Skip to Content

Corona spelletjes & activiteiten voor binnen en buiten

Corona spelletjes & activiteiten voor binnen en buiten

Het afgelopen jaar is niet alleen voor de volwassenen maar ook voor de kinderen een heel raar jaar geweest. En het is voorlopig ook nog niet voorbij. Van een volle klaslokaal en dagelijkse routine naar lege lokalen en complete chaos aan de keukentafel.

Gelukkig kan het onderwijs gewoon doorgaan via de digitale wereld, en steken de ouders hier af en toe nog iets van op na hun online vergaderingen.

Naast dat het onderwijs thuis verder gaat hebben de kinderen ook vrije tijd nodig om zich vrij te voelen en lekker te kunnen spelen met leeftijdgenootjes. Dit is naast onderwijs ook goed voor de ontwikkeling van de kinderen.

In plaats van te kijken naar wat er niet meer mogelijk is, is het goed om juist te kijken naar welke coronaproof buitenspelletjes en activiteiten nog wel kunnen.

Een wandeling hoeft niet saai te zijn

Frisse lucht hebben wij allemaal nodig. En een goede wandeling in de buitenlucht doet vaak wonderen voor je humeur. Maar wat als je in je eigen omgeving niet veel kunt wandelen.

Heb je de mogelijkheid om in de middag of in het weekend de auto te pakken, dan is dit een goed moment om een park verderop te bezoeken.

Ook zijn er vele natuurgebieden die een speciale kinderroute aanbieden. Lekker oude kleding aan en heerlijk ravotten in het park of bos. Deze routes zijn vaak gratis te downloaden.

Extra leuk als papa of mama hier ook aan meedoet. Zo zijn de kinderen heerlijk buiten aan het spelen en de ouders kunnen eens een andere omgeving verkennen. Maak leuke foto’s van elkaar en stuur deze naar familieleden zodat ook zij mee kunnen genieten.

Natuurspeeltuinen en speelbossen

Natuurspeeltuinen en speelbossen zijn één van de weinige uitjes die nog kunnen. Oké, je hebt er geen sprookjesbos of achtbaan, maar nu de pretparken en binnenspeeltuinen gesloten zijn is dit een geweldig alternatief. Van de kabelbaan gaan of in een boom klimmen vinden heel veel kinderen net zo leuk.

De kinderen kunnen zo even heerlijk spelen, klimmen en klauteren en hun energie kwijt raken terwijl ze genieten van de buitenlucht. Er zijn wel een aantal natuurspeeltuinen die heel populair zijn; dus check vooraf even bij Google wat de drukte is.

Naar het strand

Ook even lekker uitwaaien met een duinwandeling of een stukje over het strand lopen is gewoon nog toegestaan. Tegen de wind kun je je kleden. Bij een aantal stranden zijn er nog wel mogelijkheden om een afhaalkoffie mee te nemen tijdens de wandeling en voor de kinderen volstaat een schepje en een emmer.

Neem voor de zekerheid wel droge kleding mee, want kinderen zijn onvoorspelbaar en voor je het weet rennen ze zo de zee in.

Speeltuintjestocht

Gezellig met de fiets, step of rolschaatsen een wandeling maken door de wijk en wat verder kijken dan de speeltuintjes waar je normaal heen gaat. Wie weet kom je nog wel een heel leuke andere speeltuin tegen?

Lekker naar de speeltuin toe, vooral aan het begin van de dag in de ochtend of juist aan het einde van de dag rond etenstijd is het er heerlijk rustig. Houd wel rekening met elkaar, zie je dat er meer willen spelen blijf dan niet te lang. Of als het te druk is loop dan verder of ga op zoek naar een ander speeltuintje.

Het bos

Heerlijk een rondje wandelen door het bos, alleen die geur al is heerlijk. Het bos is ook zeer geschikt voor leuke spelletjes om het voor de kinderen ook leuk te maken of te combineren met een educatieve activiteit.

Bomen knuffelen is natuurlijk ook altijd een heel bijzondere ervaring. Ook een kinderfietsje of step zijn ideaal om mee te nemen naar het bos.

Lees ook: Spelletjes in het bos
Lees ook: Mooiste bossen Nederland

Natuurpark

Nederland kent naast de Nationaal Park Hoge Veluwe nog veel meer prachtige natuurparken; loop een rondje over de heide, of over de zandvlakte of door het bos. Grote kans is dat de enige andere levende wezens die je tegenkomt schapen zijn of een verdwaald paard.

