Skip to Content

Educatieve activiteiten; wat zijn leerzame voorbeelden voor schoolkinderen en peuters

Educatieve activiteiten; wat zijn leerzame voorbeelden voor schoolkinderen en peuters

Leren doen kinderen het beste door te spelen. Spelenderwijs iets ontdekken al dan niet met educatieve activiteiten heeft bij veel kinderen veel meer impact dan stomweg luisteren naar wat de meester of juf staat te vertellen.

Nu kunnen ze daar op school slim mee omgaan, maar thuis leerzame en educatieve activiteiten doen kan uiteraard ook prima. Je kunt het doen omdat het gewoon leuk is, of heel gericht om je kind ergens mee te helpen waar het nog moeite mee heeft.

Kleuters

In groep 1 en 2 zijn kinderen heel erg bezig met het eigen maken van cijfers en letters. Educatieve spelletjes die hiermee te maken hebben zijn niet moeilijk om te verzinnen en eigenlijk ook overal te vinden.

Maar je kunt ook heel andere dingen verzinnen. Smaken leren herkennen kan ook iets zijn. Of rollenspellen om zo spelenderwijs sociale vaardigheden aan te leren.

Een paar spelsuggesties:

Voorwerpen met dezelfde letter

Leg meerdere voorwerpen neer en doe er 1 tussen die niet met dezelfde letter begint. Laat je kind deze er tussen uit pikken. Of andersom: laat je kind zelf op zoek gaan naar voorwerpen in de kamer die met een bepaalde letter beginnen.

Rollenspellen

Je kind mag in de huid kruipen van een ander. Je kunt kiezen voor een thuissituatie, waarbij je kind de rol van vader of moeder krijgt (en jij een keer het kind bent…). Maar je kunt hem/haar ook een bepaald beroep geven. Of de juf of meester laten zijn voor een educatieve rol.

Verhalen verzinnen

Goed voor de fantasie, maar ook voor de woordenschat: zelf verhalen verzinnen. Je kunt dit op meerdere manieren doen. Samen poppenkast spelen en zo vanzelf een verhaal laten ontstaan.

Hierbij leert je kind dus meteen hoe het in kan springen op situaties die zich voordoen. Of je pakt een vel papier (jij zult waarschijnlijk nog alles moeten opschrijven…) en jullie verzinnen allebei steeds een zin of een paar zinnen.

Zo maken jullie samen een leuk verhaal, welke je daarna ook nog kan voorlezen aan de andere ouder…

Groep 3 en 4

Ook nu is het oefenen met letters en cijfers nog erg fijn. Ook de tafels kunnen misschien al langs gaan komen, waar toch veel kinderen best even moeite mee hebben. Naast educatieve computerspelletjes zijn er ook educatieve gezelschapsspellen die leuk zijn en hier mee aan de slag gaan.

Ook een spel als Loco heeft heel veel educatieve mogelijkheden, die kinderen wel vaak leuk vinden om te doen. Maar uiteraard kun je ook nu he6le andere dingen doen.

Rollenspellen blijven eigenlijk op iedere leeftijd mogelijkheden bieden. Verder kun je bijvoorbeeld doen:

Letterbingo buiten

Maak bingokaarten, maar dan met letters en ga lekker naar buiten. Je kunt de straat op gaan, maar lekker gezond het bos in is ook helemaal prima. Misschien zelfs nog wel uitdagender want dan moeten kinderen misschien nog wel harder nadenken.

In een bos de voorwerpen benoemen is immers toch minder bekend dan op straat. Waar veel meer verschillende dingen te benoemen zijn.

In een bos is al veel een ‘boom’! De kinderen moeten voorwerpen vinden die met een letter beginnen die op de kaart staan.

Wie heeft het snelst een volle kaart? Door moeilijke letters eraan toe te voegen kun je het spel ingewikkelder maken. Of door gewoon voor meer letters te kiezen, waarbij je best letters meerdere keren mag laten voorkomen.

Leren schrijven

Letters leren schrijven is al moeilijk. Letters leren schrijven op een andere manier is nog moeilijker, maar daardoor wel weer een leuke uitdaging. Met je vingers in het zand is leuk. Met inkt uit een knijpflesje is erg lastig…

Of met ketchup op een bord. Je kunt je kind ook eerst heel veel verf op een groot vel papier laten doen en hem of haar dan met een kwastje of een satéprikker er letters in laten trekken. Een mooi kunstwerk wat uiteraard een ereplek verdient.

Verder gaan met het woord van de vorige zin

Jij zegt een zin. Bijvoorbeeld: ‘Op een dag liep ik op straat en toen gebeurde het.’ De volgende moet beginnen met het laatste woord van jouw zin. In dit geval dus met ‘het’. ‘Het was koud en de regen liep mijn laarzen in’. ‘In mijn laars ontstond zelfs een plasje water.’ Zou de volgende zin kunnen zijn.

Educatieve activiteiten voor de bovenbouw

Kinderen uit groep 5 t/m 8 hebben natuurlijk al veel kennis van letters en cijfers. Dat soort educatieve spellen kunnen nog wel als er problemen mee zijn, maar kennis opdoen over andere zaken zullen de meeste kinderen nu echt wel leuker vinden.

Dingen op technisch niveau, natuurkunde of geschiedenis: dat wordt door veel kids prachtig gevonden.

Proefjes doen

Proefjes thuis doen, bijvoorbeeld, is ontzettend leuk om te doen en ze leren er echt wel heel veel van. Hoe maak je elektriciteit, bijvoorbeeld. Lang leve YouTube, want je vindt genoeg voorbeelden hier wat je met je kind thuis kunt doen.

Constructie

Met blokjes een toren bouwen en voorkomen dat het omvalt: zeker educatief. Maar misschien nog moeilijker is het vervolgens andersom doen. Een bouwwerk weer afbreken zonder dat het instort.

Welk blokje of steentje kun je weghalen zonder dat alles direct omvalt of instort? Of je geeft ze een opdracht; bijvoorbeeld een brug bouwen met spaghetti en dan kijken hoeveel gewicht het kan dragen?

Er zijn gezelschapsspellen die dit als thema hebben, van blokjes tot pinguïns zoals deze hier. Maar je kunt ook zelf iets bouwen met gewoon je kaartspel.

Mikado is anders, maar eigenlijk moet je hier net zo logisch over nadenken. Welk stokje kan ik pakken, zonder dat de andere bewegen?

Sociaal leren omgaan

Ook nu kunnen rollenspellen heel educatief zijn. Verzin een situatie en de kinderen krijgen precies die rol die ze normaal niet zouden hebben. Zo leren ze in de schoenen van de ander te staan en te gaan begrijpen waarom anderen op een bepaalde manier reageren of hoe zij zich misschien voelen.

Kunstwerken van vroeger maken

Op Archeon.nl vind je leuke tips voor thuis. Dit openluchtmuseum in Alphen a/d Rijn heeft op zijn site beschreven hoe je dingen thuis kunt maken die dus vroeger gebruikt werden. Een trechterbekertje, bijvoorbeeld, of een Romeinse Bulla.

Leuk om te doen als dit net op school behandeld is. Maar ook gewoon leuk als je kind in dit soort dingen wel geïnteresseerd is. Vertel meteen erbij wat voor voorwerp het is en waar dat voor gebruikt werd en dat soort informatie.

Creatief met geschiedenis omgaan, dus. Er zijn trouwens meer musea te vinden die dingen voor thuis op hun site hebben staan!

Spelletjes
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)