De kinderen vinden het heerlijk om buitenspelen, zelf vind ik het echter nog best frisjes buiten. Als de zon schijnt kan de temperatuur gelukkig snel oplopen. Dan gaat de achterdeur open en mogen ze in de achtertuin spelen, deze is volledig omheind en zo kindvriendelijk mogelijk ingericht.  Op de peuterspeelzaal en bso spelen ze ook regelmatig buiten en leren ze dus iedere keer nieuwe spelletjes voor buiten. De leukste buiten spelen ideeën heb ik op een rijtje gezet.

Tip buitenspelen:

Mocht je kind zich vervelen of niet weten wat het kan doen tijdens het buiten spelen, print dan de lijst uit en maak hier losse stroken van voor in een activiteitenpot of laat met darts bepalen wat ze gaan doen. Sommige spelletjes kan je alleen doen, voor andere moet je juist samen met je vrienden zijn. Ook leuk natuurlijk morgen voor de buitenspelendag!

Kinder spelletjes voor buiten

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl

 • Tikkertje; Hiervan zijn verschillende varianten zoals kleurentikkertje, staartentikkertje etc.
 • Bevrijdingstikkertje; Tikkertje waarbij je de ander kan bevrijden door onder zijn poortje te kruipen zodra de tikker even aan de andere kant van het veld is.
 • Verstoppertje; 1 persoon telt, de rest verstopt zich en die moeten dan gezocht worden. Eventueel kan je het spel spelen met een buut, zodat als de zoeker van de telplaats af is iemand kan rennen om zichzelf of de hele groep vrij te buten en de zoeker nog een keer moet.
 • Belgisch verstoppertje (of omgekeerd verstoppertje); Hetzelfde als verstoppertje, maar dan met een persoon die zich verstopt. Zodra anderen hem vinden gaan ze erbij zitten. Totdat iedereen het heeft gevonden.
 • (Jongens en meisjes) pakkertje
 • Schipper mag ik overvaren; Eén persoon staat in het midden van het veld. De rest staat aan de beginstreep en zingt ‘Schipper mag ik overvaren, ja of nee, Hoe?’ waarop de schipper een opdracht geeft. Variërend van hinkelend, tot aan als een slang etc. De rest moet dan op die manier overkomen terwijl de schipper op die manier de rest probeert te tikken.
 • Speurtocht; volgen of zelf maken
 • De boom wordt hoe langer hoe dikker; een lange slinger maken van kinderen hand in hand, en dan terwijl je zingt ‘de boom die wordt, hoe langer, hoe dikker’ lopen alle kinderen om een kindje heen als een boom die dikker wordt.
 • Ratten en raven; De groep wordt in tweeën gesplitst; de ene helft zijn de ratten, andere helft raven. Deze staan tegenover elkaar in het midden van een speelveld. Zodra er ratten genoemd worden moeten deze zo snel mogelijk naar de zijkant van het veld rennen en de raven hen tikken. Wordt er raven geroepen, is het andersom. Het team dat als eerste de andere heeft afgetikt, wint.
 • Kat en muis;  Spel waarbij je aardig wat kinderen nodig hebt. Deze staan in rijen naast elkaar. Eén kind is de kat, de ander de muis, de kat moet de muis vangen. Zodra de leiding ratten noemt draaien de overige kinderen negentig graden met hun armen waardoor de rijen veranderen van horizontaal naar verticaal.
 • Hollandse Leeuwen; Een soort overlopertje waarbij er in het midden van het veld een tikker staat die de kinderen moet op tillen. Als dat lukt zijn zij ook tikker tot er maar één overblijft. Ook wel bekend als Britse Bulddog.
 • Mama, mama hoe laat is het; Overloopspel waarbij één kind met zijn gezicht naar de muur draait. De overige kinderen roepen dan ‘Mama, mama hoe laat is het’ waarop de ‘mama’ een tijd roept, bijvoorbeeld drie uur en de kinderen dan drie stappen mogen zetten. Mama kan er echter ook voor kiezen om te roepen etenstijd als ze denkt dat de kinderen dicht bij de eindstreep zijn. Dan draait ze zich om en probeert zoveel mogelijk kinderen te tikken die niet snel genoeg naar de beginstreep terugrennen. Zet je zulke grote stappen dat je de muur haalt heb je gewonnen. Je kan dus kiezen voor strategisch spel en kleine stapjes zodat je snel terug bent of grote met grotere kans om te moeten rennen.
 • Annemaria Koekoek; Een persoon staat bij de muur en is Annemaria. Zij roept ‘Annemaria koekoek’ (heel langzaam of juist heel snel) en draait zich dan om. De overige kinderen mogen lopen zodra ze met de rug naar hen toe staat. Als ze zich omdraait is het zo snel mogelijk bevriezen. Wie Annemaria ziet bewegen is af en moet opnieuw beginnen. Lukt het je om de eindstreep te halen zonder gespot te worden win je.

