Skip to Content

40 Spelletjes voor op de achterbank & onderweg in de auto

40 Spelletjes voor op de achterbank & onderweg in de auto

Als je op vakantie bent kom je de Nederlanders overal tegen, we zijn een reislustig volkje. Of dat nu met het vliegtuig is of de auto. En de kinderen, die gaan gezellig mee. Spanje is het meest favoriete vakantieland van de Nederlanders maar ook Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn populaire landen die prima te doen zijn met de auto.

Je kan er voor kiezen om ‘s nachts te rijden, waarbij je vertrekt na het avondeten en de volgende ochtend aankomt of overdag. Natuurlijk probeer je je vooraf zo goed mogelijk voor te bereiden op de reis, bijvoorbeeld met een handige paklijst, want je weet maar nooit wat er onderweg kan gebeuren maar vergeet ook niet stil te staan hoe je de tijd in de auto gaat doorbrengen.

Nu kan je je kinderen vermaken met een (opgeladen) beeldscherm, speelgoed, af en toe een cadeautje maar ook een ‘ouderwets’ gezellig spelletje scoort nog altijd erg goed.

Daarom deze spelletjes voor op de achterbank. Het voordeel hiervan is dat ze niet op de grond kunnen vallen en je er verder niets voor nodig hebt. Want niemand zit om de vijf seconden te wachten op de vraag ‘zijn we er al?’

ABC-verhaal

Probeer samen een verhaal te bedenken waarbij het laatste woord van de zin het abc vormt. Een persoon begint met een zin waarvan het laatste woord eindigt met een a, de volgende een zin met een woord dat eindigt op een b etc.

Als je een … was, wat zou je dan als eerste doen?

Als je morgen wakker zou worden als indiaan, wat zou je dan als eerste doen? In plaats van een indiaan kan je natuurlijk ook heel veel andere personen, beroepen maar ook voorwerpen noemen.

Autokleuren spel

Een populair spelletje met jonge kinderen, waarmee je ook de kleuren oefent en leert tellen. Iemand roept een getal (onder de 10 of 20) en een ander een kleur. Daarna ga je tellen welke kleuren auto’s je tegenkomt.

Voor oudere kinderen kan je het iets moeilijker maken en het spel spelen met automerken.

Benoemen

Een goede oefening voor kleuters of kinderen in groep 3; de cijfers langs de weg benoemen. Zowel los of bij elkaar (dus 5-0 en dan ‘vertalen’ naar 50) doordat je rijdt is er maar beperkte tijd dus zullen ze snel moeten lezen.

Als dit er in zit kan je ook oefenen met de eerste letters of zelfs de hele plaatsnaambordjes. Ideaal ook voor het ‘automatiseren’ zodat ze niet alleen oefenen met letters herkennen maar het ook een soort automatisme wordt.

Bingo

Online zijn er diverse autobingospelletjes te vinden. Print een paar van deze kaarten uit en laat ze aankruisen wat ze zien.

Voor kleine kinderen kan je een visueel bingospel gebruiken met plaatjes. Wie als eerste een volle kaart heeft wint!

Je kan de kaarten hier gratis downloaden of hier kopen.

Blindemannetje

Trek een muts tot over je ogen, doe een blinddoek om of zet een oude bril op of 3D-bril met geblindeerde glazen. Laat vervolgens de kinderen iets voelen, of ruiken of proeven en laat ze raden wat het is. Een kim-spel dus waarbij de zintuigen geprikkeld worden.

Cijferreeksen

Iemand noemt een reeks cijfers, en de rest moet raden wat het volgende cijfer is. Dit kan je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil.

Dieren spotten

Bij kleine kinderen scoren dieren altijd heel erg goed, zeker als je door het platteland rijdt zal je aardig wat dieren voorbij zien komen. Van paarden, tot koeien, schapen, vogels en meer.

Je kan er ook wat originele dieren aan toevoegen zoals een giraffe, oké geen echte maar als je bijvoorbeeld via Dusseldorf rijdt zie je daar bij de zoo een groene giraf op de brug over de weg.

Fantasia

Het is een klassieker; ‘er was eens…’ Maar ja, wat was er? Iemand begint met deze regel en maakt hem af. Halverwege de zin stop je echter.

