Deelnemen aan het verkeer is niet zonder risico. Toch zal ook jouw kind hiermee te dealen krijgen. Gelukkig wordt er op school verkeersles gegeven. Maar zelf je kind leren hoe hij in het verkeer zich moet gedragen is uiteraard ook een must. Daarmee bereik je meer dan alleen een paar lessen op school! Hoe pak je dit aan?
Verkeersles op school
Scholen kunnen uit meerdere soorten lessen kiezen om de kinderen vertrouwd te maken met het verkeer. Zo is er School op Seef. Hierbij worden diverse soorten lessen aangeboden. Filmpjes, uitdagende verkeersplaten, uitleg in de klas én oefeningen in de praktijk.
School op Seef werkt met allerlei thema’s. Meteen een goed idee om eens naar te kijken, want met die thema’s krijg je zelf ook een goed overzicht wat je kind zou moeten leren!
Veilig Verkeer Nederland heeft zijn eigen verkeersmethode. Zij organiseren ook gastlessen. Maar ook de ANWB heeft bijvoorbeeld lespakketten voor op school.
De school van mijn kinderen was bij mijn jongste overgestapt naar School op Safe en iedere klas kreeg aangepast aan de leeftijd oefeningen die ze op het schoolplein moesten doen met hun fiets (of lopend bij de kleintjes).
Zo leerden ze dus ook meteen om behendig genoeg te kunnen reageren met hun fiets in bepaalde situaties. Dat spreekt toch meer aan dan alleen maar theorieles.
Aan het einde van de basisschool kan het zo zijn dat er een verkeersexamen afgenomen wordt (meestal groep 8). Dit is echter niet verplicht. De kinderen rijden op hun fiets een route waarbij ze moeten laten zien dat ze weten hoe ze zich moeten gedragen.
Wie er voorrang heeft, hoe ze moeten uitkijken en dat ze bijvoorbeeld moeten stoppen bij rood licht. Onderweg staan ouders/vrijwilligers aantekeningen te maken om te zien of ze het goed doen. Ook is er een theoretisch examen op een ander tijdstip.
Wat kun je zelf doen?
Zoals bij alles wat kinderen moeten leren, geldt ook nu: leren doe je door te doen. Neem je kind dus regelmatig mee het verkeer in. Alleen al door samen door het verkeer te wandelen en te fietsen leert je kind al veel.
Natuurlijk vertel je, afhankelijk van zijn leeftijd, ook waar hij of zij op moet letten en hoe alles werkt. En laat je hem (of haar) steeds meer zelf beslissen en doen.
Uiteraard is het hierbij belangrijk dat je goed het kunnen van je kind in de gaten houdt. Dit is niet alleen afhankelijk van de leeftijd, maar ook van het kind zelf.
En jij blijft in eerste instantie de veilige baken die kan ingrijpen als het niet goed gaat! Natuurlijk zijn er richtlijnen, die we je hier gaan geven. Maar jij kent je kind het beste!
Tips!
Besef goed dat een kind snel afgeleid is én dingen anders ziet dan jij. Alleen al doordat jij groter bent en dus een ander overzicht hebt dan zij! Maar zoiets als anticiperen zal voor een jong kind ook nog veel te hoog gegrepen zijn.
Ook hierbij geldt dat kinderen jouw gedrag kopiëren! Gedraag jezelf dus ook netjes en benoem bijvoorbeeld met oversteken duidelijk waar je naar kijkt.
Herhaling, herhaling en herhaling: zo stamp je het er het beste in! En dat kan ook prima spelenderwijs. Denk maar aan het liedje ‘Kijk eerst links en dan rechts’.
Er zijn ook spelletjes online te vinden zodat je kind ook op die manier met verkeer bezig kan zijn!
0-4 jaar
Dit is natuurlijk een leeftijd dat je nog echt niet mag verwachten dat je kind kan uitkijken. De motoriek is nog lang niet zo ontwikkeld dat het alles goed onder controle heeft, dus ook dat kan een probleempje zijn als hij/zij opeens moet stoppen. Natuurlijk leer je je kind al wel dat je stopt bij de stoeprand en dat soort dingen. Maar houd je kind altijd bij je!
4- 8 jaar
Vanaf een jaar of 5 zal je kind steeds meer gaan begrijpen wat gevaar inhoudt. Dat is al een goed begin. Is je kind 6 dan mag je gaan verwachten dat het gaat snappen dat je stopt bij rood, bij de weg en dat je oversteekt bij een zebrapad. Maar zoals gezegd: jij kan het beste inschatten of je kind al zo ver is!
Fietsen leren de meeste kinderen als kleuter, maar goed gecontroleerd fietsen is natuurlijk nog weer een volgende stap. Wil je kind veilig fietsen in het verkeer, dan zal hij wel die fiets onder controle moeten hebben.
