurlijk een makkelijke methode om aan te sluiten bij het ontwikkelen van de Engelse woordenschat.

Er zijn ook Engelse boekjes voor beginners, of je begint met stripboeken zodat de afbeeldingen aansluiten bij het verhaal. Hartstikke stoer natuurlijk om te vertellen in de klas dat jij al Engelse boeken leest. De bibliotheek heeft ook leuke Engelse boeken te leen.

Meer informatie vind je hier.

Supermarket

De supermarkt is een prachtige winkel om Engelse woorden te leren. In het begin leer je vaak woorden van dieren en voedsel.

Tik elk om de beurt een product aan en zeg de Engelse benaming voor dit product. Tik de kruid Kurkuma eens aan. Kijken of je dochter deze weet. En of jij natuurlijk de vertaling weet. Ik in ieder geval niet. Gelukkig is Google mijn grote vriend.

Singing

Liedjes helpen ontzettend om een taal onder de knie te krijgen. Zowel bij kinderen als bij pubers. Zo moest ze een opdracht maken voor Engels wat samenhing met een songtekst.

Ga dus samen met je dochter eens een songtekst uitpluizen naar keuze. Ze ziet je aankomen met liedjes uit de jaren ’80 ?

Voor de jongere kinderen is deze CD hier erg leuk. Ook Zinglish op youtube is erg populair.

Filmpjes kijken zonder ondertiteling

Hetzelfde geldt voor films. Deze zijn bij uitstek geschikt om Engels te leren. Voor de kinderen die al aardig goed kunnen lezen is het slim om af en toe een filmpje van Netflix in het Engels te laten horen en de Nederlandse ondertiteling aan te zetten.

En voor de gevorderden kun je ook Nederlandse taal luisteren en de Engelse ondertiteling aanzetten, als je het andersom wilt leren.

Ook jonge kinderen kan je Engelse filmpjes laten kijken zoals Baby Einstein, Baby Tv, Stevie Maggie of televisieprogramma’s van CBeebies ipv Nederlandse zenders die als voordeel hebben dat ze vaak ook een stuk minder schreeuwerig zijn.

Lees ook: Engels leren met Netflix

English Day

Naast een Woord van de Dag kan je natuurlijk een Engelse dag instellen waarbij je afspreekt met het gezin om die dag alleen maar engels te spreken.

Wel is het handig als je engelse kennis en uitspraak een beetje op orde is zodat je het de kinderen wel goed aanleert.

Walks

Wanneer wij ’s avonds na het eten de hond uitlaten zijn we zo een half uur weg met het gezin. Het is dan een mooi moment om met elkaar te praten over wat we willen leren. En dat kan dus ook de Engelse taal zijn.

Tijdens de wandeling kom je allerlei zaken tegen om het Engelse woord van te leren, zoals: hond, riem, uitlaten of fietspad.

Always speak English during supper

Heb je geen hond of geen zin in een wandeling? Dan kan je afspreken om tijdens het avondeten alleen in het Engels te praten. Dit was ons voornemen ook toen onze dochter werd geboren.

Dit hebben we welgeteld 2 weken volgehouden. Mogelijk omdat onze dochter nog maar 6 maanden oud was.

Jammer genoeg, want wanneer je op jonge leeftijd een andere taal leert, dan onthoud je het beter.

Sidewalk chalk

Koop stoepkrijt en ga lekker naar buiten om Engels te leren. Je kunt verschillende spelletjes verzinnen. Het leuke is dat je naar buiten kunt en op een geheel eigen wijze kunt invullen. Juist op een niet-dwingende manier.

Wat ideetjes:

  • Teken afbeeldingen en laat je dochter het woord in het Engels noemen.
  • Teken een hinkelpad en elk getal staat voor een opdracht. Die jij in het Engels het opgeschreven.
  • Teken een letter en verzin beiden een Engels woord wat met die letter begint.

Visite your English friends

Ga op bezoek bij Engelse vrienden, het liefst vrienden die geen Nederlands kunnen praten. Want zo moeten ze zich wel anders uiten dan in hun moedertaal.

Wij hebben Indiase vrienden en wanneer zij er zijn proberen onze kinderen in hun schamele Engels met elkaar te praten.

‘Helaas’ proberen onze vrienden de Nederlandse taal onder de knie te krijgen, dus verstaan ze nu ook een woordje Nederlands . Heb je geen buitenlandse vrienden? Dan is het nu de hoogste tijd om die te gaan zoeken.

Ook als je op vakantie bent in het buitenland en daar regelmatig Engels praat, pikken de kinderen dit al snel op en leren ze bijvoorbeeld ja of nee, dankjewel, goedendag of zinnetjes als ‘waar is de wc’ of ‘Ik ben … jaar’.

Cursus volgen

Als je kind in groep 5, 6, 7 of 8 zit zijn er ook handige cursussen en thuisstudies die je kind kan doen. Je kind oefent in een online omgeving waarbij je spelenderwijs nieuwe woordjes leert.

Je krijgt bijvoorbeeld iedere week opdrachten of een challenge om te doen. Zo kom je steeds verder in het avontuur; dit wordt ook wel gamend leren genoemd en passen ze onder andere toe bij de LOI Kidzz cursus Engels.

Summercamp; Engels voor Bengels

De zomerkampen in Amerika zijn natuurlijk heel erg beroemd. Ook in Nederland kan je naar een echte summercamp waar je spelenderwjs Engels leert en spreekt. Er zijn 3- en 5-daagse programma’s waar ze door middel van sport en spel, liedjes en conversatie, Engelse les en knutselen oefenen met Engels.

