Skip to Content

Tips om het leesplezier voor kinderen te vergroten (in de klas en thuis)

Tips om het leesplezier voor kinderen te vergroten (in de klas en thuis)

Lezen is een essentiële vaardigheid die niet alleen de taalontwikkeling van kinderen bevordert, maar ook hun verbeeldingskracht en kennis vergroot. Het is belangrijk om het leesplezier bij kinderen te stimuleren, zowel in de klas als thuis. Hier zijn enkele leuke en creatieve tips om het leesplezier te vergroten:

Boekendans

Leg diverse soorten boeken op een stoel en zet een muziekje aan. Wanneer de muziek stopt, moeten de kinderen het boek dat ze vasthebben gaan lezen, bekijken of onderzoeken. Na enkele minuten wordt er gewisseld.

Het cadeautje

Pak boeken in als cadeautjes en laat de kinderen één boek kiezen dat ze willen lezen of bekijken. Het verrassingselement maakt het extra leuk.

Een alternatief is de boeken inpakken en steekwoorden op de verpakking te schrijven. Laat de kinderen stemmen en kies op basis daarvan een boek uit om voor te lezen. Dit vergroot de betrokkenheid van de kinderen bij het kiezen van het voorleesboek.

Sneldaten met boeken

Laat de kinderen kort een boek promoten en wie het beste promoot, mag bepalen wie het boek mag lezen. Dit kan een leuke en interactieve manier zijn om de interesse in boeken te vergroten.

Leesbingo

Maak een poster met daarop diverse titels van boeken, zodra een kind een boek heeft gelezen mag deze afgestreept worden tot er iemand bingo heeft. Hier kan dan een kleine beloning voor het kind aan hangen. Is de hele poster afgestreept krijgt de hele klas een beloning.

Boeken sushi

Bij Boekensushi krijgen leerlingen 2 minuten per boek om te lezen en te bekijken, waarna het boek wordt doorgegeven. Na 6 minuten hebben ze kennisgemaakt met 3 boeken. Daarna wordt kort besproken of er een leuk boek tussen zat en hoe je snel kunt beoordelen of een boek je aanspreekt.

Rommel / plekjes lezen

Sta toe dat kinderen met een kussen mogen lezen waar ze maar willen, zowel in de klas als buiten op het plein of in het park. Dit geeft ze de vrijheid om een comfortabele leesplek te kiezen. Het plezier staat hierbij echt voorop.

Levellezen

Maak gebruik van verschillende hoogtes en laat de kinderen op verschillende plekken lezen, begin bijvoorbeeld zittend op de grond, dan op de stoel, dan op tafel en tot slot staand. Dit maakt het lezen uitdagend en stimulerend.

Racelezen

Daag de kinderen uit om zichzelf te verslaan door binnen één minuut zoveel mogelijk bladzijden te lezen of te timen hoelang ze doen over een bladzijde. Dit kan hen motiveren om sneller en geconcentreerder te lezen.

Toneellezen

Moedig kinderen aan om samen met een klasgenootje of vriendje een boek hardop voor te lezen en de personages uit te beelden. Dit maakt het lezen interactief en plezierig.

Boekendiscussies

Laat enkele kinderen aan het einde van het lezen over een boek vertellen en vraag wie het boek ook wil lezen. Schrijf de namen van de geïnteresseerde kinderen op een boekenlegger, zodat ze na het lezen door kunnen naar een volgend kind.

Mini leeslessen / besprekingen

Geef korte leeslessen waarin je samen met de kinderen praat over het boek, bijvoorbeeld over de hoofdpersoon, het probleem in het verhaal of de emoties van de personages. Dit bevordert het begrip en de betrokkenheid bij het lezen.

Boekenproeverij

Organiseer een boekenproeverij waarbij de kinderen verschillende boeken kunnen bekijken en lezen. Creëer een aantrekkelijke presentatie van boeken en moedig de kinderen aan om van alles te ‘proeven’.

Leesplezier bevorderen

Het vergroten van het leesplezier bij kinderen is van groot belang voor hun leesmotivatie en ontwikkeling. Door gebruik te maken van deze tips in de klas en thuis, kun je kinderen enthousiast maken om boeken te lezen en een liefde voor lezen te stimuleren. Dus ga aan de slag en maak van lezen een avontuurlijk en plezierig proces voor kinderen!

Linda van Aken