Met de eerste zonnenstralen krijg ik altijd ontzettende zin in het voorjaar. Kijken naar de babyeendjes die worden geboren, de knoppen aan de bomen, de vogeltjes die je hoort fluiten als je wakker wordt en het steeds groener wordende landschap. Natuurlijk is het ook leuk om daar met de kinderen bij stil te staan en bijvoorbeeld knutselen lente. Ter decoratie om het huis weer wat meer sfeer te geven. Met heel veel vrolijke kleuren, vlinders, bloemen en andere dieren.

Pasta vlinders

Een vrolijke knutsels van vlinders in het gras. Gemaakt van gekleurde pasta; in een effen kleurtje of een patroontje.

Rups van eierdoos

Van een lege eierdoos maak je deze rups die je versiert met chenille.

Schaap stempelen

Met lege wc-rolletjes stempel je dit schaap waar vervolgens pootjes bij worden getekend of geplakt.

Vlinders

Met ijsstokjes en touw maak je deze gezellige vlindertjes.

Bloempotten

Chenille kuikentjes

Chenille rol je in twee rondjes voor een kuikentje en versier je met een oogje en een veertje.

Tulp vork stempelen

Met een vork en verf stempel je deze tulpjes in het gras knutselen lente.

Vogelkooitje

Een leuke opdracht voor iets oudere kinderen; van stokjes en ijzerdraad maak je deze vogelnestjes. Versierd met vogeltjes en bloemetjes.

Bloemen van stroken papier

Bloemetjes blijven ook altijd leuk om te maken. Deze maak je van strookjes papier.

Bloemen van stukjes riet

Met rietjes in kleine stukjes maak je deze vrolijk gekleurde bloemetjes.

Nestje vogels van papieren bordje

Heb je papieren bordjes dan kan je daar met papier deze vogeltjes in plakken. Als stro worden er sate prikkers op geplakt.

Ijslolliestokjes

Met ijsstokjes maak je deze diertjes die je versiert met een snoet, oogjes en oortjes.

Vogelhuisje 3d

Nog meer vogelhuisjes; dit keer in 3d om in een tak te hangen bijvoorbeeld.

Windmolen narcis

In de lente laat de narcis zich ook al snel zien; deze bloem vouw je van een geel vouwblaadje. Als je er een pin in steekt kan hij ook ronddraaien als een windvaantje.

Sneeuwklokken van rietjes en watjes

Wollen schaap

Met wollen draad maak je een pompon die je vervolgens kan versieren als schaap. Of een ander dier.

Tulpen met papieren rietjes

Met papieren rietjes en papier maak je deze tulpen.

Rups vouwen

Een opdracht waarbij gevouwen moet worden; het lichaam van deze rups bestaat uit allemaal losse 8-hoeken.

Vlinder vouwen

Door een papiertje als een harmonica te vouwen en daarna samen te trekken kan je deze vlinders maken. Dit kan met effen papier of met een patroontje.

Narcissen van cupcakevormpjes of toiletrollen

Deze narcissen staan in een bakje ‘aarde’ en worden gemaakt van rietjes met een cupcakebakje.

Je kan ook gebruik maken van een papieren bordje en lege toilet rolletjes om narcissen te maken.

Hyacinth met propjes

Als eerste zal je kind propjes papier moeten scheuren en proppen; zullen ze vast heel vervelend vinden ;-) Daarna plak je deze op een toiletrol of plat op papier en voorzie je het van een steeltje en bladeren.

Bloempot met wasknijpers

Met wasknijpers aan een blikje maak je je eigen bloempotje met gerecycelde materialen.

Knutselen lente bloemen

Als je papier vouwt als een harmonica en dan samen plakt krijg je een waaier die je kan neerzetten en vervolgens voorzien van vrolijke lente bloemetjes.

Seizoenen boom

Niet specifiek voor de lente maar deze boom is het hele jaar door leuk en laat goed het verschil zien tussen de verschillende seizoenen.

Vrolijke kippen

Met deze vrolijke kippen word je vanzelf vrolijk. Je kunt ze zo groot maken als je hier ziet, of je maakt een aantal kleinere. Leuk voor op de schoorsteenmantel, in de vensterbank of gewoon op de kast!

De beschrijving vind je hier.

Strijkkraaltjes

Je hebt ze vast wel in huis: strijkkraaltjes. Ook daarmee kan je hele leuke lenteversieringen maken. Maak er een mooie afbeelding van voor op je kast of doe er een plakkertje achterop met een haakje en je hangt het gezellig op. Wat eveneens leuk is: maak er meerdere en hang ze voor het raam! Zowel binnen als buiten zijn ze dan immers leuk om te zien.

De beschrijving vind je hier.

De bollenvelden

Ik hou van Holland! Jij ook? Maak dan de bollenvelden eens na. Met mooie lentekleuren. Dit kan je gewoon met een mooie tekening maken met bijvoorbeeld verf. Maar je kunt er ook een groter spektakel van maken en met karton en crêpepapier aan de slag gaan. Maak van het crêpepapier de bollen die in bloei staan en plak ze in stroken op het papier. Door rechtopstaand aan de achterkant op vellen papier of karton ook nog huisjes te plakken of, nog mooier, een molen, dan wordt het geheel compleet.

Dit papier blijft gewoon overeind staan door het tegen de muur aan te zetten of te plakken en de bollenvelden ervoor neer te leggen. Of je kiest voor een grotere doos. De bovenkant en de voorkant van de doos knip je open. De onderkant worden de bollenvelden, de achterkant komen de huisjes op en een strook lucht. En de zijkanten neem je mee in het geheel, zoals jij het mooi vindt. Je kunt ook de zijkanten voor een groot deel wegknippen. Niet helemaal, want anders blijft de achterkant niet overeind staan!

De beschrijving vind je hier.

Met spijkers en draad

Kies een vorm die er gemaakt gaat worden. Deze teken je in grote lijnen op een plankje. Je kind gaat nu over de lijnen spijkers in het plankje slaan. Wel zo dat de spijker er bovenuit blijft steken. Daarna gaat hij of zij met stevig draad over en weer naar de spijkers, zoals je op het voorbeeld kunt zien. Kies de juiste kleuren! In het voorbeeld is het een konijn, maar je kunt natuurlijk voor van alles kiezen. Een bloem, een molen, een lammetje of gewoon je naam…

De beschrijving vind je hier.

Lente fotocollage maken

Vind je kind het leuk om op de computer bezig te zijn? Ga eerst gezellig met elkaar naar buiten en laat je kind zelf mooie lentefoto’s maken. Van lammetjes, bolletjes, bloesem aan de bomen en ga zo maar door. Thuis laat je hem of haar met deze foto’s een mooie collage maken. Dit kan met een fotoprogramma maar ook gewoon in Word kan je al veel doen. Print het uit en hang het op!

Eventueel plak je het op een groot stuk karton en laat je je kind de ruimte om de collage heen nog opfleuren met lenteversiersels. Bloemetjes van crêpepapier, of gewoon met andere kleuren papier afbeeldingen erop maken. Door te kiezen voor frisse lentekleuren wordt het ook al mooi door gewoon stukjes van dat papier op de ‘lijst’ te plakken. In mozaïekpatroon is hartstikke mooi en erg leuk om te doen voor oudere kinderen.

Meer inspiratie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)