In de jongste groepen wordt er ook gewoon Nederlands gesproken. Dit programma wordt afgesloten met een echte graduation ceremonie en high tea.

Lees ook: Engels voor Bengels; Summer Camp onze ervaringen

Crash Course Kids

Op youtube vind je de serie crash course waar iedere aflevering een ander wetenschappelijk thema centraal staat en je woordenschat wordt uitgebreidt en je gelijk ook nog wat leert.

Apps om Engelse woorden te leren

Daarnaast zijn er nog veel andere apps waarbij ze bijvoorbeeld de Engelse uitspraak van letters oefenen, vormen, kleuren of eenvoudige woordjes.

Lingokids engels

De kidsversie van de bekende app Duolingo speciaal voor kinderen. Dit is een interactieve leerervaring die jouw kind laat kennismaken met het Engels en het meeneemt op een spannend avontuur vol dolle pret!

De educatieve app voor kinderen van 2 tot 8 jaar focust op taalvaardigheden zoals Engelse uitspraak en woordenschat, het Engelse alfabet, schrijven en nog veel meer.

Squla

Geef je kind een voorsprong en oefen vanaf groep 1 al Engels met Squla! Breid spelenderwijs de Engelse woordenschat uit met de quizzen en games.

Alle vragen zijn in het Engels geschreven of uitgesproken; zo raakt je kind snel vertrouwd met de taal. Vanaf groep 4 leert je kind Engels lezen, verstaan en spreken met de adaptieve quizzen.

De moeilijkheidsgraad past zich automatisch aan aan het niveau. Zo heeft je kind de Engelse taal binnen no-time onder de knie! Easy peasy!

Andere apps

  • Reading Eggs
  • Engels leren met Emma
  • Blippi
  • Nemo app
  • Raaf & Raven van SchoolTV
  • Easy Peasy app
  • Wordjo

Tips voor op de middelbare school

Flashcards

Deze flashcards moet je zelf invullen ten opzichte van het spelletje met plaatjes. Je kunt dus de woorden die je moet leren op de voorkant schrijven en de betekenis op de achterkant. En flippen maar!

Wozzol

Wozzol is een website waar je woordjes kunt leren wanneer je op de middelbare school zit (of als je in groep 8 bijvoorbeeld al een toets hebt).

Sommige boeken met woordjes zijn al door de website zelf ingevoerd. Heb je een ander boek dan kun je de woorden die je moet leren intypen met daarbij de vertaling. Wozzol laat telkens de woorden terugkomen die jij lastig vindt. ‘Wozzol’ is een klein beestje dat je graag elke dag terug ziet keren.

Wanneer je elke dag leert krijg je telkens kleine beetjes voorgeschoteld. Een aanrader!

Learning English Teens

De British Council, de experts van de Engelse leerkrachten hebben hun krachten gebundeld om iedereen Engels te leren. Dit is een gratis website waar je je kennis kan vergroten met lezen, schrijven en luisteren.

Je vindt hier tips voor grammatica, maar ook oefeningen, spelletjes en filmpjes. Het leuke is dat je ook de interactie kan zoeken met andere tieners.

Citytrip Londen

De ouders van Linda hadden haar beloofd om zodra ze een bepaald cijfer haalde op het rapport voor Engels ze haar mee zouden nemen naar Londen voor een citytrip. Als dat geen goede motivatie is ;-)

Games

Er zijn veel leuke spelletjes op de markt die de Engelse taal bevorderen. Ik heb er een paar uitgepikt.

Tiptoi

25x Engels leren kinderen; van engelse woorden tot apps voor gevorderden - Mamaliefde

Dit Tiptoi spel met de ‘wortelpen’ leert je op diverse manieren Engels. Door onder andere leuke wetenswaardigheden en spannende spelletjes.

Engels memory

25x Engels leren kinderen; van engelse woorden tot apps voor gevorderden - Mamaliefde

Dit spel werd bij ons oneindig gespeeld. Het is bingo en memory in één. Samen met plaatjes leer je het woord. Het zijn heel basic woordjes, zelfs vierjarigen zouden dit al kunnen spelen als ze geïnteresseerd zijn in de Britse taal.

Learn English

25x Engels leren kinderen; van engelse woorden tot apps voor gevorderden - Mamaliefde

Deze voorgedrukte flashcards helpen je om basic woordjes te leren. Op de voorkant staat een plaatje en op de achterkant vind je het Engelse woord. Meer dan 50 kaartjes in diverse categorieën.

‘Ik leer engels’

25x Engels leren kinderen; van engelse woorden tot apps voor gevorderden - Mamaliefde

‘Ik leer Engels’ leert kinderen de eerste Engelse woordjes. Met het sprekende koffertje en 10 vrolijk geïllustreerde kaarten leren kinderen woordjes herkennen en goed uitspreken. Na het oefenen met simpele zinnetjes, kunnen ze de opgedane kennis testen met de ‘overhoor’-functie. Zo kunnen ze laten zien hoeveel Engelse woordjes ze al weten.

Ik leer engels

25x Engels leren kinderen; van engelse woorden tot apps voor gevorderden - Mamaliefde

Een eenvoudig en leuk educatief spel dat kinderen tussen 5-7 jaar hun eerste woordjes Engels leert. Door middel van de kleurrijke illustraties, de drie moeilijkheidsgraden en de zelfcorrigerende spelmechanismen wordt je kind gaandeweg vertrouwd met de taal. Kinderen leren het Engelse equivalent van veelgebruikte woorden die zij dagelijks horen.

I wish you the best of luck to learn English and nevertheless much joy!

Anita Schokker