Skip to Content

Divali 

Divali 

Divali is het feest van het licht. Het wordt gevierd door hindoes. Wat houdt het precies in en hoe vier je Divali?

Wat is Divali?

Divali is een Hindoestaans herfstfeest, wat wordt gevierd aan het begin van het Indiase nieuwe jaar. Dit valt in oktober/november. Het is het vijfde lichtfeest. Divali betekent ‘een rij lichtjes’. Het feest wordt volgens bepaalde bronnen bij de hindoestanen vooral gevierd door studenten en koopmannen. Maar dat is misschien meer de oorspronkelijke gewoonte.

Je leest vooral dat het feest een echt gezinsfeest is en één van de belangrijkste feesten van het Hindoeïsme. Het is het feest ter ere van de godin Lakshmi. Zij is de vrouw van de God Vishnu. Deze godin bevordert het geestelijke welzijn en het zakelijk succes. Vandaar dat het feest oorspronkelijk populair was bij studenten en koopmannen. De lichtjes lokken deze geluksgodin naar binnen toe en zij zal het huis en de bewoners beschermen.

De overwinning van het licht (of anders gezegd: van het goede op het kwade) wordt met dit feest gevierd. Vandaar dat er tijdens Divali overal in de huizen lichtjes branden. Ook de straten worden versierd. Vuurwerk is eveneens van de partij. Dit heeft ook een reden: hiermee zouden de geesten van de overledenen weggejaagd worden. Qua eten worden er taartjes gebakken en andere zoetigheden gegeten. 

Andere benamingen

Divali wordt ook wel aangeduid met Deepavali, Diwali, of Deevali. Het woord is in ieder geval afgeleid van een Sanskriet woord: ‘dipavali’. En dat betekent dus die rij lichtjes. 

De reden van de lichtjes

Licht heeft de duisternis overwonnen, of moet het duister wegjagen. Daarom steekt men dus de lichtjes in de huizen aan. Maar ook buiten worden de erven verlicht met deze lichtjes. Dit kunnen aardenwerken lampjes zijn die op boter of olie branden.

Maar er worden tegenwoordig ook gewoon kerstlampjes gebruikt. Is natuurlijk wel zo veilig… De oorspronkelijke olielampjes zijn van klei gebakken en hebben een katoenen wattenlontje en branden op geklaarde boter. 

Andere gebruiken

Omdat vuil als een voedingsbodem voor kwaad gezien wordt, moet het huis schoon zijn met Divali. Maar het schoonmaken van je huis is niet voldoende, ook je lichaam en ziel moeten gereinigd worden. Je eet dan ook een week lang geen vlees en alcohol mag je niet nuttigen.

Tijdens het feest zelf wordt er juist lekker gegeten (veel zoet) en cadeautjes aan elkaar gegeven. En dat alles bij het licht van de lampjes. De oude verhalen worden verteld en de kinderen kunnen zich verkleden zodat ze op de mensen uit deze verhalen lijken.

Hoelang duurt Divali

Divali duurt in de religieuze traditie vijf dagen. Omdat het afhangt van de hindoekalender valt het voor ons Westerlingen ieder jaar op andere dagen. Heel precies gekeken is het grote feest Divali op de derde dag van deze dagen. En heet ook wel Maha Lakshmi Puja. 

De vijf dagen van Divali

Divali bestaat dus eigenlijk uit vijf dagen:

  • De eerste dag staat voor rijkdom en is belangrijk voor de samenleving.
  • De tweede dag wordt ook wel klein-Divali genoemd. Deze dag is gewijd aan koning Bali die de halfgoden gevangenhield.
  • De derde dag is de belangrijkste dag en staat dus in het teken van het licht en Lakshmi. Er wordt ook geloofd dat de god Krishna op deze dag zijn incarnatie verlaten zou hebben.
  • De vierde dag staat voor de kroning van koning Vikramaditya en op deze dag begon de jaartelling van de Hindoes. 
  • De vijfde en laatste dag is gewijd aan de liefde tussen broer en zus. Het is de gewoonte dat de broer dan op bezoek gaat bij zijn zus.

De oorsprong van Divali

Zoals eerder gezegd is het feest er ere van de godin Lakshmi. Toch zijn de meningen verdeeld over de oorsprong van het feest. Divali zou van oorsprong een oogstfeest zijn. De oogst is/komt binnen en de winter is in aantocht. Divali wordt dan gezien als het feest om een nieuwe periode in te luiden. 

Vanuit religieuze gedachten gaat men dus terug naar Lakshmi. Godin van het licht, rijkdom, schoonheid en voorspoed. Daarover heb je hierboven al meer kunnen lezen. Op de vloer worden mooie tekeningen gemaakt voor de geluksgodin.

Deze tekeningen worden gemaakt met gekleurd poeder en worden rangoli genoemd. De godin symboliseert ook de vrouw als spil van het gezin. Zo beschouwd zou je het feest ook nog kunnen vergelijken met moederdag. (weetwatjeviert.nl)

Maar er is nog een verhaal. Koning Shri Ram en zijn vrouw Sita kwamen terug van hun verbanning, die maar liefst 14 jaar duurde. Uiteraard werd deze terugkeer gevierd met grote vreugdevuren door het volk.

Kleding bij Divali

Zwart is de kleur van de duisternis. Dat is dan ook geen kleur die de mensen dragen bij Divali. Feestelijke kleuren komen dan ook terug in de prachtige kleding die gedragen wordt.

Verschillende gebruiken

Het Divalifeest wordt over de hele wereld door Hindoestanen gevierd. Dit was ook al door heel India. Omdat men hier vrij geïsoleerd leefde zijn er verschillende legendes en verhalen ontstaan rondom het feest.

Filmpje over Divali

Meer zien over het feest? Kijk dan naar dit filmpje over Divali op YouTube.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)