Skip to Content

Wat kun je doen met je gezin? Wat zijn leuke dingen en activiteiten?

Wat kun je doen met je gezin? Wat zijn leuke dingen en activiteiten?

Samen met het gezin dingen doen is heerlijk. Even echt alle tijd voor elkaar en op een andere manier met elkaar bezig zijn kan ook een verdieping voor jullie onderlinge band betekenen. Quality time op de leukste manier, zullen we maar zeggen.

Natuurlijk zijn de mogelijkheden hierin heel divers, maar we hebben een top 40 gemaakt met de leukste bezigheden voor het hele gezin!

10 Binnenactiviteiten

Een koude, regenachtige zondag? Of gewoon geen zin om er op uit te trekken? En toch wil je wel mét elkaar bezig zijn? Dat kan natuurlijk ook prima thuis. We hebben 10 ideeën voor je (maar uiteraard is dit bij lange na niet compleet).

Gezelschapsspellen

Heerlijk ouderwets achter het speelbord met elkaar “Mens-erger-je-nieten” of, oké, een modernere versie van een gezelschapsspel. Of je nu met kleutertjes te maken hebt of beginnende pubers, voor iedere leeftijd is er wel een boeiend of komisch spel te vinden!

Kamperen in de huiskamer

Maak er een echt spel van met elkaar en bouw de huiskamer om tot een camping. Zet tentjes op of hang lakens over stoelen en tafels. Zet een echt animatieteammuziekje op en geef iedereen een rol. Wie is de kantinebeheerder? Wie is gast of lid van het animatieteam?

En ja hoor, na een tijdje kun je eventueel van rol wisselen. Uiteraard zorg je voor lekkers tussendoor. Liefst iets wat jullie altijd op de camping eten.

Talentenshow

Ga voor een talentenshow, waarbij jullie na elkaar jullie kunsten mogen laten zien. De rest van het gezin is dan het publiek. Je kunt goochelen, maar ook zingen, muziek maken of misschien heb je wel een acrobaatje in huis? Alles mag!

Samen bakken

Met elkaar iets lekkers maken en uiteraard daarna ook opeten. Of je nu gaat voor pepernoten, cake of juist een pizza of pannenkoeken!

Alle bouwstenen verzamelen

Samen iets moois bouwen met LEGO of DUPLO blokken is hartstikke leuk! Doe het samen of maak er een wedstrijdje van wie het mooiste huis bouwt…

Thuisbioscoop

Zoek een leuke kinderfilm op bij Netflix of iets dergelijks en zorg voor popcorn en iets lekkers om te drinken. Een middagje samen een film kijken kan af en toe ook lekker simpel maar o, zo gezellig zijn. Moet je natuurlijk wel je mobieltje even laten liggen!

Schilderen

Allemaal aan het schilderen of met z’n allen op 1 groot doek gaan schilderen. Kan allemaal. Ook leuk: zoek een schilderij op, op internet of in een boek, en probeer die na te maken.

Schatkist verstoppen

Iedereen verstopt een schatkist en de anderen moeten die dan zien te vinden. Of als ouders verstop je schatkisten, met opdrachten erin. En bij iedere goed uitgevoerde opdracht krijgen de kinderen een aanwijzing.

Alle aanwijzingen bij elkaar? Dan kunnen ze erachter komen welke verrassing jij in petto hebt. Geef bijvoorbeeld bij iedere aanwijzing 1 letter. Met de letters kunnen ze dan zien waar jullie die avond gaan eten.

Thematafel maken

Verzin een leuk thema, of ga voor een seizoentafel. Of misschien is er wel een bepaalde gebeurtenis op handen, zoals een vakantie of een geboorte. Het gekozen thema gaan jullie dan uitwerken voor op een tafeltje of een bepaald hoekje in je kamer. Met elkaar gaan jullie hier dan dingetjes voor maken.

Poppenkast

Verzin een verhaal, maak zelf de poppen en dan spelen maar! Uiteraard hangt het af van de leeftijd van de kinderen of het zo werkt.

Je kunt ook kiezen voor een bestaand verhaal en bestaande poppen en dat de kinderen alleen hoeven te kijken. Of jullie kijken en de kinderen spelen hun eigen verhaal. Of de oudere kinderen spelen voor de kleintjes en voor jullie. Maak er de mix van die het beste bij jullie gezin past!

