Skip to Content

8 leuke activiteiten samen met gezin

8 leuke activiteiten samen met gezin

We hebben het heel vaak over me-time; tijd voor jezelf. Maar hoe zit het met family-time? We leven in een wereld waarin er steeds meer aandacht is voor het individu, wat ten koste gaat van het gezin.

De momentjes samen worden steeds minder, zeker onder invloed van de digitale media. Naast elkaar op de bank zitten met de telefoon in de hand is niet echt een vorm van family-time.

Zeker met twee werkende ouders of naar mate de kinderen ouder worden en een eigen netwerk opbouwen, schieten deze momenten er nog wel eens in. Hoeveel je ook van je kinderen houdt, soms heb je er ook gewoon de energie niet voor.

Toch is het heel fijn om als gezin samen tijd door te brengen, en dan ook echt samen. Dus niet een dagje naar de speeltuin zodat mama en papa op het terras kunnen zitten en kijken naar de kinderen die lekker spelen.

3 tips om family time in te plannen

Wil je samen met je gezin genieten van family-time? Dan kunnen de volgende drie aandachtspunten op weg helpen.

Wij hadden vroeger de zondag als familiedag. We gingen dan een stukje fietsen, wandelen of ergens naar toe. Doordat deze tijd in de agenda wordt geblokkeerd weet iedereen er van en kan daar rekening mee houden en geen andere afspraken inplannen. Deze tijd samen zorgt voor meer verbondenheid, begrip naar elkaar en minder stress.

Bedenk samen als gezin welke activiteiten je wil doen. Je hoeft niet vooraf te kiezen wat je gaat doen. Probeer iets te vinden wat iedereen leuk vindt, of zorg voor een consensus. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, geen drukke dagjes uit of verre reizen.

Geen afleiding; family-time is echt samen, dus niet alleen onder hetzelfde dak of in dezelfde ruimte. Dat betekent dat laptops aan de kant gaan en telefoons op stil. Zodat jullie echt met zijn vieren samen tijd door brengen.

Puzzelen

Puzzelen is helemaal niet ouderwets, of superburgerlijk. Maar een fijne activiteit om als gezin te doen.

Vooral de wat grotere puzzels met tientallen of honderden stukjes (afhankelijk van de leeftijd van de kinderen) zijn een echte aanrader.

Eerst de stukjes uitzoeken, de hoekjes neerleggen, randjes maken en daarna vullen. Gezellig een momentje met zijn allen om de tafel terwijl iedereen een paar stukjes legt.

Samen koken

Heerlijk voor in het weekend als je de tijd hebt. Samen gaan koken. De een snijdt, de ander roert en de derde bakt. Zo werk je samen aan een heerlijke maaltijd, die je natuurlijk ook met zijn allen op eet.

Gamen

Beeldschermen hoeven niet per definitie slecht te zijn. Er zijn ook videogames met meerdere consoles zodat je samen aan een missie kan werken of tegen elkaar kan strijden. Zo ben je toch ook echt samen bezig.

Lees ook: Nintendo Switch review & ervaringen; spelcomputer voor hele gezin

Picknicken

Vul een picknickmand met lekkere broodjes, croissantjes, fruit, drinken mee en vergeet vooral het picknickkleed niet.

Buiten een rustig plekje opzoeken, en heerlijk in het gras genieten. Regent het, of is het te koud? Je kan ook prima thuis een tent maken om daar gezellig met zijn allen in te gaan picknicken.

Fietsen

Heerlijk buiten in de frisse lucht een stukje fietsen. Het hoeft niet ver te zijn, maar gewoon nieuwe wegen betreden.

Op weg naar een dorpje of stad verderop waar je geniet van een heerlijk ijsje of een drankje op het terras voor je weer terug naar huis gaat. Terwijl je kijkt naar de molens, de schapen in de wei of wat je nog meer tegen komt,

Een gezelschapsspel spelen

Ongeacht de leeftijd van je kind zijn er diverse gezelschapsspelen die je met zijn allen kan doen. Als ze nog jong zijn is een spel van ongeveer 10 tot 15 minuten meer dan voldoende, bij voorkeur een spel zonder winnaar.

Als ze ouder zijn kun je langere spelletjes spelen. Onder andere Monopoly, Rummikub of Kolonisten van Catan, Dungeons en Dragons zijn populaire gezelschapsspelen.

Lees ook: Gezelschapsspellen top 10 leukste bordspelen, kaartspelen en meer voor kinderen

Samen een kasteel bouwen

Bouw met zijn allen aan een bouwwerk, met zand op het strand, met blokken binnen of zelfs met suikerklontjes en stroop voor wat extra uitdaging. Dan wordt het toch net wat anders dan anders.

Kampvuur maken

Gezellig samen hout zoeken of hakken / in korte stukjes breken, om vervolgens het vuur mee aan te steken.

Daarna wachten tot het vuur brandt, terwijl je samen een verhaaltje leest of liedjes zingt, al dan niet onder een warm dekentje.

Om vervolgens een broodje te bakken boven het vuur (of afbakbroodje als je het niet te lang wil laten duren) of marsmallows op een stokje.

Lees ook: Kampvuur met kinderen; spelletjes, activiteiten, hapjes en snacks

Genieten jullie wel eens van family-time met zijn allen?

Spelletjes
Linda van Aken