Skip to Content

Schoolreisje kind en kleuters; tips en ideeën zoals wat meenemen / meegeven.

Schoolreisje kind en kleuters; tips en ideeën zoals wat meenemen / meegeven.

Niet alleen voor het kind, maar ook als ouder kan het een spannend moment wanneer je kind (voor het eerst) meegaat op schoolreisje.

Het is een feestelijke happening voor zowel kinderen als ouders, waar vaak al lange tijd naar uitgekeken wordt maar ook dubbele gevoelens bij komen kijken. Aan de ene kant is het super om een dag ‘wat leuks’ te gaan doen, maar het kan ook spannend zijn zeker voor kleuters.

Tijdens een schoolreisje worden nieuwe herinneringen worden gemaakt en kinderen de kans krijgen om zelfstandigheid te ontwikkelen en waardevolle levenservaringen op te doen.

Vaak vinden deze plaats aan het begin van het schooljaar, om zo gelijk ook aan de groepsvorming te werken, of juist aan het einde van het schooljaar. In beide gevallen is de kans op mooi weer dan het grootst.

Waarom & wat is het doel van een schoolreisje?

Een schoolreisje heeft verschillende doelen, waaronder:

  • Het bevorderen van de sociale vaardigheden en samenwerking tussen kinderen.
  • Het bieden van een leerzame ervaring buiten het klaslokaal, waarbij kinderen op een andere manier leren over onderwerpen die in het onderwijsprogramma aan bod komen.
  • Het stimuleren van de zelfstandigheid en het opdoen van nieuwe ervaringen.
  • Het creëren van mooie herinneringen en het versterken van de band tussen klasgenoten en leerkrachten.

Wat kost het & wie betaalt het schoolreisje?

De kosten van een schoolreisje variëren afhankelijk van de bestemming en de activiteiten. In de meeste gevallen wordt er van ouders een bijdrage verwacht om de kosten van het schoolreisje te dekken, zoals entreegelden, vervoer en eventueel eten.

Vaak zijn deze kosten opgenomen in de vrijwillige ouderbijdrage die de school vraagt en jaarlijks wordt verzocht over te maken. Als je financiële problemen hebt, neem dan contact op met de school om te bespreken of er mogelijkheden zijn voor ondersteuning.

Sinds december 2019 is er een wetsvoorstel aangenomen en mogen scholen leerlingen niet meer uitsluiten van een schoolreisje of buitenlandse reis als de ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen.

Is een schoolreisje verplicht?

Schoolreisjes zijn in de meeste gevallen geen verplicht onderdeel van het onderwijsprogramma, maar ze zijn wel sterk aanbevolen, omdat ze bijdragen aan de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.

Als je bezwaar hebt tegen het schoolreisje van je kind, bespreek dit dan met de leerkracht of de schoolleiding om te kijken of er alternatieve oplossingen mogelijk zijn.

Schoolreisje voor peuters en kleuters

Vroeger was het vrij algemeen om met de hele school op schoolreisje te gaan; iedereen volgde het zelfde programma.

Tegenwoordig ligt dat anders en zie je dat de kleuters en / of groep 3 een alternatief schoolreisje hebben en bijvoorbeeld een dag naar een nabijgelegen speeltuin gaan. Voor die leeftijd is dat al spannend genoeg.

Het is daarom belangrijk om een geschikte locatie te kiezen, zoals een kinderboerderij, speeltuin of educatief themapark, en een programma samen te stellen dat aansluit bij de interesses en het ontwikkelingsniveau van de kinderen.

Met voldoende begeleiding, een goede voorbereiding en duidelijke communicatie met ouders, wordt het schoolreisje een onvergetelijk avontuur waar zowel de kleintjes als de volwassenen volop van kunnen genieten.

Wat geef je je kind mee op schoolreisje?

Wat je je kind meegeeft op schoolreisje hangt af van de activiteiten en de duur van het uitje. Over het algemeen zijn dit enkele basisbenodigdheden die je mee kunt geven:

  • Een rugzak met daarin een lunch, tussendoortjes en voldoende drinken.
  • Comfortabele en weersbestendige kleding (denk aan regenkleding of een zonnehoed, afhankelijk van het weer).
  • Eventueel zonnebrandcrème en een zonnebril.
  • Een kleine portemonnee met wat zakgeld voor souvenirs of een versnapering.
  • Eventuele medicatie of medische hulpmiddelen die je kind nodig heeft, met instructies voor de begeleiders.

