Skip to Content

Koningsdag spelletjes en activiteiten voor kinderen, peuters en kleuters

Koningsdag spelletjes en activiteiten voor kinderen, peuters en kleuters

Op Koningsdag viert niet alleen de Koning zijn verjaardag maar viert het hele land mee; overal worden er vrijmarkten georganiseerd maar is er ook aandacht voor Koningsdag spelletjes.

Leuk ter afwisseling op de markt, maar ook voor thuis binnen of in de tuin of op de basisschool. Je hebt verschillende soorten activiteiten; van oranje Koningsdag spelletjes tot 

Kroontje maken

Natuurlijk mag een kroon niet ontbreken op Koningsdag. De kinderen hier in huis gaan deze week nog naar de peuterspeelzaal, maar zijn daarna twee weken vrij. Zij hebben dus gisterochtend een mooi kroontje gemaakt.

Helaas waren er een paar regendruppels op gekomen bij het naar huis lopen. Dus moesten ze eerst weer gedroogd worden. Verder zijn ze er wel heel trots op en lopen ze er de hele dag mee rond.

Tompoucen versieren

Bij Koningsdag ‘horen’ natuurlijk oranje tompoucen. Toen we gisteren boodschappen deden heb ik ze maar meteen meegenomen. Beetje slagroom erop en dan met een chocoladestift beschrijven of wat oranje suikerversiering.

Oranje

Misschien heb je nog wel een flesje oranje nagellak liggen? Of kun je de haren van je kind oranje spuiten. Ook een goede reden om ’s avonds weer in bad te gaan.

Pretend play

Als de zon niet komt, doen we gewoon alsof de zon schijnt. Kom maar op met die oranje zonnebrillen!

Oranjefeesten

Bij Koningsdag horen natuurlijk ook de oranjefeesten. De Hupsakee kan je misschien al dromen. Tijd dus om ook een ander repertoire aan te zetten.

Oud-Hollandse spelen

Zonder Oud-Hollandse spelen geen Koningsdag. Zaklopen is misschien niet zo’n succes, maar blikgooien kan ook prima binnen! Of wat dacht je van sjoelen? Geen sjoelbaan in huis, gebruik dan de houten bordjes uit het speelgoedkeukentje! Die schuiven ook prima over de vloer. Of wat dacht je van ouderwets koekhappen?

Verkleden

Tijd om de mooiste jurken en verkleedkleding uit de kast te halen zodat iedereen, ook mama en papa, kunnen rondparaderen als prins en prinses en koning en koningin!

Kastelen bouwen

Een koning woont natuurlijk in een kasteel. Niet alleen met K’Nex maar ook met Duplo of grote bouwblokken kun je een kasteel bouwen waar de kinderen in / mee kunnen spelen. Vandaag zijn zij prins en prinses en mag mama Koningin zijn!

Wedstrijdjes

Doe samen een wedstrijdje: wie kan het mooiste zwaaien, handjes geven en rechtop lopen zoals de koningin? Bij het rechtop lopen, kun je ook een (niet te zwaar) boekje op het hoofd leggen. Als je niet goed genoeg loopt, valt het boekje eraf.

Vrijmarkt

Als je Buienradar in de gaten houdt zijn er wellicht tussendoor wat gaten dat je toch even snel een kijkje kan nemen op de Vrijmarkt. Nu maar hopen dat er toch een aantal verkopers zijn die het weer trotseren.

Filmpjes kijken

Vinden je kinderen de Koningsdag in Zwolle helemaal niet interessant? Misschien vinden ze deze filmpjes hier wel leuk!

Wat zijn jouw plannen voor Koningsdag?

Meer inspiratie vind je hier.

Spelletjes
Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. MetMirjam schreef:

    Leuke ideetjes! Als het weer het toelaat willen we inderdaad even naar de vrijmarkt gaan.. Maar anders zijn deze spelletjes misschien wel goede alternatieven!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.