Besef dat kinderen onder 9 jaar gevaar niet zien aankomen. Dus kun je ook niet verwachten dat ze het verkeer goed kunnen inschatten! De snelheid inschatten is ook nog te moeilijk voor ze.
8-12 jaar
Ongeveer vanaf tien jaar zullen de meeste verkeersborden bekend zijn. Maar het blijven nog altijd kinderen en ze rennen rustig in hun spel achter de bal aan de weg op, bijvoorbeeld. Ook hebben veel kinderen moeite om hun aandacht bij het verkeer te houden.
Zien ze een vriendje aan de andere kant van de weg? Dan gaat daar hun aandacht heen en kunnen ze dus zo ook vergeten om uit te kijken!
En zomaar oversteken terwijl er iets aankomt kan nu ook nog komen, omdat ze de snelheid van de auto niet goed weten in te schatten. Vooral jongens schijnen de neiging te hebben om dit te onderschatten!
Pubers
Is je kind een puber en moet het op de fiets naar een andere woonplaats om op school te komen? Helaas zijn ook pubers vaak nog te makkelijk en is dat niet altijd onwil.
Zo is hun informatieverwerking gewoon nog niet helemaal ontwikkeld en bepaalde regels zijn soms nog lastig om snel te weten hoe het moet. Wie had er nu eigenlijk voorrang?
Ervaring opdoen!
Het mag duidelijk zijn dat je je puber veilig naar school wilt hebben. Door je kind veel te laten fietsen als het jonger is doet het veel ervaring op. En daarmee geef je hem of haar een goede basis! Breng je kind dus niet altijd met de auto naar school. Maar loop en fiets.
Woon je dicht bij school? Fiets dan regelmatig een ander rondje zodat je kind wel degelijk kilometers maakt… En liefst wissel je af. Fiets in het weekend bijvoorbeeld eens ergens anders heen zodat hij/zij ook andere verkeerssituaties meemaakt!
Verkeerslessen voor thuis
Bij VVN vind je ook verkeersmaterialen voor thuis. Deze zijn gericht op verschillende leeftijdsklassen. Leuk om eens naar te kijken, want er zitten bijvoorbeeld kleurplaten bij voor de kleintjes. En ze leren zo toch weer meer over het verkeer!
Basisschool
- Alternatieven vraag hoe was het op school
- Bento Lunchbox ideeën
- Continurooster basisschool
- Creatieve ontwikkeling basisschool
- Cultuureducatie basisschool
- Energizers basisschool
- Gezonde lunch ideeën kind
- Gezonde snacks voor na schooltijd
- Gezonde tussendoortjes kind op school
- Groene schoolpleinen
- Inclusiviteit bevorderen onderwijs
- Intern begeleider basisschool
- Juffen en Meesterdag
- Kind heeft geen zin in school
- Kinderpostzegelactie
- Klassenindeling school
- Koptelefoon op in klas
- Leerplicht kind onderwijs
- Leukste klassenuitjes
- Luizenmoeder en andere taken
- Muziek activiteiten basisschool
- Nationale Buitenlesdag
- Ongeschreven regels ouders schoolplein
- Ouder betrokkenheid basisschool
- Overblijven school wel of niet
- Overblijf wat mag kind eten
- Overgang andere basisschool
- Remedial teaching kind basisschool
- School handelingsverlegen
- Schoolactiviteiten basisschool
- Schoolarts onderzoeken
- Schoolpleinspelletjes
- Schoolreisje kind tips
- Einde schooljaar
- Schoolvakanties & vrije dagen
- Schoolverzuim; spijbelen & ongeoorloofd afwezig
- Schoolziek tips
- Schoolziek of geen zin in school?
- Snappet kind op school
- Speciaal Onderwijs
- Studiedag wat doen
- Thuisonderwijs
- Traditioneel klassikaal onderwijs
- Unschooling
- Uitgestelde aandacht onderwijs
- Verkeersles basisschool
- Vrijwillige ouderbijdrage
- Waarom plezier school belangrijk?
- Wachtlijst basisschool
- Wat meegeven naar school kind
- Wereldschool onderwijs
- Zomerschool kinderen
Kinderfiets
- Eerste kinderfiets met trappers of zijwieltjes
- Kind leren fietsen zonder zijwieltjes
- Kind leren fietsen; wil niet / kan niet
- Veilig fietsen in verkeer
- Veilig op de fiets naar school?
- Fietshelm kinderen verplicht
- Fiets tussen de spaken
- Alpino Cargo kinderfiets review
- Alpina rider kinderfiets review
- Alpina Ocean kinderfiets review
- Cortina e-bike elektrische fiets kinderen
- Smart trike 4-in-1 review
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024