Oud-Hollandse spelletjes kom je vooral tegen rondom Koningsdag. Toch kun je deze Hollandse gekkigheid altijd wel organiseren, gewoon op een zonnige dag in de achtertuin. Het hoeft niet per se op Koningsdag, maar je kunt ook een spelletjesdag organiseren voor een kinderfeestje, of een familiedag of bijvoorbeeld op school als afsluiter of zomerfeest met thema Holland. En veel spellen kunnen zowel binnen als buiten gedaan worden, hier en daar weliswaar met een beetje aanpassen maar het is mogelijk! Want hé, het weer blijft ook Hollands hè?! Daar is weinig mee voor uit te plannen.

Koekhappen

Het eerste wat je te binnen zal schieten als je denkt aan oud-Hollandse spellen is waarschijnlijk wel koekhappen. Op een rij boven je hoofd verschillende koeken aan een touw en met je handen op je rug, wel of niet geblinddoekt, probeer je als eerste jouw koek op te eten, terwijl links en rechts van je iemand anders staat te klungelen. Voor jong en oud blijft dit een leuk spel.
Maar er zijn nog veel meer spellen. Kijk maar eens mee.

Spijkerpoepen

Een spijker aan een touw vastbinden aan je middel en nu proberen de spijker in de fles te krijgen. Een beetje lenigheid is hier wel vereist.

Spijkerbroek hangen

Hang een oude spijkerbroek over een balk of stevig touw en doe dan een wedstrijdje wie het langste kan blijven hangen. Spijkerbroeken zijn wat steviger en scheuren daarom niet zo snel.

Stokpaardjes

Een stok of oude bezemsteel met een paard er boven en rijden maar. Vroeger was dit vooral van hout, tegenwoordig zijn er ook stoffen varianten. Of alternatieven zoals unicorns of draken en andere dieren. Wist je dat er zelfs wedstrijden in zijn?

Ezeltje prik

Ezeltje prik is op verschillende manieren te spelen. Het bord is naar ieders wens aan te passen, bijvoorbeeld een slurf en een olifant, een clown en zijn rode neus, maakt niet uit wat voor plaat je kiest, het principe blijft hetzelfde. Prik het missende onderdeel op de juiste plaats en scoor je punten. Natuurlijk ben je geblinddoekt en waarschijnlijk zul je ook een aantal keren rond worden gedraaid waardoor jij je oriëntatie goed kwijt bent en waardoor het prikken extra moeilijk is. Hilarisch dus voor omstanders om te zien hoe jij die neus op een heel ander plekje probeert vast te prikken…

In plaats van de klassieke ezel kun je natuurlijk ook voor alternatieven kiezen zoals prinses Rapunzel waar je een vlecht moet ophangen, de neus van Olaf op de juiste plek, een ooglap voor een piraat etc.

Spijker slaan

Een groot houtblok, liefst een stuk boomstam waar flink op geramd mag worden en die wel tegen een stootje kan. Grote spijkers en een flinke hamer. De spijkers mogen vooraf al een klein stukje in het hout geslagen worden en daarna moet de spijker met 1 klap zo diep mogelijk het hout in geslagen worden. Of je maakt er een vragenquiz van net als bij het televisieprogramma KOPSPIJKERS van Jack Spijkerman, na elk goed antwoord mag er een flink ram gegeven worden.

Blik gooien

Blikgooien is en blijft leuk om als onderdeel erbij te hebben. Hoe hoger de stapel blikken hoe hilarischer. Moet je de bal rollen of gooien? Mag je meer beurten gooien of moet alles zoveel mogelijk om in 1 beurt? Verzin zelf je regels maar.

Appel happen

Als variant op het koekhappen kun je natuurlijk ook appelhappen. Nu hoef je je niet zo lang te maken, maar moet je bukken in een teil met water. Kun jij met je mond een appel te pakken krijgen (eventueel geblinddoekt). In plaats van appels kun je natuurlijk ook voorverpakte snoepjes gebruiken.

