Skip to Content

Mag een school bepalen wat mijn kind eet; en wat als je kind niet wil eten tijdens de overblijf?

Mag een school bepalen wat mijn kind eet; en wat als je kind niet wil eten tijdens de overblijf?

Onlangs deelde ik een filmpje op Facebook van de croissantdeegkerstboom met chocoladepasta. Deze was erg populair dus kwamen er ook vele reacties op. Waaronder een paar zeer opvallende. Zoals dat kinderen op school geen chocoladepasta mochten meenemen.

Eerder hoorde ik al van iemand anders dat ze daar aan schoolfruit deden. Hartstikke fijn natuurlijk, maar dat alles in stukjes werd gesneden en ieder kind alle soorten moest proeven.

Als je geen hap had genomen mocht je anders niet naar buiten in de pauze. Of als het gaat om lunchtrommeltjes met overblijven; dat die op moeten… Alsof je zelf altijd evenveel trek hebt.

Persoonlijk vind ik alle drie de situaties te ver gaan. Natuurlijk is het goed als een school kinderen stimuleert om gezond te eten, daar aandacht aan besteedt, meedoet aan dit soort gesubsidieerde projecten en richtlijnen meegeeft aan de ouders.

Maar wat een kind eet of hoeveel is in mijn ogen nog altijd de verantwoordelijkheid van ouders zelf. Dat is tenslotte een onderdeel van de opvoeding en soms lust een kind iets gewoon echt niet. En als het vol zit, is het vol.

Als een ouder vraagt of de juf daar op kan letten prima. Ik vraag ook wel eens om op te letten of ze wel haar beker leegdrinkt omdat dat thuis soms ook drama is. En dat gestimuleerd wordt dat korstjes opgegeten worden; graag!

Maar het dwingen op te eten? Zelf leer ik mijn kinderen juist dat wij bepalen wat ze eten, en ze zelf bepalen hoeveel. Zodat ze leren wanneer ze vol zitten en dus niet méér hoeven te eten.

Voorkeur voor gezond

Bij ons op school is er ook een campagne rondom gezonde voeding en krijgen ze schoolfruit wat ze op school eten. Daarnaast moeten we ze zelf een tienuurtje en wat drinken meegeven.

Aan het begin van het jaar is gevraagd om hiervan een verantwoord tienuurtje te maken. Het is natuurlijk lullig als de één alleen maar fruit krijgt en het kindje daarnaast een reep chocolade heeft.

Zelf probeer ik altijd fruit mee te geven, al is het maar een banaan of mandarijn wat je niet hoeft te snijden. Voor ‘noodsituaties’ heb ik een doos met knijpfruitjes om mee te geven. In de drink-in-the-box doe ik vaak water, of eventueel met een beetje fruitsap als ze een paar dagen het niet leegdrinkt.

In de kleuterklas wordt hier braaf aan meegewerkt door alle ouders, werd verteld op de ouderavond, in de hogere klassen schijnt dit iets minder te zijn. Als mijn dochter ouder is zal ik ook verwachten dat ze dat zelf kan pakken.

Voor de lunch zijn er geen richtlijnen en probeer ik een diverse bentolunch mee te geven. Vaak doe ik daar, naast een boterham en wat fruit, ook wat lekkers in zoals een koek zoals ik vroeger zelf ook gewoon meekreeg naar school.

Lees ook: Een broodtrommel vullen zonder brood

En hoe zit het op een andere school?

Nu zijn er zoveel scholen dus vroeg ik eens rond naar de ervaringen op andere scholen rondom eisen voor op brood en groente en fruit voor het tienuurtje.

Mar; er zijn geen overblijfregels. Zelf ben ik gek op chocopasta dus dat krijgen ze ook op brood als ze overblijven. Wel zo makkelijk in de ochtend. Wel is woensdag fruitdag.

Merel; op de vorige school hadden ze een continurooster. Daar golden geen regels voor de lunch eigenlijk. Ik vind het ook te ver gaan. Aan de andere kant zijn er wijken in bepaalde steden waar weinig kennis is over gezonde voeding vanwege de armoede die er heerst.

Vind dat je daar als school wel een rol in kunt en eigenlijk ook wel moet spelen. Verbieden lijkt me echter niet de oplossing, voorlichting wel. Hier op school ook elke dag fruit, alleen met Sinterklaas weleens wat kruidnootjes meegegeven.

Saskia: bij Mike op school zijn er meerdere kinderen met notenallergiën dus daar wordt ook gevraagd om niks van noten en pinda’s mee te geven.

Marijke: hier zijn geen regels, zolang het maar “gezond” is. Maar pasta mag gewoon, of een handje noten. Ik snap het wel in verband met de ernst van een notenallergie.

Maar er zijn er ook met een glutenallergie, of met melk. Mag je dan straks ook geen brood of beker melk meegeven? Die kinderen worden er ook heel ziek van?

