Skip to Content

IJsbrekers; 25 spelletjes en activiteiten met kinderen en kleuters

IJsbrekers; 25 spelletjes en activiteiten met kinderen en kleuters

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en speels, maar soms hebben ze een beetje hulp nodig om uit hun schulp te kruipen en nieuwe vrienden te maken. IJsbrekers zijn geweldige manieren om kinderen te helpen sociaal te worden en plezier te hebben terwijl ze nieuwe mensen ontmoeten. Of het nu gaat om een verjaardagsfeestje, een kamp of gewoon een speeldatum, hier zijn 25 leuke ijsbrekerspelletjes en activiteiten voor kinderen om uit te proberen.

Naamspel

Laat de kinderen in een kring staan en laat ze om de beurt hun naam zeggen, gevolgd door een bijvoeglijk naamwoord dat begint met dezelfde letter als hun naam (bijvoorbeeld: Lieve Lisa, Grappige George). Dit helpt kinderen elkaars namen te onthouden en zorgt voor wat lachen.

Ballonrace

Geef elk kind een opgeblazen ballon en laat ze racen door hun ballon tussen hun knieën te klemmen. De eerste die de finishlijn bereikt, wint!

Schatzoeken

Organiseer een schattenjacht waarbij kinderen aanwijzingen moeten volgen om de verborgen schat te vinden. Het samenwerken om de schat te vinden zorgt voor een goede teambuilding.

Vriendschapsarmbanden maken

Zet een knutseltafel op waar kinderen vriendschapsarmbanden kunnen maken. Ze kunnen deze armbanden vervolgens aan elkaar geven als een teken van vriendschap.

Blinddoek tekenen

Verdeel de kinderen in paren. Een kind wordt geblinddoekt en het andere kind geeft aanwijzingen over wat er getekend moet worden (bijvoorbeeld een zon, een bloem, een huis). Het is leuk om te zien hoe de tekenaar probeert te raden wat ze aan het tekenen zijn.

Muzikale stoelen

Een klassieker! Zet stoelen in een cirkel en speel muziek af. Laat de kinderen rond de stoelen lopen en als de muziek stopt, moeten ze snel een stoel vinden om op te gaan zitten. Degene die geen stoel heeft, is af.

Teken jezelf

Geef elk kind een stuk papier en stiften en laat ze een zelfportret tekenen. Laat daarna de kinderen hun tekeningen aan elkaar laten zien en raden wie wie is.

Geheugenkaartspel

Maak een memoryspel met kaarten waarop foto’s van verschillende kinderen staan. Laat de kinderen de kaarten omdraaien en proberen de twee kaarten met dezelfde persoon te vinden.

Raad de liedjes

Speel een kort fragment van een bekend kinderliedje en laat de kinderen raden welk liedje het is. Dit is een geweldige manier om kinderen samen te brengen en ze aan te moedigen om samen te werken.

Drie feiten en een leugen

Laat elk kind drie feiten over zichzelf vertellen en één leugen. De andere kinderen moeten raden welke de leugen is. Dit spel helpt kinderen elkaar beter te leren kennen.

Estafette

Organiseer een estafetterace waarbij kinderen in teams tegen elkaar strijden. Dit kan met verschillende activiteiten, zoals hoepelspringen, zaklopen of eieren op lepels dragen.

Waterballonnengevecht

Op een warme dag is er niets leuker dan een waterballonnengevecht. Verdeel de kinderen in twee teams en laat ze elkaar bekogelen met waterballonnen.

Verhalen vertellen

Laat de kinderen in een kring zitten en geef het startpunt voor een verhaal. Laat elk kind om de beurt een zin toevoegen om het verhaal voort te zetten. Dit kan leiden tot grappige en creatieve verhalen.

Bingo

Maak bingokaarten met afbeeldingen van verschillende dieren, voorwerpen of activiteiten. Roep de items op en laat de kinderen de overeenkomende afbeeldingen op hun kaarten afvinken.

Verstoppertje

Een klassieker die nooit oud wordt. Laat een kind tellen terwijl de anderen zich verstoppen, en laat ze dan proberen hun vrienden te vinden.

Papieren vliegtuigjes

Geef elk kind een stuk papier en laat ze papieren vliegtuigjes maken. Organiseer dan een wedstrijd om te zien wiens vliegtuigje het verste kan vliegen.

Spiegelen

Laat de kinderen in paren staan. Een kind is de ‘leider’ en de andere is de ‘spiegelaar’. De spiegelaar moet proberen precies dezelfde bewegingen te maken als de leider.

Dierengeluiden

Laat elk kind een dierennaam uit een hoed trekken en vraag ze om het geluid van dat dier na te bootsen. Dit zorgt voor veel gelach en plezier.

Limbo

Zet een limbo-stok op en laat de kinderen onder de stok door dansen terwijl ze proberen zo laag mogelijk te buigen zonder de stok aan te raken.

Woordzoeker

Maak woordzoekpuzzels met woorden die te maken hebben met vriendschap en samenzijn. Laat de kinderen in teams tegen elkaar strijden om de woorden te vinden.

Dansfeest

Zet muziek op en laat de kinderen vrij dansen. Dit is een geweldige manier om energie kwijt te raken en te genieten van muziek.

Beeldhouwen met klei

Geef de kinderen klei en laat ze hun eigen sculpturen maken. Dit is een creatieve activiteit die kinderen de kans geeft om hun verbeelding te gebruiken.

Fotobooth

Zet een fotobooth op met leuke rekwisieten en laat de kinderen grappige foto’s van zichzelf maken. Dit is een geweldige herinnering aan de dag.

Waterijsje maken

Laat de kinderen hun eigen waterijsjes maken met sap en kleine plastic bekers. Dit is een verfrissende traktatie op een warme dag.

Groepstekening

Leg een groot vel papier op de grond en geef elk kind een deel om op te tekenen. Laat ze samenwerken om een grote groepstekening te maken. Dit bevordert samenwerking en creativiteit.

Met deze 25 ijsbrekerspelletjes en -activiteiten hebben kinderen gegarandeerd veel plezier en krijgen ze de kans om nieuwe vrienden te maken. Of het nu gaat om het breken van het ijs op een feestje of gewoon een leuke dag met vrienden, deze activiteiten zullen zeker een glimlach op hun gezicht toveren.

Spelletjes
Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)