Het lijkt vaak dat kinderen na 6 weken vakantie ‘stof’ zijn vergeten of een terugval hebben gehad in de kennis. Dit wordt ook wel de zomerdip genoemd, waarbij met name wordt gekeken naar de lees- en rekenvaardigheid.
Om dat te voorkomen zijn er scholen die boeken meegeven om in de vakantie te lezen of andere tips om te voorkomen dat het verschil te groot wordt. Maar is dat wel echt nodig, of zijn er andere manieren om je kind toch te blijven uitdagen tijdens de vakantie?
Want vaak lijken kinderen ook een stuk gegroeid tijdens de vakantie. En als je wil oefenen; wat zijn vakantie activiteiten om dat op een leuke speelse manier te doen?
Zomerdip na vakantie
In de praktijk komt het inderdaad voor dat er een deel van de kennis is weggezakt na de vakantie. Echter is deze kennis, maar ook de dagelijkse schoolroutine, over het algemeen ook binnen 6 weken na de vakantie weer ingehaald.
Of sterker; op een hoger niveau gebracht. Dat natuurlijk verloop valt dus best mee. Sterker nog; bij onderzoeken naar het leesniveau bleek zelfs dat kinderen zich gewoon zijn blijven ontwikkelen, wel is de groei minder dan gedurende de rest van het schooljaar.
Hierbij wordt wel aangetekend dat bij kinderen die gedurende het schooljaar al moeite hebben met lezen en schrijven dit anders ligt. Voor hen kan het juist helpen om wel te blijven oefenen.
Ook blijkt dat tijdens de vakantie de verschillen groter zijn geworden tussen hoogopgeleide ouders die hun kind tijdens de vakantie blijven uitdagen en kinderen met lager opgeleide ouders.
Meer informatie over de zomerdip en de resultaten van verschillende onderzoeken hiernaar in Nederland maar ook Amerika vind je hier bij Nemo Kennislink.
Kennis toepassen in de praktijk
Gedurende het jaar leert je kind een hoop theorie; er wordt geoefend met technisch lezen, sommen maken, klokkijken etc. De vakantie is het ideale moment om deze kennis in de praktijk toe te passen.
Op deze manier ervaart je kind ook waarom het bepaalde dingen moet leren en wat het nut daarvan is. Zodat het ook intrinsiek meer gemotiveerd wordt om te willen blijven leren.
Duik bijvoorbeeld samen met je kind de keuken in en laat het een recept lezen en help waar dat nodig is. Of geef je kind vakantiegeld waarmee er ijsjes of iets anders gekocht kan worden, naast leren omgaan met geld moet je kind ook leren optellen of aftrekken om te weten hoeveel geld er is overgebleven.
Of laat je kind lekker buiten spelen en spreek af hoe laat het thuis moet zijn en geef een horloge mee. Laat je kind in het Engels ergens om vragen. Of geef een kaart als je in de auto zit om te oefenen met geografie. En laat je kind een dagboek bijhouden of kaarten schrijven.
Op vakantie leren
Betrek je kind bij de vakantie; kijk bijvoorbeeld op Google Maps waar de bestemming ligt; in welk land en welke omgeving; dichtbij het strand of juist midden in de bergen.
Print eventueel de route uit zodat je kind in de auto mee kan kijken naar de route, scheelt zelfs in vragen hoe lang duurt het nog. ;-)
Ook kun je samen gaan onderzoeken wat er in de buurt te doen is; dit kan vooraf maar ook ter plaatse door verschillende foldertjes te bekijken en te lezen.
Doe- en vakantieboeken
De winkels liggen er vol mee vlak voordat de zomervakantie begint; dikke doe- en vakantieboeken vol met verhaaltjes, kleurplaten, puzzels en spelletjes. Deze zijn er in allerlei soorten en maten, de keuze kan afhankelijk zijn van de interesse van je kind maar ook de leeftijd.
Door je kind een vakantieboek te geven stimuleer je je kind op een speelse manier te blijven lezen maar ook op een andere manier zichzelf te blijven uitdagen.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Doe- en vakantieboeken voor kinderen
Spelletjes spelen
De vakantie is het perfecte moment om samen een spelletje te spelen. Plan bijvoorbeeld een spelletjesmiddag in, of iedere week een spelletjesavondje. Lekkere dingen op tafel en leuke spelletjes op tafel.
Naast spelletjes zoals Regenwormen of Yahtzee waarbij het duidelijk om rekenen gaat, leert je kind ook veel van een potje Monopoly waarbij er stiekem best veel gerekend moet worden.
Ook een spelletje zoals kwartet waarbij er kaartjes gelezen moeten worden laat je kind op een speelse manier oefenen met taal, net zoals Scrabble.
Squla of andere educatieve programma’s
Een hele zomervakantie blijven leren of zomerschool wordt niet geadviseerd, maar bijvoorbeeld 2 à 3 keer per week een kwartiertje oefenen met programma’s zoals Squla, Junior Einstein of andere educatieve apps en websites kan al heel veel profijt opleveren.