Wij geven meestal fruit mee voor de pauze ‘s ochtends. Op school is woensdag fruitdag, dan moet er groente of fruit mee. Chocola mag niet, wel een koek ofzo, maar dan niet op de woensdag. Weet dat als ik geen fruit meegeef, ze het ook niet eten thuis. Dus voor ons standaard.

Fleur: geen regel van school, maar wel thuis. Ze wilde op een gegeven moment zelf alleen nog maar chocoladegerelateerde producten op brood.

De afspraak is nu dat ze dat alleen in het weekend krijgen (en heel af en toe nog naar school als verrassing ;-) ). Voor zover ik weet zijn hierover geen regels op de school van mijn dochter.

Pauze ook liefste fruit, groenten of rozijnen. Maar nu papa de broodtrommels maakt, weet ik dat er af en toe toch ook koek (evergreen) meegaat.

Barbara; hier regel op school, geen chocola, geen chocopasta of chocoladekoekjes. Maar ze zijn niet heel streng. Maar ook regel thuis, anders ook 1 pot per week. Ook al ben ik niet heel streng.

Hoe zijn de regels bij jullie kind op school?

Linda van Aken
 1. Sabine Kohino says:

  Bij ons op school zijn er ook “regels” ,geen snoep of koek in de trommel en gezonde traktaties. En daarbij krijgen ze ook schoolfruit. Maar zonder de dwang om alles te moeten opeten ofzo hoor! Ik vind dat zelf ook wel erg ver gaan… Bij de koffiekamer ligt een grote map met allerlei ideetjes voor gezonde traktaties.

 2. Wendy says:

  Een reactie van een een leerkracht bij deze, ik sta voor de kleuters.
  Bij ons op school geld ook de regel dat 2x in de week gruitdag is, twee vaste dagen. Maar de andere dagen ook zoveel mogelijk gezond graag. Ook bij traktaties.
  We proberen daar ook zoveel mogelijk aan te houden. Dat klinkt heel erg streng en belerend naar ouders, maar het wordt steeds gekker wat kinderen meekrijgen en je moet ergens een lijn trekken. Tevens is het ook om ieder kind gelijke kansen te geven.
  Het is heel makkelijk om hier een mening over te hebben, want iedereen kijkt vanuit zijn eigen situatie, maar in de klas heb je er daar gemiddeld 25 van.
  Het is en blijft jullie kind, maar voor een groot deel zijn wij ook mede opvoeders. Sommige ouders moeten er echt heel erg in geholpen worden.

 3. Nathalie says:

  Deels mee eens. Wat je thuis doet zijn jouw regels maar op school gelden andere regels. Maar gelukkig kan je reeds op voorhand als je je kind naar een school doet het schoolreglement bekijken voor je tekent. Oef ;))

 4. Anne says:

  Ah.. ik ben duidelijk geen mama van schoolgaande kids. Mijn dametje is 15 mnden dus ik heb nog ff. .. maar jeetje. . Serieus.. geen idee idee dat ze zo streng konden zijn. Op mijn school zat vroeger 1 meisje met diabetes. . De noten allergieën en gluten allergieën hadden we geen weet van maar goed..dat is een andere discussie ;) ik voed mijn kind verantwoord op met veel fruit en groente maar een koekje of soms een sapje is niks mis mee..

 5. Linda says:

  Onze dochters gaan ook naar een “gezonde” school. In principe is het meegeven van zoet gerelateerde producten niet gewenst, maar ze zullen er ook niet snel wat van zeggen. Wel krijgen ze iedere dag groenten en fruit van school (tot het einde van dit jaar) om het te proeven. Nu kregen mijn meiden altijd al fruit mee naar school. Mijn oudste dochter vroeg zelfs nog extra fruit mee, omdat de stukken fruit op school zo klein waren. Ze weten inmiddels gewoon niet beter.

  In sommige gevallen slaan ze echter wel door. Gisteren hadden we een kerstdiner en dan wordt er voor de ouders (tegen een klein bedrag) ook een diner verzorgd. Normaal gesproken schonken ze ook Glühwein, maar dit jaar mocht dat niet meer vanwege de predicaat “gezonde school”. Prima natuurlijk, maar huur dan geen patatkraam in voor het avondeten ;) Zelfs mijn kinderen kregen patat en frikandellen voor het avondeten en vonden het eigenlijk maar helemaal niets. Verder was het wel gezellig hoor!

 6. Priscilla says:

  Mijn kind, mijn regels. Ik ben heel blij dat de school van mijn zoon niet moeilijk doet over eten en drinken. Twee keer in de week iis het fruitdag maar ook dan geef ik gerust weleens koek mee als het zo uitkomt. En hij krijgt ook gewoon van die slechte pakjes mee.