Balspelletjes voor buiten

Buitenspelen; 101 leuke kinder spelletjes en activiteiten voor buiten, ook voor kinderfeestje, bso of volwassenen. Van teambulding tot, actieve bewegingsspelletjesvoor peuters, kleuters. Met en zonder materiaal. Voor alle seizoenen. - Mamaliefde.nl

 • Stand in de mand; Een speler met de bal staat in het midden. Hij roept ‘Stand in de mand en de bal is voor’… en terwijl hij een naam roept gooit hij de bal in de lucht. Iedereen moet zo hard mogelijk wegrennen op de persoon na die genoemd is. Hij moet zo snel mogelijk de bal vangen en roept stop zodat iedereen stil staat. Vervolgens probeert hij deze door het poortje van een ander te rollen. Die dan ‘af’ is of de gooier wordt.
 • Iemand is hem, niemand is hem; Iedereen staat in een veld, de bal wordt daar in gegooid en iemand vangt de bal en probeert vervolgens de rest ‘af te tikken’ met de bal. Als er drie af zijn mag de eerste weer in het veld.
 • Fopbal; Alle kinderen staan in een kring met in het midden iemand met een bal. Die ‘fopt’ iemand uit de kring alsof hij de bal wilt gooien. Zijn de handen zichtbaar is die persoon af. Het kan ook zijn dat de bal echt gegooid wordt en dan moet hij gevangen worden en teruggegooid, anders ben je ook af.
 • Ik verklaar de oorlog aan..; hiervan zijn meerdere varianten, hier vind je een uitgebreide speluitleg.
 • Stoepranden; Dit kan met twee personen, ieder staat aan een kant van de weg (rustige niet doorgaande weg) waarbij je probeert om van een afstandje de stoep van de ander te raken.
 • Buskruit; De bal wordt zover mogelijk weggegooid. Terwijl de persoon die hem is, de bal terughaalt (met de ogen naar beneden gericht / achteruit) mag de rest zich gaan verstoppen. Zodra de bal terug is mag er gezocht gaan worden en verloopt het als een normaal verstoppertje. Als je je hebt vrijgebuut mag je echter de bal weer wegschoppen zodat deze gehaald moet worden en de rest gelegenheid krijgt zich beter te verstoppen.
 • Trefbal; Twee groepen waarbij je vanuit het ene veld probeert de andere af te gooien door te raken met de bal. Wordt de bal gevangen ben je zelf af en moet je naar de achterlijn van je tegenstanders. Vanaf daar mag je ook proberen om de tegenstander af te gooien als je de bal binnen handbereik krijgt. Het veld dat als eerste leeg is verliest.
 • Bowlen in eigen tuin!; Heb je een eigen tuinpad? Ideaal om te bowlen! Zorg voor 10 dezelfde vorm flessen, maar met verschillende kleuren inhoud (zonder koolzuur). Je kunt ook lege flessen vullen met verschillende soorten limonade (die kun je na het spel gewoon weer in de koelkast zetten). Zet ze in een mooie V-vorm, laat de kinderen stenen langs de rand van het pad leggen als ‘hekjes’. Dan alleen nog op zoek naar een bal…
 • Lummelen; kinderen staan in een kring met een persoon in het midden die de lummel is en de bal moet proberen te vangen.
 • Jongleren

Lees ook: De leukste balspelletjes

Buitenspe