Ringgooien

Ringgooien of ringwerpen kan op verschillende manieren. Probeer de ringen om de houten paaltjes te krijgen of zet een kratje flessen neer waar je de ringen omheen moet gooien. Na afloop zie je onderaan de fles hoeveel punten deze waard is en kun je je gemaakte score optellen.

Dit spel vind je hier.

Knikkeren

Vroeger zag je ze overal; knikkerpotjes. Tegenwoordig is dat een stuk zeldzamer geworden. Maar misschien heb je nog wel een zakje met knikkers?

Ring steken

Op een paard (en wagen) ging men vroeger met een lans in galop over een baan en halverwege het parcours hing er een ring boven je waar je de lans moest insteken. Dit spel is ook te spelen zonder paarden. Maak een lang pad, gewoon recht toe recht aan en hang aan het eind een ring vast aan een stuk touw waarin een stok of lans gestoken moet worden. De deelnemer rent zo snel mogelijk richting de ring en probeert in 1 keer goed te mikken, je moet door blijven rennen en mag niet tussendoor even stoppen om te kijken of je de juiste richting op gaat.
Je zou dit ook eventueel in tweetallen kunnen spelen, dan is een deelnemer het paard en neemt de ander op zijn rug die de lans vasthoudt. Of je speelt het op de fiets!

Hoelahoepen

Ben je nog flexibel in je heupen? Laat dan de hoelahoep zo lang mogelijk spinnen om je middel. Houd je dit het langste vol?

Zakdoekje leggen

Ken jij dit spelletje nog van vroeger?

Zakdoekje leggen, niemand zeggen.
Ik heb de hele dag gewaakt, twee paar schoenen heb ik afgemaakt.
Eén van stof en één van leer, hier leg ik mijn zakdoekje neer.
Kijk voor je, kijk achter je, wie hem heeft die mag hem pakken.

Alle kinderen zitten in een kring en een kind loopt rondjes om de kring met een zakdoek in de hand, halverwege het liedje legt hij of zij ergens de zakdoek neer achter een rug en loopt verder. Als het liedje af is, draait iedereen zich om en wie het zakdoekje vindt moet de legger tikken.

Stoelendans

Nog een spel dat je samen speelt; de stoelendans. In het midden van de ruimte staan een aantal stoelen, eentje minder dan het aantal personen dat deelneemt. Zolang de muziek aan is moet iedereen dansend rondjes lopen rondom de stoelen, zodra de muziek stopt moet je zo snel mogelijk een stoel vinden om te gaan zitten. Wie geen stoel meer heeft is af, totdat er nog maar één winnaar over is.

Stopdans

Een alternatief hierop zonder stoelen is de stopdans. Iedereen beweegt rond in de ruimte, zodra de muziek stopt moet je heel stil blijven staan. Wie toch beweegt is af.

Annemaria Koekoek

Een persoon staat met zijn gezicht naar de muur, de rest staat op een afstandje achter een lijn. De persoon vooraan roept ‘Annemaria Koekoek’ dat kan heel snel of heel langzaam en draait zich dan om. Zodra de rug is toegekeerd kan de groep lopen, maar als hij zich omdraait moet iedereen stil staan. Beweeg je toch moet je weer opnieuw beginnen vanaf de lijn.

Schipper mag ik overvaren

Iedereen staat aan de ene kant van de ruimte, iemand staat in het midden. De groep vraagt ‘Schipper mag ik overvaren?’ De schipper zegt ja waarna de groep vraagt ‘Hoe’ en de Schipper iets bedenkt. Bijvoorbeeld kruipend, hinkelend, achteruit etc. Iedereen moet zo naar de overkant en de schipper probeert iemand te tikken. Natuurlijk op dezelfde manier.

Hinkelen

Hinkelen; nog zo’n spel wat je vroeger vrijwel overal kon doen op een hinkelpad. Tegenwoordig moet je zelf creatief aan de slag met stoepkrijt waarmee je stap 1 tot en met 10 tekent.