Veel van deze programma’s werken op basis van gamificatie waarbij op een speelse manier de stof wordt aangeboden en kinderen worden uitgedaagd om zoveel mogelijk opdrachten te maken om zo muntjes te verzamelen etc.
Blijven lezen
Er zijn verschillende manieren om je kind te blijven stimuleren om te lezen. Het handigste is als dit net zoals tanden poetsen een standaard dingetje wordt bijvoorbeeld voor het naar bed gaan.
Even een kwartiertje lezen. Dit kan alleen, maar ook hardop samen lezen is heel waardevol. Op school heeft de juf een klas van 30 kinderen om te begeleiden, dus wat individuele aandacht kan helemaal geen kwaad. Zo kun je ook afspreken dat je omstebeurten een regel leest.
Laat je kind ook gewoon boeken kiezen die hij of zij aanspreekt; als het leuk is om te lezen zal dit veel makkelijker gaan.
Youtubefilmpjes
Welk kind vindt het nu niet leuk om Youtubefilmpjes te kijken? Naast de standaard vlogs en filmpjes die je hier vindt zijn er ook educatieve filmpjes die de kinderen waarschijnlijk ook van school kennen.
Denk bijvoorbeeld aan de filmpjes van Meester Sander (hier) voor bewegend leren; deze zijn ook geschikt voor kleuters om bijvoorbeeld te oefenen met kleuren, of groep 4 met het oefenen van tafels. Ook StoryZoo (hier) biedt verschillende filmpjes aan die geschikt zijn voor peuters en kleuters.
Tot slot is Meester Bjorn (hier) ook een aanrader om te blijven oefenen met klokkijken, tafeljoggen en letters flitsen.
Dagboek of blog bijhouden
Geef je kind een dagboek om iedere dag een stukje in te schrijven, al is het maar volgens het ‘one line a day’-principe of maak een weblog aan (dit kan ook al gratis bij WordPress) om zo te blijven oefenen met taal en schrijven. Je kind oefent dan op een speelse manier met spelling en taal.
Maar is ook bezig met het verwerken van wat er die dag is gedaan. Zo’n overzicht is trouwens ook leuk voor de juf om na de vakantie te lezen wat het kind heeft gedaan tijdens de vakantie.
Educatieve spelletjes voor onderweg
Als je in de auto of het vliegtuig zit kun je ook bepaalde spelletjes doen; niet alleen handig om de kinderen te vermaken maar ook om bepaalde dingen te oefenen.
Dit kan al laagdrempelig door verkeersborden hardop te lezen en zo te oefenen met cijfers, of door ze mee te laten kijken naar bepaalde plaatsnamen waarbij ze snel moeten lezen.
Andere spelletjes zijn;
- Ik zie, ik zie wat jij niet ziet; en dan niet een bepaalde kleur noemen maar een letter uit het alfabet!
- Bingokaarten; er zijn diverse autobingokaarten die ideaal zijn voor onderweg. Van automerken, maar ook bijvoorbeeld met kentekens of een alfabetbingo.
- Nummerbordenspel: een alternatief op Yahtzee waarbij je met de letters van nummerborden die je voorbij ziet komen nieuwe woorden maakt of sommetjes oefent.
- Punten tellen. Vooraf maak je een scorekaart. Items die je vaak tegenkomt, krijgen een lage score (een zwarte auto, een rode auto), items die je maar weinig tegenkomt (of in ieder geval erg minder), geef je meer punten. Zo krijg je bijvoorbeeld zodra je begint te tellen, 10 punten voor iedere zwarte auto die je ziet, en 40 punten voor een paarse auto, 100 punten voor een auto met stippen! Dit spelletje kun je ook zeker spelen met automerken.
- Luisterverhalen. Luisteren stimuleert onder ander de verbeelding en het inlevingsvermogen en vergroot het taalbegrip en de liefde voor verhalen.
Zomerkamp
Meld je kind aan voor een zomerkamp; bijvoorbeeld via de sportvereniging, scouting of voor één van de zomerkampen die er worden georganiseerd in diverse thema’s.
Tijdens een zomerkamp is het fijn voor kinderen om een weekje of paar dagen even los van ouders door te brengen; daar worden ze een stuk zelfredzamer van dan als ze de hele tijd thuis zijn.
Daarnaast leren ze hier ook gewoon samen spelen, delen of verleggen ze hun eigen grenzen door bijvoorbeeld op te treden op een bonte avond.
Bij kampen zoals een robotkamp of een zeilkamp leert je kind een specifieke vaardigheid waarbij er ook theorie aan bod komt. Mijn eigen kinderen gaan altijd vol plezier naar Engels voor Bengels Summercamp waarbij ze de hele week in het Engels spelletjes spelen, knutselen en liedjes zingen en zo spelenderwijs oefenen met deze taal.
Naast de kampen met overnachting zijn dit dagkampen waarbij je je kind in de ochtend brengt en in de middag weer ophaalt zodat het gewoon thuis kan eten en slapen. Ideaal voor kinderen die het nog een beetje spannend vinden.
Educatieve uitjes
Naast thuis blijven kun je ook lekker op pad gaan en daar een hoop leren; en dat hoeft echt niet saai te zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een bezoek aan de dierentuin waar je je kind de informatiebordjes laat lezen of daar een speurtocht van maakt door vragen over te stellen.
