Skip to Content

Schoolactiviteiten basisschool; wat zijn leuke activiteiten om op school te organiseren

Schoolactiviteiten basisschool; wat zijn leuke activiteiten om op school te organiseren

Schoolactiviteiten zijn essentieel voor het creëren van een leuke en leerzame omgeving voor studenten. Ze bieden studenten de mogelijkheid om hun creativiteit te uiten, nieuwe vaardigheden te leren en samen te werken met hun klasgenoten.

Hieronder vind je een aantal ideeën voor schoolactiviteiten die je kunt organiseren.

Creatieve activiteiten

Creatieve activiteiten zijn een geweldige manier om studenten te laten kennismaken met verschillende vormen van kunst en hen de kans te geven om hun creativiteit te uiten. Enkele creatieve activiteiten die je kunt organiseren zijn:

 1. Schilderen en tekenen: Geef studenten verf en papier en laat hen hun eigen meesterwerk creëren. Je kunt ook opdrachten geven, zoals het schilderen van een landschap of het tekenen van een portret.
 2. Kleien: Klei is een geweldig materiaal om mee te werken en kan worden gebruikt om sculpturen, potten en andere kunstwerken te maken.
 3. Knutselen: Knutselen is een leuke manier om studenten te laten werken aan hun fijne motoriek en hun creativiteit te stimuleren. Je kunt bijvoorbeeld vriendschapsarmbandjes maken, papieren bloemen knutselen of dieren van vilt maken.
 4. Fotografie: Geef studenten een camera en laat hen hun eigen foto’s maken. Je kunt hen bijvoorbeeld vragen om foto’s te maken van de schoolomgeving, dieren of hun eigen vrienden.
 5. Drama: Organiseer een toneelstuk of een dramales waarbij studenten kunnen leren acteren en hun eigen verhalen kunnen bedenken.

Sportactiviteiten

Sportactiviteiten zijn een geweldige manier om studenten in beweging te krijgen en hen te helpen samen te werken met hun klasgenoten. Hier zijn enkele ideeën voor sportactiviteiten:

 1. Basketbaltoernooi: Organiseer een basketbaltoernooi voor de klas en moedig studenten aan om hun eigen teams te vormen. Het kan ook leuk zijn om leraren en andere medewerkers uit te nodigen om deel te nemen.
 2. Estafettewedstrijd: Zet een estafettebaan uit en organiseer een estafettewedstrijd voor de klas. Studenten kunnen hun snelheid en teamworkvaardigheden testen.
 3. Yoga: Yoga is een geweldige manier om studenten te helpen ontspannen en hun lichaam en geest te versterken. Organiseer een yoga-les voor de klas en laat studenten de basisoefeningen leren.
 4. Voetbalwedstrijd: Organiseer een voetbalwedstrijd tussen de klassen of organiseer een toernooi waarbij studenten in teams tegen elkaar spelen.
 5. Atletiekdag: Organiseer een atletiekdag waarbij studenten kunnen deelnemen aan verschillende sportieve activiteiten zoals hardlopen, verspringen en kogelstoten.

Muziekactiviteiten

Muziekactiviteiten zijn een geweldige manier om studenten te helpen hun muzikale vaardigheden te ontwikkelen en hen te laten genieten van de kracht van muziek. Hier zijn enkele ideeën voor muziekactiviteiten:

 • Muziekles: Organiseer een muziekles waarbij studenten kunnen leren zingen, muziekinstrumenten kunnen spelen of muziek kunnen componeren.
 • Karaoke-wedstrijd: Organiseer een karaoke-wedstrijd waarbij studenten kunnen laten zien hoe goed ze kunnen zingen. Het kan ook een leuk idee zijn om een thema te kiezen, zoals Disney-songs of liedjes uit de jaren ’80.
 • Dansles: Organiseer een dansles waarbij studenten kunnen leren dansen en hun eigen choreografieën kunnen bedenken. Dit kan bijvoorbeeld hiphop, ballet of moderne dans zijn.
 • Muzikale spelletjes: Speel spelletjes waarbij muziek centraal staat, zoals muzikale stoelen of de muzikale quiz.
 • Koor: Vorm een koor met studenten en laat hen samen zingen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de kerstviering of op een ander evenement.
 • Academische activiteiten; Academische activiteiten zijn een geweldige manier om studenten te helpen leren en zich voor te bereiden op hun toekomst. Hier zijn enkele ideeën voor academische activiteiten:
 • Debat: Organiseer een debat waarbij studenten kunnen leren argumenteren en hun eigen standpunten kunnen verdedigen.
 • Leesclub: Vorm een leesclub waarbij studenten kunnen samenwerken en hun liefde voor literatuur kunnen delen. Bespreek boeken die relevant zijn voor hun leeftijdsgroep en laat studenten hun eigen recensies schrijven.
 • Wetenschap- en technologieactiviteiten: Organiseer activiteiten waarbij studenten kunnen experimenteren en leren over wetenschap en technologie. Dit kan bijvoorbeeld een workshop zijn over robots of een experiment met magneten.
 • Gastdocenten: Nodig gastdocenten uit die kunnen spreken over onderwerpen die relevant zijn voor de studenten, zoals carrièremogelijkheden, gezondheid of maatschappelijke kwesties.
 • Creatief schrijven: Organiseer schrijfopdrachten waarbij studenten hun creativiteit kunnen uiten en hun eigen verhalen kunnen schrijven.

Schoolactiviteiten zijn een belangrijk onderdeel van het leerproces en kunnen helpen om een leuke en leerzame omgeving voor studenten te creëren.

Of het nu gaat om creatieve activiteiten, sportactiviteiten, muziekactiviteiten of academische activiteiten, er zijn tal van mogelijkheden om studenten te helpen zich te ontwikkelen en hun vaardigheden te verbeteren.

Het is belangrijk om activiteiten te organiseren die aansluiten bij de interesses en leeftijd van de studenten, en hen de kans te geven om samen te werken en nieuwe ervaringen op te doen.

Linda van Aken