Skip to Content

Muzikale dans spelletjes om te bewegen, als warming-up of voor de kinderdisco

Muzikale dans spelletjes om te bewegen, als warming-up of voor de kinderdisco

Dansspelactiviteiten zijn een geweldige manier om kinderen te betrekken bij fysieke activiteit en tegelijkertijd hun creativiteit en expressie te stimuleren. Dansen biedt kinderen de mogelijkheid om zich vrij te uiten, hun lichaamsbewustzijn te vergroten en plezier te hebben.

In dit artikel zullen we verschillende dansspelactiviteiten beschrijven die zeer geschikt zijn met kinderen. Van stoelendans tot dansende verhalen, deze activiteiten zullen hun energie kanaliseren en hen helpen hun motorische vaardigheden te ontwikkelen.

Stoelendans

Stoelendans is een klassiek dansspel dat altijd een hit is bij kinderen. Plaats een aantal stoelen in een cirkel, met één stoel minder dan het aantal deelnemers. Zet vervolgens muziek aan en laat de kinderen rond de stoelen dansen. Wanneer de muziek stopt, moeten ze zo snel mogelijk een stoel vinden om op te zitten.

De persoon die geen stoel kan vinden, valt af. Verwijder na elke ronde een stoel en ga door totdat er één winnaar overblijft. Dit spel verbetert de luistervaardigheid, het reactievermogen en de behendigheid van kinderen, terwijl ze tegelijkertijd plezier hebben en zich uitleven op de dansvloer.

Beeldendans

Beeldendans is een geweldige manier om de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen te stimuleren. Kies een verhaal dat aanspreekt, zoals een sprookje of een avontuurlijk verhaal. Lees het verhaal voor terwijl de kinderen luisteren en zich een beeld vormen van de personages en gebeurtenissen.

Vervolgens vraag je de kinderen om met hun lichaam de verschillende personages en gebeurtenissen uit te beelden. Moedig hen aan om te bewegen op de maat van de muziek en hun eigen interpretatie van het verhaal te geven. Dit bevordert hun verbeeldingskracht, lichaamsbewustzijn en expressieve vaardigheden. Bovendien hebben ze plezier terwijl ze hun eigen dansavonturen creëren.

Stopdans

Stopdans is een actief en dynamisch dansspel dat de kinderen in beweging houdt. Speel wat vrolijke en energieke muziek af en laat de kinderen vrij dansen. Wanneer de muziek plotseling stopt, moeten ze bevriezen in de positie waarin ze zich op dat moment bevinden.

De laatste persoon die beweegt, is af. Herhaal dit proces met verschillende muzikale stukken en geef de kinderen de kans om hun favoriete dansbewegingen te laten zien. Dit spel helpt bij het ontwikkelen van ritmegevoel, coördinatie en lichaamsbeheersing, terwijl kinderen ook leren luisteren en reageren op auditieve signalen.

Robotdans

Bij de robotdans doen de kinderen alsof ze robots zijn. Ze bewegen zich stijf en hoekig, met schokkerige bewegingen en mechanische gebaren. Ze kunnen hun armen en benen in rechte lijnen bewegen en hun lichaamshouding strak en gecontroleerd houden. Het doel is om een robotachtige uitstraling te creëren en te genieten van de grappige en unieke bewegingen die bij deze dansstijl horen.

Spiegeldans

Bij spiegeldans werken de kinderen in paren. Ze staan tegenover elkaar en één kind is de ‘leider’ en de ander is de ‘spiegel’. De leider voert verschillende dansbewegingen uit, terwijl de spiegel de bewegingen nauwkeurig imiteert en spiegelt. De kinderen wisselen vervolgens van rol, zodat beide de kans krijgen om de leider en de spiegel te zijn. Dit spel helpt kinderen bij het ontwikkelen van coördinatie, concentratie en samenwerking.

Letterdans

Bij de letterdans gebruiken kinderen hun lichaam om de vormen van letters na te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld de letters van hun naam spellen door verschillende dansbewegingen te combineren die de vormen van de letters representeren. Dit spel stimuleert de creativiteit en het lichaamsbewustzijn van de kinderen, terwijl ze plezier hebben met het vormen van woorden en namen met hun dansbewegingen.

Lichaamsscan

Bij de lichaamsscan doen kinderen een soort meditatie-oefening waarbij ze zich bewust worden van hun lichaam en spanningen loslaten. Ze beginnen bij hun hoofd en werken zich langzaam naar beneden, waarbij ze elk deel van hun lichaam ontspannen en loswiebelen.

Ze kunnen hun hoofd, nek, schouders, armen, romp, heupen, benen en tenen bewegen om spanningen te verminderen en een gevoel van ontspanning te creëren. Dit kun je zowel staand in de ruimte doen als liggend op de grond. Dit spel helpt kinderen bij het leren luisteren naar hun lichaam en het bevorderen van lichaamsbewustzijn.

Hoofddanser

Bij hoofddanser staat één kind in het midden van de kring en fungeert als de ‘hoofddanser’. De hoofddanser voert een dansbeweging of -patroon uit, terwijl de rest van de kinderen in de kring de beweging nauwlettend volgen en imiteren. Na een tijdje kan een ander kind in de kring de rol van de hoofddanser overnemen. Dit spel bevordert de motorische vaardigheden, het leiderschap en het ritmegevoel van de kinderen.

