De ontwikkeling van een peuter gaat heel hard; van een beetje ‘aanrommelen’ wordt er steeds gestructureerder gespeeld. De ideale leeftijd dus om op zoek te gaan naar het speelgoed  wat goed past bij je kind. Een nieuwe fase dus waarin het lastig kan zijn om speelgoed te zoeken dat aansluit bij de belevingswereld van je kind. Daarom deze speelgoed- & cadeautips voor peuter meisjes voor hun tweede verjaardag of  op het verlanglijstje voor Sinterklaas. Van uitdagend tot buiten speelgoed, en andere leuke en originele cadeautjes voor meisje 2 jaar. Groot en klein.

Wat te kopen / is leuk voor een meisje van 2 jaar?

In hun eerste twee levensjaren moeten kinderen ontzettend veel leren. Peuters realiseren zich echter niet dat ze voor zo’n enorme uitdaging staan. Ze leren in feite op de meest natuurlijke, leuke manier die er bestaat: door te spelen. Dat doen ze van jongst af aan al door te onderzoeken, daarvoor gebruiken ze bij voorkeur alle zintuigen.

Als kinderen mobieler worden en beginnen de ruimte om zich heen te verkennen. Ze gooien spullen van tafel en stoppen dingen onder een deken. Dat zijn spelletjes die kinderen spelen om de concepten boven en beneden, in en uit en ver en dichtbij te leren begrijpen. Zodra kinderen in staat zijn zelf rechtop te zitten, gaan de experimenten verder. Blokken opstapelen is de eerste kennismaking met natuurkundige wetten. Bouwen is een van de manieren waarop kinderen zich op vele niveaus ontwikkelen. Zo oefenen ze niet alleen hun motoriek, maar ontwikkelen ze ook hun gevoel voor logica en hun probleemoplossend vermogen.

Als ze rond de 18 maanden zijn, beginnen kinderen de wereld als een groter geheel te zien. Ze beginnen zich te interesseren voor dieren, auto’s, huishoudelijke apparaten en alle andere dingen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Met speelgoedbeesten spelen wordt een oefening om dingen te categoriseren, bijvoorbeeld grote tegenover kleine dieren. Een ander leuk spel op die leeftijd is ‘doen alsof’ en rollenspel. Door verschillende situaties na te spelen, oefenen kinderen hun sociale en communicatieve vaardigheden.

Hoewel het leven van een peuter dus één groot spel lijkt, is het in feite behoorlijk serieus. Een klein kind dat speelt is een kind dat de wereld probeert te begrijpen. Als peuter beginnen kinderen meer gevorderde ‘ruimtespellen’ te spelen. Ze zullen in de wasmand klimmen of in een speelgoedauto proberen te zitten. Dat doen ze om hun gevoel voor verhoudingen te ontwikkelen: ‘hoe groot ben ik’ en ‘pas ik hierin’.

Constructie speelgoed

Toettoet treinbaan & ZoefZoef dieren

Of het nu gaat om een houten treinbaan (om vriendjes te blijven met mama) of de Toettoet-treinbaan van VTech, de meeste peuters zullen hier enorm blij van worden. Het voordeel hiervan is dat er ook veel uitbreidingen mogelijk zijn zodat je kan blijven bouwen. Meer is beter ;-)

Naast de Toettoet-treinbaan zijn de ZoefZoef-dieren van Vtech ook zeer populair. Deze zijn compatibel met de treinbaan. Nieuw in 2017 is de Vtech jungle met zoefzoef en tuimeldieren.

De diverse toettoet dieren vind je hier, Zoef-dieren hier, vrolijke vriendjes hier

Little People

De poppetjes van Little People zijn ook een absolute hit bij tweejarigen. Er zijn diverse sets; zoals woonhuizen maar ook dierentuinen. Met de poppetjes, accessoires en speelsets kunnen ze naar hartelust spelen en ontdekken. Het zijn grote poppetjes zonder losse onderdelen zodat het niet erg is als ze in de mond gestopt worden. Voor jongens is de zit-en-sta-racebaan met wheelies auto ook een absolute aanrader. De auto’s kunnen van deze ballenbaan rijden, een kunstje dat eindeloos herhaald kan worden en ze heel lang naar kunnen kijken. Little People is van Fisher Price en kwalitatief hoogwaardig speelgoed. Dit blijft mooi, dus kan nadat er mee is gespeeld ook prima via Marktplaats verkocht worden.

De diverse sets van Little People vind je hier

Lego Duplo