Skip to Content

Dieren spelletjes & activiteiten binnen thema voor peuters en kleuters

Dieren spelletjes & activiteiten binnen thema voor peuters en kleuters

Kinderen vinden dieren helemaal geweldig. Van jongst af aan kunnen ze zich hier al enorm door laten fascineren. Een van de eerste woordjes van onze dochter was niet voor niets poes. Als we onderweg zijn wordt er ook geen eendje, hondje, schaapje of paard gemist. Alles moet aangewezen en benoemd worden.

In het begin zal ieder plaatje anders zijn, leuk is het als ze overeenkomsten gaan zien. Dus iets zwart / wits in een afbeelding gaan herkennen als een pinguïn, en het vervolgens ook als standbeeld of in het echt herkennen en benoemen. Soms zelfs geaaid, waarbij we nu hebben aangeleerd dat zwaaien beter is.

Omdat je niet van een afstandje kan zien hoe een hond reageert. Als ze ouder worden gaan ze ook de geluiden benoemen en weten ze steeds meer te Een uitstapje naar de kinderboerderij is ook altijd een succes, bijna altijd dan, een stel nieuwsgierige geiten die op ‘jacht’ zijn naar wat lekkers in de buggy wordt niet altijd even gewaardeerd.

Tips om spelenderwijs met je kinderen en dieren bezig te zijn:

Ravensburger Tiptoi dieren

We hebben een kleine bak met allerlei speeldieren, die ze kunnen benoemen en mee kunnen spelen. Bijvoorbeeld door ze allemaal op een rijtje te laten staan. Ravensburger heeft iets nieuws ontwikkeld.

Namelijk de tiptoi dieren. Er zijn drie series uitgebracht; boerderij, Afrika en dino’s. waarmee kinderen volop kunnen spelen. Het bijzondere aan deze dieren is echter dat ze achterop een speciale chip hebben zitten waarmee je de dieren zogenaamd tot leven wekt. Hiervoor gebruik je de speciale oranje tiptoi stift.

In het mini boekje dat er bij wordt geleverd zitten ook wat chips, zodat je daarmee de pen kan ‘besturen’. Klinkt een beetje ingewikkeld; maar er zijn een aantal programma’s, zoals spelletjes, quiz of algemene informatie en door op een bepaald gekleurd figuurtje aan te stippen krijg je dat te horen.

Ik heb me enorm verbaast over de enorme schat aan informatie die daarin verborgen zit. Ongelofelijk waar de techniek tegenwoordig voor staat. Leuk voor oudere kinderen, of als je je man een avondje zoet wilt hebben!

Lees ook: Review Startersset Tiptoi met wereldatlas

Kinderliedjes

Ik zing vrij regelmatig, gewoon de allereenvoudigste kinderliedjes die iedereen wel kent. Dan ben je bijvoorbeeld een boek aan het lezen waar een dier in staat afgebeeld, of wordt er een krokodil uit de de duplokist gevist.

Bij heel veel dieren zijn wel een liedje te bedenken. Door te zingen pakken kinderen vaak iets sneller op. Ideaal dus om een bepaalde afbeelding te combineren met een woord of liedje.

  • Poes: Poesje mauw
  • Schaap: Schaapje, schaapje heb je witte wol
  • Krokodil: De krokodil ligt in het water
  • Vis: Visje, visje in het water
  • Zwaan; Witte zwanen, zwarte zwanen

Kinderboerderij

Natuurlijk mag een uitstapje naar de kinderboerderij, of dierentuin niet ontbreken. Voor jonge kinderen is dit een van de populairste uitjes. Zelfs als ze alleen maar van een afstandje mogen kijken.

Zelf vind ik het ook leuk als er bijvoorbeeld een hok is met cavia’s waar je kindje tussen mag zitten. Vaak zijn de dieren wel wat gewend. Natuurlijk altijd na afloop even de handjes wassen!

Fantasiedieren

Dit spelletje deed ik zelf altijd op verjaardagen. Dan had je een lange strook papier dat je een x-aantal keer moest vouwen. Op de vouw zette je vervolgens wat streepjes en dan begon je bovenaan met bijvoorbeeld de kop van een dier. Tot aan de streepjes.

Dan vouwde je het dusdanig harmonica gewijs dat de persoon die naast je zit verder kan gaan met tekenen, zonder te zien wat jij hebt getekend en maakt bijvoorbeeld een nek.

Daarna misschien nog een lijf / vleugels en tot slot de poten. Als je dan het vel uitvouwde had je samen een fantasiedier gemaakt. Erg leuk om te doen, en het grappige is dat kinderen vaak toch een bestaand dier tekenen.

Maar door de combinatie het een sprookjesdier wordt. Wist je trouwens dat het tegenwoordig ook mogelijk is om deze tekeningen vervolgens in het echt als knuffel te laten maken?

Dierentoneel

Ideaal voor als je kind wat energie overheeft. Lekker met een muziekje op de achtergrond en vervolgens door de kamer rennen, zweven, kruipen als gorilla’s, leeuwen en vlinders. Natuurlijk horen daar ook de bijbehorende geluiden bij, zoals het zo hard mogelijk stampen zoals olifanten kunnen doen.

Als je kind ouder is kan je dit natuurlijk prima verwerken in een ‘schipper mag ik overvaren’ variant.

Dierenmemory

Memory is al meer dan 50 jaar het meest geliefde eerste spel dat een kind met andere spelen kan… en hoe! Meestal winnen zij gemakkelijk van volwassenen.

Daarnaast oefent het kind spelenderwijs belangrijke vaardigheden zoals concentratie en uithoudingsvermogen.

Door de grote kaarten van extra dik karton is deze memory met afbeeldingen van Jonge dieren al geschikt voor de allerkleinsten.

Zijn jouw kinderen ook zo gek op dieren?

Spelletjes
Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)