Skip to Content

25 Strand spelletjes, activiteiten & speelgoed voor op het strand met kinderen

25 Strand spelletjes, activiteiten & speelgoed voor op het strand met kinderen

Met het zonnetje komt ook de drang naar boven om heerlijk naar buiten te gaan. Een zonnige dag is ideaal om met de kinderen aan  het strand door te brengen; lekker spelen op het strand en in de zee.

Een kind heeft tenslotte niet veel meer nodig dan water, zand en bij voorkeur zee en vrijheid. Dat is dus ook genieten voor de ouders.

Grote kans dat je kinderen zelf van alles bedenken om te gaan doen op het strand en je tijd te kort komt, maar mocht je het nodig hebben dan is deze lijst, met spelletjes en activiteiten die op het strand gespeeld kunnen worden, superhandig. Kinderen vervelen zich tenslotte snel, af en toe een strandspel houdt hun aandacht erbij.

Een zandkasteel of een grote berg bouwen

De klassieker “een fort of een kasteel bouwen in het zand” mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met activiteiten voor op het strand. Gewapend met emmertjes en schepjes kan je het kasteel van Frozen gaan bouwen.

De truc is om hiervoor ‘hard’ zand te gebruiken, dit is zand dat wat donkerder van kleur is en nog nat is zodat het goed aan elkaar plakt. Met de nodige fantasie zijn de kindjes al een paar uur aan het spelen in het zand.

Varianten hierop zijn een grote berg met gracht bouwen. Of jezelf ingraven of laten ingraven door de kinderen. Of wat dacht je van het aanleggen van een heel deltawerk vanaf het kasteel naar het water?

Lees ook: De leukste zandspelletjes en activiteiten

Schelpen zoeken

Het zoeken naar unieke schelpen is ook altijd een aanrader met de kinderen. Hier kan men ontelbare varianten inbouwen zoals een schattenjacht met de mooiste schelpen die ze nadien kunnen omruilen met hun vriendjes. Of nadien knutselen met schelpen.

Zo kan je je kinderen een mooie herinnering van die ene dag aan het strand laten knutselen. Bijvoorbeeld een doosje of fotolijstje versieren met schelpen.

Strandjutten / schattenjacht

Je weet nooit wat er op het strand aanspoelt. Ga daarom op zoek naar bijzondere voorwerpen op het strand. Grote kans dat je bij de vloedlijn het meeste vindt. Natuurlijk worden alle schatten bewaard om vervolgens tentoon te stellen. Ook afval dat gevonden wordt, wordt natuurlijk meegenomen en opgeruimd.

Schatten zoeken met metaaldetector

Een variant hierop is schatten zoeken met een metaaldetector. Hiermee ga je over het zand heen tot hij begint te piepen, vergeet niet om een schepje mee te nemen zodat je kan kijken wat er in de grond zit. Dit kan van alles zijn; van spijkers tot aluminiumfolie of een blikje dat vergeten is.

Vliegeren

Als het waait, wat vaak het geval is op het strand, is het heerlijk om je vlieger mee te nemen en hem op te laten.

Spelletjes met water

Ook waterspelletjes zijn zeer geschikt voor op het strand, zoek wel even een stukje uit waar je de ruimte hebt en niet per ongeluk op de handdoek van een ander / jezelf een ballon laat kapot vallen.

Waterballonnen

 • Waterballonnen gooien: Waterballonnen vullen en overgooien naar elkaar.
 • Petanque met waterballonnen: Een wedstrijdje petanque met waterballonnen. Het principe blijft hetzelfde als petanque zelf maar hier kan je een moeilijkheid inbouwen namelijk dat de ballon niet mag springen.
 • Dartspel met waterballonnen: Maak een grote cirkel met een kleinere cirkel en een roos in het zand zoals een dartspel. Met waterballonnen of schelpen kan men naar het bord gooien. Bepaal samen de punten van het spel. (voorbeeld de roos is 25 punten). Spreek een getal af, bijvoorbeeld “125”. Wie het eerste 125 punten gegooid heeft, is gewonnen.
 • Bowling met waterballonnen: Vul een paar flessen met zand of water. Zet ze ver genoeg op het zand. Probeer nu met de waterballonnen de flessen omver te gooien. Je kan verschillende getallen op de flessen zetten zodat je nadien kunt bepalen wie de winnaar is.

