Skip to Content

Spelen met zand; spelletjes voor in de zandbak buiten of speelzand binnen

Spelen met zand; spelletjes voor in de zandbak buiten of speelzand binnen

De kinderen hier in huis zijn enorm fan van spelen met zand, daarom ook dat er met enige regelmaat reviews van binnenspeelzand voorbij komen. Volgens mij ben ik niet de enige, want deze artikelen worden nog steeds erg goed ontvangen.

En ik kan mijn kinderen / jullie geen ongelijk geven. Het blijft natuurlijk een zeer intrigerend materiaal. Nu hebben we misschien geen zandbak in onze achtertuin. De pret is er niet minder om.

Zo gebruikt dochterlief als het even kan de emmertjes en figuurtjes uit de watertafel in de tuin om koekjes mee te bakken of om soep mee te maken.

Lekker! Of neem ik ze mee naar de speeltuin, met een echte zandbak of waarbij het grote speeltoestel in zand staat en ze zich naar hartelust kunnen uitleven. De tas met schepjes en zandvormpjes hangt niet voor niets om de hoek bij de voordeur.

Voor het echte werk gaan we natuurlijk naar het strand. Daar kan het spelen met zand ook nog eens gecombineerd worden met water. Pret verzekerd.

Lees ook: Buitenspelen; 101 spelletjes voor buiten

Verstoppertje

Dit spel vind vooral zoonlief hoogst interessant. Dan gaat hij zitten in het zand en laat hij mama, zuslief of het buurmeisje zand op zijn beentjes scheppen.

Net zolang tot je ze niet meer ziet. Daarna trappelt hij het allemaal weg en heeft iedereen de grootste lol. Dat gaat zo rustig een tijdje door.

Dochterlief speelt graag verstoppertje op een hoger niveau; daarvoor maken we gebruik van de meegenomen zandvormpjes die ik dan zo snel mogelijk sneaky probeer te verstoppen als ze even niet kijkt en zij het met een schep gaat zoeken.

Vaak geef ik wel kleine aanwijzingen, anders vind ze er niets aan en gooit ze de schep er bij neer.

Zandengels maken

Niet alleen in de winter kan je op de grond snow angels maken. Als je een zandbak hebt met grote oppervlakte en wat fijner zand is dit ook geen probleem.

Gewoon gaan liggen, armen wijd, benen wijd en zwaaien maar. Dan opstaan om je eigen engel te bewonderen.

Picknicken

Picknicken op het strand kan ik nog wel begrijpen. Lekker zo’n doosje rozijntjes leegpulken met zandhandjes (natuurlijk wel eerst schoongemaakt voor het idee) en een pakje drinken erbij.

Met de buurmeisjes graven ze ook graag een kuil in het zand zodat ze daar met zijn allen in kunnen gaan zitten voor een picknick.

De buurmeisjes zijn al wat ouder dus die gaan dan alle mama’s af of ze wat snoepjes mogen hebben voor de picknick.  

Op dat soort momenten doe ik net alsof ik er niet ben en blijf ik op mijn eigen plekje graven, vaak met zoonlief zodat het ze niet in het hoofd opkomt mij te vragen. Weet ik alvast wat mij te wachten staat over een paar jaar.

Zand + Water = Modder

De all-time favorite van de kinderen. Spelen met zand en water. Of dat nu in de waterspeeltuin in een stroompje gaan staan om vervolgens het zand uit de bodem te scheppen, het water uit het meer in een gat gieten het maakt niet uit.

Zo grappig ook te zien hoe ze oudere kinderen zo ver krijgen om voor hun water te sjouwen zodat zij in datzelfde gat kunnen gaan zitten om zo hard mogelijk alles er weer uit te spetteren…

Ben ik dan een ontaarde moeder als ik ze vervolgens een droog shirt aantrek en zo met vieze benen en blote voeten op de fiets neerzet zodat het met een beetje geluk droog is voor we thuis zijn en ik het er zo van af kan stoffen?

Zandkastelen bouwen

Veel kasteel is er momenteel nog niet aan, het blijft vaak bij hoopjes zand. Maar de ambitie is er. En ze weet aardig haar gang te gaan met de zandvormpjes. Op het strand of in de zandbak is ze hiervoor te snel afgeleid.

Het zand aan de oppervlakte is vaak ook te fijn en los voor dit doel. Maar met binnenspeelzand bouwt ze het liefste zoveel mogelijk torentjes en andere kunstzinnige gebouwen.

Zeven en verzamelen

Met name het zand uit de speeltuin is hier zeer geschikt voor. Dit is namelijk een combinatie van fijn zand en wat grotere steentjes en zelfs kiezeltjes. Ideaal dus om te laten zien hoe een zeef werkt en je een residu achterhoudt.

Het fijne zand gaat weer terug in de zandbak en de steentjes mogen ze omstebeurt in een vormpje gieten totdat die helemaal vol zit. Zelfs de oudere buurmeisjes vinden dit erg leuk om te doen en maken nog net geen ruzie over wiens beurt het is.

Zandschuim

Ik ben ontzettend fan van sensopatisch spelen, ook hiervoor is (binnenspeel)zand enorm geschikt. Het is tenslotte vormeloos materiaal waarmee je alle kanten op kan zoals je hierboven hebt gelezen.

Een van de andere materialen die ik vaak gebruik voor sensopatisch spel is scheerschuim. Dat die twee samen gecombineerd kunnen worden was voor mij nieuw. Wat ziet dat er gaaf uit zeg!

Moddercupcakes maken

Als je siliconen cupcakevormpjes hebt dan kan je daar heel goed moddercupcakes van maken met zand en een beetje water. Daarna mooi versieren met takjes, steentjes, bloemetjes etc en klaar.

Meer inspiratie vind je hier.

Wat is het favoriete zandspel van jullie kinderen?

Spelletjes
Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Marijke schreef:

    Lekker scheppen en graven in het zand op het strand is hier wel favoriet. Er ligt ook standaard een tas met zandspulletjes in de auto. Kunnen mijn dame en heer ook zo heerlijk samen doen

  2. Saskia schreef:

    Leuk om te lezen. Mijn zoontje kan uren lang met zand spelen en lijkt nooit uitgekeken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.