Zonnebrand

Een belangrijke factor! (Oké dat woordgrapje is wel erg makkelijk). Zonnebrandcrème op het snoetje van jouw kind. En natuurlijk de armen en benen.

Als je je kind echt goed wil beschermen tegen de UV-stralen, dan kun je nog een flesje zonnebrandcrème meegeven. Of je kind dit dan ook gaat gebruiken, dat is de vraag.

Je kunt even navragen aan de meester of er een fles zonnebrandcrème meegaat met een begeleider. Zo niet, misschien breng je hem dan wel op een idee.

Goed zittende schoenen

Zorg voor goed zittende schoenen. Je kind is de hele dag in touw en dan is het zeer welkom dat de schoenen lekker zitten. Geef hem dus geen schoenen aan die net nieuw zijn. Hoe leuk dat ook lijkt, de voeten worden blijer van schoenen die al een langere tijd gedragen zijn.

Laagjes kleding

Hoe bereid je je het beste voor op de weeromstandigheden in Nederland die alle kanten op kunnen gaan? Trek je kind laagjes kleding aan.

Bijvoorbeeld: een hemd, shirt met korte mouwen en een vest erboven en een zomerjas. Zo blijft hij warm wanneer het koud weer is en kan hij zijn vest en zomerjas in zijn tas stoppen wanneer het zonnetje doorbreekt.

Zorg dus ook dat daar ruimte voor is in de tas!

Je bent een echte held wanneer je een broek met rits hebt. En dan bedoel ik natuurlijk een broek waarbij je de pijp kunt afritsen. Je kind is vast helemaal het mannetje. #denieuwstetrend #datkannietanders

Reservekleding

Er zijn schoolreisbestemmingen waar ook water en/of zand te vinden is. En probeer dan maar eens droog te blijven als kind wanneer je vol enthousiasme de bedriegertjes ziet.

Oftewel die waterspuitende straaltjes die opeens uit de grond schieten. Geef ze een schoon setje mee en stop dit in een plastic zak in de rugzak. Want die rugzak heeft natuurlijk ook een grote kans dat deze nat wordt.

De EHBO-doos

Nu is een hele doos meesjouwen een beetje te veel van het goede. Dus eventueel kan je een paar pleisters meegeven.

Je weet nooit wat er gebeurt met je kind of zijn klasgenoten. Bovendien maakt het de rugzak niet zwaarder.

Dat gezegd hebbende: zorg voor een stevige rugzak die niet bij de schouders snijdt.

Eten en drinken op schoolreisje

Per school verschilt het of er eten of drinken meegegeven moet worden; bij het ene schoolreisje is er een arrangement afgesloten en worden de kinderen getrakteerd op een patatje en wat te drinken.

Op een andere school kan er aangegeven worden dat je kind zelf een lunchpakketje mee moet geven. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het programma.

Hoeveel je moet meegeven is natuurlijk ook afhankelijk van het kind; bij de een mag je al blij zijn dat er 1 boterham naar binnen gaat, bij de ander is een half brood voldoende.

Vaak kan je ook wat lekkernijen meegeven, die niet klef of vies worden in een lunchtrommeltje zoals komkommer, snoeptomaatjes, mandarijntjes etc.

Natuurlijk mag daar ook wat lekkers bij. Echter een zak chips als lunch wordt vaak niet geapprecieerd ;-)

Lees daarom goed de brief en volg altijd het advies op van school. Staat er bijvoorbeeld dat er alleen een gezonde lunch is toegestaan of je niets mag meenemen, houdt daar dan rekening mee. School dit besluit niet voor niets.

Sommige ouders hebben de financiële middelen niet om hun kind snoep mee te geven. Wat dus ook betekent dat ze niet kunnen uitdelen en buiten de groep kunnen vallen.

Dat is iets wat je geen één kind gunt. Dus houd je aan deze regel. Zo houd je het schoolreisje voor iedereen leuk.

Vaak wil je kind ook snoep meenemen op schoolreisje, dat hoort er toch ook wel bij. Hou dit beperkt! Een zakje snoep met losse snoepjes die uitgedeeld of geruild kunnen worden met vriendjes is meer dan voldoende.