Het is dan aan de volgende om de zin af te maken en een nieuwe zin te beginnen. Zo ontstaat er vast een heel origineel nieuw sprookje :-)

Frupselen

Bij dit speeltje moet je een werkwoord raden door vragen te stellen die met ja of nee vervangen kan worden. Omdat je niet weet wat het is moet je vragen stellen zoals ‘Doet mama frupselen?’ Kan je Frupselen in huis? etc.

Galgje

Een echte klassieker en ook prima in de auto te spelen. Iemand bedenkt een woord en de rest moet raden wat dat woord is door letters te noemen.

Indien de letter in het woord zit wordt die op de juiste plaats neergezet, anders volg er een streepje of cirkel van het galgje tot er iemand helemaal hangt.

Gatenalfabet

Een geschikt spelletje voor kinderen die het alfabet goed kennen. Iedereen noemt drie letters uit het alfabet. Maar niet zomaar letters, er valt een gat tussen. De eerste keer wordt er een letter overgeslagen, daarna twee en zo verder. Wie een fout maakt is af.

Hardloopwedstrijd

Iedere twee uur zal je moeten stoppen om te wisselen van chauffeur, maar ook even de benen te strekken, plaspauze of iets eten en drinken. Die tijd kan je goed gebruiken om even lekker te bewegen en energie kwijt te kunnen. Bijvoorbeeld door een hardloopwedstrijd.

Zoek hiervoor wel een grasveld uit en nooit een parkeerplaats, want je weet maar nooit wanneer er plotseling een auto aankomt / achteruit rijdt.

Ik ga op reis, en neem mee…

Als je het hebt over spelletjes spelen in de auto op vakantie kan dit spelletje niet ontbreken. Ik ga op reis en neem mee… Iemand begint en noemt iets wat hij / zij absoluut niet zou vergeten op vakantie.

De volgende moet dit herhalen en plakt er vervolgens iets anders achter. Daardoor wordt het rijtje steeds langer en moet je steeds meer onthouden.

Een alternatief hierop is een to-do-list waarbij je gaat bedenken wat je allemaal wel niet gaat doen op vakantie.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

“En de kleur is…” Wie kent dit spelletje niet? Met jonge kinderen kan je iets noemen in de auto zelf, maar met oudere kinderen kan je het moeilijker maken door iets te kiezen wat je buiten ziet.

Omdat je je verplaatst moet het snel gespeeld worden omdat er een tijdsfactor aan vast hangt anders zie je het niet meer.

Karaoke

Maak een playlist met liedjes en met alleen instrumentale muziek. Zing vervolgens keihard mee. Wie kent de meeste liedjes of kan het beste zingen?

Voor meer uitdaging kan je de volumeknop uitdraaien en moet iedereen blijven meezingen. Na een paar tellen wordt de volume weer hoog gedraaid, zitten jullie nog in het juiste tempo?

Kentekenspel

Onderweg kom je heel veel nummerborden tegen, probeer met de letters van het nummerbord een zin te vormen.

Kilometergokken

Een gokspelletje waarbij de kinderen moeten raden hoe snel een kilometer gepasseerd is. De scheidsrechter telt af, dan doet iedereen zijn ogen dicht en zodra ze denken dat er een kilometer voorbij is mag iedereen de ogen weer open doen. Wie er het dichtste bij zit wint.

Kleurenspel

Je ziet heel veel auto’s voorbij komen. Iedere keer als er een auto wordt ingehaald moet je een voorwerp bedenken met de kleur van die auto. Dus bij rood kan dat zijn een paddestoel, zwart de afstandsbediening etc.

Je kan dit spelen op een speciale kleur; wie bijvoorbeeld als eerste de roze auto ziet, of een camper, auto met aanhanger etc. En geloof me er zijn meer roze auto’s dan je denkt ;-)

Letterspelletjes

Dit soort spelletjes zijn heel goed om het alfabet te oefenen en heeft wat weg van een soort mobiele pim pam pet. Waarbij je zoveel mogelijk woorden opnoemt met een bepaalde letter.

Liedjes raadspelletje

Iemand neuriet of sist een liedje en de overige medereizigers moeten raden welk liedje er wordt gezongen. Iets ingewikkelder kan je dit spel maken met ‘zing een boek, raad het lied’.

Muziekliedje

Hiervoor heb je de radio of een playlist nodig; wie weet als eerste wat de titel is van het liedje en de bijbehorende zanger?

