Skip to Content

De overgang naar een andere school

De overgang naar een andere school

Je kind laten veranderen van school: het is een keuze die je niet zomaar maakt. Je haalt immers heel wat overhoop voor je kind. Maar soms zijn er situaties die er wel om vragen. Soms omdat het nu eenmaal niet anders kan, soms ook juist om je kind te helpen.

Wat zijn redenen om je kind naar een andere school te laten gaan en hoe maakt je dit voor je kind zo gemakkelijk mogelijk?

Redenen om van school te veranderen

De redenen om je kind naar een andere school te sturen kunnen heel uiteenlopend zijn. Eigenlijk zijn deze redenen min of meer in 3 ‘hokjes’ te plaatsen:

  • Omdat je verhuist
  • Omdat jij het niet (meer) eens bent met bijvoorbeeld de manier van lesgeven of het niveau hiervan
  • Omdat het voor je kind zelf beter is, bijvoorbeeld door pestgedrag of omdat je kind beter gebaat is bij een andere structuur binnen school

Verhuizing

Het mag voor zich spreken dat een verhuizing naar een andere woonplaats vanzelf ook vraagt om het uitzoeken van een andere school. Dit staat dan volledig los van de ‘oude’ school en hier valt dan ook verder niet veel aan te doen.

Het enige wat je doen kunt is de overgang naar de nieuwe school zo fijn mogelijk laten verlopen. Maar daarover later in dit artikel meer.

Ontevreden zijn over school

Er kunnen redenen zijn die niet zozeer met je kind zelf, maar meer met jouw overtuiging te maken heeft waarom je voor een andere school wilt kiezen.

Besef wel dat je kind hier niet altijd mee geholpen wordt. Je haalt hem immers uit zijn vertrouwde wereld en bij zijn vriendjes vandaan. Is dat het allemaal echt wel waard?

Zijn er dingen gebeurd op school waar je het niet mee eens bent? Dan kan een goed gesprek met de betreffende leerkracht of de schoolleiding misschien al voor een verbetering van de situatie zorgen en zadel je niet je kind ermee op.

Je kunt een klacht ook hogerop neerleggen, bij de klachtencommissie.

Ander onderwijs

Je kunt er ook achter zijn gekomen dat het onderwijs niet aansluit bij jouw verwachtingen of in aanraking zijn gekomen met een ander soort lesgeven wat je heel erg aanspreekt.

In het eerste geval kun je natuurlijk ook in gesprek gaan met de school zelf. In het tweede geval heeft dit geen nut.

Maar in beide gevallen komt er weer de vraag naar boven: weet je zeker dat je kind er juist niet door geschaad wordt om hem daar weg te halen?

Voor het kind zelf overschakelen naar een andere school

Je kind wordt gepest en hier komt geen verbetering in of je kind heeft geen aansluiting bij de andere kinderen: het kan zeker een goede reden zijn om het dan toch ergens anders te proberen.

In die gevallen kies je er juist voor om je kind te helpen.

Het kan ook zijn dat je kind meer gebaat zal zijn op een andere school omdat hij bijvoorbeeld hoogbegaafd is of juist meer individueel onderwijs nodig heeft.

Hoewel het ook dan echt een keuze is vóór het kind, kan je kind zelf toch moeite hebben om weg te gaan bij zijn vriendjes!

Dan, maar ook in alle andere gevallen, is het belangrijk dat de overgang zo soepel mogelijk zal verlopen. Hoe pak je dat aan?

Wanneer vertel je het je kind?

Heb jij een conflict met school? Dan hoef je dit niet direct bij je kind neer te leggen. Het is zelfs beter van niet. Blijf positief praten over de school in het algemeen en de leerkracht in het bijzonder.

Het kan anders heel ingewikkeld voor je kind(je) zijn. Zeker heel jonge kinderen zijn vaak ‘dol’ op hun leerkracht en kunnen behoorlijk in verwarring gebracht worden als mama boos op haar/hem is.

Is de kogel door de kerk en besluit je je kind echt van school te halen, dan vertel je hem of haar dit op een rustige manier. Besef dat je kind dit misschien niet meteen begrijpt en hij of zij mag er zeker verdrietig over zijn.

Probeer zijn verdriet niet weg te praten, maar neem je kind serieus! Leg hem ook uit dat jij dit graag wilt en waarom, zodat je kind het kan gaan begrijpen én niet zichzelf de schuld van alles gaat geven. ‘Had ik maar beter mijn best gedaan,’ bijvoorbeeld.

Nieuwe vriendjes maken

Je kind zal opnieuw zijn plekje moeten vinden in de groep. Je kunt hem helpen door open te staan voor spelen met nieuwe vriendjes. Moedig je kind aan om iemand uit te nodigen die hem wel leuk lijkt.

Over het algemeen vinden de meeste kinderen wel weer snel aansluiting. Heb je het idee dat je kind het wel lastig vindt?

Vraag eens aan moeders in welke speeltuin, bijvoorbeeld, de meeste kinderen in de middag te vinden zijn en zoek die speeltuin dan op een vrije middag op. Zodat je kind ook buiten school om de nieuwe klasgenootjes leert kennen.

Even een dip

Wees niet verbaasd als je kind het in eerste instantie juist minder goed zal doen op de nieuwe school. Voor je kind verandert er heel veel. Bedenk maar eens hoeveel er voor jou verandert als je van baan wisselt!

Het kost simpelweg meer energie én je moet weer heel veel dingen gaan ontdekken. Zo is het ook voor je kind.

Iedere school heeft zijn eigen gewoontes, manier van lesgeven (zeker als je voor een heel ander type onderwijs gekozen hebt) en misschien is ook de lesmethode wel anders.

Daardoor kan je kind ook op vlakken net iets voor of achter lopen. Heb je het idee dat je kind het daardoor net iets minder goed volgen kan?

Overleg dit dan met de leerkracht, zodat hij of zij hier aandacht aan kan geven en je kind weer snel volop mee zal en kan draaien.

Tip: vraag advies

Nog even een tip als afsluiting. Zorg dat je, bij het kiezen van een nieuwe school, niet zomaar de eerste de beste school kiest. Weer een keer moeten verkassen zal je kind echt niet helpen.

Probeer dan ook een duidelijk beeld te krijgen van de school door een rondleiding te vragen of een open dag te bezoeken.

Maar ook door ouders, die er al een kind hebben zitten, te vragen wat zij van de school vinden. Zo krijg je een beter beeld dan alleen het mooie praatje van de school zelf!

Wil Cats
Volg me via: