Skip to Content

Kind wil niet naar school; wat als je peuter of kleuter bang is voor school?

Kind wil niet naar school; wat als je peuter of kleuter bang is voor school?

Ieder kind zal weleens balen van school, maar het wordt een ingewikkeld verhaal als je kind echt niet meer naar school wil of zelfs bang voor school is.

Hoe ga je hier nu het beste mee om? Hoe kom je erachter waarom je kind niet meer naar school wil? Hoe kun je hem helpen en wat zouden oorzaken kúnnen zijn?

Waarom wil je kind niet naar school?

Er kunnen heel veel redenen zijn waarom een kind niet meer naar school wil. Dit zijn onder andere:

  • Bij kleuters kan het alles te maken hebben met nog moeten wennen
  • Hij wordt gepest of is bang om weer gepest te worden
  • Hij kan niet goed meekomen en wordt daardoor onzeker
  • Er hangt een onveilige sfeer in de klas/op school
  • Hij kan niet met de leerkracht overweg (of andersom…)
  • Hij moet iets doen waar hij tegenop ziet, zoals een spreekbeurt
  • Hij heeft last van faalangst in nog extremere vormen, waardoor hij nooit naar school durft
  • Er kunnen psychische klachten zijn, zoals een angststoornis

Angst in de beginperiode

Gaat je kindje nog maar net naar school? Dan zal het waarschijnlijk alles te maken hebben met wennen. Wennen om de hele dag op school te zijn en als jij altijd bij hem was, moet hij er uiteraard ook heel erg aan wennen dat dit nu niet zo is. Of het is allemaal nog te veel en je kind raakt oververmoeid.

Overleg eens met de leerkracht. En schroef anders het aantal uren dat je kind op school is nog even terug. Een vierjarige hoeft immers nog niet naar school. Door rustig aan te laten wennen kun je dit probleem waarschijnlijk al oplossen.

Kind wil opeens niet meer naar school

Het wordt anders als je kind opeens niet meer naar school wil. Dan kun je ervan uitgaan dat er iets speelt. Is er iets gebeurd op school? Probeer eens na te gaan of hij wil vertellen wat de reden is.

Het sluipt erin

Misschien heb je het niet helemaal doorgehad omdat je kind langzaam verandert in zijn schoolbeleving. Je kind voelt zich duidelijk niet fijn en kan zelfs lichamelijke klachten ontwikkelen. De voorgaande redenen kunnen oorzaken hiervoor zijn. 

Gewoon geen zin of is er meer?

Het mag duidelijk zijn dat het belangrijk is om erachter te komen waarom je kind niet meer naar school wil. Hem dwingen om te gaan en zeggen dat hij niet moet zeuren ligt misschien voor op je tong.

Je zult ook wel snappen dat dat een vreselijke reactie richting je kind als hij echt bang is of bijvoorbeeld gepest wordt! Het is dan ook zaak om goed met je kind in gesprek te gaan waarom hij of zij niet naar school wil. 

In gesprek met je kind

Maar hoe pak je nu zo’n gesprek aan. Als er van alles speelt is de kans immers groot dat je kind niet wil praten. Probeer het toch!

Probeer rustig over de problemen te praten en laat zien dat hij je vertrouwen kan. Dat je het niet raar vindt en hem helpen wilt.

Vraag ook wat hijzelf denkt dat zou kunnen helpen. Wie weet komt daar al iets uit wat gewoon toe te passen is. Soms kan een dergelijk gesprek al genoeg zijn.

Bespreek de angst van je kind met de leerkracht

Het is belangrijk dat ook school begrijpt dat er dingen spelen zoals angst. Misschien weet je specifiek te melden wat er aan de hand is, bijvoorbeeld angst voor een spreekbeurt of een toets.

De leerkracht kan je kind dan begeleiden en hier rekening mee houden. Dit kan ook al helpen voor je zoon of dochter. Wordt je kind gepest, ook dan is het zaak dat ze dit op school weten en actie kunnen ondernemen.

En ligt het probleem aan de leerkracht zelf? Wees eerlijk (blijf wel respectvol, want meteen boos reageren zorgt ervoor dat alles alleen maar escaleert en daar help jij je kind niet mee) en sta ook open voor zijn kant van het verhaal.

Misschien heeft je kind bepaalde dingen wel helemaal verkeerd begrepen en is het allemaal veel minder heftig dan je dacht.

Hoe reageer je op faalangst?

Faalangst is erg lastig als je op school zit. Want alles draait toch om presteren. Probeer je kind duidelijk te maken dat zijn best doen goed genoeg is en dat hij dan helemaal niet falen kan.

Je legt de lat niet te hoog, maar je moet wel laten zien dat je vertrouwen in hem stelt en denkt dat hij dingen wél kan. Durft je kind iets te doen waarvan je weet dat hij het eng vindt? Geef hem maar een compliment. Want alleen dat feit op zich is al een complimentje waard.

Overleg met school hoe er op school mee omgegaan wordt en misschien hebben zij nog tips voor je. 

Lees ook: Faalangst kinderen

Positief in het leven staan

Zorg dat je kind niet gebukt gaat onder alleen maar ‘zware’ dingen. Is school een last voor hem, zorg dan dat het thuis wel gezellig is en hij leuke dingen kan doen.

Bewegen is ook heel goed om spanning kwijt te raken, dus lekker sporten of buiten spelen is helemaal goed. Natuurlijk is gezond leven van groot belang, dus goed eten en lang genoeg slapen. 

Hulp zoeken

Heb je het idee dat er meer moet gebeuren om je kind te helpen? De huisarts kan je hierbij helpen of zoek zelf naar een coach die iets aanbiedt wat meer in je eigen straatje ligt. Laatstgenoemde kan wel inhouden dat je dit niet van de verzekering terugkrijgt.

Je zou ook op school kunnen informeren of zij passende trainingen weten of neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)