Skip to Content

Spelletjes voor buiten zonder materiaal

Spelletjes voor buiten zonder materiaal

Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook essentieel voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen en volwassenen. Het mooie is dat je geen fancy speelgoed of materiaal nodig hebt om plezier te hebben in de buitenlucht.

In dit artikel ontdek je een aantal boeiende spelletjes die je buiten kunt spelen zonder enige vorm van materiaal. Deze spelletjes stimuleren de verbeelding, bevorderen lichaamsbeweging en brengen plezier voor het hele gezin.

Schaduwtikkertje

Schaduwtikkertje is een geweldig spel om te spelen op een zonnige dag. Het enige wat je nodig hebt is de zon en een open ruimte. Een persoon wordt gekozen als de “tikker” en probeert de schaduwen van andere spelers te taggen door erop te stappen.

Als je schaduw wordt getikt, ben je de nieuwe tikke. Dit spel bevordert niet alleen lichaamsbeweging, maar daagt spelers ook uit om creatief gebruik te maken van hun schaduwen om aan het taggen te ontsnappen.

Wolkenfantasie

Wolkenraden is een spel dat de verbeelding stimuleert en de natuurlijke omgeving gebruikt. Ga op een grasveld of een open plek liggen en kijk naar de wolken in de lucht. Bespreek met elkaar welke vormen, figuren of dieren je in de wolken ziet.

Laat iedereen zijn of haar verbeelding de vrije loop laten en geniet van het delen van verschillende interpretaties. Het is een ontspannende en creatieve manier om quality time door te brengen en de verbeelding te prikkelen.

Imitatiemarathon

Dit spel is een combinatie van lichaamsbeweging en plezier. Kies een persoon om de “Leider” te zijn en laat deze persoon een actie of beweging uitvoeren, zoals hinkelen, huppelen of dansen. Alle andere spelers moeten proberen de leider zo goed mogelijk na te doen terwijl ze door de buitenruimte bewegen.

Na een bepaalde tijd of aantal bewegingen kan een nieuwe leider worden gekozen. Dit spel zorgt voor veel lachen en beweging, en daagt spelers uit om hun creatieve en motorische vaardigheden te gebruiken.

Schatzoeken

Verken de natuur en speel een spel van schattenjacht zonder enig materiaal. Ga naar een park, bos of ander natuurgebied en stel een lijst op van natuurlijke objecten die je kunt vinden, zoals een gekleurde blad, een gladde steen of een tak in een bepaalde vorm.

Verdeel de spelers in teams of speel individueel en ga op zoek naar de items op de lijst. De eerste speler of het eerste team dat alle items heeft gevonden, is de winnaar. Dit spel moedigt het ontdekken en waarderen van de natuur aan.

Standbeeldenspel

Het Standbeeldenspel is een spel van stilte, concentratie en creativiteit. Een persoon wordt gekozen als de “Leider” en begint een beweging of pose aan te nemen. Alle andere spelers moeten proberen dezelfde pose aan te nemen en zo stil als een standbeeld te blijven staan.

De leider kan van pose veranderen en de andere spelers moeten dit zo snel mogelijk nadoen. De laatste speler die zijn of haar pose niet kan veranderen, wordt de nieuwe leider. Dit spel daagt spelers uit om stil te zijn, zich te concentreren en creatief te zijn met hun poses.

Simon zegt

Speel een klassiek spel van Simon zegt in de buitenlucht. Kies een persoon om Simon te zijn en geef instructies aan de andere spelers, zoals “Simon zegt: spring in de lucht” of “Simon zegt: raak je tenen aan”. De twist is dat de andere spelers alleen de acties moeten uitvoeren als de zin begint met “Simon zegt”. Als Simon een instructie geeft zonder “Simon zegt”, mag niemand de actie uitvoeren. De laatste speler die een verkeerde actie uitvoert, wordt de nieuwe Simon.

Schipper, mag ik overvaren?

Speel dit leuke renspel in de buitenlucht. Een persoon wordt gekozen als de “Schipper” en staat aan de ene kant van een speelgebied. Alle andere spelers staan aan de andere kant en vragen: “Schipper, mag ik overvaren?”

De Schipper antwoordt met “Ja” of “Nee” en noemt een eigenschap waar de spelers aan moeten voldoen om over te varen, zoals “Ja, als je een blauw shirt draagt”. De spelers die aan de genoemde eigenschap voldoen, mogen rennen en proberen de overkant te bereiken zonder getikt te worden door de Schipper. Wie getikt wordt, wordt de nieuwe Schipper.

Groen licht, rood licht

Dit is een leuk spel van stop en start. Een persoon is de “Stoplicht” en staat aan de ene kant van een open ruimte, terwijl de andere spelers aan de andere kant staan. Wanneer het Stoplicht “Groen licht” roept, mogen de spelers rennen en proberen de Stoplicht-kant te bereiken.

Maar wanneer het Stoplicht “Rood licht” roept, moeten alle spelers bevriezen. Het Stoplicht draait zich om en kijkt naar de spelers. Als het Stoplicht iemand ziet bewegen, moet die speler terug naar het begin. Het spel gaat door totdat iemand het Stoplicht bereikt. Diegene wordt dan het nieuwe Stoplicht.

Schaduwgevecht

Maak gebruik van de zon en speel een spel van schaduwgevecht. Kies een open ruimte waar de zon schijnt en laat spelers hun eigen schaduwen gebruiken om elkaar te “raken”.

Ze moeten hun schaduwen bewegen en proberen de schaduw van hun tegenstander te raken. Als een speler wordt geraakt, is hij of zij uit. Het laatste overgebleven spelende schaduwvechter is de winnaar.

Verstoppertje

Een klassiek spel dat altijd leuk is om buiten te spelen. Kies een persoon om te tellen tot een bepaald aantal terwijl de andere spelers zich verstoppen. Zodra de teller klaar is, begint hij of zij met zoeken naar de andere spelers.

De verstopte spelers proberen terug te keren naar de basis zonder getikt te worden. De eerste speler die wordt getikt, wordt de volgende teller.

Spelletjes spelen in de buitenlucht hoeft niet ingewikkeld of afhankelijk te zijn van speciaal materiaal. Met deze spelideeën kun je de natuurlijke omgeving en je verbeelding gebruiken om plezier te hebben in de openlucht.

Of je nu geniet van een potje Schaduw tikkertje, wolkenraden of een Standbeeldenspel, deze activiteiten zorgen voor lichaamsbeweging, creativiteit en quality time met vrienden en familie. Dus trek naar buiten, laat je materiaal achterwege en geniet van het speelse plezier dat de natuur te bieden heeft.

Spelletjes
Linda van Aken