Skip to Content

Tips om je kind te stimuleren en motiveren om te lezen

Tips om je kind te stimuleren en motiveren om te lezen

Het is geen geheim dat veel kinderen tegenwoordig niet graag lezen, vooral als het niet verplicht is. Ouders en opvoeders kunnen echter een belangrijke rol spelen bij het aanmoedigen van hun kinderen om van lezen te genieten. Hier zijn enkele tips en ideeën om je kind te stimuleren om meer te lezen:

Laat je kind kiezen wat het wil lezen

Eén van de meest effectieve manieren om kinderen aan het lezen te krijgen, is hen zelf laten kiezen wat ze willen lezen. Dit kan variëren van strips en graphic novels tot boeken over hun favoriete onderwerpen of genres. Het belangrijkste is dat ze plezier hebben in wat ze lezen.

Creëer een leesvriendelijke omgeving

Zorg ervoor dat er altijd boeken binnen handbereik zijn. Richt een gezellige leeshoek in met comfortabele stoelen, kussens en goed licht. Hoe toegankelijker boeken zijn, des te waarschijnlijker is het dat je kinderen ze oppakken.

Lees samen met je kind

Voorlezen is niet alleen voor jongere kinderen. Ook oudere kinderen vinden het vaak leuk als ouders of verzorgers voorlezen. Kies boeken uit die interessant zijn voor hun leeftijd en lees samen, of om de beurt een hoofdstuk.

Ontwikkel een leesroutine

Stel een vaste leestijd in, zoals voor het slapengaan of na het avondeten. Een routine kan kinderen helpen om lezen een natuurlijk onderdeel van hun dagelijkse leven te maken.

Bezoek de bibliotheek of boekwinkel

Neem je kinderen regelmatig mee naar de bibliotheek of een boekwinkel. Laat ze deelnemen aan het proces van boeken selecteren en lenen of kopen. Het ontdekken van nieuwe boeken kan opwindend zijn.

Praat over boeken

Bespreek de boeken die jullie allemaal lezen. Vraag naar de verhaallijnen, personages en wat ze ervan vinden. Dit kan leiden tot interessante gesprekken en kan de interesse van je kind in lezen vergroten.

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren vaak door te kijken naar het gedrag van volwassenen. Laat zien dat je zelf van lezen geniet. Lees boeken, tijdschriften of kranten waarin je geïnteresseerd bent, en bespreek wat je hebt gelezen.

Beloon het lezen

Overweeg een beloningssysteem om je kinderen aan te moedigen om te lezen. Bijvoorbeeld, beloon ze met extra schermtijd of een speciale traktatie nadat ze een bepaald aantal pagina’s hebben gelezen. Je zou zelfs voor ieder boek dat je kind leest 50 cent extra zakgeld kunnen geven.

Respecteer hun voorkeuren

Sommige kinderen hebben een voorkeur voor non-fictie, terwijl anderen dol zijn op fictie. Respecteer hun leesvoorkeuren en moedig hen aan om te lezen wat hen interesseert, zelfs als het niet jouw persoonlijke keuze zou zijn.

Gebruik audioboeken

Als je kinderen echt niet van lezen houden, overweeg dan het gebruik van audioboeken. Ze kunnen luisteren naar boeken terwijl ze andere activiteiten doen, zoals tekenen, spelen of zelfs tijdens het reizen.

Begrijp en respecteer hun grenzen

Het is belangrijk om te begrijpen dat sommige kinderen dyslexie hebben of moeite hebben met lezen om andere redenen. Druk hen niet te hard en respecteer hun grenzen. Zoek indien nodig hulp en ondersteuning van professionals.

Blijf geduldig en positief

Het kan even duren voordat je kinderen een liefde voor lezen ontwikkelen. Blijf geduldig en positief, en moedig hun inspanningen altijd aan. Het belangrijkste is dat ze plezier hebben in het proces.

Kortom, het stimuleren van een liefde voor lezen bij kinderen kan een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard. Door boeken toegankelijk te maken, voor te lezen, te praten over boeken en hun interesses te respecteren, kun je een positieve leesomgeving creëren waarin ze kunnen gedijen. En wie weet, misschien ontdekken ze uiteindelijk dat lezen helemaal niet zo verschrikkelijk is en zelfs een bron van plezier en kennis kan zijn.

Linda van Aken