Skip to Content

Oud Hollandse spelletjes met kinderen

Oud Hollandse spelletjes met kinderen

Oud Hollandse spelletjes kom je vooral tegen rondom Koningsdag. Toch kun je deze Hollandse gekkigheid altijd wel organiseren, gewoon op een zonnige dag in de achtertuin.

Het hoeft niet per se op Koningsdag, maar je kunt ook een spelletjesdag organiseren voor een kinderfeestje, of een familiedag of bijvoorbeeld op school als afsluiter of zomerfeest met thema Holland.

En veel spellen kunnen zowel binnen als buiten gedaan worden, hier en daar weliswaar met een beetje aanpassen maar het is mogelijk! Want hé, het weer blijft ook Hollands hè?! Daar is weinig mee voor uit te plannen.

Oud Hollandse spelletjes

Koekhappen

We beginnen maar meteen met de klassieker waar veel oma’s en opa’s (of misschien jij ook nog wel?) aan zullen moeten denken als ze terugdenken aan de kinderfeestjes van vroeger. Koekhappen was er eigenlijk altijd wel bij!

Aan een draad hang je plakken koek (het draad rijg je dus door verschillenden plakken koek heen). Deze draad hang je zo op dat de kinderen er met hun mond bij kunnen. De kinderen moeten dus de koek opeten, zonder daarbij hun handen te gebruiken.

En wie als eerste klaar is heeft gewonnen. Gelukkig kan je variëren met de moeilijkheidsgraad, zodat je het járenlang kunt spelen…

Met of zonder blinddoek, maar ook door de hoogte van het draad anders af te stellen. Zo laag dat de spelers op hun knieën moeten, juist extra hoog zodat ze op hun tenen moeten staan.

Spijkerpoepen

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Maak spijkers aan touwtjes vast en bind deze touwtjes om de middeltjes van de kinderen. Zorg dat je voor ieder kind een leeg flesje bier hebt. De kinderen moeten nu proberen om de spijker in het flesje te krijgen!

Spijkerbroek hangen

Hang een oude spijkerbroek over een balk of stevig touw en doe dan een wedstrijdje wie het langste kan blijven hangen. Spijkerbroeken zijn wat steviger en scheuren daarom niet zo snel.

Stokpaardjes

Een stok of oude bezemsteel met een paard er boven en rijden maar. Vroeger was dit vooral van hout, tegenwoordig zijn er ook stoffen varianten. Of alternatieven zoals unicorns of draken en andere dieren. Wist je dat er zelfs wedstrijden in zijn?

Ezeltje prik

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Een oud spel, wat ook op verjaardagen vaak werd gedaan. Je kunt het spel kopen, maar ook prima zelf maken. Zorg voor een vel karton waar je een ezel op tekent. Daarnaast knip je een mooie staart uit. In deze staart prik je bovenaan een punaise. De kinderen moeten nu op de opgehangen ezel de staart op de juiste plek zien te prikken. Alleen zijn ze wel geblinddoekt! Uiteraard heeft diegene gewonnen die het dichtst bij de juiste plek zit. Je kunt steeds dezelfde staart gebruiken en met een kleurtje aangeven waar deze geprikt is. Of je geeft ieder kind een staart (met de naam erop, of in een bepaalde kleur).

In plaats van de klassieke ezel kun je natuurlijk ook voor alternatieven kiezen zoals prinses Rapunzel waar je een vlecht moet ophangen, de neus van Olaf op de juiste plek, een ooglap voor een piraat etc.

Spijker slaan

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Een groot houtblok, liefst een stuk boomstam waar flink op geramd mag worden en die wel tegen een stootje kan. Grote spijkers en een flinke hamer. De spijkers mogen vooraf al een klein stukje in het hout geslagen worden en daarna moet de spijker met 1 klap zo diep mogelijk het hout in geslagen worden.

Of je maakt er een vragenquiz van net als bij het televisieprogramma KOPSPIJKERS van Jack Spijkerman, na elk goed antwoord mag er een flink ram gegeven worden.

Blik gooien

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Stapel lege blikken op en de kinderen mogen die met drie zachte ballen omgooien. Uiteraard vanaf een denkbeeldige lijn (die kan je aangeven met een streep op de grond of je laat de kinderen achter een tafel vandaan gooien).