Helaas, maar gelukkig

Een spelletje waarmee je de kunst van het verhalen vertellen oefent en je elkaar aanvult. Iemand begint met ‘helaas… en noemt dan een bepaalde situatie, en gaat dan verder met maar gelukkig…

Pictionary

Ook in de auto kan je prima pictionary spelen. Door met whiteboardstiften op het raam te tekenen kan de rest het zien en moeten ze raden wat je aan het tekenen bent. Je kan zelf iets bedenken of vooraf kaartjes maken.

Plaatsnamenspelletje

Betrek de kinderen bij het rijden door ze mee te laten zoeken. Natuurlijk geeft de tomtom aan hoe je moet rijden. Maar als je op de kaart kijkt kan je vooraf al zien welke plaatsen je gaat passeren. Wie als eerste de betreffende plaatsnaam op de borden ziet wint.

Plaatsnamenalfabet

Een ander spel met plaatsnamen is een poging om hier het alfabet mee te maken. Hiervoor kijk je naar de plaatsnamen boven de weg, daarmee probeer je zo snel mogelijk het alfabet vol te krijgen.

Gaat het te snel dan kan je het iets moeilijker maken door ze ook in de juiste volgorde te moeten verzamelen. Het is wel verstandig om af te spreken dat de letters Q, Y en X niet meedoen anders wordt het een eindeloos spelletje.

Quiz-spelletjes

Ook leuk voor onderweg; quiz-vragen stellen. Wie weet nu eigenlijk het meeste of wie is het slimste? Natuurlijk kan je elkaar uitdagen en vragen stellen, maar dan ligt toch het gevaar op de loer dat de een meer algemene kennis heeft en dus moeilijkere vragen kan stellen.

Om het zo ‘eerlijk’ mogelijk te houden kan je ook gebruik maken van standaard vragen sets. Deze vind je hier.

Reisspellen

Het is ook altijd super handig om een aantal reisspellen in de auto te hebben liggen, zodat je bij lange ritten of als je onverhoopt lang in de auto staat deze tevoorschijn kan toveren. Er zijn diverse spellen voor verschillende leeftijden.

Deze spellen vindt je hier.

Lees ook: Reisspelletjes voor onderweg in de auto of vliegtuig

Rijmspelletje

Een leuk spelletje waarbij je echte woorden kan gebruiken maar ook fantasiewoorden. Een alternatief op het spel waarbij je een woordenslang maakt, maar dan waarbij de woorden op elkaar rijmen.

Om het ingewikkelder te maken kan je het in een thema spelen bijvoorbeeld de plaatsnaam van de afslag waar je op dat moment langs rijdt. Of ook niet bestaande woorden te gebruiken.

Steen, papier schaar

Een spelletje waarbij je de anderen probeert te ‘verslaan’. Dit doe je door drie keer met je hand naar elkaar toe te slaan en bij drie maak je het symbool van een steen (gebalde vuist), papier (platte hand) of schaar (twee vingers die knippen).

Je telt af zodat je het tegelijk doet en dus moet inschatten wat de ander zal gaan doen.

  • steen verslaat schaar
  • schaar verslaat papier
  • papier verslaat steen

Tongbrekers

Schrijf vooraf wat tongbrekers op en laat de rest die zo snel mogelijk na te zeggen. Wie kan dat het snelste? Een spelletje dat niet alleen competitief is maar ook voor heel veel gelach zal zorgen.

  • Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan (maar toen Lotje niet wilde lopen, liet Liesje Lotje staan).
  • Als een potvis in de pispot pist, zit de pispot vol met potvispis
  • Moeder sneed zeven scheve sneden brood
  • Knappe kappers kappen knap, maar de knecht van de knappe kapper kapt nog knapper dan de knappe kapper kappen kan.
  • De postkoetskoetsier poetst de postkoets met postkoetspoets op een postkoetspoetsdoek.
  • De kat krabt de krollen van de trap

Tunnelspel

Zeker als je richting Italië of Kroatië rijdt via Oostenrijk en Zwitserland zal je in de Alpen aardig wat tunnels passeren. Je kan een opdracht afspreken voor als je door een tunnel rijdt.

Denk bijvoorbeeld aan een dierengeluid te maken, of een liedje te zingen, bij korte tunnels kan je ook kijken wie het langste de adem in kan houden.

