Skip to Content

Kind linkshandig of rechtshandig; kan je dit als baby al zien?

Kind linkshandig of rechtshandig; kan je dit als baby al zien?

Onze menselijke wereld is er toch een beetje op gemaakt dat we als mens rechtshandig zijn. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Er zijn nog best wel heel veel mensen die linkshandig zijn.

Hoe zit dat met je kind, vraag jij je misschien wel eens af. Hoe herken je het en hoe ga je hier mee om?

Wat is linkshandigheid?

De aantallen verschillen hier en daar nogal wat je tegenkomt, maar je kunt er wel vanuit gaan dat toch zo’n 10 tot 15 procent van de bevolking linkshandig is. Dit schijnt trouwens ook per cultuur te verschillen en er schijnen zelfs bevolkingen te zijn waar het percentage oploopt tot 25 procent!

Inderdaad zwaar in de minderheid, maar als je die 10 procent omzet in getallen dan hebben we het toch wel degelijk over véél mensen. Bij linkshandige mensen ligt de voorkeur dus inderdaad bij de linkerhand.

Hoewel dit eigenlijk een te beperkt beeld is, want bij veel linkshandigen is gewoon alles ‘links’ beter ontwikkeld dan rechts. Dus ook de voeten, bijvoorbeeld. Maar het kan ook zelfs zo zijn dat ook je linkeroog dominant is ten opzichte van je rechteroog!

Daarmee wordt dus bedoeld dat je dat oog als eerste gebruikt. Moet je door een lensje staren, dan zul je in dat geval voor je linkeroog kiezen. Linkshandigheid kan erfelijk bepaald zijn, hoewel de omgevingsfactoren ook een rol schijnen te spelen.

Hoe herken je het?

De meeste kinderen zullen de eerste jaren geen voorkeur hebben voor een hand. Ideaal natuurlijk, want zo wordt alles goed gestimuleerd om te ontwikkelen.

Op een gegeven moment komt er echter een voorkeur. Dit zal meestal zo rond het derde jaar zijn. Toch kan je vaak pas een jaar of drie later echt zeggen dat een kind links- of rechtshandig is. Je kunt hier achterkomen door heel bewust op te letten hoe hij dingen doet.

Als je hem iets geeft, bijvoorbeeld, met welke hand pakt hij het dan aan? Als hij uit een bakje eet, welke hand doet wat? De hand waarmee hij de lepel vasthoudt is zijn voorkeurshand!

Gaat je kindje tekenen? Met welk handje doet hij dit? En kijk ook eens naar zijn voetjes. Met welke voet trapt hij meestal tegen de bal aan?

Hoe help je een linkshandig kind?

Natuurlijk kan het lastig zijn als je links bent, omdat er toch best veel op rechtshandigen is afgestemd. Waarschijnlijk nog meer dan jij je nu realiseert. Maar verder is er natuurlijk niets mee aan de hand.

Je kunt je kind dan ook helpen door aangepaste dingen te kopen, zodat hij of zij zich wel gewoon goed kan ontwikkelen. Knippen leren met een gewone schaar, terwijl je links bent? Dat is enkel en alleen een grote vorm van frustratie.

Een schaar kopen voor linkshandigen (hier) is dus een simpele manier om dit te voorkomen. En zo zijn er heel veel artikelen die simpelweg niet werken als je links bent.

Daarnaast kun jij je kindje wel stimuleren om rechts ook wel goed te gebruiken, want het is natuurlijk wel goed om beide handen (en voeten) te kunnen gebruiken (maar dat geldt eigenlijk ook voor rechtshandigen!).

Heeft je kindje al heel jong een voorkeur, bijvoorbeeld als baby of dreumes al? Stimuleer dan zeker bewust ook de andere kant!

Tips bij linkshandigheid

Waar je als linkshandige tegenaan loopt, aangevuld met de oplossing (uiteraard bij lange na niet compleet…):

  • Schrijven is niet fijn, want je schrijft altijd met je hand over de net geschreven letters heen. Zorg dus voor een pen waarvan de inkt direct droog is. Een vulpen is gewoon niet te doen.
  • Schrijven in bijvoorbeeld een multomap werkt niet, omdat het midden (waar de linkerhand dus op het papier ligt) hoger is dan het papier. De blaadjes zullen dus altijd uit de map gehaald moeten worden.
  • Zoals gezegd is links knippen niet te doen met een gewone schaar.
  • Bedieningsknoppen kunnen op heel onpraktische plekken zitten voor linkshandigen.
  • Iets uitgelegd krijgen door een rechtshandige, zoals breien en haken, is een ramp. Oplossing: doe het niet zelf voor maar zoek het op op YouTube!
  • Linkshandigen doen voor hoe het dan gaat! Of ga tegenover de persoon zitten zodat ze het in spiegelbeeld zien als je geen internet bij de hand hebt.
  • Bij bepaalde sporten waarbij geslagen moet worden (softbal bijvoorbeeld), kan dit een probleem vormen ten opzichte van de andere spelers. Met afspraken kan dit toch wel goed verlopen. Overleg hierover met de trainer van je kind, zodat iedereen weet wat er kan en mag.
  • Er is bestek wat echt niet werkt voor een linkshandige. Zorg voor bestek wat gewoon aan alle kanten identiek is, dan kan iedereen er gebruik van maken. Wel zo handig!
  • Bepaalde instrumenten, zoals een gitaar. Maar ook die zijn er in linkshandige uitvoeringen!

Kinderen zonder voorkeur: ambidexter

Er zijn ook mensen, en dus ook kinderen, die geen voorkeur hebben voor links of rechts. Zij zijn net zo handig met beide kanten. Dit noem je ambidexter. Heel handig, eigenlijk, wat je kunt precies die hand gebruiken die het handigst is op dat moment.

Leuk weetje: tweelingen en linkshandigheid

Bij tweelingen kan het zo zijn dat de één links en de ander rechts is. Zelfs als ze ééneiig zijn. Een verklaring heeft de wetenschap hier dan ook niet in.

Vanuit spirituele benadering wordt er dan gesteld dan een tweeling dit met elkaar afgesproken heeft om elkaar zo aan te vullen. Zo kan het ook zo zijn dat de één goed is in juist de exacte vakken en de ander in de talen.

Wie zal het zeggen? Hoewel er ook medisch gezien wel meer voor te zeggen is. Dat eeneiige tweelingen gespiegeld kunnen zijn, is wel medisch bewezen. Dit kan zelfs zo ver gaan dat de organen ook gespiegeld zijn. Dus dan is die linkshandigheid ook zo raar nog niet…

Dag van linkshandigheid

Om mensen bewust te maken van het feit dat voor linkshandigen de wereld niet altijd even handig in elkaar zit, is er een speciale dag hiervoor uitgeroepen in 1975, en wel op 13 augustus.

En dan de voordelen van linkshandigheid

Nu ligt de nadruk wel steeds op de nadelen, maar wist je dat er ook voordelen zijn die hieraan toegeschreven worden?

  • Linkshandigen zijn vaak erg creatief
  • Ruimtelijk inzicht is vaak goed ontwikkeld bij linkshandigen
  • Linkshandigen zouden meer zelfbeheersing hebben
  • Het werkgeheugen is bij linkshandigen sterker, waardoor ze beter veel dingen tegelijk kunnen doen
  • Het schijnt zelfs zo te zijn dat linkhandigheid je beschermt tegen sommige aandoeningen, volgens een heus onderzoek!
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)