Skip to Content

Vormen leren; 15 spelletjes en activiteiten voor peuters om te oefenen met herkennen

Vormen leren; 15 spelletjes en activiteiten voor peuters om te oefenen met herkennen

Leren doe je spelenderwijs, dat weet iedereen. Dus wat is er leuker dan je kind dingen leren terwijl je heerlijk samen aan het spelen bent. Of het nu om tellen, kleuren of vormen gaat: er is genoeg variatie op de markt ( en in jouw vingers…) om je peuter/kleuter hiermee vertrouwd te maken.

In dit artikel laten we je verschillende manieren zien om met je kind de vormen te oefenen. Zo, we zullen de consultatiearts eens iets laten zien de volgende keer!

Vormen leren voor baby’s en dreumesen met de vormendoos

Natuurlijk de bekendste: een doos met gaten in verschillende vormen. Op het consultatiebureau moeten de kinderen zo ook laten zien of ze het al snappen.

Gelukkig zijn er leuke varianten te koop en zit je niet vast aan het standaard houten kistje ;-). Zo is er een magnetische vormendoos, waarbij je kindje niet alleen bezig kan zijn met de vormen herkennen, maar ook zelf leuke figuurtjes kan maken.

En ach, je kan ook meteen het herkennen van kleuren meenemen! Het grote voordeel hierbij is natuurlijk het magnetische gedeelte. Zo zal je niet snel stukjes kwijt raken.

Vormenstoven in alle vormen, maten en prijsklasses vind je hier.

Op vormenjacht

Een heerlijk spelletje, waarbij je de moeilijkheidsgraad kan opschroeven naar gelang het niveau van de kleine. Je knipt de vorm, die je jouw kind wilt laten leren, uit gekleurd papier of karton en verstopt deze vormen in de kamer of het hele huis. Samen ga je op zoek naar de knipsels.

Weet je kindje hoe de vorm eruit ziet, dan leg je er stiekem een paar bij die niet kloppen.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar rondjes en leg er ook vierkantjes bij. Natuurlijk een instinker, maar dat maakt het verschil tussen de vormen duidelijk. Heeft de kleine het door, maak het dan nog moeilijker en ga niet meer op zoek naar de uitgeknipte rondjes.

In plaats hiervan ga je samen op zoek naar rondjes in bestaande dingen. De ronde tafel, een rolletje plakband of een bord. Eens kijken of jouw peuter of kleuter al zo slim is!

Speciale filmpjes bij kindertube

Natuurlijk is er ook voor dit leerproces de mogelijkheid om internet af te struinen.

Bij Kindertube vind je leuke filmpjes waarin de vormen uitgelegd worden en je kind spelenderwijs kan oefenen. Een zoektocht naar vormen, maar dan online.

Je kan hier ook kiezen voor een filmpje waarbij de vormen voorgesteld worden. Voor de ‘beginner’ dus een prima optie! Bert en Ernie zijn ook aanwezig, of je gaat voor een uitleg met handpopjes.

Een eigen vormenspel maken

Knip de vormen uit die je jouw kindje wilt laten leren. Lamineer deze vormen. Maak er grote en kleine variaties van en als je ze in verschillende kleuren maakt, kun je ook meteen de kleuren oefenen!

Met deze vormen kun je natuurlijk meerdere dingen doen. Gewoon simpel ze laten benoemen, maar je kan er ook samen (of je kindje zelf) leuke ‘tekeningen’ van maken. Een poppetje, een auto of een huis.

Misschien heeft een ouder kind nog wel heel eigen ideeën. Door de vormen tijdens het spel te benoemen, pikt je kindje de namen vanzelf op. Of geef opdrachten als ‘welke vorm is nodig voor het hoofd?’

Vormen herkennen

Een variatie op de voorgaande én de blokkendoos. Maak ook laminaatkaartjes van zwarte of witte vormen, in dezelfde variaties als de gekleurde kaartjes.

Leg de zwarte of witte op tafel en laat je kind er dezelfde gekleurde kaartjes bij zoeken. Zo wordt niet alleen de vorm geoefend, maar ook het inzicht van klein en groot.

Lottospel van Jumbo

Jumbo heeft het spel ‘Ik Leer Vormen en Kleuren’ uitgegeven. Met 6 spelletjes leren de kinderen van alles over vormen en kleuren. Het is bedoeld voor kinderen vanaf twee jaar.

Het spel leert kinderen niet alleen de vormen en kleuren, maar het kind krijgt hiermee ook inzicht in silhouetten en kan verbanden leggen.

Leuk om alleen mee te spelen, maar uiteraard ook samen. Het spel bestaat uit lottokaarten en fiches.

Spel van Electro

Met behulp van een wonderpen de juiste antwoorden aanstippen: wie kent de Electro-spellen eigenlijk niet?

En jawel: ook het leren van vormen kan met Electro. Het spel ‘Ontdek Vormen en Kleuren’ laat een vrolijk deuntje horen als de speler het juiste antwoord kiest.

Het spel bestaat uit 12 grote kaarten en de antwoordvakjes zijn bewust groot gelaten, zodat het spel voor kinderen vanaf twee jaar al geschikt is!

Boekjes lezen

Samen een boekje lezen over vormen: lekker knus en leerzaam. Kies voor een vrolijk, aanspreekbaar boekje.

Bijvoorbeeld van Nijntje, het boek Mmmonsters of een leuk voelboekje. Hoe uitdagender, hoe leuker het voor je kind is. En op een leuke manier leren werkt nog altijd het beste!

Houten trekwagen met blokken

Een klassieker, maar wat blijft het leuk. Verschillende vormen en kleuren van de blokken, maken het leuk om mee te bouwen.

En zie ze dan maar weer allemaal te laten passen in de trekwagen…

Bambino Loco

Loco is misschien ook een klassieker onder de leerspellen, maar ook deze blijft gewoon leuk.

Kies voor de bambino-uitgave en je kunt je kindje heerlijk laten leren over vormen, kleuren en al die andere echte peuterzaken.

Wolken bestuderen

Ben je op stap met je kindje? Lekker samen voetballen in het park of wandelen langs het strand? Bij het uitblazen van alle inspanningen, lekker samen op je rug naar de wolken staren…

Saai? Echt niet, want samen ga je op zoek naar wolken die rond zijn of misschien wel vierkant. En kijk nou eens: een wolk in de vorm van een hart!

Een voelzak

Voor het geoefende vormenkind: een voelzak. Doe blokken, boeken of andere duidelijke vormen in een stoffen zak. En laat het kind maar voelen en raden welke vorm het is!

Ik zie, ik zie

En de kleur is… Varieer eens met ‘en de vorm is’! Dus niet op zoek naar iets blauws, maar iets wat vierkant is.

Leuk om met de hele familie te spelen of met meerdere vriendjes en vriendinnetjes.

Tekenopdracht

Laat je kindje zelf de vormen tekenen met kleurtjes of nog spannender: met vingerverf. Heerlijk kliederen en nog leren ook!

Al een ouder kind: geef dan juist een vormenopdracht ‘andersom’. Dus in plaats van ‘teken iets met een rondje en een vierkantje erin’ mag hij juist iets NIET gebruiken.

Voor oudere kinderen

Meer geschikt voor oudere kinderen die al echt met meetkunde bezig zijn. Maar willen ze oefenen met vormen, dan kunnen ze online prima terecht bij de Khanacademy, met verhaaltjes, filmpjes en kennisvragen.

Wat heb jij gedaan om met je kind vormen te oefenen?

Spelletjes
Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)