Ja, je leest het goed. Ik heb het hier niet over kleuters, of een uitzonderlijk hoogbegaafde peuter. Het zou namelijk mogelijk zijn om dreumesen en hele jonge peuters al kunnen leren lezen. Echt, toen ik dit las dacht ik waarom? En natuurlijk was ik wel nieuwsgierig naar hoe dat dan in elkaar zit.
Met name het “Your baby can read” programma speelt hier op in. Met behulp van die dvd’s, prentenboekjes, kaarten met plaatjes en woorden kan je de woordenschat van je kind uitbreiden en zelfs laten lezen. Een Amerikaans programma waar zelfs in Nederland reclame voor wordt gemaakt.
Leuk dat die mogelijkheid bestaat, maar zou je het ook willen? In Amerika vinden ze van wel, een baby beschikt gemiddeld over vier educatieve dvd’s die de ontwikkeling zouden stimuleren! Zelf roept het een ‘Why, why-aiaiai, why-aiaiai’ gevoel bij me op. Ik vind het belangrijk dat kinderen gewoon kind mogen zijn.
Natuurlijk probeer ik ze met enige regelmaat uit te dagen en de ontwikkeling te stimuleren. Bijvoorbeeld door het voorlezen van boekjes en het oefenen van kleuren. Plezier hebben staat echter voorop. Leren moeten ze nog hun hele leven. Meer hierover schreef ik in het artikel over ontdekkend spelen.
Nee, mijn kinderen mogen heerlijk genieten van het voorgelezen worden. En als ik wat meer uitdaging wil bieden dan gaan we voor boeken waarin woorden vervangen zijn door afbeeldingen die ik onze dochter laat benoemen. Onze dochter is nu 33 maanden oud en kan haar naam ‘lezen’ of vooruit, het is meer herkennen. En dat vind ik meer dan voldoende.
Feit of fabel?
Natuurlijk wordt er dan ook onderzoek gedaan naar of het überhaupt mogelijk is om baby’s te leren lezen.
Volgens een team Amerikaanse onderwijskundigen en psychologen in het Journal of Educational Psychology luidt het antwoord op deze vraag nee. Ze deden onderzoek onder 117 gezonde, voornamelijk blanke Amerikaanse kindjes, die bij aanvang van de studie 10 tot 18 maanden oud waren en van overwegend hoogopgeleide ouders.
De helft kreeg het Your Baby Can Read-pakket mee, de andere helft vormde de controlegroep. Tijdens een controlemoment zeven maanden later was er geen enkele aanwijzing dat de kindjes die met het pakket hadden gewerkt beter konden lezen.
De woordenschat met woorden die in dit pakket voorkwamen was inderdaad groter dan de kinderen die niet met dit pakket hadden gewerkt. De totale woordenschat was echter even groot. De kinderen uit de controlegroep hadden namelijk andere woorden tot zich genomen.
Wat dan wel, aantoonbaar, goed is voor je kind in plaats van dit soort lespakketten? Gewoon praten, boekjes lezen en samen spelen met je kind.
Uitzonderingen die de regel bevestigen
Toch zijn er jonge kinderen die kunnen ‘lezen’. Geloof je het niet? Kijk dan maar eens naar dit filmpje dat al sinds 2010 rondzwerft op youtube, en er zijn er zelfs meer van. In dit geval draait het om een dreumes van 16 maanden, de leeftijd van onze zoon, die op de vragen van zijn vader de juiste kaartjes kan ‘lezen’ en er bij zoekt. Vraag jij je dan ook af hoe deze vader dit klaarspeelt en wat het addertje onder het gras is?
Dit pakket zou gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek dat in bekende psychologische tijdschriften is gepubliceerd. De desbetreffende wetenschapper heeft inderdaad ooit eens 1 a4-tje hierover geschreven in een onbekend tijdschrift gebaseerd op een studie die volgens de huidige normen een lachertje is.
Zo is er geen sprake van een controlegroep en is er slechts een video kijkende baby geobserveerd. Het onderzoek in bekende psychologische tijdschriften ging over een heel ander onderwerp dan leren lezen / taalontwikkeling bij jonge kinderen. Ouders die hun kind op jonge leeftijd willen stimuleren; wees dus kritisch met waar je je geld aan uitgeeft.
Ongeacht of het wel / niet mogelijk is. Zou jij je baby willen leren lezen?
Leren lezen
- Klanken leren
- Letters leren herkennen
- Leren lezen
- Spelling oefenen
- AVI-niveaus testen
- Letterfeest groep 3
- Begrijpend lezen oefenen
- Verschil technisch lezen & begrijpend lezen
- Leren lezen welke leeftijd
- Lezen stimuleren op vakantie
- Zomerdip voorkomen
- Zomerlezen/ vakantielezen
- Leesplezier vergroten
- Kind motiveren lezen
- Baby leren lezen?
- Leesbingo vakantie
- Dyslexie kind
- Woordenschat kind vergroten
- Thuis aan de slag met bewegend leren
- Spionnen spelletjes en activiteiten - 12 September 2024
- 50 jaar Speelgoed van het Jaar 2024 - 11 September 2024
- DIY Zelf decoratie maken voor in huis - 11 September 2024
Als het kind er zelf plezier aan beleefd, waarom niet. Vind het best indrukwekkend. Of het nodig is, dat denk ik niet. Maar de peuter lijkt het leuk te vinden.
interessant stuk! Ik geloof niet dat zulke jonge kinderen als interesse hebben in lezen. Hoewel T de tafel van 6 probeert op te zeggen als we op het toilet zijn… Daar hangt de tafelkaart van A. Nee gekheid! Leuk als kinderen met 3 interesse krijgen in hun naam en die kunnen tekenen, maar verder hoeft het van mij niet te gaan.
De genoemde leeftijd is wel heel jong, maar er is niets mis met meegaan in de interesses van je kind. Mijn leergierige kleuter kan al aardig schrijven en wat lezen. Vanaf haar derde jaar bleef ze vragen om input: letters, woorden, typen, schrijven, cijfers, rekenen. Ik heb behalve Bambino Loco en leerboekjes van de action en boekjes voor beginnende lezers echt niets geks aangeschaft. Oh ja toch wel, een heleboel gratis apps voor de ipad…
Bij mij roept het een ‘Mijn baby is de slimste’-gevoel op.
De nadruk op ‘Hoe vroeger, hoe beter’ en ‘Intelligentie boven alles’ bij kinderen kijk ik altijd wat argwanend aan. Het feit dat je aantoont dat het niet echt lukt werd hier met een stevige zucht van opluchting gelezen.
Heel bijzonder vind ik dit. Laat idd kinderen gewoon lekker kind zijn. Ik denk dat de dreumes in het filmpje meer de vorm van de woorden en de kleur can de kaartjes herkent dan het woord zelf.