 7. Nathalie says:

  Ik vind het net goed dat de school hier mee op toekijkt. Niet dat ze ALLES moeten opeten, maar wel op het gebied van fruit wel en liever geen snoep. Zeker geen chocolade. Ik geef zelf les en bij ons moeten we in de kleuterschool fruit meegeven. Erg goed vind ik dat. Ik geef thuis Vince dan wel eens een koekje :-))) Ik ben erg blij want sommige ouders kiezen voor de makkelijke weg en steken graag vlug een koek ik de boekentas. Ik neem toch tijd om een een geschild fruitje in te steken. Wat ik NIET kunnen vind is inderdaad dat ze verplichten de boterhammen op te eten als ze er veel bijhebben. Soms steek je er voor de zekerheid eentje meer in hé ;-)

 8. Anita Willems says:

  Ik voel er zelf een erge weerstand bij wanneer scholen bepalen wat ‘gezond’ is. Ik heb er namelijk zelf uitgesproken ideeen over. Als het over gezond gaat, gaat het altijd in oneliners ‘eet fruit’ ‘drink water’ ‘beweeg een half uur per dag’. Maar elke soort groente, elke soort fruit heeft zijn eigen eigenschappen. Wat gezond is, is afhankelijk van wat een mens nodig heeft.

  Het ene kind heeft meer tussendoortjes nodig dan het andere kind. Zelf zou ik bijvoorbeeld niet overeind blijven als ik alleen in de ochtendpauze een stuk fruit kreeg. Maar voor anderen is het beter om het bij drie hoofdmaaltijden te houden.
  Aan de andere kant vind ik het ook niet alleen een verantwoordelijkheid van de ouders, het is een collectieve verantwoordelijkheid.
  Ik ben er voor om zoveel mogelijk kennis over producten te hebben. Kennis over wat er in pakjes drinken zit. Kennis over seizoensproducten. Kennis over vitamines en mineralen.
  Mijn kinderen kwamen een keer thuis met de mededeling dat juf had gezegd dat pindakaas ongezond is, omdat er suiker in zit (=voorbeeld van een oneliner). De man en ik haalden onze pot pindakaas tevoorschijn en lieten ze zien dat er in de pindakaas die wij eten alleen pinda’s met een snufje zout zit. Geen suiker, geen conserveermiddelen. Is het daarmee gezond? Op zichzelf een gezonde pindakaas, maar als je alle dagen alleen maar pindakaas op brood eten, natuurlijk minder gezond.
  Het is voor mij belangrijker dat dat bewustwording over ontstaat.

 9. Wij hebben een “gezonde school”. Gezonde tussendoortjes water en thee worden dan ook aanbevolen. Gelukkig is het niet zo dat een koekje echt niet mag. Wel worden de gezonde dingen gestimuleerd. Ook met traktaties.
  Drie keer per week is er “gruit” dag, die dag mogen ze als snack alleen groente en fruit meenemen maar die krijgen ze ook van school, via een subsidie van de regering geloof ik.

 10. Marguerita says:

  Als mijn kinderen overblijven krijgen ze trouwens wel een beker melk van school en die moeten ze leeg drinken van de overblijfjuffen heb ik begrepen. Dat was ik nog vergeten te zeggen. Maar drinken is belangrijk dus dat is geen probleem (en je kunt ook zelf een extra beker meegeven, maar dat vind ik onzin).

 11. Huiselijk genoegen says:

  School is er een beetje raar in vind ik. Op fruitdag mogen ze alleen fruit meenemen – en dan mag een kind het niet opeten als het wat anders is. Dit terwijl veel kinderen op andere dagen koek en snoep bij zich hebben (kleuters heb ik het dan over). Ik geef zoon altijd fruit mee, maar ik kreeg dus één keer op mijn kop omdat er een koekje in zijn trommetje zat op fruitdag… Ik vind het niet kloppen als er verschillende regels zijn bij verschillende dagen. Dat is niet bij te houden voor ouders. Dus: óf je stelt dat ieder kind dagelijks iets gezonds mee moet nemen (zou mijn voorkeur hebben) of je stelt dat het niet uitmaakt.

  Verder werd zoon die ene keer in het jaar dat hij op school at, gepusht om zijn broodtrommel leeg te eten. Het kind had vijf boterhammen bij!
  Ik vind dat echt niet kunnen. Thuis bepaalt hij zelf hoeveel hij eet. Ik kan toch niet voelen hoeveel honger hij heeft? Daarom heeft zoon altijd ruim voldoende brood mee naar de gastouder (en in dit geval school). Een volgende keer dat hij op school eet doe ik een briefje in zijn broodtrommel dat zoon zelf mag bepalen of en hoeveel hij eet. Bij de gastouder belegt zoon zelf zijn brood. Zij heeft wel de regel dat er één boterham met gezond bij moet zitten. Bij ons thuis geldt die regel niet. Zoon eet voldoende gezond.

Comments are closed.