Skip to Content

Leren rekenen; spelletjes om te oefenen thuis of op school

Leren rekenen; spelletjes om te oefenen thuis of op school

Rekenen, ik houd ervan! Cijfers hebben iets fascinerends. Het is zwart of wit en niet grijs. 1 + 1 = 2. En punt uit. Dat is toch geweldig. Duidelijker kun je het niet krijgen. Maar niet elk kind is geboren met liefde voor wiskunde.

Sommigen zijn juist geboren met een afkeer van rekenen. Dus is het van belang om rekenen toch interessant te maken. En daar kun je al vroeg mee beginnen. Er zijn namelijk veel leuke spelletjes om te spelen waardoor kinderen leren te rekenen. En soms hebben ze niet eens door dat ze aan het rekenen zijn.

Wanneer je daarna dan benoemt dat ze zojuist hebben gerekend. Dan kun jij rekenen op een brede en trotse glimlach van je kind. Een betere beloning bestaat er niet. Let op, hier komen ze!

Cijfer meppertje

Heb je nog een vliegenmepper of mattenklopper of iets anders waarmee je zachtjes kan slaan? Haal dit dan van stal, want hij komt goed van pas. Is het mooi weer? Ga dan lekker naar buiten en schrijf de getallen 1 t/m 10 op de grond. Is het droog leg dan 10 papiertjes neer met daarop de cijfers 1 t/m 10 geschreven.

En dan begint het. Jij roept een som en jouw kind mag dan met de vliegenmepper op het juiste getal slaan of tikken.

 • Moeilijker. Je kunt het daarna moeilijker maken door meerdere cijfers toe te voegen.
 • Draai het om. Jouw kind mag nu de som opnoemen en jij moet het goede cijfer meppen. Dit is meteen een goede manier om te checken of ze het snappen. Want een goede manier van overhoren, is de ander overhoren en hen eventueel wijzen op de fouten.
 • Tijdslimiet. Voeg een tijdslimiet toe. Hoeveel sommen heb je goed in één minuut? En daarna moet je natuurlijk in de herhaling of je jouw record kunt verbreken!

Stoepkrijt rondo

En als je toch buiten bent, dan kun je nu mooi nog meer krijten. Krijt een groot rondje om je heen. Schrijf daarom heen de cijfers 1 t/m 10. (Als een soort klok staan de cijfers nu om je heen.)

Je kind gaat nu in het midden staan. Vervolgens moet ze met haar benen wijd op twee cijfers springen. Bijvoorbeeld de 4 en de 8. Ze moet dit onthouden en al rennend 10 meter verderop de bijpassende som opschrijven inclusief het antwoord erachter. In dit geval: 4 + 8 = 12.

Je kunt dit natuurlijk ook doen om de tafels de automatiseren. Lekker lerend in beweging zijn.

Hinkelen

Hinkelen hoort ook in dit rijtje thuis. Want tijdens het hinkelen ben je ook druk bezig met rekenen. Je ziet de cijfers, je ziet ze op volgorde staan en in het onderbewustzijn draagt dit weer bij aan het automatiseren van de cijfers.

Huisnummers

Wij wandelen nogal graag en komen dan ook langs veel huizen inclusief huisnummer. Deze zijn handig te gebruiken in het verzinnen van rekenspelletjes onderweg.

Hierbij kun je denken aan:

 • Rekenen met sprongetjes van 2.
 • We zagen net een verkeersbord met 30 erop. Kijk eens naar dit huisnummer: is dit hoger of lager?
 • Hier zie je nummer 87. Als je deze twee getallen (de 8 en de 7) bij elkaar optelt, welk getal krijg je dan?
 • Welk huisnummer is dat? Mijn dochter wil nog weleens vierentwintig zeggen als er 42 staat 😊.

Rekenhulpjes

Leren rekenen; spelletjes om te oefenen thuis of op school - Mamaliefde

Een rekenrek. Dit gebruikte vroeger iedereen in de klas. Tegenwoordig zijn ze niet meer in alle groepen terug te vinden. Maar voor de jongere kinderen tot ongeveer groep 4 zijn ze nog goed te gebruiken om thuis extra spelletjes mee te spelen.

Een telraam is een ondersteunende manier om de optel- en aftreksommen te oefenen. Zo kom je af van het tellen op de (schattige) vingertjes.

Telramen of rekenhulpjes vind je hier.

Dobbelsteen rekenen

Dobbelstenen geven een speels effect aan het leren van sommetjes. Rol twee dobbelstenen en van de cijfers die je dobbelt maak je een som.

Dit kunnen zowel: min-, keer- of plussommen zijn. Schrijf de sommen vervolgens op een papiertje en maak een rijtje van tien.