Verboden te lachen

Een lastig spelletje om het concentratievermogen van de ander te testen. Je telt af van 3 naar 1 en vervolgens mag je niet meer lachen. Natuurlijk is het de kunst om dan de ander wel aan het lachen te maken.

Verboden woord

Nog een spelletje uit Ik hou van Holland, namelijk het verboden woord. Iemand krijgt drie minuten de tijd om de ander vragen te stellen. Echter mag je geen ‘ja, nee en eeh’ zeggen. Is dat het geval dan wisselt de beurt.

Vertaalspelletje

Als je kinderen wat ouder zijn en de basis van het Engels onder zich hebben kan je titels van liedjes vertalen naar het Nederlands. En dan de andere laten raden wat de originele titel is.

Virtueel verstoppertje

Verstoppertje spelen in de auto gaat niet goed, maar je kan prima virtueel verstoppertje spelen. Je bedenkt een plek in het huis, of een plaats die iedereen kent en de rest moet raden wat die plek is.

Wat doe je liever?

Een leuk spel voor kinderen en volwassenen waarbij je de vraag voorgelegd krijgt ‘wat doe je liever’ met vervolgens twee keuzes. Aan jou de taak om daar een uit te kiezen. Waarbij het soms neerkomt als de minst slechte keuze ;-)

Wie is het?

Iedereen krijgt een post-it op het voorhoofd met een bepaalde persoon of beroep op zijn voorhoofd.

Vervolgens moet je met behulp van ja/nee vragen proberen te raden wie je bent. Iedereen mag omstebeurt een vraag stellen. Als je denkt te weten wie het is vraag je ‘is het … ?’

Wie kan het langste stil zijn

Wordt het een beetje te druk, dan kan je altijd het spelletje ‘wie het langste stil kan zijn’ spelen. Al levert het maar een paar seconden rust op… Je kan er altijd nog een beloning aan vast hangen. Wie het langste stil is krijgt een cadeautje, snoepje of …

Lees ook: De leukste cadeautjes voor in de auto

Woordendictee

Er zijn ook spelletjes die niet alleen leuk zijn om te spelen, maar ook nog educatief meerwaarde hebben. Zoals het woordendictee. Iemand noemt een woord en de volgende moet hem spellen. Is het goed gespeld, dan mag de volgende een woord bedenken.

Maak je een foutje dan ben je af (of word je een beurt overgeslagen). Eventueel kan je een scheidsrechter moeilijke woorden laten googlen in de encyclopedie.

Woordenslang

Binnen een bepaald thema wordt er een woord genoemd, de ander moet daar vervolgens op reageren met een woord in hetzelfde thema, maar dan met als eerste letter de laatste letter van het woord voor zich.

Denk bijvoorbeeld aan jongensnamen, landen, dieren, beroepen of voedingsmiddelen zoals ‘Soep, Pasta, Artisjok…’

Woordzoeker

Een spelletje waarbij je met bepaalde letters zoveel mogelijk woorden moet gaan maken. Bij boggles werkt het met een soort letterdobbelstenen, maar je kan dit ook met een bepaald woord doen.

Wie kan er zoveel mogelijk woorden bedenken met de letters uit dat betreffende woord. Dit kan je op papier doen, maar ook omstebeurt.

Zing een boek, raad het lied

Een favoriet spelletje bij Ik hou van Holland waarbij er iemand een verhaal voorleest uit een kinderboek, maar dan wel op de melodie van een bekend liedje. De rest moet vervolgens raden om welk liedje het gaat.

Zwarte magie

Toveren met kleuren, hiervoor heb je wel een partner in crime nodig die ook de spelregels kent. Iemand die moet raden moet zijn ogen dicht doen, dan wordt er iets aangewezen. Middels de vraag ‘is het de (kleur) (voorwerp)?’ moet de ander raden wat het is.

Dit kan je doen met bijvoorbeeld aanwijzen, maar kan je ook moeilijker maken door blind te spelen. De truc is, door voordat je het gekozen voorwerp noemt eerst een zwart voorwerp te noemen.

Het voorwerp dat daarna komt is het. En dan de kinderen maar laten raden hoe je dat weet… Of dat ze het ook kunnen. Natuurlijk kan je er ook rode, gele of regenboogmagie van maken ;-)

Wat is jullie favoriete spelletje op de achterbank?

Spelletjes
Linda van Aken