Skip to Content

Samen spelen met je kind & baby; tips voor speelgoed, spelletjes en activiteiten

Samen spelen met je kind & baby; tips voor speelgoed, spelletjes en activiteiten

Er is mij altijd gezegd dat je door op de grond samen spelen kinderen ook meer uitdaagt om te bewegen. Het speeloppervlakte is veel groter, en aangezien de woonkamer in principe kindveilig is, kan het ook geen kwaad als ze lekker op ontdekking uitgaan.

De deuren naar gang en keuken worden afgesloten, hek voor de trap en ze hebben alle bewegingsruimte. Maar ja, wat doe je dan als ze op de grond liggen?

Samen spelen met je kind

Nu het kouder wordt, is spelen op de grond iets minder vanzelfsprekend. Bij onze eerste hadden we het geluk dat ze in de zomer geboren is; voor de zomer ging het nog prima in de box en na de zomer liep ze.

Met schoentjes of slofjes aan. Geen problemen dus met koude voetjes op de vloer. Nu is dat helaas anders; met een novemberkindje dat zich nu net begint voort te bewegen, wordt er aardig wat tijd doorgebracht op de grond. Nu gaat het gelukkig nog, maar straks als het kouder wordt…

Dan ligt in principe het boxkleed op de grond, voor zolang als er daar op gelegen wordt. Met een beetje rollen en tijgeren wordt er zo gekozen voor het ruime sop. Het kleed blijft tenslotte niet zomaar liggen.

Daarnaast is het probleem dat hij nog niet helemaal stabiel zit en verwoede pogingen doet om te gaan zitten. Als je op de grond ligt ziet de wereld er tenslotte toch anders uit.

Alternatieven zijn een foampuzzel, totdat ze beginnen met alles in hun mond te stoppen of denken dat ze kunnen puzzelen en je drie keer per dag de puzzel opnieuw mag maken. En het aantrekken van een maillot in plaats van sokken onder de broek.

Dan is een vrolijk speelkleed kopen toch wel veel fijner. Deze speelkleden zijn speciaal ontwikkeld voor deze leeftijdsfase om lekker op te spelen. Ze zijn oersterk maar door de vulling toch lekker zacht.

Ze zijn ook makkelijk schoon te maken. Een mondje teruggeven is tenslotte zo gebeurd. Het leuke aan deze kleden is dat je zelf kan kiezen uit 25 kleuren, er nog een persoonlijke boodschap op kan naaien en ze verhoudingsgewijs niet duur zijn.

Leuk idee voor een eerste verjaardagscadeau of straks voor Sinterklaas. Ze hebben trouwens ook nog leuke tipi’s en speelgoedopbergers!

Spelletjes om met je baby te spelen

Naast speelgoed kan je ook heel leuk samen spelen, of je kind uitdagen om zelf te gaan spelen.

Wij zijn nu heel erg bezig om het tijgeren / kruipen te stimuleren. Zijn favoriete speeltje wisselt van moment tot moment en wordt met name bepaald aan de hand van de afstand; wat dichtbij ligt is goed genoeg.

Het enige lokmiddel waarmee we hem van de ene kant van de kamer naar de andere krijgen, zonder dat je een middag verder bent, is het neerleggen van een rijstwafel of soms een kaakje.

Dan zie je hem kijken, grijpbewegingen maken, één of twee pogingen om vooruit te komen. Dan blijft hij je lief aankijken in de hoop dat het koekje vanzelf wel komt. Als dat niet gebeurt wordt de aanval ingezet en wordt het doel al hopsend en stotend gehaald.

Kinderen leren door te imiteren. Als eerste de mimiek en later zullen ze ook bepaalde bewegingen overnemen. Als je samen op de grond ligt kan je de grootste lol hebben door het nadoen van de ander.

Door om te rollen, in je handjes te klappen, te kruipen onder de tafel door en ga zo maar door. De baby probeert jou na te doen, jij imiteert en spiegelt de baby. Dan is het altijd spannend wie nu echt de grootste lol heeft.

Als ze ouder worden vinden ze het vaak interessant om getriggerd te worden door reacties en beweging. Iedere baby vindt het geweldig als er een toren gebouwd wordt die hij weer mag omgooien.

Hier is grote zus in ieder geval heel gedreven in het bouwen en doet baby boy zijn best om alles weer om te gooien. Zo houden ze elkaar heerlijk bezig, tot het ruzie wordt ;-)

Tot slot merk ik dat ze het prima volhouden om even alleen te liggen, maar als mama of papa de moeite neemt om ook op de grond te gaan zitten, of liever nog ook op de grond gaan liggen, kindertjes daar heel blij van worden.

Dan gaan die handjes van plezier open en dicht, worden er enthousiaste lichaamswave gemaakt en komt er een stralende lach te voorschijn. Helemaal als die handjes vervolgens op ontdekking mogen gaan. Lekker aan haren trekken of in het gezicht van mama voelen. Of net zo lang rollen tot je er lekker bij ligt.

