Met de eerste zonnenstralen krijg ik altijd ontzettende zin in het voorjaar. Kijken naar de babyeendjes die worden geboren, de knoppen aan de bomen, de vogeltjes die je hoort fluiten als je wakker wordt en het steeds groener wordende landschap. Natuurlijk is het ook leuk om daar met de kinderen bij stil te staan en bijvoorbeeld knutselen lente. Ter decoratie om het huis weer wat meer sfeer te geven. Met heel veel vrolijke kleuren, vlinders, bloemen en andere dieren.

Pasta vlinders

Vlinders zijn een symbool van de lente en daarom is het leuk om deze te knutselen. Maak vlinders van papier of stof en versier ze met glitter, pailletten of verf. Maak er een mobile van door ze aan een tak of stok te bevestigen, of hang ze op aan de muur. Dit is een vrolijke knutsels van vlinders in het gras. Gemaakt van gekleurde pasta; in een effen kleurtje of een patroontje.

Insecten knutselen

In de lente komen ook de insecten weer tevoorschijn. Maak met kinderen bijvoorbeeld bijen, libellen of lieveheersbeestjes van papier of karton. Versier ze met kleurrijke verf of papier en bevestig ze aan een stokje, zodat kinderen ze kunnen gebruiken om te spelen.

Rups van eierdoos

Van een lege eierdoos maak je deze rups die je versiert met chenille.

Schaap stempelen

Met lege wc-rolletjes stempel je dit schaap waar vervolgens pootjes bij worden getekend of geplakt.

Vlinders

Met ijsstokjes en touw maak je deze gezellige vlindertjes.

Bloempotten

Chenille kuikentjes

Chenille rol je in twee rondjes voor een kuikentje en versier je met een oogje en een veertje.

Tulp vork stempelen

Met een vork en verf stempel je deze tulpjes in het gras knutselen lente.

Vogelkooitje

Een leuke opdracht voor iets oudere kinderen; van stokjes en ijzerdraad maak je deze vogelnestjes. Versierd met vogeltjes en bloemetjes.

Bloemen van stroken papier

Bloemetjes blijven ook altijd leuk om te maken. Deze maak je van strookjes papier.

Bloemen van stukjes riet

Met rietjes in kleine stukjes maak je deze vrolijk gekleurde bloemetjes.

Nestje vogels van papieren bordje

Heb je papieren bordjes dan kan je daar met papier deze vogeltjes in plakken. Als stro worden er sate prikkers op geplakt.

Ijslolliestokjes

Met ijsstokjes maak je deze diertjes die je versiert met een snoet, oogjes en oortjes.

Vogelhuisje 3d

Nog meer vogelhuisjes; dit keer in 3d om in een tak te hangen bijvoorbeeld.

Windmolen narcis

In de lente laat de narcis zich ook al snel zien; deze bloem vouw je van een geel vouwblaadje. Als je er een pin in steekt kan hij ook ronddraaien als een windvaantje.

Sneeuwklokken van rietjes en watjes

Wollen schaap

Met wollen draad maak je een pompon die je vervolgens kan versieren als schaap. Of een ander dier.

Tulpen met papieren rietjes

Met papieren rietjes en papier maak je deze tulpen.

Rups vouwen

Een opdracht waarbij gevouwen moet worden; het lichaam van deze rups bestaat uit allemaal losse 8-hoeken.

Vlinder vouwen

Door een papiertje als een harmonica te vouwen en daarna samen te trekken kan je deze vlinders maken. Dit kan met effen papier of met een patroontje.

Narcissen van cupcakevormpjes of toiletrollen

Deze narcissen staan in een bakje ‘aarde’ en worden gemaakt van rietjes met een cupcakebakje.

Je kan ook gebruik maken van een papieren bordje en lege toilet rolletjes om narcissen te maken.

Vlinder suncatcher

Van lege wc-rolletjes met gekleurd tissuepaper kan je deze vrolijke suncatchers maken.

Lente schilderij maken

Schilderen is een leuke manier om de lente te vieren. Laat kinderen hun eigen lente schilderij maken met verf en penselen. Geef ze de vrijheid om hun eigen creativiteit te gebruiken en te schilderen wat ze maar willen, of het nu bloemen, insecten of landschappen zijn.

Hyacinth met propjes

Als eerste zal je kind propjes papier moeten scheuren en proppen; zullen ze vast heel vervelend vinden ;-) Daarna plak je deze op een toiletrol of plat op papier en voorzie je het van een steeltje en bladeren.

Bloempot met wasknijpers

Met wasknijpers aan een blikje maak je je eigen bloempotje met gerecycelde materialen.

Knutselen lente bloemen

Als je papier vouwt als een harmonica en dan samen plakt krijg je een waaier die je kan neerzetten en vervolgens voorzien van vrolijke lente bloemetjes.

Seizoenen boom

Niet specifiek voor de lente maar deze boom is het hele jaar door leuk en laat goed het verschil zien tussen de verschillende seizoenen.

Vrolijke kippen

Met deze vrolijke kippen word je vanzelf vrolijk. Je kunt ze zo groot maken als je hier ziet, of je maakt een aantal kleinere. Leuk voor op de schoorsteenmantel, in de vensterbank of gewoon op de kast!

De beschrijving vind je hier.

Strijkkraaltjes

Je hebt ze vast wel in huis: strijkkraaltjes. Ook daarmee kan je hele leuke lenteversieringen maken. Maak er een mooie afbeelding van voor op je kast of doe er een plakkertje achterop met een haakje en je hangt het gezellig op. Wat eveneens leuk is: maak er meerdere en hang ze voor het raam! Zowel binnen als buiten zijn ze dan immers leuk om te zien.

De beschrijving vind je hier.

De bollenvelden

Ik hou van Holland! Jij ook? Maak dan de bollenvelden eens na. Met mooie lentekleuren. Dit kan je gewoon met een mooie tekening maken met bijvoorbeeld verf. Maar je kunt er ook een groter spektakel van maken en met karton en crêpepapier aan de slag gaan. Maak van het crêpepapier de bollen die in bloei staan en plak ze in stroken op het papier. Door rechtopstaand aan de achterkant op vellen papier of karton ook nog huisjes te plakken of, nog mooier, een molen, dan wordt het geheel compleet.