Skip to Content

50 spelletjes om in de auto te spelen

50 spelletjes om in de auto te spelen

Ben je op zoek naar manieren om de tijd in de auto te doden tijdens lange ritten? Of je nu op weg bent naar een vakantiebestemming of gewoon een lange autorit maakt, er zijn talloze spelletjes die je kunt spelen om de tijd te doden en de reis aangenamer te maken.

In dit artikel vind je 50 leuke spelletjes die je in de auto kunt spelen om jezelf en je medepassagiers te vermaken. Van raadspelletjes tot woordspelletjes en alles daartussenin, er is voor elk wat wils.

Woordketting

Woordketting is een eenvoudig en populair spel waarbij elke speler om de beurt een woord moet noemen dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Het doel is om zo lang mogelijk door te gaan zonder herhalingen of fouten te maken.

Raad het liedje

Bij dit spel draait het om het raden van een liedje op basis van een aantal aanwijzingen, zoals de tekst of het genre. Het kan ook worden gespeeld als een competitie, waarbij de speler die als eerste het liedje raadt, een punt verdient.

20 vragen

20 vragen is een spel waarbij een speler aan de anderen een object, persoon of dier in gedachten heeft en de anderen proberen te raden wat het is door maximaal 20 ja-neevragen te stellen. De speler die het object in gedachten heeft, kan alleen met “ja” of “nee” antwoorden.

Ik ga op reis en neem mee

Dit spel is een variant op de woordketting. De speler, begint de zin met “Ik ga op reis en neem mee…” en noemt het eerste item. De volgende speler herhaalt de zin en voegt een nieuw item toe.

Auto Bingo

Bij Auto Bingo krijgt elke speler een bingokaart met afbeeldingen van dingen die ze onderweg kunnen tegenkomen, zoals een vrachtwagen, een brug of een molen. Spelers markeren de afbeeldingen die ze zien en degene die als eerste een volledige rij of kolom heeft gemarkeerd, wint.

Lees ook: Auto bingo kaarten

Tel het aantal rode auto’s

Bij dit spel proberen de spelers het aantal rode auto’s te tellen dat ze onderweg tegenkomen. De speler die er het meeste telt, wint het spel.

Woordzoekers

Woordzoekers zijn puzzels waarbij spelers woorden moeten vinden die verborgen zijn in een raster van letters. De woorden kunnen verticaal, horizontaal of diagonaal zijn geschreven en soms ook achterstevoren.

Tellen in een andere taal

Bij dit spel moeten spelers om de beurt tot 10 tellen, maar in een andere taal dan hun moedertaal. Dit kan een leuke manier zijn om nieuwe talen te leren en tegelijkertijd de tijd te doden.

Letterspel

Het letterspel is een eenvoudig spel waarbij een speler een woord zegt en de andere spelers om de beurt een nieuw woord moeten noemen dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Het doel is om zo lang mogelijk door te gaan zonder herhalingen of fouten te maken.

Spel van de dag

Het spel van de dag kan variëren, afhankelijk van de groep en de interesses van de spelers. Het kan een quiz zijn, een raadspel of een ander soort spel waarbij de spelers elkaar uitdagen om punten te verdienen. Dit kan de lange autoritten leuker en uitdagender maken.

Dieren raden

Bij dit spel denkt één persoon aan een dier en geeft aanwijzingen over het dier, terwijl de andere spelers proberen te raden om welk dier het gaat.

Woorden met de laatste letter van het vorige woord

Eén persoon begint met een woord te noemen, waarna de volgende speler een woord moet noemen dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Dit gaat zo door totdat een speler geen nieuw woord meer kan bedenken.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Eén persoon begint door een voorwerp te noemen dat hij of zij ziet. De andere spelers moeten raden welk voorwerp bedoeld wordt door vragen te stellen die met “ja” of “nee” beantwoord kunnen worden.

Rebusspel

Bij dit spel worden letters, cijfers en symbolen gecombineerd om een woord of zin te vormen. De spelers moeten raden wat er wordt bedoeld.

Spelletjes-apps op de telefoon

Er zijn talloze spelletjes-apps beschikbaar voor op de telefoon. Van eenvoudige puzzelspelletjes tot complexe strategiegames, er is voor iedereen wel iets te vinden.