Eierlopen

Je loopt zo snel (en zo vaak) mogelijk een parcours af met een lepel in je hand en daarop een rauw ei (of plastic ei). Laat je ei dus niet vallen anders wordt het een kliederige gladde baan waar je op moet lopen.

Touwtje springen

Touwtje springen kan op vele manieren. Je kunt het alleen doen, maar ook met zijn tweeën of zelfs met een hele groep. Terwijl het touw spint, kun je inspringen of je start allemaal tegelijk.

Elastiek springen

Een alternatief op het touwtje springen is natuurlijk het elastieken, dit kun je ook samen doen.

Lees ook: Skippy dance; het moderne elastieken

Touwtrekken

Handig als je wat spierbundels in je groepje kunt verzamelen, want hier gaat het om pure spierkracht. Probeer de tegenstanders over de middellijn te trekken middels het touw. Hier komt de oermens in je weer naar boven, met geluid en al. Zorg wel voor een goed stevig touw, zoals een springtouw van sisal voor een paar kinderen, of een echte dik touw met meerdere kinderen, dit vind je hier.

Zaklopen

Probeer zo snel mogen naar de finish te springen, lopen of hupsen in een (jute)zak. Lukt het om zonder omvallen naar het eind te komen? En ben je daar als eerste? Gefeliciteerd, jij bent de winnaar!

Tip: Geschikte zakken voor het zaklopen vind je hier.

Steltlopen

Lopen op stelten is nog een hele kunst. Vroeger had ik ook een paar stelten en ik heb vaak geoefend. Het lukte en ik kon uiteindelijk best een stukje lopen ermee, maar de hogere latjes heb ik me nooit aan gewaagd, hoogtevrees zeg maar haha.

Stelten vind je hier.

Loopklossen

Misschien ken je dit nog wel van vroeger in de kleuterklas; twee bakjes met touwtjes eraan waar je op kon rondlopen. Om vooruit te komen moest je tegelijk je voet en het touwtje optillen en goed neerzetten om de voet weer neer te kunnen zetten. De ultieme oog-hand-voetcoördinatie dus. Je kan deze loopklossen hier vinden of zelf maken van blikjes met een touwtje eraan.

Sjoelen

Tja, sjoelen kan natuurlijk niet uitblijven. Ook weer een leuk onderdeel voor jong en oud. Dit spelen we altijd traditiegetrouw met oud en nieuw. Heerlijk om te zien hoe iedere generatie hier van kan genieten, een potje sjoelen. En allemaal megafanatiek haha, het werkt aanstekelijk!

Kazenspel

Een behendigheidsspel waar geen fysieke actie bij komt kijken dus voor iedereen haalbaar om aan deel te nemen. Probeer de bal of knikker met het schijfje zo hoog mogelijk door een gat te krijgen, hoe hoger hoe meer punten.

Muntjewerpen

Werp muntjes zo dat ze in de gaatjes vallen, ieder gaatje heeft een andere waarde. Als alle muntje op zijn, trek je de la open en kun je zien wat je score is door de punten op te tellen.

Ballenrollen

Nee het is geen sjoelbak, maar het lijkt er wel een beetje op. Alleen hier rol je met ballen en de plank heeft op het eind een soort schans. De bedoeling is om de ballen in de hoogste vakken te krijgen voor de meeste punten. Niet te hard rollen anders vliegt de bal van de schans en niet te zacht anders komt het niet ver genoeg boven, hoe behendig ben jij?

Vier op een rij

Een potje vier op een rij. Een leuk bordspel. Ook weer te spelen door jong en oud. Een strategisch spel waarbij je slimmer moet zijn dan je tegenstander. Leuk ook in deze XXL-versie.

Boter kaas en eieren

Ook hier is je leesbril niet nodig want ook dit spel is uitvergroot te spelen. Dus geen smoesjes, gewoon meespelen.

Hopelijk genoeg activiteiten om een geslaagde dag met elkaar te organiseren. Ik wens je alvast veel plezier!

Lees ook

Laatste berichten van Isabell (alles zien)