Tijd vrijmaken

Als je kind ergens mee komt heeft het op dat moment aandacht nodig. Probeer die dan ook op dat moment te geven. Bijvoorbeeld door als je aan het koken bent het vuur wat zachter te zetten. Dan heb je even de volledige aandacht voor je kind zodat hij wat kan vertellen of zij wat kan laten zien.

Je kan wel aangeven dat je aan het koken bent, en daarna weer terug moet.

Samen spelen hoeft niet lang te duren, iedere keer vijf minuutjes of hooguit een kwartiertje is voldoende. Probeer hierin wel te kijken wanneer je kind hier behoefte aan heeft. Een kind kan niet op de klok kijken om te zien wanneer het tijd is voor het samen spelen.

Zak door je knieën

Als volwassene ben je veel langer dan je kind, hierdoor zal je kind tegen je op moeten kijken. Als je door je knieën gaat, zit je op dezelfde ooghoogte.

Zo sta je ook op een veel gelijkwaardiger niveau. Door samen te spelen op de grond heb je ook veel meer bewegingsruimte.

Vragen stellen

Als je kindje lekker aan het spelen is, kan je hem maar beter niet storen in het spel. Je kindje zit in zijn eigen fantasiewereld en ontdekt zijn eigen grenzen. Dit is belangrijk voor later vanwege het stimuleren van het probleemoplossend vermogen.

Je kan dan toch erbij betrokken worden door vragen te stellen. Door bijvoorbeeld te vragen wat je kindje heeft getekend, of tijdens een rollenspel wat de pop voor eten krijgt. Deze vragen kunnen ook een aanleiding vormen voor een gesprek.

Bijvoorbeeld over wat het kind zelf lekker vindt of juist niet. Kinderen verwerken in het spel een hoop van de dagelijkse activiteiten. Op die manier kunnen ze ermee spelen en zich er zelf bewust van worden. Het is hun kijk op de maatschappij. Let maar eens op de stopwoordjes van je kind, herken jij ze ook?

Variëren

Als je kind steeds hetzelfde soort spel laat zien, dan is het moeilijk om hem tot iets anders te verleiden. Door als ouder zelf mee te spelen, kun jij hem bekend maken met iets wat hij nog niet kent.

Bijvoorbeeld door het aanbieden van ander materiaal. Ook kosteloos materiaal is heel goed om mee te spelen (zoals potten, pannen, lakens, blikken, lepels). Het is belangrijk dat je kind verschillende soorten spel kan doen, zoals bouwen, knutselen en rollenspel.

Genieten

Tot slot, last but absoluut not least. Het kan het ook gewoon heel fijn zijn om je kindje te observeren. Gewoon even lekker genieten van het spel van je kind. Door puur en alleen fysiek aanwezig te zijn, leg je telefoon dus maar even aan de kant, kan je kindje lekker vrij spelen omdat het jouw aanwezigheid voelt.

Een gevoel van veiligheid, verbondenheid en geborgenheid. Dat is vaak al meer dan voldoende.

Spelen jullie wel eens samen?

Linda van Aken
  1. Karin says:

    Leuk om te lezen! Juist omdat we het niet helemaal het zelfde doen :-)

    Rond 10 maanden, dacht ik de box kan wel weer weg. Dochterlief wil er toch niet in. brullen, drama, krijsen. maar toe zei iemand tegen mij dat haar zoon van 1,5 nog steeds elke dag even in de box zit en dat ze het zo heerlijk vind om dan even handen vrij te hebben. Daarnaast kon haar zoon zich dan ook beter concentreren op een puzzeltje enz.

    Dus de uitdaging aangegaan en natuurlijk weer drama, maar al snel vond mijn dochter het eigenlijk wel prima. Mijn dochter van 13 maanden moet nu sochtends in de box, in elk geval tot half 11. (Ook als ze moppert, want ik wil niet dat ze direct haar zin krijgt als ze moppert) Maar soms speelt ze ook heerlijk tot half 12 en gaan we daarna eten en daarna gaat ze naar bed. Heerlijk! Ik hoef niet sochtends politieagentje te spelen, geen cd’s uit de kast trekken, geen decoratie van de salontafel, geen flessen uit het rek, waardoor zij niet elke keer uit haar spel wordt gehaald. En ik kan mooi het huishouden doen!

    Naar haar slaapje heeft ze de vrijheid en speelt en kruipt ze vooral op de grond, gaan we samen boekje lezen, rondje lopen ect… Maar moet ik koken, dan zet ik haar soms weer in de box.

    Wat ik wel doe is de box bij mij neerzetten. Vouw ik de was op, dan staat zij er naast. Administratie, staat de box naast de laptop enz.

    Leuk om te lezen hoe andere moeders het doen! En wat een leuke foto’s!

  2. Nicole says:

    Hier wordt vrijwel alleen maar op de grond gespeeld! Dochterlief wil liever niet in de box.. ze wil vrijheid! Toch laat ik die box staan voorlopig, voor de momenten dat ze straks kan lopen en dergelijke en ik even naar een andere ruimte moet ofzo. Kan ik dr even in de box zetten ;-)

Comments are closed.