Oud Hollandse spelletjes kom je vooral tegen rondom Koningsdag. Toch kun je deze Hollandse gekkigheid altijd wel organiseren, gewoon op een zonnige dag in de achtertuin. Het hoeft niet per se op Koningsdag, maar je kunt ook een spelletjesdag organiseren voor een kinderfeestje, of een familiedag of bijvoorbeeld op school als afsluiter of zomerfeest met thema Holland. En veel spellen kunnen zowel binnen als buiten gedaan worden, hier en daar weliswaar met een beetje aanpassen maar het is mogelijk! Want hé, het weer blijft ook Hollands hè?! Daar is weinig mee voor uit te plannen.

Oud Hollandse spelletjes

Koekhappen

We beginnen maar meteen met de klassieker waar veel oma’s en opa’s (of misschien jij ook nog wel?) aan zullen moeten denken als ze terugdenken aan de kinderfeestjes van vroeger. Koekhappen was er eigenlijk altijd wel bij! Aan een draad hang je plakken koek (het draad rijg je dus door verschillenden plakken koek heen). Deze draad hang je zo op dat de kinderen er met hun mond bij kunnen. De kinderen moeten dus de koek opeten, zonder daarbij hun handen te gebruiken. En wie als eerste klaar is heeft gewonnen. Gelukkig kan je variëren met de moeilijkheidsgraad, zodat je het járenlang kunt spelen… Met of zonder blinddoek, maar ook door de hoogte van het draad anders af te stellen. Zo laag dat de spelers op hun knieën moeten, juist extra hoog zodat ze op hun tenen moeten staan.

Spijkerpoepen

Maak spijkers aan touwtjes vast en bind deze touwtjes om de middeltjes van de kinderen. Zorg dat je voor ieder kind een leeg flesje bier hebt. De kinderen moeten nu proberen om de spijker in het flesje te krijgen!

Spijkerbroek hangen

Hang een oude spijkerbroek over een balk of stevig touw en doe dan een wedstrijdje wie het langste kan blijven hangen. Spijkerbroeken zijn wat steviger en scheuren daarom niet zo snel.

Stokpaardjes

Een stok of oude bezemsteel met een paard er boven en rijden maar. Vroeger was dit vooral van hout, tegenwoordig zijn er ook stoffen varianten. Of alternatieven zoals unicorns of draken en andere dieren. Wist je dat er zelfs wedstrijden in zijn?

Ezeltje prik

Een oud spel, wat ook op verjaardagen vaak werd gedaan. Je kunt het spel kopen, maar ook prima zelf maken. Zorg voor een vel karton waar je een ezel op tekent. Daarnaast knip je een mooie staart uit. In deze staart prik je bovenaan een punaise. De kinderen moeten nu op de opgehangen ezel de staart op de juiste plek zien te prikken. Alleen zijn ze wel geblinddoekt! Uiteraard heeft diegene gewonnen die het dichtst bij de juiste plek zit. Je kunt steeds dezelfde staart gebruiken en met een kleurtje aangeven waar deze geprikt is. Of je geeft ieder kind een staart (met de naam erop, of in een bepaalde kleur).

In plaats van de klassieke ezel kun je natuurlijk ook voor alternatieven kiezen zoals prinses Rapunzel waar je een vlecht moet ophangen, de neus van Olaf op de juiste plek, een ooglap voor een piraat etc.

Spijker slaan

Een groot houtblok, liefst een stuk boomstam waar flink op geramd mag worden en die wel tegen een stootje kan. Grote spijkers en een flinke hamer. De spijkers mogen vooraf al een klein stukje in het hout geslagen worden en daarna moet de spijker met 1 klap zo diep mogelijk het hout in geslagen worden. Of je maakt er een vragenquiz van net als bij het televisieprogramma KOPSPIJKERS van Jack Spijkerman, na elk goed antwoord mag er een flink ram gegeven worden.

Blik gooien

Stapel lege blikken op en de kinderen mogen die met drie zachte ballen omgooien. Uiteraard vanaf een denkbeeldige lijn (die kan je aangeven met een streep op de grond of je laat de kinderen achter een tafel vandaan gooien). De blikken staan op een verhoging/tafel. Je kunt het moeilijker maken door ieder blik een bepaalde waarde te geven. Wie het meeste omgooit heeft gewonnen.

Appel happen

Als variant op het koekhappen kun je natuurlijk ook appelhappen. Nu hoef je je niet zo lang te maken, maar moet je bukken in een teil met water. Kun jij met je mond een appel te pakken krijgen (eventueel geblinddoekt). In plaats van appels kun je natuurlijk ook voorverpakte snoepjes gebruiken.

Ringgooien

Ringgooien of ringwerpen kan op verschillende manieren. Probeer de ringen om de houten paaltjes te krijgen of zet een kratje flessen neer waar je de ringen omheen moet gooien. Na afloop zie je onderaan de fles hoeveel punten deze waard is en kun je je gemaakte score optellen.

Dit spel vind je hier.

Knikkeren

Vroeger zag je ze overal; knikkerpotjes. Tegenwoordig is dat een stuk zeldzamer geworden. Maar misschien heb je nog wel een zakje met knikkers?

Ring steken

Op een paard (en wagen) ging men vroeger met een lans in galop over een baan en halverwege het parcours hing er een ring boven je waar je de lans moest insteken. Dit spel is ook te spelen zonder paarden. Maak een lang pad, gewoon recht toe recht aan en hang aan het eind een ring vast aan een stuk touw waarin een stok of lans gestoken moet worden. De deelnemer rent zo snel mogelijk richting de ring en probeert in 1 keer goed te mikken, je moet door blijven rennen en mag niet tussendoor even stoppen om te kijken of je de juiste richting op gaat.

Je zou dit ook eventueel in tweetallen kunnen spelen, dan is een deelnemer het paard en neemt de ander op zijn rug die de lans vasthoudt. Of je speelt het op de fiets!

Hoelahoepen

Ben je nog flexibel in je heupen? Laat dan de hoelahoep zo lang mogelijk spinnen om je middel. Houd je dit het langste vol?

Zakdoekje leggen

Ken jij dit spelletje nog van vroeger?

Zakdoekje leggen, niemand zeggen.
Ik heb de hele dag gewaakt, twee paar schoenen heb ik afgemaakt.
Eén van stof en één van leer, hier leg ik mijn zakdoekje neer.
Kijk voor je, kijk achter je, wie hem heeft die mag hem pakken.

Alle kinderen zitten in een kring en een kind loopt rondjes om de kring met een zakdoek in de hand, halverwege het liedje legt hij of zij ergens de zakdoek neer achter een rug en loopt verder. Als het liedje af is, draait iedereen zich om en wie het zakdoekje vindt moet de legg