Stel elkaar raadsels

Eén persoon bedenkt een raadsel en de andere spelers proberen het antwoord te raden door vragen te stellen die met “ja” of “nee” beantwoord kunnen worden.

Geheugenspel

Eén persoon noemt een woord of zin en de andere spelers moeten deze proberen te onthouden. Vervolgens noemt de eerste persoon nog een woord of zin, waarna de andere spelers deze moeten herhalen en vervolgens weer een nieuw woord of zin moeten onthouden. Zo wordt het steeds moeilijker om alles te onthouden.

Maak zoveel mogelijk woorden met een bepaalde letter

Eén persoon noemt een letter en de andere spelers moeten zo snel mogelijk zoveel mogelijk woorden bedenken die beginnen met die letter.

Pictionary

Eén persoon tekent een woord of zin op een papier en de andere spelers moeten raden wat er getekend wordt.

Galgje

Eén persoon bedenkt een woord en de andere spelers moeten raden welk woord bedoeld wordt door letters te noemen die wel of niet in het woord voorkomen. Bij elke foute letter wordt een deel van een galg getekend en als de galg compleet is, is het spel voorbij.

Stoplichtspel

Bij dit spel wordt er gebruik gemaakt van de kleuren van het stoplicht. Rood betekent dat je moet stoppen met praten, oranje betekent dat je moet fluisteren en groen betekent dat je weer gewoon kunt praten. Het doel van het spel is om de andere spelers te verrassen en ze te laten stoppen met praten.

Laatste letter van een woord naar een nieuwe beginletter

Bij dit spel moet je een nieuw woord bedenken dat begint met de laatste letter van het vorige woord dat is genoemd. Dit gaat net zo lang door totdat er niemand meer een woord kan bedenken.

Karaoke

Bij dit spel kun je de zangtalenten van de passagiers testen. Je kunt bijvoorbeeld een karaoke-app op je telefoon gebruiken om mee te zingen met bekende liedjes.

Lees ook: Karaoke zingen; top 50 leukste nummers

Kaartspelletjes

Er zijn veel kaartspelletjes die je in de auto kunt spelen, zoals pesten, klaverjassen of bridge. Zorg er wel voor dat je een kaartspel meeneemt voordat je op reis gaat.

Lees ook: Kaartspelletjes

Gezelschapsspelletjes

Er zijn ook veel gezelschapsspelletjes die je in de auto kunt spelen, zoals 30 seconds, Wie ben ik? of Ganzenbord. Je kunt zelfs een reiseditie van een bordspel kopen.

Schrijf een verhaal

Bij dit spel moet iedereen om de beurt een zin toevoegen aan een verhaal. Dit gaat net zo lang door totdat het verhaal af is.

Drie woorden verhaal

Bij dit spel moet iedereen om de beurt drie woorden toevoegen aan een verhaal. Dit gaat net zo lang door totdat het verhaal af is.

Vertel elkaar een mop

Bij dit spel moet iedereen om de beurt een mop vertellen. Dit kan voor veel gelach en plezier zorgen tijdens de reis.

Naam, stad, land

Bij dit spel noemt iemand een letter en moeten de andere spelers zo snel mogelijk een naam, stad en land bedenken die beginnen met die letter.

Woorden tellen

Bij dit spel moet iedereen om de beurt een woord noemen en moeten de andere spelers zo snel mogelijk het aantal letters tellen. Het doel van het spel is om het aantal letters zo snel mogelijk te noemen.

Boter, kaas en eieren

Dit is een eenvoudig spel dat vaak met pen en papier wordt gespeeld. Het doel is om drie op een rij te krijgen, horizontaal, verticaal of diagonaal.

Lettergrepen raden

In dit spel wordt er een woord in lettergrepen verdeeld en moeten de spelers raden welk woord er wordt bedoeld. Dit spel is geschikt voor oudere kinderen en volwassenen.

Verzamel alle letters van het alfabet

In dit spel moeten de spelers op zoek gaan naar letters van het alfabet in volgorde, van A tot Z. De letters kunnen bijvoorbeeld gevonden worden op nummerplaten van auto’s, verkeersborden en billboards.