25 Buitenactiviteiten

Waar kun je als gezin je vermaken? Voor buiten is de lijst helemaal eindeloos. Daarom een lange waslijst aan mogelijkheden…

 • Natuurspeeltuin
 • Binnenspeeltuin
 • Speeltuintocht door de wijk
 • Dierentuin
 • Autopuzzeltocht (let wel op de leeftijd)
 • Kinderboerderij
 • Verstoppertje spelen in de tuin of in het park
 • Picknicken
 • Naar het bos
 • Naar het strand
 • De duinen in
 • Fietstocht met een ijsje als beloning of een stop bij een speeltuin
 • Voetballen, basketballen
 • Vliegeren
 • Samen een kunstwerk maken met stoepkrijt
 • In de tuin op je rug naar de wolken staren: wat zie jij?
 • Zwemmen
 • Openluchtmuseum
 • Dagje met de trein en maar zien waar je uitkomt…
 • Tochtje met een boot. Eigen bootje of een grote rondvaartboot?
 • Schat begraven buiten en laten zoeken met een schatkaart
 • Met elkaar iets moois maken van hout
 • Afval verzamelen tijdens een wandeltocht (of op het strand) en hier iets van maken
 • Buiten ‘camping spelen’ en dus ook de tent opzetten
 • Met elkaar naar de stad en hier lekkere dingen eten/terrasje pakken. Maar uiteraard ook die speeltuin die je tegenkomt.

Op stap met grote leeftijdsverschillen: 5 ideeën

Mijn gezin bestaat uit vier zoons en dan dus pa en ma. Tussen mijn jongste en oudste zit bijna 10 jaar, dus was het vaak puzzelen om nog iets te kunnen doen wat voor iedereen leuk was. Daarom een paar extra tips op dit gebied, omdat ik weet welke dillemma’s er dan op je pad komen…

Doe-museum

Met elkaar naar een museum waar je echt iets kan doen. Nemo in Amsterdam is daarbij een leuk voorbeeld, maar ook het Archeon in Alphen aan den Rijn. Bij veel musea waar echt op kinderen ingespeeld wordt, is er vaak voor iedere leeftijdsklasse wel iets.

Lees je even in voordat je ergens heen gaat om te zien of er zowel voor de jongste als voor de oudste iets interessants te beleven is!

Dierentuin

Een dierentuin wordt vaak leuk gevonden door zowel de jongste als de oudste kinderen. Oudere kinderen kunnen zich al echt interesseren in de achterliggende informatie die dierentuinen geven, terwijl de jonkies het gewoon leuk vinden om beestjes te kijken én uiteraard in de speeltuin te spelen.

Steeds meer dierentuinen hebben ook een speelparadijs in hun park, waar ook de oudere kids zich nog kunnen vermaken.

Attractiepark

Voor de kleintjes is een attractiepark op zich nog helemaal niet nodig, maar voor die pubers het einde! Het leuke is dat attractieparken eigenlijk ook altijd wel een hoekje of attracties hebben voor de kleintjes.

Misschien kun je zo niet alles met elkaar doen, maar je bent een groot deel van de dag toch met elkaar en kun je er toch een heerlijke dag van maken waarbij alle kinderen het leuk hebben.

Het strand

Koop een grote vlieger waarmee de grote kids zich kunnen vermaken, terwijl de jonkies met hun emmertjes in de weer zijn. Of ga met de groten beachvolleyballen en de kleintjes rommelen iets met een bal.

Zolang je maar genoeg ogen en oren hebt om wel ieder kind (zeker die kleintjes) goed in de gaten te houden, dan is er op het strand genoeg te doen. Zeker als je gaat als het strand niet vol ligt met badgasten, zodat je er ook echt kunt spelen. Heb je een hond? Die wil dan zeker ook graag mee!

Sneeuwhal

Even opletten welke leeftijden jouw uitverkoren sneeuwhal aangeeft, maar vaak kunnen kleuters al gewoon een skiles krijgen en genieten ze hier mateloos van! En de groteren? Die mogen kiezen of ze willen leren skiën of snowboarden.

En als jullie het zelf al kunnen of een deel van het gezin dan is dat ook prima. Wie het kan gaat het vrij doen, terwijl de rest les krijgt! En daarna (of tussendoor) natuurlijk aan de warme chocomel met slagroom!

Wat zijn jullie favoriete activiteiten met kinderen?

Spelletjes
Wil Cats
Volg me via: