Skip to Content

Leren schrijven kind; 20 oefeningen voor schrijfletters & aan elkaar

Leren schrijven kind; 20 oefeningen voor schrijfletters & aan elkaar

De overgang naar groep 3; het moment dat ze echt gaat lezen en schrijven. Ze kijkt er enorm naar uit. Mooi om te zien dat kinderen in groep 2 echt groeien van kleuter naar kind. Ze speelt nog heel graag en tegelijkertijd is haar nieuwsgierigheid gewekt met betrekking tot letters en cijfers.

Sommige kinderen hebben wat extra oefening nodig met betrekking tot hun handschrift. Anders krijgen we allemaal kinderen met een onleesbaar doktershandschrift. En daar zit niemand op te wachten 😊.

Belangrijk

Ga niet zelf aan de slag, maar blijf in overleg met de leerkrachten. Je moet niet hebben dat jij jouw kind de letter ‘g’ aanleert, zoals jij dat geleerd hebt. Wie weet wordt het nu anders aangeleerd. Kinderen moeten namelijk in schrijfletters leren schrijven en niet in blokletters.

Bovendien is de juiste pengreep heel belangrijk en moeten ze die van meet af aan al goed aanleren, anders hebben ze er een hele kluif aan om die weer te veranderen.

Overleg dus altijd goed met de leerkracht of je moet oefenen (want soms is het helemaal niet nodig om extra te oefenen). En wanneer je wel moet oefenen, waar je dan op moet oefenen en op welke manier.

Welke leeftijd leren schrijven?

Kinderen beginnen meestal met ‘schrijven’ rond de leeftijd van 3 tot 5 jaar. In deze periode ontwikkelen ze de fijne motoriek en oefenen ze met het vasthouden van schrijfinstrumenten.

Hoewel de precieze timing kan variëren, laten veel kleuterscholen en basisscholen kinderen op een speelse manier kennismaken met schrijven door middel van tekenen, het traceren van eenvoudige vormen en het experimenteren met letters.

Het proces van leren schrijven evolueert naarmate kinderen ouder worden, en ze krijgen gaandeweg de vaardigheden onder de knie om letters, woorden en uiteindelijk zinnen te vormen. Het is een belangrijke mijlpaal in hun ontwikkeling en legt de basis voor hun verdere educatieve reis.

Waar leren kinderen mee schrijven? Potlood of pen?

Kinderen beginnen doorgaans met schrijven door gebruik te maken van basisgereedschappen zoals dikkere kleurpotloden en waskrijtjes. Deze materialen bieden een goede grip en stellen kinderen in staat om hun fijne motoriek te ontwikkelen terwijl ze experimenteren met lijnen en vormen.

Naarmate de schrijfvaardigheden verfijnen, kan je potloden en pennen introduceren om te helpen de juiste greep te oefenen en de overgang naar meer gestructureerd schrijven te vergemakkelijken.

Het proces begint vaak met eenvoudige vormen en lijnen, evolueert dan naar letters en uiteindelijk naar woorden en zinnen.

Speciale pennen

Er zijn speciale pennen en potloden op de markt die de juiste pengreep bevorderen. Bijvoorbeeld de Stabilo-pen die je hier vindt. Let er goed op dat er verschil is in pennen voor rechts- en linkshandigen. Wel zo handig 😉.

Vingergrip

Dit kussentje kun je om je potlood heen schuiven, waardoor jouw kind direct de juiste greep te pakken heeft. Je hebt ze ook in speciale vormpjes, zoals een dolfijntje, die extra leuk zijn voor kinderen. Deze vind je hier.

Elastiek

Als je kind moeite heeft om een pen vast te houden, kun je met een elastiekje over de duim en wijsvinger de vingers ‘trainen’.

De juiste schrijfhouding

Er komt veel kijken bij een juiste schrijfhouding. Goed op je stoel zitten, juiste hoogte van de tafel, ontspannen houding.

Lees ook: Schrijfhouding

Fijne motoriek oefenen groep 2

Potlood laten draaien

Zonder direct al te schrijven of kleuren, laat eerst het potlood eens allemaal kunstjes doen. Zoals: het potlood rond laten draaien, klim van beneden naar boven met je vingers in het potlood, gooi het potlood in de lucht en vang het weer op.

Muntjes

Laat je kind verschillende groottes van muntjes oppakken. Zo oefent hij met zijn fijne motoriek.

Traceren

Ook zijn er werkbladen die je kan gebruiken om kinderen te laten oefenen met het traceren van lijnen en later letters om zo de fijne motoriek te stimuleren.

Stoplicht blokletters

Letters leren herkennen; 25 activiteiten om te oefenen met peuters & kleuters

Met deze stoplicht kaarten kan je oefenen met de blokletters; je begint bij het groene puntje en eindigt bij het rode puntje.

Er is trouwens ook speelgoed op de markt dat je kan helpen om de schrijfbewegingen te oefenen. Leren schrijven doe je bijvoorbeeld met deze kaarten hier van Goula! Oefen de verschillende schrijfbewegingen en voor je het weet schrijf je mooiste letters!

Rompompom Ik leer lezen en schrijven

Met deze Rompompom-schrijfkaarten en een uitwisbare stift leren kinderen de letters en cijfers van school schrijven. Zo leren ze bijvoorbeeld de letter van hun eigen naam of het cijfer dat hoort bij hun leeftijd!

In dit leuke koffertje zitten kaarten met verschillende schrijfoefeningen met letters en cijfers. Spelenderwijs oefenen kinderen zo het lezen en schrijven van de letters en het lezen van woordjes. De schrijfkaarten zijn door de uitwisbare stift telkens opnieuw te gebruiken, dus er kan eindeloos geoefend worden!

Dit koffertje vind je hier.

Ik leer schrijven

Met ‘ik leer schrijven’ leren kinderen spelenderwijs letters en woordjes schrijven. Alle opdrachten zijn zorgvuldig gekozen en sluiten aan bij de lesstof van een kind van 4 jaar. De lichtbak en het speciale schrijfsysteem zorgen ervoor dat kinderen zelfstandig kunnen oefenen. De afwisbare kaarten kunnen keer op keer gebruikt worden.

Dit spel vind je hier.

‘Schrijven’ in scheerschuim

Vind je kind het niet zo leuk om te leren schrijven en moet je daarom thuis wat extra oefenen? Dan is het fijn als je hem iets aan kunt bieden wat zijn motivatie ten goede komt. Pak de bakplaat uit de oven en de scheerschuim uit de douche.

Laat je kind vervolgens een toefje scheerschuim spuiten op de bakplaat. Daarna lekker uitsmeren om er een mooi egaal bodembedekker van te maken.

Daarna kun je allerlei ‘opdrachten’ geven. Maak eens golven. Schrijf de letter ‘f’ of maak eens een som. Het werkt ook altijd goed als je jouw zoon opdrachten laat geven die jij moet maken.

Bak met zacht zand

Heb je even geen scheerschuim in huis dan kun je het ook doen met wat zacht zand. Strooi dit op de ovenplaat en schrijf hier vervolgens in.

Uitwisbord

Je kunt in diverse winkels ook uitwisbordjes kopen. Onze dochter werkt hier ook mee op school. Je kind kan dan lekker werken met een uitwisbare stift en de fouten blijven dan ook niet zichtbaar. Je kunt ze zo uitwissen als je kind onrustig wordt van de fouten die ze maakt.

Krijtbord

Hang een krijtbord op onder je carport. Je kinderen kunnen er niet alleen ‘schooltje’ mee spelen. Je kunt er dus ook mee oefenen als het schrijven even wat extra aandacht nodig heeft.

Kun jij meteen checken of een baan als leerkracht iets voor je is, nu het onderwijs zoveel behoefte heeft aan leerkrachten.

Stoepkrijt

Tussen het echte oefenen door kun je ook even naar buiten om daar letters te schrijven op de stoep. Schrijf zelf letters op de grond, maar maak af en toe ook fouten. En nu maar hopen dat je kind de fouten opmerkt en dit luid en duidelijk aan zijn ‘thuisjuf’ laat merken.

Raamstiften

Op het raam schrijven is voor elke leeftijd te gek. Ja, zelfs als je 31 jaar bent. Je kunt het raam gebruiken om te oefenen. Maar ook om gewoon zelf wat letters op te schrijven. Zo ziet je kind dit onbewust toch elke dag, wat er voor zorgt dat hij er mee bezig blijft in zijn hoofd.

Dit kan ook averechts werken. Maar als je het er niet elke dag over hebt, dan kan dit ook juist ondersteunend zijn.

Tip: Gebruik wel echte raamstiften die daarvoor bestemd zijn en makkelijk weer schoon te maken zijn. Deze vind je hier.

Textielstiften

Stel een beloning in het vooruitzicht. Als zijn juf tevreden is over zijn voortgang, dan mag hij zijn eigen letter-T-shirt maken met textielstiften, deze vind je hier.

Die je in de middag dan kunt wassen. In de nacht kan het T-shirt drogen en de volgende dag kan hij deze dan mee naar school nemen om te showen aan zijn juf.

Schrijfletters oefenen

Stoplichtmethode

Zoals aangegeven is het heel belangrijk om je kind de letters te leren schrijven op de manier die ze op school ook oefenen. De ene school werkt met blokletters en de andere school met schrijfletters. En dan heb je nog scholen die eerst het één oefenen en daarna beginnen met het andere.

Werkt de school met schrijfletters dan zijn deze instructies op YouTube ideaal, deze zijn op basis van de stoplichtmethode. Je begint op het groene puntje, je wacht op een oranje punt en stopt bij rood en daar mag je het papier ook weer ‘loslaten’. J

e kind kan meeschrijven met de filmpjes op een leeg vel of je schrijft eerst de letter en laat je kind die eerst overtrekken.

Op de school van mijn kinderen mogen ze na het schrijven hun mooiste letter omcirkelen en er een klein kunstwerkje van maken.

App letters leren schrijven

Er zijn ook apps om te oefenen met schrijven zoals de app letters leren schrijven van Juf Jannie. Met hun vinger volgen ze de schrijfletters om hem te tekenen, nadat ze het een aantal keer geoefend hebben kunnen ze gaan racen en proberen zo snel mogelijk de letter te schrijven.

Helaas zit er geen controle in de app die je kind laat zien wat wel / niet goed gaat met het schrijven.

Aan elkaar schrijven met verbonden schrift

Nadat de schrijfletters zijn aangeleerd in groep 3 zullen ze in groep 4 gaan oefeningen met de verbindingen om de letters aan elkaar te schrijven. Werkbladen om het verbonden schrift te oefenen vindt je onder andere hier bij juffrouw Hanna.

Herhaling

Ik ga net zoals de juffen in herhaling vallen. Blijf de lijn van school volgen en ga niet uit jezelf serieus aan de slag met het leren schrijven. Als je kind achterloopt dan hoor je dat vanzelf.

Anita Schokker