Negen van de tien keer gaan deze zakken al open in de bus (of auto) nog voor ze de snelweg op zijn. En je wil natuurlijk niet dat je kind misselijk in de achtbaan hangt.

Is gelijk ook een goed moment voor ze om te leren dat op = op ;-)

Een flesje water, zeker op zonnige dagen kan natuurlijk altijd meegegeven worden!

Geen geld

Ook hiervoor geld; check wat school er over zegt. Over het algemeen is het niet nodig om geld mee te nemen op schoolreisje. “Het is toch leuk als mijn kind een souvenirtje mee kan nemen uit de dierentuin waar hij geweest is met groep 4.”

Nee, dit is niet nodig. De herinnering van een kind is veel meer waard dan een pluche witte tijger. Nu kan je zeggen dat deze knuffel hem weer kan herinneren aan deze leuke dag.

Maar zeg nou eerlijk. Daar heb je echt geen knuffel voor nodig.

Soms mag geld wel meegenomen worden, zo hoorde ik iemand dat een kind dat geld mee had en doodleuk tegen de begeleiding had gezegd dat ‘mama was vergeten lunch in te pakken, maar geld had gegeven om een patatje te kopen’.

Natuurlijk werd dit even gecheckt bij moeders en bleek toch anders te liggen ;-)

In groep 7 / 8 als je kind vrij mag rondlopen mag vaak wel een paar euro mee om iets lekkers te kopen.

Begeleiding op schoolreisje

Het aantal begeleiders per kind tijdens een schoolreisje hangt af van de leeftijd van de kinderen en het type activiteiten dat wordt ondernomen.

Over het algemeen geldt er een richtlijn van één begeleider per 5 tot 10 kinderen. Dit kunnen leerkrachten zijn, maar ook ouders die zich als vrijwilliger hebben opgegeven om te helpen.

Het zou heel fijn zijn als jijzelf mee gaat als begeleider, want dan kun je je kind goed in de gaten houden. Ik vond het best wel een dingetje toen mijn dochter voor de eerste keer een busreis ging maken van 30 kilometer als vierjarig meisje.

Als je als ouder mee mag dan geeft dat een gerust gevoel. Is dit niet het geval? Zorg er dan voor dat je het telefoonnummer hebt van een ouder die meegaat. Zo kun je misschien stiekem tussendoor appen of alles goed gaat.

Voorbereiding

Bespreek de dag door met je kind, zeker als hij of zij het spannend vindt. Maar maak het niet al te groot zodat de spanning nog groter wordt. Grote kans dat de juf ook alles al heeft doorgenomen.

  • Waar ga je naar toe?
  • Wat kun je daar verwachten?
  • Hoe ga je er naar toe?
  • Wat doe je als je de begeleider kwijt bent?
  • Hoe zorg je ervoor dat je bij je groepje blijft?
  • Luister naar je begeleider

Vaak treft de school ook nog extra maatregelen zoals gele veiligheidsvestjes met naam van de school, of schoolshirtjes zodat je van een afstandje kan herkennen welke kinderen er wel of niet bij horen. H

et kan eventueel ook handig zijn om een tijdelijke tattoo te plakken met je telefoonnummer, mocht je kind onverhoopt net dat ene kind zijn wat ondanks het vele tellen vergeten wordt en achterblijft.

Deze vind je hier.

Tip: Volg de nieuwsbrief van school

Je krijgt een nieuwsbrief mee van school waarin een aantal zaken staan beschreven rondom het schoolreisje. Houd je aan deze regels. De school heeft ze niet voor niets gebracht.

Zorg ervoor dat je goed bereikbaar bent voor het geval er wat met je kind gebeurt.

Houd op de dag zelf ook de groepsapp of Facebookpagina in de gaten. Bij ons werd er vorig jaar doorgegeven dat de bus een half uur vertraging had. Dat scheelde mij mooi een half uur wachten bij school.

Het laatste punt

Je weet het, elk jaar is het weer hetzelfde feest. Er zit niemand in de bus als ze terugkomen.

Help! Speel het spelletje lekker mee dat je kind zoek is geraakt en kijk verschrikt. Zo maak je hun geluk compleet.

Anita Schokker