Picknicken

Lekker ‘ouderwets’ picknicken; mijn kinderen vinden dat altijd super en het hoeft echt niet heel ingewikkeld of uitgebreid.

Smeer een lunchtrommeltje zoals je normaal ook zou doen voor school, drinkbekers mee en zoek een gezellig plekje op om te eten. Vaak is het ‘buitenshuis eten’ al genoeg om er een leuke middag van te maken.

Lees ook: Picknick met kinderen ideeën

Rondje fietsen, steppen of rolschaatsen

Je hoeft niet per definitie ergens heen te gaan of een bepaalde bestemming te bezoeken, gewoon een blokje ‘om’ is ook erg gezellig.

Wie weet kom je een nieuw speeltuintje tegen waar je gezellig kan spelen. Als de kinderen fietsen kan jij ook een stukje hardlopen, of je laat ze mee gaan op de step of rolschaatsen.

De hond uitlaten

Heb je een hond? Dan moet hij natuurlijk ook uitgelaten worden, kan je mooi even een blokje omlopen.

Geocachen

Geocaching is een erg leuk en actief buitenspel, dat je prima met het hele gezin kunt doen. Zelf heb ik het nu een aantal keer met mijn partner gedaan, maar we zijn zeker van plan dit in de aankomende vakantie ook met onze dochters te doen. Samen de natuur in gaan en zoeken maar!

Want daar draait het om bij geocaching, je bent op zoek naar een voorwerp om die vervolgens te scannen of aan te geven binnen de app, dat je die hebt gevonden.

Eigenlijk een soort moderne variant van schatzoeken maar dan met behulp van moderne technologie en ook zeker een leuke activiteit met pubers om ze even naar buiten te sturen. In plaats van geocachen is het ook heel leuk om de kinderen met walkie talkies op pad te sturen.

Lees ook: Geocachen Nederland

Huisnummer bingo

Corona spelletjes & activiteiten voor binnen en buiten - Mamaliefde

Om een middag jezelf en je kinderen buiten te vermaken, kun je kiezen om samen huisnummerbingo te gaan doen. Deze bingo, of speurtocht, heb je zo voorbereid. Het enige wat je nodig hebt, is een printer met papier, clipboard of stevig karton met een knijpers en een pen. Je kan ze downloaden maar zelf maken is ook erg leuk en creatief.

Pak een vel papier en verdeel deze in vierkante hokjes. Laat je kinderen hier zelf getallen in zetten, zodat je een mooie individuele bingokaart krijgt. Daarna maak je deze vast op een clipboard of pak een stevig tijdschrift met knijpers en ga op pad in je eigen omgeving.

Onderweg laat je de kinderen zoeken naar huisnummers in de straat welke zij op hun bingokaart hebben staan. Zo kun je uren rondlopen in je eigen omgeving en heb je een leuke middaginvulling.

Als verrassing kun je afspreken dat de winnaar de film voor de avond mag kiezen. Tip: leg een aantal films klaar waar je kind uit mag kiezen, zodat het ook bij de leeftijd past.

Je kan natuurlijk ook een verkeersbordenbingo doen, of een automerkenbingo etc.

Zwerfafval bingo

Corona spelletjes & activiteiten voor binnen en buiten - Mamaliefde

Om je kinderen milieubewuster te laten worden, is het een leuk idee om naast huisnummerbingo ook zwerfafvalbingo in te zetten als activiteit.

Hierbij leren de kinderen welk afval waar in hoort en ruimt het de straat lekker op. Ze worden hierdoor milieubewuster en zijn heerlijk in de buitenlucht bezig. De zwerfafvalbingokaart kun je onder andere hier downloaden.

Neem een vuilniszak mee voor onderweg om het vuil in te verzamelen. In dit geval is meer afval beter, en heb je sneller je bingokaart vol. Probeer zo snel mogelijk al het afval te verzamelen wat er op de kaart staat en vul je vuilniszak hiermee.

Je kunt denken aan:

  • mondkapjes
  • plastic zakjes
  • waterflesjes
  • sigarettenpakjes
  • koffiebekers

Als al het vuil is verzameld leveren ze de bingokaarten in en kun je zien wie er deze ronde heeft gewonnen. Daarna mogen ze het verzamelde vuil weggooien in de goede bak. Nog leuker is dit al dit met meerdere kinderen in de omgeving gedaan wordt. Een leuke strijd en goed bezig op hetzelfde moment.