Een variant is dat er iemand op de gang gaat staan; hij of zij gaat vervolgens in de kring staan en moet ontdekken wie de hoofddanser is die nog gewoon in de kring staat.

Dansen met opdrachten

Bij opdrachtdans hebben de kinderen de vrijheid om vrij te dansen in de ruimte, maar krijgen ze af en toe een opdracht die ze moeten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze rondspringen, draaien, op de grond rollen of met een partner dansen. De opdrachten kunnen worden gegeven door een begeleider of door het trekken van kaartjes met dansopdrachten. Dit spel moedigt kinderen aan om hun eigen bewegingen te verkennen en creatief te zijn, terwijl ze tegelijkertijd plezier hebben met het uitvoeren van de verschillende opdrachten.

Ballon stampen

Bij ballon stampen hebben de kinderen een ballon aan een touwtje aan hun voet vastgebonden. Op de maat van de muziek moeten ze proberen de ballonnen van andere kinderen kapot te trappen, terwijl ze ervoor zorgen dat hun eigen ballon heel blijft. Het doel is om als laatste over te blijven met een intacte ballon. Dit spel stimuleert beweging, behendigheid en reactievermogen, terwijl kinderen actief bezig zijn en plezier hebben.

Ballondans

Bij ballondans staan twee kinderen tegenover elkaar met een ballon ertussenin. Ze houden elkaars handen vast en dansen op de muziek terwijl ze proberen de ballon in de lucht te houden en niet te laten vallen. Ze kunnen verschillende dansbewegingen uitvoeren, zoals draaien, zijwaarts bewegen of springen, terwijl ze de ballon in beweging houden. Dit spel bevordert samenwerking, balans en ritmegevoel, terwijl de kinderen plezier hebben met de interactie met de ballon.

Kaartjes trekken

Bij kaartjes trekken krijgen de kinderen spelkaartjes die doormidden zijn geknipt, waarbij de ene helft voor jongens is en de andere helft voor meisjes. Ze moeten dan hun juiste danspartner vinden door op zoek te gaan naar de persoon met het andere deel van hun kaartje. Zodra ze hun partner hebben gevonden, kunnen ze samen dansen / slowen (groep 7/8) op de muziek. Dit spel moedigt interactie, samenwerking en plezier aan, terwijl kinderen nieuwe danspartners ontdekken.

Vlinderdans

Bij de vlinderdans gebruiken de kinderen een dun doekje dat als een vlinder fungeert. Ze houden het doekje vast en bewegen het zachtjes in de lucht terwijl ze dansen. Ze kunnen langzame, golvende bewegingen maken en proberen de gracieuze vlucht van een vlinder na te bootsen.

Dansparcours

Een dansparcours is een geweldige manier om de motorische vaardigheden van kinderen te bevorderen en hen tegelijkertijd plezier te laten beleven. Creëer een parcours in de ruimte met behulp van verschillende objecten, zoals hoepels, pylonen en gekleurde tape. Elk object vertegenwoordigt een andere dansbeweging of actie. Bijvoorbeeld, springen door een hoepel, zijwaarts bewegen tussen pylonen, of balanceren op een lijn van gekleurde tape. Speel muziek af en laat de kinderen het parcours afleggen, waarbij ze bij elk object de bijbehorende dansbeweging uitvoeren. Dit bevordert hun balans, coördinatie en kracht, terwijl ze ook plezier hebben en hun creativiteit kunnen uiten.

Dance Off

Een Dance Off is een leuk dansspel waarbij kinderen de kans krijgen om hun dansvaardigheden te tonen en tegen elkaar te strijden. Het spel kan individueel of in groepen worden gespeeld. Elke deelnemer of groep krijgt de beurt om een korte dansroutine uit te voeren, waarbij ze hun beste moves en creativiteit laten zien.

Het publiek of een jury kan punten toekennen op basis van stijl, originaliteit en uitvoering. Na elke ronde worden de scores bijgehouden en uiteindelijk wordt er een winnaar of een winnend team uitgeroepen. Dance Offs zijn geweldig voor het stimuleren van zelfvertrouwen, het aanmoedigen van creativiteit en het creëren van een positieve danssfeer.

Limbo Dansen

Limbo Dansen is een leuk en uitdagend dansspel waarbij kinderen onder een lage stok door moeten dansen zonder deze aan te raken. De stok wordt geleidelijk aan verlaagd na elke ronde, waardoor het steeds moeilijker wordt om eronderdoor te gaan. De deelnemers staan in een rij en proberen één voor één onder de stok door te dansen, terwijl ze hun rug naar achteren buigen en hun lichaam laag bij de grond houden.

De winnaar is degene die het laagst kan gaan zonder de stok aan te raken of om te vallen. Limbo Dansen is een geweldige manier om flexibiliteit, balans en coördinatie te oefenen, terwijl kinderen plezier hebben en een gezonde competitie ervaren.

Spelletjes
Linda van Aken