De huidige lockdown heeft zo zijn voordelen en nadelen. Het is even pittig met het huiswerk dat gemaakt moet worden, en aan je eigen werk kom je misschien niet altijd toe. Maar het is ook fijn om zo extra tijd samen met de kinderen te kunnen doorbrengen. Ze zijn tenslotte maar één keer jong!
Daarom spelen wij thuis als het huiswerk af is ook graag samen een spelletje, even wat anders dan het computerwerk of de werkbladen en opdrachten in schriftjes. Het spelen van gezelschapsspellen is ook een mooie overgang tussen ‘schooltijd’ en ‘speeltijd’.
Waarom gezelschapsspellen spelen?
Stiekem leren kinderen een hoop door het spelen van een spelletje! Want je moet nadenken, op je beurt wachten, je fantasie gebruiken, rekenen, lezen en ga zo maar door. Door het spelen van een spel wordt er dus niet alleen geoefend met het cognitieve aspect maar ook de sociaal-emotionele vaardigheden.
Iets wat, nu ze minder contact hebben met leeftijdsgenootjes, toch ook minder aandacht krijgt. Hieronder vind je vier gezelschapsspellen die hier zeer geschikt voor zijn!
Het voordeel van onderstaande spellen is dat ze allemaal een coöperatief element hebben zodat je geen ruzie krijgt over wie er heeft gewonnen of verloren. En het spel kan zo kort of lang duren als je zelf kiest en past bij de concentratieboog van het kind.
Het kleurenmonster
Dit spel is perfect voor gezinnen met peuters, kleuters en jonge kinderen. Het is een coöperatief bordspel waarbij kinderen moeten samenwerken en er dus geen winnaar of verliezer is.
Het is gebaseerd op het verhaal “De kleur van emoties” van Anna Llenas en helpt kinderen om emoties te herkennen en beheersen.
Het Kleurenmonster wordt verward wakker en weet niet waarom. Is hij nu blij, verdrietig, kalm, boos of bang? Zijn emoties zijn in de war, hij moet ze sorteren en een eigen plekje geven.
Kun jij hem helpen? Een spel waarbij ze kunnen samenwerken en oefenen met het benoemen van emoties in bepaalde situaties. Want wanneer was je nu eigenlijk boos, en wanneer ben je blij?
In de praktijk is het vaak makkelijk om 1 situatie te noemen; zoals ik was verdrietig toen iemand me pijn deed maar is het nog best moeilijk om meer situaties te benoemen. Juist door het spel vaker te spelen, wordt dit veel makkelijker voor ze.
Door zo te oefenen met emoties wordt het ook veel makkelijker om in het echte leven te herkennen welke emoties ze voelen en hoe ze daar naar kunnen handelen.
Concept Kids Dieren
Dit spel is de kinderversie van het spel Concept en geschikt voor jonge kinderen vanaf 4 jaar en ouder. Op het bord staan diverse hints die betrekking hebben op dieren; bijvoorbeeld welke kleur, wat voor soort vacht, eigenschappen zoals klauwen, snavel en hoorns, maar ook het leefgebied waar ze leven, hoe ze voortbewegen etc.
De speler kiest een kaart en moet door middel van kaders aangeven welke fysieke eigenschappen van toepassing zijn op het dier. De rest moet dan raden om welk dier het gaat.
Er zijn bij dit spel twee stapeltjes waarvan gepakt kan worden met makkelijkere en moeilijke dieren. Je kan het dus aanpassen aan het niveau van het kind.
Dit spel is één van de favorieten van mijn zoon die dit ook alleen met zijn vriendjes kan spelen. Doordat er een bord bij zit hoeft het kind ook niet zelf te bedenken wat het moet vertellen over het dier, maar wordt dit meer gekaderd waardoor het makkelijker te raden is.
Je kan het spel ook moeilijker of makkelijker maken door bijvoorbeeld minder eigenschappen vrij te geven, of juist de wat algemenere zodat de ander niet direct weet om welk dier het gaat.
Rory’s Story Cubes
Dit spel is één van de favoriete spelletjes van mijn dochter; ze gebruikt graag haar fantasie en bedenkt dan zelf verhalen. Ook als je kind daar moeite mee heeft is dit ideaal om mee te oefenen. Dit is een heel eenvoudig spel zonder ingewikkelde spelregels en ook geschikt voor jonge kinderen.
In het doosje zitten negen verhalendobbelstenen. Op iedere zijde vind je een afbeelding; dit varieert van een maan tot een wereldbol, een verdrietig gezichtje tot een klok of een regenboog.
Als je de dobbelstenen gooit (of een deel daarvan) is het de bedoeling dat je daarmee zelf een verhaal bedenkt. Het verhaal kan dus alle kanten op gaan. Als je kind het nog moeilijk vindt om verhalen te bedenken of zijn fantasie te gebruiken kun je beginnen met twee dobbelstenen.
Stel dat je dan krijgt; de klok en een schaduwmonster, dan kun je samen het verhaal bedenken. Bijvoorbeeld over een jongetje dat naar bed moet omdat het bedtijd is, maar stiekem vindt hij dat heel spannend.
Want als het donker is komen de schaduwmonsters tevoorschijn. Zo heb je een beginnetje gemaakt van het verhaal en kan je met nog een dobbelsteen het verhaal uitbreiden.
