Skip to Content

Teambuilding spelletjes kinderen; ideeën, activiteiten en opdrachten voor in de klas school of sport

Teambuilding spelletjes kinderen; ideeën, activiteiten en opdrachten voor in de klas school of sport

Leren samenwerken is belangrijk. Je kind zal hier zijn leven lang heel veel plezier aan beleven. Want met elkaar kom je nu eenmaal verder dan alleen. En bij veel beroepen zul je sowieso moeten kunnen samenwerken.

Een leuke, speelse manier om hiermee aan de slag te gaan is via teambuilding activiteiten te doen. Wat wordt verstaan onder teambuilding, waarom zou je hiermee iets doen en wát kun je dan voor activiteiten doen?

Wat is teambuilding?

Teambuilding is, zoals het woord letterlijk zegt, bouwen aan je team. Met andere woorden: het team versterken door op de juiste manier met elkaar samen te werken en te leren luisteren naar elkaar. Om met elkaar iets voor elkaar te krijgen in plaats van ieder op zijn eigen ‘eilandje’.

Teambuilding is iets wat veel bedrijven toepassen en hiervoor bijvoorbeeld leuke bedrijfsuitjes maken, die in het teken staan van teambuilding. Deze activiteiten kunnen heel divers zijn. Maar wat voor personeel geldt, is natuurlijk ook goed voor kinderen.

De hele dag met dezelfde kinderen in je klas zitten: een goed groepsgevoel is dan wel heel fijn. Maar je kunt dit ook prima gebruiken voor in je gezin! Of bijvoorbeeld voor verenigingen.

Waarom is teambuilding belangrijk voor kinderen?

Groepsgevoel, leren samenwerken, zien dat je elkaar nodig hebt, echt omzien naar elkaar: het maakt het allemaal gewoon veel fijner. En je bereikt simpelweg meer. Geen stiekem pestgedrag, maar werkelijk mét elkaar bezig zijn. Kinderen kunnen hier veel van leren.

Naast leren samenwerken kunnen er ook nieuwe vriendschappen door ontstaan. Het kan kinderen meer zelfvertrouwen geven.

Het leuke aan teambuildingactiviteiten is het spelelement wat hierin centraal staat. Zo leren kinderen spelenderwijs over de echte wereld, zeg maar

. En is dat nu niet net hoe kinderen het beste leren? Via spel! Leren en spelen gaan hier heerlijk hand in hand. Beter kun je het dus niet hebben!

Voor wie is teambuilding een idee?

Zoals al aangestipt is teambuilding bedoeld voor groepen, die met elkaar te maken hebben. Een klas die niet zo lekker loopt, kan bijvoorbeeld grote stappen voorwaarts maken (en daarmee dus echt de sfeer verbeteren) door te leren samenwerken via spel.

Een nieuwe groep? Aan het begin van het schooljaar wordt er vaak aandacht besteed aan het groepsgevoel.

Hierbij zou je dus prima teambuildingactiviteiten kunnen gebruiken. Maar je kunt dit ook toepassen bij andere groepen. Een vereniging, bijvoorbeeld. En thuis? Ja hoor, ook dan kun je zulke activiteiten gebruiken om je kinderen meer dingen samen te laten doen en de sfeer in huis te verbeteren. Of gewoon omdat het leuk en leerzaam is, natuurlijk.

Teambuildingactiviteiten

Nu hoef je helemaal niet meteen heel groots te denken, want eigenlijk is met elkaar een puzzel oplossen ook al een vorm van teambuilding…

Overigens zijn samenwerkactiviteiten ook een heel leuk thema voor een partijtje! We geven hier een aantal suggesties, maar het lijstje is verre van compleet. Maar dat mag duidelijk zijn!

Speurtocht met opdrachten

Met elkaar een speurtocht doen en daarbij opdrachten moeten maken. De kinderen moeten nadenken wat de volgende stap is (bijvoorbeeld welke kant ze op moeten) en de opdrachten kunnen zo gemaakt worden dat ze echt allemaal nodig zijn.

Escaperoom

Een escaperoom heeft natuurlijk hetzelfde idee. Je moet allemaal met elkaar nadenken om te kunnen ontsnappen uit deze escaperoom. Veel escaperooms hebben een kindervariant. Let goed op de leeftijdsaanduiding! Een te makkelijke is niet leuk, maar een te moeilijke is heel frustrerend!

Survival: iedereen is nodig

Een spannende survivaltocht is een vorm van teambuilding als de kinderen echt moeten leren samenwerken omdat het anders gewoon niet lukt. Opdrachten waarbij ze elkaar moeten ondersteunen om het te kunnen doen.

Bijvoorbeeld ergens opklimmen waarbij je echt de ander nodig hebt om het te kunnen. Geef duidelijk aan dat iedereen over die muur moet of dat iets alleen gehaald is als iedereen de eindstreep heeft gehaald.

Zorg er wel voor dat ook iedereen het kan doen én dat alle kinderen ergens goed in kunnen zijn. Is er bijvoorbeeld een kind wat minder soepel is, maar wel een kei in rekenen…

Zorg dat er ook opdrachten tussendoor inzitten die juist hij of zij dan snel weet op te lossen. Zo hebben ze dit kind nodig voor die opdrachten. Je kunt eveneens specifiek opdrachten geven waarbij ieder kind een taak heeft.

Kleine activiteiten

Je kunt dus voor een grote activiteit gaan, maar allemaal kleine spellen maken het ook leuk:

Leren vertrouwen

Elkaar vertrouwen is ook een vorm van teambuilding. Hiervoor zijn meerdere spelletjes te verzinnen. Zo kun je kinderen achter elkaar zetten. Durf jij je zomaar te laten vallen omdat je weet dat de persoon achter je jou wel opvangt? Eng? JA! Durf je het wel of toch niet?

Een ander, langer spel, is een mijnenveld op de grond tekenen of binnen bijvoorbeeld met kussens aangeven.

De één wordt geblinddoekt en de ander moet hem of haar langs de mijnen leiden. Je kunt het enger maken door een akelig geluid te laten horen als de geblinddoekte toch tegen de mijn aanloopt.

Touw uit de knoop halen

Een lang touw wikkel je door elkaar, zodat het in de knoop komt te zitten. Hoe meer het in de knoop zit, hoe moeilijker het uiteraard wordt.

De kinderen moeten nu met elkaar proberen om de knoop eruit te halen. Je kunt er een tijdslimiet aan vast maken om er meer prestatiedruk op te zetten, maar hoeft niet.

Samen zorgdragen

Samen ervoor moeten zorgen dat iets niet valt, betekent goed moeten samenwerken! Dit kan op meerdere manieren. Neem een plank waar een bal op komt te liggen. Nu moeten jullie samen een parcours afleggen en de bal moet op de plank blijven liggen.

Beiden hebben dus een uiteinde vast van de balk. Of neem een ei in plaats van een bal… (dan zou ik het wel buiten doen).

In een rijtje verplaatsen

De kinderen gaan achter elkaar staan en zitten met hun voeten vast op twee losse planken. Ieder kind staat dus op de twee planken. Voortbewegen kan dan ook alleen als iedereen tegelijk hun linker- of rechtervoet verzet.

Een andere variant is een kleed die is vastgemaakt, zodat de kinderen erin kunnen staan op een rijtje.

Het kleed loopt dus onder hen door en vervolgens over hen heen. Ook nu moeten ze allemaal tegelijk lopen én met hun handen boven hun hoofd ook het kleed verplaatsen.

Spelletjes
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)