KEI tof

Heb je juist creatieve kinderen die niet graag buiten zijn maar je wilt ze wat meer stimuleren? Dan is het opzetten van een KEI tof actie een leuk idee. KEI tof is een initiatief wat in vele buurten bezig is.

Het beschilderen van stenen en deze met een leuke tekst achterlaten zodat andere deze mee kunnen nemen en op een hiervoor bestemde facebookpagina kunnen zetten. Vervolgens kunnen zij deze steen weer ergens anders achter laten zodat deze echt gaat zwerven.

Beschilder de stenen, groot of klein, met je favoriete huisdier of actieheld. Of schrijf een mooie boodschap op de steen voor mensen die dit kunnen gebruiken. Spray daarna de steen in met vernis zodat de verf er goed op blijft zitten.

Maak een mooie wandeling en leg de stenen ergens neer, in het zicht, zodat andere deze kunnen zien. Leg ze niet in parken of bossen, want hier worden ze weggehaald door de boswachter.

Om te voorkomen dat er dieren mee aan de haal gaan. Maak zelf een foto van je steen en plaats deze op Facebook  zodat anderen deze steen gaan zoeken.

Lees ook: Happy stones inspiratie; ideeën en voorbeelden voor schilderen van planten tot dieren

Tuinvogels tellen

Corona spelletjes & activiteiten voor binnen en buiten - Mamaliefde

Ieder jaar is er in het laatste weekend van januari de nationale tuinvogeltelling (hier), maar natuurlijk kun je dit ook de rest van het jaar doen samen met de kinderen. Of uitbreiden naar welke dieren zie je überhaupt in de achtertuin; lieveheersbeestjes, pissebedden etc. Je kan er ook een aantal vangen en tijdelijk in een potje laten leven.

Spelletjes van vroeger

Vroeger werd er meer buiten gespeeld door de kinderen dan tegenwoordig. Maar zeker in deze coronatijd moeten de kinderen gestimuleerd worden om toch erop uit te gaan. En dit kan gelukkig op vele manieren en coronaproof. Ook als ouders kun je hier een graantje mee pikken tussen de vergaderingen door.

Heb je nog oude rolschaatsen op zolder staan? Trek deze aan en ga heerlijk een eindje rolschaatsen met je kind. Of wat denk je van het ouderwetse stoepranden?

Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een bal en eventueel een extra set ogen om de omgeving in de gaten te houden.

Stoepkrijten

Even lekker creatief, maar dan wel in de buitenlucht. Maak zo van de straat een vrolijk geheel. Helemaal leuk als de andere kinderen in de straat ook een aandeel leveren. Dat hoeft niet allemaal tegelijk, maar als iedereen omstebeurt een stukje tekent wordt het een vrolijk geheel voor de mensen die nog buiten lopen.

Wat dacht je er bijvoorbeeld van om allemaal hartjes te tekenen om er zo een #hartjesstraat van te maken?

Lees ook: Stoepkrijten

Stoepkrijtparcours

Wat momenteel ook helemaal in is; het stoepkrijtparcours! Met stoepkrijt wordt er een baan getekend op de weg al dan niet met hindernissen. Je moet bijvoorbeeld zigzaggen, springen, hinkelen, rondjes draaien, ergens overheen of onderdoor, rondje om de lantaarnpaal, op één been springen of juist met twee.

Het kan allemaal. Je kan er zelfs wat educatieve elementen in verwerken door bijvoorbeeld een letterveld waar ze hun naam moeten spellen of met rekensommetjes waarbij ze naar het antwoord moeten huppen.

In de tuin spelen

Je hoeft echt niet ver; ook in je eigen tuin kun je prima spelen. Even met de bal spelen, de bellenblaas er weer bij pakken of zelf maken, een springtouw, ballen, kingen, bowlen met wc-rollen alles kan.

Je hoeft het ook echt niet zelf te bedenken; grote kans dat je kind zelf ook voldoende ideeën heeft. En anders stimuleert dat de creativiteit om zelf wat te bedenken

. Mieren zoeken is bijvoorbeeld ook een prima activiteit. En superleuk om daarna een mierenboerderij (hier) te maken! Ook heel populair is een speelhuisje, glijbaan of schommel voor de kinderen.