Want wat gebeurt er met dat jongetje als je bijvoorbeeld de dobbelsteen gooit met voetstappen; hoort hij enge voetstappen of stapt hij zijn bed uit om zijn kamer uit te gaan…
Als je kind lekker op gang is, is dit ook een perfect spel wat ze zelf kunnen spelen. Leuk ook in combinatie met tienerpoppen of playmobilpoppetjes; kunnen ze meteen het verhaal naspelen!
Het is ook heel handig om mee te nemen op vakantie. Kortom ideaal voor eindeloos speelplezier.
Dixit
Dit spel werd mij geadviseerd door een vriendin; omdat het qua verhalen echt zou passen met spellen die mijn man leuk vindt. Dit is echt een familiespel wat je gezellig samen moet spelen met minimaal 3 of 4 spelers en is dus ideaal als het buiten nat, koud en donker is.
Je speelt het spel met prachtig geïllustreerde, grote speelkaarten. Wanneer je aan de beurt bent zeg je iets over één van de kaarten in je hand. Je kunt iets vertellen, zingen of rijmen, geluid maken, wat je maar wil.
Vervolgens kiezen de andere spelers een kaart uit hun hand die het beste aansluit bij wat de verteller heeft gezegd.
Het is hierbij wel een uitdaging om het niet al te specifiek te maken, omdat de kans dat het geraden wordt dan een stuk groter is, maar toch wel zo dat iemand het raadt. Want als niemand het weet krijg je geen punten.
Daarna worden deze door elkaar geschud en open op tafel gelegd en moet er geraden worden wat de oorspronkelijke kaart is. Op basis hiervan volgt er een puntentelling.
Je zou dit spel zelfs op afstand met elkaar kunnen spelen, niet zozeer het schudden maar wel het uit meerdere kaarten laten raden wat de beschreven kaart is.
De adviesleeftijd van dit spel is 8+ en dat is ook wel terecht, onze zoon van 7 had de eerste keer toch wel moeite met het spel, maar ook omdat hij bang was het verkeerd te doen en het te letterlijk opnam.
De tweede keer ging het al een stuk beter en nu is dit het favoriete spel en spelen we het iedere avond een keer na het avondeten. Ook als er gezellig een vriendje of vriendinnetje blijft eten vragen zij er al om ;-)
Gratis Print & Play bord- en kaartspellen
Wil je graag een spel spelen zonder dat je meteen iets hoeft te bestellen of naar de winkel te rennen? Dan zijn er ook downloadbare bordspellen voor iedereen gratis beschikbaar, als onderdeel van haar ‘Print & Play’ initiatief.
Iedereen kan nu de spellen zelf printen en spelen met het gezin in de veilige thuisomgeving. De huidige lijst bevat een selectie van Asmodee’s meest gewaardeerde bord- en kaartspellen.
De gratis bordspellen bieden een gevarieerd aanbod van competitieve en coöperatieve ervaringen om familie en vrienden, jong en oud, deel te laten nemen in denkbeeldige, strategische en hersenkrakende spellen. Alles om sociaal betrokken te blijven in de eigen veilige thuissituatie.
De printbare speciale edities zijn ontworpen op basis van de populaire bordspellen van Asmodee met behoud van het spelsysteem en de charmante tekeningen die de spellen wereldwijd zo populair maken.
Bij sommige spellen zijn kleine aanpassingen aangebracht om ze zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor het thuis printen en het spelproces.
Gezelschapsspellen kinderen
- Gezelschapsspellen voor kinderen
- Junior gezelschapsspellen
- Spellen voor tieners & pubers
- Spelletjes voor volwassenen
- Spelletjes alleen spelen
- Spellen voor 2/3 personen in de avond
- Partygames & bordspellen
- Escape room spellen thuis
- Coöperatieve spellen kinderen
- Dobbelsteen spellen
- Kaartspellen voor kinderen
- Kaartspellen met gewone speelkaarten
- Reisspelletjes voor op vakantie & onderweg
- Kleine spelletjes mee op vakantie
- Poep spellen
- Dungeons & Dragons
- Spellenspektakel
Sociale vaardigheden
- Sociale vaardigheden kind
- Sociale vaardigheden voorbeelden
- Kind leren omgaan met emoties
- Weerbaarheidstraining kinderen
- Weerbaarheid oefeningen kind
- Thomas Gordonmethode
- Helpende gedachten
- Kanjertraining
- Rots & Water training
- Spelletjes sociale vaardigheden stimuleren
- Spelen met poppen empathie stimuleren
- Kind leren omgaan winnen en verliezen
- Basisbehoefte kinderen
- Speelafspraak / playdate na school
- Vriendschap kinderen
- Denkbeeldig vriendje
- Kind heeft geen vrienden
- Vriendenboekjes
- Groepsdruk school
- Sociale achterstand na corona
- Tafelmanieren & Gezellig aan tafel
- Etiquette regels kinderen
- Wel of geen u zeggen tegen ouders
- Levenslessen om kinderen mee te geven
- Kindvriendelijke scheldwoorden & alternatieven
- Kennismakingsspelletjes
- IJsbrekers spelletjes & activiteiten
- Veelgestelde vragen van kinderen
- Onderwerpen gespreksstarters
- Sociaal-emotionele ontwikkeling kind
- Sociaal-emotionele ontwikkeling 0 – 6 jaar
- Sociaal-emotionele ontwikkeling 6 – 12 jaar
- Sociaal-emotionele ontwikkeling 12 – 18 jaar
- Hoe maak je een extra slaapkamer op zolder? - 13 September 2024
- Spionnen spelletjes en activiteiten - 12 September 2024
- 50 jaar Speelgoed van het Jaar 2024 - 11 September 2024