Gezellig Halloween…maar wat kun je eigenlijk allemaal doen met Halloween activiteiten? Hoe maak je dit jaar Halloween tot een echt feest voor je kinderen, ook als er bij jou in je woonplaats verder weinig mee gedaan wordt? Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Ook al is er geen kans dat je kind langs de deuren (mag) gaan, kun je toch op een leuke manier met Halloween bezig zijn!

Wat is Halloween?

Halloween is in Nederland met een opmars bezig, want van oudsher werd dit hier helemaal niet gevierd. Maar nu de winkels en de media het als een feest in ons land opgepikt hebben, kun je er eigenlijk ook niet meer echt omheen.

Hoewel veel mensen zullen zeggen dat het overgewaaid is uit Amerika (want we zijn het hier toch vooral gaan kennen door de televisieseries…) is het eigenlijk een feest wat helemaal niet aan de andere kant van de oceaan is ontstaan.

Het was namelijk een feest van de Kelten! En die leefden gewoon aan de andere kant van de Noordzee. In Ierland wel te verstaan.

Zij vierden op 1 november dat de zomer in de winter veranderde en dachten dat dan de overledenen makkelijker een bezoekje konden brengen aan de aarde.

Ze maakten een maaltijd klaar voor zichzelf en hun overleden dierbaren. Omdat ze kwade geesten die er ook natuurlijk tussen zouden kunnen zitten, om de tuin wilden leiden, verkleedden ze zichzelf alsof ze zelf ook al dood waren.

Het feest is vooral bekend in Ierland dus, het Verenigd Koninkrijk, inderdaad de USA en Canada. Maar wint op steeds meer plekken terrein. Op plekken waar het groots gevierd wordt zullen kinderen verkleed langs de deur gaan.

Hoe vier je Halloween thuis?

Natuurlijk hoef je niet afhankelijk te zijn van activiteiten van anderen. Er zijn pretparken die speciale enge avondopeningen hebben, grote optochten die gehouden worden of inderdaad het langs de deur gaan.

Maar je kunt heel goed gewoon thuis je eigen ‘knusse’ Halloweenfeest maken! We geven je hier enkele ideeën, maar zelf kin je vast nog veel meer bedenken!

Pompoenen uithollen

Verreweg het bekendst zijn natuurlijk de grote pompoenen die je uitholt en met een lichtje erin ergens ophangt. De kunst is om in de pompoen een eng gezicht te snijden! De bezigheid op zich is al leuk om te doen en daarna kun je er je eigen tuin mee verlichten of zet de enge pompoen met licht en al in je vensterbank of gewoon op tafel!

Lees ook: Pompoen uithollen; 25 voorbeelden jack o lantern maken en tips bewaren zonder schimmel

Pompoenen versieren

Zijn de kinderen nog een beetje te klein om een pompoen uit te hollen? Dan kan je het natuurlijk ook heel anders aanpakken. Koop pompoenen of andere kalebassen en laat de kinderen er gezichtjes op plakken of met een zwarte stift erop tekenen!

Overigens kun je ook voor gipsen exemplaren kiezen! Ga je voor echte? Misschien is het dan een idee dat jij er een holletje in maakt zodat er wel een lichtje in kan en de kinderen hem verder versieren!

Ballen gooien

Maak van een grote kartonnen doos, of met grote vellen karton een bord met gaten erin. Onderin zit een groot gat, de middelste is kleiner en de bovenste nog kleiner. Deze gaten zijn de monden van zogenaamde pompoenen.

De rest van de pompoen plak je met gekleurd papier op het karton. Of je schildert het erop. Je kind krijgt ballen en mag proberen zoveel mogelijk ballen door de gaten te gooien.

Spookjes knutselen

Naast pompoenen doen uiteraard ook spookjes het erg goed met Halloween. Spookjes knutselen hoeft niet zo moeilijk te zijn. Maak kleine spookjes en zorg dat je ze kunt neerzetten of ophangen. En dan gaat 1 iemand ze uitzetten, zodat anderen ze moeten gaan vinden.

Afhankelijk van het weer en de leeftijd van de kinderen kan je dit in huis, in de tuin of ergens in een park of bos doen. Een spooktocht dus… Of je gebruikt ze enkel en alleen als decoratie!

Lees ook: Spooktocht ideeën

Spinnen

Grote, zwarte spinnen zijn ook zo’n dingetje waar veel kinderen én volwassenen van gruwelen. Die kun je prima zelf maken en daar eveneens je huis mee versieren. Nog enger wordt het als ze ook nog eens in een web zitten!

Blaas een ballon op en plak daar wit draad omheen alsof het een web is. Vervolgens plak je daar weer zwarte spinnetjes op. Deze enge ballonnen kun je binnen ophangen, maar ook buiten in de tuin.

Voor kleinere kinderen kun je ook aan de slag met spinnen. Koop grote vellen karton die je ergens tegenaan hangt of op de vloer legt. Je plakt zelf hier een web op met schilderstape of iets dergelijks, wat je weer moeiteloos kunt verwijderen.

Je kind kan nu proberen om alles netjes in te kleuren…of verft er lustig op los. Als zij/hij klaar is trek jij voorzichtig de tape eraf en is ervan zelf een web zichtbaar! Natuurlijk nog even de spin erin tekenen of plak er een speelgoedspinnetje op!

Halloweenspeurtocht

Een speurtocht naar griezelzaken: hartstikke leuk om te doen. Je kunt een gewone speurtocht uitzetten die je aangeeft met bepaalde enge dingen (zoals hierboven al omschreven), maar je kunt het ook anders zien. Namelijk echt speuren naar bepaalde dingen. Je maakt een kaartje waar je op zet wat er allemaal gevonden moet worden.

Deze voorwerpen verstop je op plekken in huis en in de tuin. En dan maar zoeken totdat iedereen ze allemaal gezien heeft. Of je zorgt dat er voor allemaal ergens 1 is, zodat ze de gevonden voorwerpen kunnen meenemen (heb jij bewijs dat ze het echt gevonden hebben) en ze natuurlijk van ieder soort er maar 1 mogen meenemen.

Een spin, een pompoen, een spook, een zwarte kat, een heks en ga zo maar door!

Meer informatie vind je hier.

Enge verhalen vertellen

Zijn de kinderen al ouder en kunnen ze wel tegen een stootje? Dan zijn enge verhalen natuurlijk het einde. Zorg voor een enge sfeer in de kamer door bijvoorbeeld al enge achtergrondmuziek op te zetten.

Lees een eng verhaal voor, maar nog mooier komt het over als je het echt vertelt! Heb je dan ook nog het geluk om iemand achter de hand te hebben die het verhaal met enge geluiden kan versterken dan zit je helemaal gebakken! Of je die nacht nog lekker zult slapen is natuurlijk de volgende vraag…

Meer inspiratie vind je hier.

Lees ook

Wil Cats
Volg me via: