Skip to Content

10 Spelletjes, activiteiten en liedjes voor in bad met peuters en kleuters

10 Spelletjes, activiteiten en liedjes voor in bad met peuters en kleuters

In bad gaan is een van de favoriete bezigheden van kinderen. Heerlijk vind ze het, lekker spetteren en spatten. Als ik er dan mee in stem loopt ze gelijk naar de trap om bij het traphekje vragend te kijken of ik er niet aan kom.

Ze weet ondertussen dat we eerst gaan uitkleden en dan rent ze het liefste naar het bad, klimt op het opstapje en probeert haar benen over de rand te gooien. Gelukkig is ze daar nog te klein voor, dus blijft ze wachten tot ze in bad getild wordt.

Over het algemeen wordt eerst de waterstraal onderzocht, en vervolgens gaat ze spelen. Met de speeltjes die we in bad hebben liggen, of gewoon een fantasiespel. Haartjes wassen vind ze soms iets minder, de ene keer heeft ze nergens problemen mee en de andere keer wil ze het liefst het bad uit te vluchten, maar accepteert het wel.

Meestal leidt ik haar dan even af door de douchekop op het waterrad te zetten en haar daarmee te laten spelen. Tien tips om het badderen leuker te maken zodat er weer pret in bad is.

Samen in bad

Kinderen imiteren graag hun ouders dus door samen in bad te gaan zien ze dat jij ook je haren wast en hebben ze daar minder problemen mee. Sterker nog, als je ze de kans geeft willen ze het liefste jouw haartjes wassen!

Zelf geniet ik er ook altijd van om samen in bad te gaan, maar nu baby boy in het spel is gaat dat helaas niet meer zo vaak.

Liedjes zingen

Bij teddybeerzwemmen zingen we vaak liedjes waarbij er gespetterd en gespat wordt. Dreumes vind dit helemaal het einde, dus in bad zingen we ook liedjes.

Favoriet zijn; Op een grote paddenstoel, het regent, in het zwembad, de krokodil, alle eendjes zwemmen in het water, de wielen van de bus, de droomboom, de zevensprong, Visje visje in het water en Keteltje, dik van buik.

Voorlezen

Wij doen onze kinderen vrij veel voorlezen. Overal in ons huis vind je boeken, dus ook in bad! Super vind ze het om plaatjes aan te wijzen zodat jij dan moet benoemen wat het is. Het populairst is het badboekje van de mooiste vis.

Drijven of zinken

Niet alleen een leuk spelletje, maar ook nog goed voor de ontwikkeling. Welke speeltjes / spullen blijven drijven en welke niet.

Ballenbad

We hebben een tas vol met ballen die we in de zomer in een zwembadje buiten neerzetten. Heel soms, als petekind bijvoorbeeld komt logeren, dan doen we de ballen in bad zodat ze daar lekker mee kunnen spelen.

Mocht je dit niet in huis hebben, bij de wibra hadden ze vorig jaar van die poolnoodles, met een scherp mes kan je daar ringen van snijden. Heb je hetzelfde effect! Waterballonnen kunnen natuurlijk ook.

Badverf

Je hebt speciale verf om in bad mee te spelen. Heb je die niet, of geen zin om daarvoor naar de winkel te gaan. Je kan ook heel eenvoudig zelf badverf maken. Een mix van scheerschuim en klein druppeltje voedingskleurstof of een mix van maïzena, babybadolie en een druppeltje kleurstof werkt ook.

Lees ook: Recept om zelf badverf te maken.

Bellenblaas

Er zal vast wel ergens in huis een bellenblaas liggen. Neem deze een keer mee naar de badkamer. Lekker samen bellen blazen. En een beetje extra schuimbadje in het bad maakt het natuurlijk extra leuk!

Lees ook: Zelf bellenblaas maken

Bad disco

Zet een muziekje aan, dim het licht en hang wat gekleurde lichtjes (kerstboomverlichting oid) op. En dan lekker disco douchen! Voor wat extra fun kan je glow in the dark sticks in het bad leggen.

Kapstertje spelen

Nadat je de haartjes hebt gewassen, of eigenlijk tijdens het wassen en de haartjes vol shampoo zitten kan je de mooiste creaties maken. Hoe hoog komt het haar van jouw kindje?

Wedstrijdjes

Neem een paar bootjes, vliegtuigjes of autootjes mee in bad en doe er wedstrijdjes mee. Welke gaat het snelste?

Tot slot nog wat speeltjes om mee te nemen in bad; een vergiet / gieter, bekertjes, plantenspuit, (plastic) blokken, ijsklontjes, minidiertjes, lege shampooflessen etc.

Hoe vinden jullie kinderen het om in bad te gaan?

Spelletjes
Linda van Aken
  1. Mechteld says:

    Ons manneke vindt badderen een drama. Hij zet het gelijk op een gillen. Misschien is hij in het begin niet vaak genoeg in bad geweest, en misschien durf ik het niet goed alleen te doen. Hoe kan ik ons ukje van bijna 6 maanden helpen met badderen/douchen? Tips?

Comments are closed.