Skip to Content

Wat doen peuters graag?

Wat doen peuters graag?

Peuters zijn actief en nieuwsgierig en vinden het leuk om de wereld om hen heen te ontdekken. Ze hebben vaak veel energie en zijn altijd op zoek naar nieuwe avonturen en ervaringen.

In dit artikel bespreken we wat peuters graag doen en geven we tips voor activiteiten die peuters leuk vinden om te doen.

Spelen met speelgoed

Peuters vinden het leuk om te spelen met speelgoed, vooral speelgoed dat beweegt, geluid maakt of licht geeft. Speelgoedauto’s, blokken, poppen en knuffels zijn favoriet bij veel peuters.

Ook speelgoed dat hun zintuigen prikkelt, zoals klei, verf, zand en water, vinden ze vaak erg leuk.

Lees ook: Leukste peuterspeelgoed

Bewegen en spelen

Peuters zijn dol op bewegen en spelen. Ze vinden het leuk om te rennen, te klimmen, te springen en te dansen. Ook houden ze ervan om te spelen in de speeltuin, op de glijbaan, in de zandbak of op een trampoline. Buitenspelen is voor peuters heel belangrijk en goed voor hun ontwikkeling.

Ontdekken van de natuur

Peuters vinden het leuk om de natuur te ontdekken en te verkennen. Ze willen bloemen plukken, dieren aaien en in bomen klimmen. Een wandeling in het park of in het bos kan voor peuters een groot avontuur zijn. Ook het bekijken van dieren in de dierentuin of in de kinderboerderij vinden veel peuters geweldig.

Luisteren naar verhalen

Peuters houden ervan om voorgelezen te worden. Ze vinden het fijn om te luisteren naar verhalen en samen te fantaseren over de avonturen van hun favoriete personages. Het voorlezen van boeken is niet alleen leuk voor peuters, het is ook goed voor hun taalontwikkeling.

Muziek maken en luisteren

Peuters zijn vaak erg muzikaal. Ze vinden het leuk om te zingen, te dansen en te luisteren naar muziek. Een kleine gitaar, xylofoon of tamboerijn zijn populaire instrumenten bij peuters. Ook het zingen van kinderliedjes en het luisteren naar muziek uit bekende kinderfilms vinden peuters vaak erg leuk.

Knutselen

Peuters vinden het leuk om te knutselen. Geef ze bijvoorbeeld papier, lijm, stiften en stickers en laat hun creativiteit de vrije loop. Je kunt ook samen met peuters kleien, verven of een collages maken. Knutselen is niet alleen leuk voor peuters, het bevordert ook hun fijne motoriek en creativiteit.

Puzzelen

Peuters vinden het leuk om puzzels te maken. Begin met eenvoudige puzzels met grote stukken en bouw langzaam de moeilijkheidsgraad op. Samen puzzelen is ook een goede manier om de cognitieve vaardigheden van peuters te stimuleren.

Bouwen

Peuters vinden het leuk om te bouwen. Geef ze bijvoorbeeld blokken, LEGO of DUPLO en laat ze hun eigen creaties maken. Peuters zijn ook vaak dol op het bouwen van tenten en forten met dekens en kussens. Bouwen is niet alleen leuk voor peuters, het stimuleert ook hun ruimtelijk inzicht en creativiteit.

Verkleden

Peuters vinden het leuk om zich te verkleden en in de huid te kruipen van hun favoriete personages. Laat ze bijvoorbeeld een prinses of piraat zijn en geef ze accessoires zoals hoeden, zwaarden en toverstokken. Verkleden is niet alleen leuk voor peuters, het bevordert ook hun verbeeldingskracht en sociale vaardigheden.

Buitenspelen

Buitenspelen is voor peuters erg belangrijk. Laat ze bijvoorbeeld spelen in de zandbak, op de glijbaan, op een schommel of op een trampoline. Ook een wandeling in het park of in het bos is voor peuters een avontuurlijke ervaring. Buitenspelen bevordert niet alleen de fysieke ontwikkeling van peuters, maar ook hun sociale en emotionele ontwikkeling.

Lees ook: Buiten spelletjes

Samen koken en bakken

Peuters vinden het leuk om te helpen in de keuken. Laat ze bijvoorbeeld koekjes bakken, pannenkoeken maken of groenten snijden. Peuters vinden het vaak geweldig om te ontdekken hoe eten wordt gemaakt en om zelf mee te helpen. Samen koken en bakken is niet alleen leuk voor peuters, het stimuleert ook hun zintuigen en fijne motoriek.

Peuters zijn actief, nieuwsgierig en vinden het leuk om de wereld om hen heen te ontdekken. Ze houden van spelen, bewegen, knutselen, puzzelen en verkleden. Ook het ontdekken van de natuur en het luisteren naar verhalen en muziek vinden ze vaak erg leuk. Het is belangrijk om peuters genoeg ruimte te geven om te spelen en te ontdekken, zowel binnen als buiten. Door samen activiteiten te ondernemen, stimuleer je niet alleen de ontwikkeling van peuters, maar maak je ook mooie herinneringen voor de toekomst.

Spelletjes
Linda van Aken