Waterpistolen

 • Tikkertje met waterpistolen; met waterpistooltjes kan je tikkertje spelen op het strand. Ben je geraakt door een waterstraal dan mag jij proberen raak te schieten.
 • Wedstrijdje om het verst water spuiten: probeer zo ver mogelijk water te spuiten met een waterpistool vanaf een bepaald punt. Wie kan het verst spuiten met het waterpistool? Markeer de druppels met schelpjes om zo te weten wie de winnaar is.

Overige waterspelletjes

 • Water naar de zee dragen: Geef een paar bekers aan de kinderen met op de bodem een paar gaatjes geprikt. Ze hebben ook per team een emmer nodig die ze vullen met de bekertjes. Bepaal waar de emmer staat en de afstand tot aan de zee. Nu kunnen ze racen tegen elkaar om zo snel mogelijk de emmer te vullen met water uit de zee.

Actieve spelletjes

 • Frisbee gooien: Naar elkaar gooien met een frisbee en proberen de frisbee op te vangen.
 • Balletje slaan met raketjes: Gewoon een wedstrijdje tennis maar met strandraketten.
 • Een partijtje voetbal op het strand: Gewoon de bal wat heen en weer voetballen.
 • Een potje beachvolleybal

Rustige spelletjes

 • Woordjes raden: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het begint met de letter…
 • Beroepen uitbeelden: Raden welk beroep er wordt uitgebeeld.
 • Liedjes raden: Een liedje zingen en de anderen moeten de zanger/zangeres raden.

Speelgoed voor op het strand

Het leukste speelgoed dat ook geschikt is voor een dagje aan het strand:

 • Schep. Het beste werken de houten schepjes, die zijn een stuk steviger en zullen minder snel scheuren dan de plastic varianten.
 • Emmertjes. Om zandkastelen te bouwen, water van de zee te verplaatsen, schelpen in te verzamelen of…
 • Een vlieger. Voor als het waait om op te laten.
 • Een strandbal / bal. Denk bijvoorbeeld aan een zachte bal, een voetbal of een strandbal. Die laatste is trouwens niet erg handig als het waait, omdat die dan kan wegwaaien. Of bijvoorbeeld twee tennisrackets met een shuttle.
 • Een zwemband. Om heerlijk mee over de golven te dobberen, of een luchtbed om op het strand mee te spelen.
 • Zandspeelgoed; wat vormpjes, een harkje en schepje en je kind is voorlopig zoet.
 • Een surfplank; is je kind al wat ouder dan is het natuurlijk heerlijk om te oefenen met surfen of gewoon wat te peddelen.
 • Een speelgoedauto; bijvoorbeeld een met een kiepwagen zodat je zand kan verplaatsen.

Tips voor dag aan strand met kinderen

 • Een identificatiebandje met telefoonnummer: Kijk steeds of alle kinderen een identificatiebandje dragen waar jouw telefoonnummer op vermeld staat. Kinderen verdwalen heel snel en soms heb je niet altijd gezien waar ze nu juist naartoe zijn gegaan.
 • Op tijd insmeren: Altijd kinderen insmeren met een hoge zonnebrandfactor om het risico op verbranden te vermijden en dit meerdere keren per dag.
 • Veel water drinken: Kinderen vergeten soms te drinken en op warme dagen hebben ze juist veel vocht nodig. Geef hen regelmatig water voor hydratatie.
 • Als de kinderen al wat ouder zijn, kun je bepaalde dingen afspreken op het strand zodat ze toch even alleen kunnen wandelen of ravotten.
 • Zorg voor schaduw; neem een parasol of strandtent mee zodat je schaduw kan creëren; zeker bij jonge kinderen is dit noodzakelijk. Zelfs als je ze tijdig insmeert.
 • Op stranden voorzien van een Blue Flag is in het hoogseizoen een strandwacht aanwezig en weet je zeker dat het water veilig is en het strand schoon.
Spelletjes
Linda van Aken
 1. S Mus says:

  Geen waterballonnen, alsjeblieft…

  Ik woon aan het strand, en we hebben hier een dagtaak aan het opruimen van plastic.
  Waterballonnen laten zoveel plastic achter, dat opgegeten wordt door vogels of vissen…
  Alsjeblieft, geen waterballonnen!

Comments are closed.