Skip to Content

Cultuureducatie voor kinderen; van dans workshop tot museum bezoek met school

Cultuureducatie voor kinderen; van dans workshop tot museum bezoek met school

Natuurlijk is het belangrijk dat je kind leert lezen, schrijven en rekenen. Maar op scholen wordt niet voor niets ook aandacht besteed aan kunst en cultuureducatie.

Denk aan de lessen muziek en, afhankelijk van hoe actief de school van je kind ermee bezig is, de workshops voor kinderen waarbij ze een lesje theater of fotografie volgen. Ook als ouder kun je op een mooie, simpele manier bijdragen aan het cultureel opvoeden van de volgende generatie.

Creatiever door cultuureducatie

Creativiteit is nodig. Niet omdat iedereen in de kunst- en cultuursector zijn brood zou moeten verdienen, maar omdat creativiteit het probleemoplossend vermogen stimuleert.

Een wetenschapper, CEO van een innovatief imperium of een kapper, zonder creativiteit zijn ze nergens. In elke laag van de bevolking stimuleert creativiteit het kritische denken.

Daarnaast zorgt cultuureducatie ervoor dat je leert communiceren met meer dan taal en moedigt het experimenteren aan. Ook laat het zien dat fouten maken helemaal niet erg is, dat het beter kan, of juist iets heel moois oplevert.

Actieve cultuureducatie

Kinderen houden van muziek, en het leren bespelen van een muziekinstrument is één van de eenvoudigste manieren om je kind kennis te laten maken met cultuureducatie. Ook op het gebied van dans, fotografie, theater en beeldende kunst zijn er genoeg mogelijkheden om op les te gaan.

Uitproberen of het bij je kind past? Er zijn zoveel leuke workshops voor kinderen! Ook voor op school.

Door je kind actieve cultuureducatie aan te bieden heeft het er niet alleen een leuke hobby bij. De workshops of lessen verhogen ook nog eens het zelfvertrouwen van je kind. Je kunt nog zo oefenen met danspasjes of riedeltjes op de piano, durf maar eens een optreden te geven.

Door actief deel te nemen aan bijvoorbeeld een dans workshop schiet het zelfvertrouwen van je kind omhoog en wil het tijdens een uitvoering maar wat graag laten zien wat het allemaal kan!

Dit maakt spreken voor een groep ook een stuk makkelijker, een kwaliteit waar je de rest van je leven voordeel van hebt!

Receptieve cultuureducatie

Ook zonder actief deel te nemen kan je kind cultuureducatie volgen. Denk hierbij aan het bekijken of beluisteren van creaties.

Podiumangst? Bezoek met je kind een leuke theatervoorstelling!

Twee linkerhanden? Ga met het hele gezin naar een museum om de schilderijen, beeldhouwwerken of wat er dan ook tentoongesteld wordt te bewonderen. Musea zijn echt niet meer zo duf als toen wij kind waren, vrijwel ieder museum heeft tegenwoordig een programma voor kinderen. Waar ze iets van leren en wat ze echt leuk vinden!

En welk kind wordt er nu niet blij van het bezoeken van een concert of festival? Receptieve cultuureducatie kan niet makkelijker!

Beschouwende cultuureducatie

Creativiteit zet aan tot nadenken, kunst zet aan tot communiceren op een andere manier. Na actieve of receptieve educatie kun je je kind erover laten nadenken. Wat vindt hij/zij van dat schilderij, die muziek, die foto?

Maak het breder dan ‘leuk’ of ‘niet leuk’, maar laat het kind uitleggen wát er positief of negatief aan is. Welke gevoelens roept het op? Welke boodschap zit erin, of hoe zou dit duidelijker kunnen? Paste de manier die de maker koos bij het verhaal dat hij wilde vertellen? H

oe zou je kind hetzelfde verhaal duidelijk maken door gebruik te maken van een andere kunstvorm? De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Redactie Mamaliefde