Taalspelletjes

Taalspelletjes zoals Scrabble, Boggle en Woordzoeker zijn leuk om in de auto te spelen. Het enige wat je nodig hebt is een woordenboek en een paar pennen en papier.

Tangram

Tangram is een puzzelspel waarbij je geometrische vormen moet maken met zeven stukjes. Het spel kan gespeeld worden met een set tangram-stukjes of met een app op een smartphone of tablet.

De reisquiz

In dit spel worden er vragen gesteld over de bestemming en de reis er naartoe. Dit kan variëren van vragen over de geschiedenis en cultuur van de regio tot vragen over de route en de afstand.

Laat de jongste passagier de route vertellen

Dit spel is geschikt voor jongere kinderen. Laat de jongste passagier de route vertellen en de andere spelers vragen stellen over de bezienswaardigheden en locaties langs de route.

Wat zie je in de wolken?

In dit spel moeten de spelers kijken naar de wolken en raden welke vormen ze zien. Dit spel is leuk voor jongere kinderen en kan de verbeeldingskracht stimuleren.

Autokleurenspel

In dit spel moeten de spelers de kleuren van de auto’s die ze onderweg tegenkomen bijhouden en degene die als eerste alle kleuren heeft gezien, wint. Dit spel is geschikt voor kinderen en volwassenen.

Zoek het juiste kenteken

Bij dit spelletje moet je op zoek gaan naar een specifiek kenteken, bijvoorbeeld een kenteken van een bepaalde provincie of een kenteken met een bepaalde lettercombinatie. Het kan ook een race zijn om wie als eerste een kenteken met alle letters van het alfabet heeft gezien.

Stopwoordspel

Bij dit spel wordt er een stopwoord gekozen, bijvoorbeeld ‘auto’. Om de beurt noemen de spelers een woord, maar het woord ‘auto’ mag niet gezegd worden. Wie het stopwoord toch zegt, is af.

Denkbeeldig spel

Dit spel is vooral leuk voor de fantasierijke kinderen. Bij dit spel moet je je een denkbeeldige wereld voorstellen en hierin bepaalde activiteiten uitvoeren, zoals een denkbeeldige picknick houden of een denkbeeldige reis maken. Het is belangrijk dat iedereen meegaat in het spel en het verhaal samen opbouwt.

Zoek het alfabet in de omgeving

Bij dit spelletje ga je op zoek naar letters van het alfabet in de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld zijn op borden, op auto’s of op gebouwen. Wie het hele alfabet als eerste heeft gevonden, heeft gewonnen.

Zoek de objecten die op een lijst staan

Bij dit spel krijgen de spelers een lijst met objecten die ze moeten zoeken, bijvoorbeeld een rode auto, een windmolen of een koe in de wei. Wie als eerste alle objecten heeft gevonden, heeft gewonnen.

Verborgen woord raden

Bij dit spel moet je raden welk woord de andere speler heeft bedacht. De speler die het woord bedenkt, geeft aan hoeveel letters het woord heeft en de andere speler moet om de beurt een letter noemen om het woord te raden.

Verander een letter in een woord

Bij dit spel moet je een woord bedenken en om de beurt een letter veranderen om een nieuw woord te maken. Het doel is om zo snel mogelijk van het ene woord naar het andere te komen, bijvoorbeeld van ‘hond’ naar ‘hand’.

Laatste woord van een zin naar een nieuwe zin

Bij dit spel moet je een nieuwe zin maken met het laatste woord van de vorige zin. Bijvoorbeeld: “Ik houd van auto’s.” – “Auto’s zijn mijn favoriete voertuigen.”

Puzzels oplossen

Een puzzelboek kan goed werken tijdens een lange autorit. Denk hierbij aan kruiswoordpuzzels, sudoku’s, woordzoekers en andere denkspelletjes.

Sudoku

Een sudoku is een logisch spelletje waarbij je in een raster van 9 bij 9 vakjes de cijfers 1 t/m 9 moet invullen. Het doel is dat in elke rij, elke kolom en elk blok van 3 bij 3 vakjes alle cijfers van 1 t/m 9 voorkomen.

Spelletjes
Linda van Aken