De blikken staan op een verhoging/tafel. Je kunt het moeilijker maken door ieder blik een bepaalde waarde te geven. Wie het meeste omgooit heeft gewonnen.

Appel happen

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Als variant op het koekhappen kun je natuurlijk ook appelhappen. Nu hoef je je niet zo lang te maken, maar moet je bukken in een teil met water. Kun jij met je mond een appel te pakken krijgen (eventueel geblinddoekt). In plaats van appels kun je natuurlijk ook voorverpakte snoepjes gebruiken.

Ringgooien

Ringgooien of ringwerpen kan op verschillende manieren. Probeer de ringen om de houten paaltjes te krijgen of zet een kratje flessen neer waar je de ringen omheen moet gooien.

Na afloop zie je onderaan de fles hoeveel punten deze waard is en kun je je gemaakte score optellen.

Dit spel vind je hier.

Knikkeren

Vroeger zag je ze overal; knikkerpotjes. Tegenwoordig is dat een stuk zeldzamer geworden. Maar misschien heb je nog wel een zakje met knikkers?

Ring steken

Op een paard (en wagen) ging men vroeger met een lans in galop over een baan en halverwege het parcours hing er een ring boven je waar je de lans moest insteken. Dit spel is ook te spelen zonder paarden.

Maak een lang pad, gewoon recht toe recht aan en hang aan het eind een ring vast aan een stuk touw waarin een stok of lans gestoken moet worden.

De deelnemer rent zo snel mogelijk richting de ring en probeert in 1 keer goed te mikken, je moet door blijven rennen en mag niet tussendoor even stoppen om te kijken of je de juiste richting op gaat.

Je zou dit ook eventueel in tweetallen kunnen spelen, dan is een deelnemer het paard en neemt de ander op zijn rug die de lans vasthoudt. Of je speelt het op de fiets!

Hoelahoepen

Ben je nog flexibel in je heupen? Laat dan de hoelahoep zo lang mogelijk spinnen om je middel. Houd je dit het langste vol?

Zakdoekje leggen

Ken jij dit spelletje nog van vroeger?

Zakdoekje leggen, niemand zeggen.
Ik heb de hele dag gewaakt, twee paar schoenen heb ik afgemaakt.
Eén van stof en één van leer, hier leg ik mijn zakdoekje neer.
Kijk voor je, kijk achter je, wie hem heeft die mag hem pakken.

Alle kinderen zitten in een kring en een kind loopt rondjes om de kring met een zakdoek in de hand, halverwege het liedje legt hij of zij ergens de zakdoek neer achter een rug en loopt verder.

Als het liedje af is, draait iedereen zich om en wie het zakdoekje vindt moet de legger tikken.

Stoelendans

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Muziek aan en als deze stopt zo snel mogelijk gaan zitten. Wie geen stoel heeft is af. Iedere keer weer een stoel minder (want wie af is, doet niet meer mee) en zo kijken wie er uiteindelijk overblijft.

Zijn er heel veel kinderen, dan kan je natuurlijk iedere ronde meer stoelen eruit halen, zodat er meerdere kinderen per ronde af zijn. In plaats van stoelen kan je ook kiezen voor kussens op de grond.

Stopdans

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Een alternatief hierop zonder stoelen is de stopdans. Iedereen beweegt rond in de ruimte, zodra de muziek stopt moet je heel stil blijven staan. Wie toch beweegt is af.

Annemaria Koekoek

Een persoon staat met zijn gezicht naar de muur, de rest staat op een afstandje achter een lijn. De persoon vooraan roept ‘Annemaria Koekoek’ dat kan heel snel of heel langzaam en draait zich dan om.

Zodra de rug is toegekeerd kan de groep lopen, maar als hij zich omdraait moet iedereen stil staan. Beweeg je toch moet je weer opnieuw beginnen vanaf de lijn.

Schipper mag ik overvaren

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Iedereen staat aan de ene kant van de ruimte, iemand staat in het midden. De groep vraagt ‘Schipper mag ik overvaren?’ De schipper zegt ja waarna de groep vraagt ‘Hoe’ en de Schipper iets bedenkt.

Bijvoorbeeld kruipend, hinkelend, achteruit etc. Iedereen moet zo naar de overkant en de schipper probeert iemand te tikken. Natuurlijk op dezelfde manier.