Legopoppetje op de trap

Om het nog actiever te maken kun je op elke traptrede de cijfers 1 t/m 12 leggen (bij plussommen). Pak een legopoppetje erbij.

Gooi weer met de dobbelstenen en zet vervolgens het legopoppetje bij het juiste antwoord op de trap.

Ganzenbord

Speel een spelletje met je kind, zoals ganzenbord. Hierbij maak je ook gebruik van de dobbelsteen, maar gaat het tellen net wat verder omdat je bijvoorbeeld op het vakje 43 terechtkomt.

Hoeveel is 43 + 4 (die je hebt gegooid met de dobbelsteen). Het leerzame met het aangename combineren.

Getallenlijn

Krijt in jullie tuin een grote getallenlijn van 0 t/m 100 waarbij je alleen de tientallen opschrijft. Noem telkens een getal en laat jullie kind naar de juiste positie lopen.

Dus bij 34 moet ze tussen de 30 en de 40 staan. En hierbij geldt ook weer: draai de rollen ook om 😊.

Tegels

Tegels zijn een handig rekenmiddel, terwijl je gewoon lekker buiten aan het wandelen bent of de tuin aan het snoeien bent.
Stap één tegel naar voren.
Hoeveel tegels zitten er tussen deze en die tegel?
Maak sprongen van twee tegels en zeg hardop hoeveel het getal wordt als je er telkens twee bij optelt.
Etc.

Cijfers op de grond

Leg of krijt allerlei cijfers willekeurig door elkaar op de grond. Speel je dit buiten? Krijt dan alle cijfers op de grond. En weer mag je strooien met sommen en vragen:

 • Stap op een getal groter dan 30
 • Ren naar een lager getal
 • Wat is 2 + 2?
 • Hoe oud ben je?
 • Op welk huisnummer wonen we?

Verliefde harten

In groep 3 komen de verliefde harten naar voren. Het begint met de verliefde harten van de cijfer 0 t/m 10. Knip harten uit en knip deze vervolgens weer in tweeën.

Op de ene kant zet je de 1 en op de andere de 9. Deze twee hartjes horen bij elkaar en vormen samen 10. Doe dit met alle sommetjes van 0 t/m 10.

Memory

Je kunt er ook leuk memory mee spelen!

Ik leer rekenen

Leren rekenen; spelletjes om te oefenen thuis of op school - Mamaliefde

Met ‘ik leer rekenen’ leren kinderen spelenderwijs tellen, optellen en minsommen maken. Alle sommen zijn zorgvuldig gekozen en sluiten aan bij de lesstof van een kind van 4 jaar.

Het speciale cijfersysteem zorgt ervoor dat kinderen zelfstandig kunnen oefenen. Door de kleur en de speciale achterkant van de blokjes past het alleen op de juiste plek.

‘Ik leer rekenen’ bevat 15 kaarten met 83 opdrachten op 6 verschillende niveaus: tellen, optellen, minsommen maken, cijfers herkennen, cijfers lezen en vermenigvuldigen. Alles netjes opgeborgen in een handige koffer.

Zo kun je het spel overal mee naartoe te nemen. Met ‘ik leer rekenen’ oefen je vast thuis wat je straks op school leert!

Meer informatie vind je hier.

Tiptoi rekenboeken en spellen

Leren rekenen; spelletjes om te oefenen thuis of op school - Mamaliefde

Het tiptoiboek: Mijn leerspel avontuur eerste getallen bevat meer dan 35 interactieve leerspellen en oefeningen. Ontwikkeld in samenwerking met een kleuterpedagoge.

Directe, motiverende antwoordcontrole. In het dagelijks leven beleven Emma en Leo samen met hun vriendjes, ouders en grootouders steeds weer opnieuw de wereld van de getallen.

Getallen, hoeveelheden en wiskundige verbanden vind je op school, bij het boodschappen doen, op je verjaardag, in de dierentuin… Opdrachten en spellen zijn er in verschillende varianten, zodat rekening gehouden wordt met het individuele leerniveau.

Meer informatie vind je hier.

Loco mini rekenen

Leren rekenen; spelletjes om te oefenen thuis of op school - Mamaliefde

In het boekje ‘rekenspelletjes 4, ik kan rekenen tot 12’ komen diverse afwisselende rekenoefeningen aan bod die aansluiten bij het rekenonderwijs.

Zoals een getallenlijn tot 20, splitsen en sommen tot 20. Er zijn ook andere varianten om te oefenen met rekenen.

Meer informatie vind je hier.

Waak er wel voor dat je de rekensommen niet op een andere manier gaat uitleggen aan de kinderen. De manier van de juf is leidend, anders gaan de zaken door elkaar lopen en leert jullie kind het op een verkeerde manier aan.

Veel rekenplezier!

Spelletjes
Anita Schokker

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.