Trampoline

Een absolute musthave op dit moment om te hebben is toch wel een trampoline; groot, klein, ingebouwd of met net eromheen dat maakt niet uit. Zolang de kinderen maar even de ruimte hebben om hun energie kwijt te kunnen! En stiekem is het zelf ook wel leuk om even te springen en zo in beweging te blijven ;-)

Balspelletjes

Een bal en meer heeft je kind niet nodig om zich te vermaken. Om voetbal mee te spelen, te kegelen, of om het populaire spel kingen te spelen. Alleen, met broertjes of zusjes of, als je afstand bewaart, met een vriendje.

Knikkeren

Vroeger had iedereen wel een knikkerzak waarmee je ging spelen op straat of op het schoolplein. Had je gewonnen dan mocht je de knikkers van een ander hebben.

En oh oh, wat een probleem als je dan toch je lievelingsknikker kwijt was. Of jij je kalebas kwijtraakte; want grotere knikkers waren natuurlijk ook meer waard.

Spelen met zand

Als moeder ben je misschien wat terughoudend, maar spelen met zand is altijd een groot succes. Een traditionele schelp in de achtertuin, of gewoon een berg met zand.

Een schepje en emmer, auto of een emmer water en ze zullen zich niet vervelen! Liever geen zand; ga dan voor kinetisch zand waar je buiten mee kan spelen of gekleurde rijst.

Lees ook: Zandbak voor kinderen
Lees ook: Spelletjes met zand

Spelen met water

Bij mooi weer; geef ze een emmer, wat kleine waterpistooltjes, een paar sponsen of een kwast en ze zullen zich niet vervelen. Heerlijk spelen, kliederen en verven met water. En het grote voordeel; geen rommel!

Lees ook: Spelen met water
Lees ook: Spelletjes met waterballonnen

Buiten creatief zijn

Lekker buiten op een picknicktafel kleuren en knutselen. Gewoon lekker binnen naar buiten brengen! Wel even opletten dat het niet te hard waait en het kunstwerk weer wegwaait.

Spelen met de natuur

Verzamel takjes, steentjes, bloemen en andere materialen die je tegenkomt tijdens een rondje wandelen of in de achtertuin.

Hier kun je allemaal leuke dingen mee doen; wat dacht je bijvoorbeeld van stenen verven, een schilderij maken met natuurlijke materialen, stokken slijpen, katapulten maken, knikkerbanen maken van hout en ga zo maar door.

Rollenspel

Ook rollenspel is prima geschikt voor buiten; lekker de poppen naar buiten brengen om vadertje en moedertje te spelen. Of een theekransje organiseren met ‘zelfgebakken’ koekjes. Of wat dacht je van een kleedje buiten leggen voor de playmobil of lego om te spelen!

De poppetjes kunnen meteen mooi op ontdekkingsreis door het huis. En auto’s, brandweerwagens of andere wagens doen het natuurlijk ook goed.

Buiten sporten

Gezellig met zijn allen buiten sporten en oefeningen doen, al dan niet op muziek.

Tuinieren

Sowieso is het voorjaar een heerlijk moment om de tuin zomerklaar te maken. En dat is zeker nu ook mogelijk. Onkruid verwijderen en eventueel veranderingen aanpakken en alles goed schoonmaken is nu het ideale moment.

Geen tuin maar een balkon; koop dan wat planten (steun je meteen de middenstand) en maak het zo een stuk gezelliger en groener!

Coronaproof buitenactiviteiten met kleine voorbereiding

Het is niet altijd mogelijk om met alle vriendjes en vriendinnetjes buiten school om te spelen. Vanwege de coronamaatregelen wordt iedereen hier in beperkt.

Gelukkig zijn er leuke activiteiten die je, met een kleine voorbereiding, met je kinderen kunt doen. Denk maar eens aan een leuke speurtocht. Deze buitenspeurtochten of bingo zijn erg leuk om in je eigen buurt te doen, en een heerlijk tijdverdrijf met je kinderen.

Verandering van omgeving

Tot slot; verandering van omgeving kan ook heel fijn zijn. Thuis hebben ze het allemaal wel gezien, nu is het niet de bedoeling dat je onnodig gaat reizen.

Maar je kan er bijvoorbeeld wel voor kiezen om een weekje vanuit een vakantiehuisje te werken en thuisonderwijs te volgen.

Spelletjes
Floortje