Skip to Content

Tips om kinderen te stimuleren te lezen op vakantie

Tips om kinderen te stimuleren te lezen op vakantie

Lezen is één van de belangrijkste vaardigheden die kinderen kunnen ontwikkelen. Het bevordert niet alleen hun taalvaardigheid en woordenschat, maar ook hun verbeeldingskracht en creativiteit. Tijdens de vakantie hebben kinderen vaak meer vrije tijd, waardoor dit het perfecte moment is om hen aan te moedigen om boeken te lezen. Ook is het verstandig om zo ‘verval’ in de vakantie te voorkomen.

In dit artikel zullen we bespreken hoe ouders en verzorgers kinderen kunnen stimuleren om te lezen tijdens de vakantie, met verschillende handige tips en strategieën.

Laat de kinderen kiezen

Laat kinderen zelf boeken uitkiezen die hun interesse wekken. Het gevoel van autonomie en keuze zal hun motivatie vergroten. Ze hoeven in de vakantie echt niet verplicht bepaalde boeken te lezen die aansluiten bij hun avi-niveau, maar kies voor boeken over thema’s die ze interessant vinden. Denk bijvoorbeeld aan Pokemon boekjes met spelletjes of boeken die zijn geschreven door hun favoriete youtuber.

Ga samen naar de bibliotheek

Breng voordat je op vakantie gaat een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek met je kinderen. De bibliotheek is een schat aan verschillende genres en niveaus, waardoor kinderen de vrijheid hebben om hun leesvaardigheid te verbeteren.

Creëer een leesvriendelijke omgeving

Eén van de eerste stappen om kinderen te stimuleren om te lezen is het creëren van een leesvriendelijke omgeving. Op vakantie is dat natuurlijk anders dan thuis, maar juist die afwisseling kan heel erg stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een boek lezen in bed, in een hut die je hebt gebouwd of langs het zwembad.

Plan leestijd in

Voor kinderen waarbij structuur belangrijk is kun je een schema maken waarin een specifieke tijd wordt gereserveerd voor lezen. Dit kan bijvoorbeeld een uur voor het slapengaan zijn, of een rustige middagpauze na andere activiteiten. Door een vaste leestijd in te plannen, wordt lezen een gewoonte en een belangrijk onderdeel van de dagelijkse routine. Ook voor andere kinderen kan dit baat hebben omdat het dan een ‘gewoonte’ wordt net zoals tanden poetsen voordat je gaat slapen.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren vaak door het gedrag van hun ouders na te bootsen. Als ouders regelmatig lezen, zullen kinderen het belang van lezen ook inzien. Als de kinderen aan het zwemmen zijn pak dan bijvoorbeeld ook een boek erbij ipv alleen maar op je telefoon te zitten. Zorg ervoor dat kinderen je zien genieten van boeken en bespreek je leeservaringen met hen. Dit zal hun nieuwsgierigheid prikkelen en hen aanmoedigen om zelf te lezen.

Stel beloningen in

Om de motivatie te vergroten, kun je beloningen instellen voor het behalen van leesdoelen zoals een leesbingo. Dit kunnen kleine prijzen zijn, zoals stickers of boekenleggers, of zelfs uitstapjes naar de boekwinkel of een favoriet park als alle vakjes zijn behaald. Beloningen zorgen voor positieve versterking en moedigen kinderen aan om regelmatig te lezen.

Lees samen als gezin

(Voor)leesactiviteiten kunnen ook worden opgenomen in de gezinsroutine. Kies een boek dat geschikt is voor verschillende leeftijden en lees het samen als gezin. Dit stimuleert niet alleen de liefde voor lezen bij kinderen, maar versterkt ook de gezinsband en zorgt voor waardevolle gesprekken.

Maak gebruik van technologie

Tegenwoordig zijn er veel digitale hulpmiddelen beschikbaar om kinderen te stimuleren om te lezen. Er zijn e-readers, educatieve apps, e-books en luisterboeken die kinderen kunnen helpen om zich te verdiepen in verhalen en teksten. Gebruik deze technologie als aanvulling op fysieke boeken om het leesplezier te vergroten.

Het aanmoedigen van kinderen om te lezen tijdens de vakantie is van onschatbare waarde voor hun intellectuele en emotionele groei. Je kan ze zelf boekjes laten uitkiezen bij bijvoorbeeld kinderboekjes.nl . Door een leesvriendelijke omgeving te creëren, samen naar de bibliotheek te gaan, leestijd in te plannen, het goede voorbeeld te geven, beloningen in te stellen, als gezin te lezen en gebruik te maken van technologie, kunnen ouders en verzorgers ervoor zorgen dat lezen een gewoonte wordt die kinderen hun hele leven zullen koesteren. Dus laat deze vakantieperiode een tijd zijn waarin de verbeelding van kinderen tot leven komt door de magie van boeken!

Linda van Aken