Hinkelen

Hinkelen; nog zo’n spel wat je vroeger vrijwel overal kon doen op een hinkelpad. Tegenwoordig moet je zelf creatief aan de slag met stoepkrijt waarmee je stap 1 tot en met 10 tekent.

Eierlopen

Neem een lepel en leg er een ei op…of een pingpongbal. En nu ga je een parcours lopen. Hoe ouder de kinderen, hoe ingewikkelder! Speel je het binnen? Dan hou je het gewoon maar bij een hardgekookt ei, maar buiten is een rauw ei natuurlijk extra spannend…

Touwtje springen

Touwtje springen kan op vele manieren. Je kunt het alleen doen, maar ook met zijn tweeën of zelfs met een hele groep. Terwijl het touw spint, kun je inspringen of je start allemaal tegelijk.

Elastiek springen

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Een alternatief op het touwtje springen is natuurlijk het elastieken, dit kun je ook samen doen.

Lees ook: Skippy dance; het moderne elastieken

Touwtrekken

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Handig als je wat spierbundels in je groepje kunt verzamelen, want hier gaat het om pure spierkracht. Probeer de tegenstanders over de middellijn te trekken middels het touw. Hier komt de oermens in je weer naar boven, met geluid en al. Zorg wel voor een goed stevig touw, zoals een springtouw van sisal voor een paar kinderen, of een echte dik touw met meerdere kinderen, dit vind je hier.

Zaklopen

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Probeer zo snel mogen naar de finish te springen, lopen of hupsen in een (jute)zak. Lukt het om zonder omvallen naar het eind te komen? En ben je daar als eerste? Gefeliciteerd, jij bent de winnaar!

Tip: Geschikte zakken voor het zaklopen vind je hier.

Steltlopen

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Lopen op stelten is nog een hele kunst. Vroeger had ik ook een paar stelten en ik heb vaak geoefend. Het lukte en ik kon uiteindelijk best een stukje lopen ermee, maar de hogere latjes heb ik me nooit aan gewaagd, hoogtevrees zeg maar haha.

Stelten vind je hier.

Loopklossen

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Misschien ken je dit nog wel van vroeger in de kleuterklas; twee bakjes met touwtjes eraan waar je op kon rondlopen. Om vooruit te komen moest je tegelijk je voet en het touwtje optillen en goed neerzetten om de voet weer neer te kunnen zetten.

De ultieme oog-hand-voetcoördinatie dus. Je kan deze loopklossen hier vinden of zelf maken van blikjes met een touwtje eraan.

Sjoelen

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Tja, sjoelen kan natuurlijk niet uitblijven. Ook weer een leuk onderdeel voor jong en oud. Dit spelen we altijd traditiegetrouw met oud en nieuw.

Heerlijk om te zien hoe iedere generatie hier van kan genieten, een potje sjoelen. En allemaal megafanatiek haha, het werkt aanstekelijk!

Kazenspel

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Een behendigheidsspel waar geen fysieke actie bij komt kijken dus voor iedereen haalbaar om aan deel te nemen. Probeer de bal of knikker met het schijfje zo hoog mogelijk door een gat te krijgen, hoe hoger hoe meer punten.

Muntjewerpen

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Werp muntjes zo dat ze in de gaatjes vallen, ieder gaatje heeft een andere waarde. Als alle muntje op zijn, trek je de la open en kun je zien wat je score is door de punten op te tellen.

Ballenrollen

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Nee het is geen sjoelbak, maar het lijkt er wel een beetje op. Alleen hier rol je met ballen en de plank heeft op het eind een soort schans. De bedoeling is om de ballen in de hoogste vakken te krijgen voor de meeste punten.

Niet te hard rollen anders vliegt de bal van de schans en niet te zacht anders komt het niet ver genoeg boven, hoe behendig ben jij?

Vier op een rij

Oud Hollandse spelletjes met kinderen - Mamaliefde

Een potje vier op een rij. Een leuk bordspel. Ook weer te spelen door jong en oud. Een strategisch spel waarbij je slimmer moet zijn dan je tegenstander. Leuk ook in deze XXL-versie.

Boter kaas en eieren

Ook hier is je leesbril niet nodig want ook dit spel is uitvergroot te spelen. Dus geen smoesjes, gewoon meespelen.

Hopelijk genoeg activiteiten om een geslaagde dag met elkaar te organiseren. Ik wens je alvast veel plezier!

Spelletjes
Isabell
Laatste berichten van Isabell (alles zien)