Zelfs een bezoekje aan een pretpark kun je zien als educatief door te oefenen met lengtes; wie mag er wel / niet in een bepaalde attractie. Of hoe loop je naar een bepaalde attractie toe met behulp van een kaart.
Ook musea zijn natuurlijk het perfecte voorbeeld van uitjes die niet alleen leerzaam maar ook echt leuk kunnen zijn. Steeds meer musea in Nederland hebben speciale kindertentoonstellingen of combineren zien met doen.
Denk bijvoorbeeld aan musea zoals het Nemo Science Center in Amsterdam, Continium Discovery Center in Kerkrade, Kinderboekenmuseum in Den Haag. Of bezoek een historisch museum zoals Archeon of het Prehistorisch dorp waarbij je ook zelf kan ervaren hoe het is in een bepaalde tijdsperiode.
Ook leuke uitjes zijn de zogenaamde ontdekhoeken waarbij je kind allerlei proefjes of activiteiten kan doen zoals piepschuimvormpjes maken, bootjes laten drijven, hout bewerking, of iglo’s stapelen van suikerklontjes.
Zo heb je de ontdekhoek in Rotterdam en Lelystad, Naturij-Spelerij, Ontdekfabriek in Eindhoven en de Kinderwerkplaats in Den Haag.
Leren lezen
- Klanken leren
- Letters leren herkennen
- Leren lezen
- Spelling oefenen
- AVI-niveaus testen
- Letterfeest groep 3
- Begrijpend lezen oefenen
- Verschil technisch lezen & begrijpend lezen
- Leren lezen welke leeftijd
- Zomerdip voorkomen
- Zomerlezen/ vakantielezen
- Baby leren lezen?
- Leesbingo vakantie
- Dyslexie kind
- Woordenschat kind vergroten
- Thuis aan de slag met bewegend leren
Spelletjes
- Auto spelletjes
- Auto spelletjes achterbank
- Baby leren kruipen spelletjes
- Bad spelletjes
- Balspelletjes
- Ballonnen spelletjes
- Beeldschermvrije spelletjes & activiteiten
- Binnen spelletjes & activiteiten
- Buiten spelletjes
- Buiten spelletjes winter
- Buiten spelletjes zonder materiaal
- Bruiloft spelletjes & activiteiten
- Bos spelletjes
- Cadeau uitpakken spelletjes
- Camping spelletjes & activiteiten
- Carnaval spelletjes & activiteiten
- Challenges spelletjes & activiteiten
- Corona spelletjes
- Dieren spelletjes & activiteiten
- Drukke spelletjes & activiteiten
- Educatieve spelletjes & activiteiten
- Elastieken spelletjes
- Emotie spelletjes & oefeningen
- Energizers & 10 minuten spelletjes
- Estafette spelletjes
- Fijne motoriek spelletjes & activiteiten
- Geheugen trainen spelletjes
- Gezin spelletjes & activiteiten
- Grabbelton spelletjes & activiteiten
- Grappige spelletjes met vrienden
- Gym spelletjes
- Halloween spelletjes & activiteiten
- Herfst spelletjes buiten
- Hotel spelletjes & activiteiten
- IJs spelletjes binnen & buiten
- IJsbekers spelletjes
- Kamer opruimen spelletjes
- Kampvuur spelletjes
- Kennismaking spelletjes
- Kerst spelletjes & activiteiten
- Kleuren leren spelletjes
- Knikker spelletjes
- Koningsdag spelletjes & activiteiten
- Koningsspelen spelletjes
- Kring spelletjes & activiteiten
- Lente thema spelletjes & activiteiten
- Leren rekenen spelletjes
- Leren tellen spelletjes
- Letters leren spelletjes
- Licht & donker spelletjes
- Magnetische spelletjes
- Middeleeuwse spelletjes
- Minute to win it spelletjes
- Modder spelletjes
- Muzikale dans spelletjes
- Natuur spelletjes
- Olympische Spelen zomer spelletjes
- Olympische Winterspelen spelletjes
- Ontwikkelingsgerichte spelletjes & activiteiten
- Oud-Hollandse spelletjes
- Oud & Nieuw spelletjes & activiteiten
- Pasen spelletjes
- Peuters spelletjes & activiteiten
- Peuters & kleuters activiteiten binnen
- Regenachtige dag spelletjes & activiteiten
- Samen spelen spelletjes
- Schoolplein spelletjes
- Simon Says spelletjes
- Sinterklaas spelletjes
- Sneeuw spelletjes & activiteiten
- Sociale vaardigheden spelletjes
- Spelletjes voor aan tafel
- Staycation spelletjes & activiteiten
- Strand spelletjes
- Tafels oefenen spelletjes
- Teambuilding spelletjes
- Tikspelletjes
- Traditionele kinderspelletjes
- Trampoline spelletjes
- Tuin spelletjes & activiteiten
- Vakantie spelletjes & activiteiten
- Valentijn spelletjes & activiteiten
- Voetbal spelletjes
- Vormen leren spelletjes
- Vrijdagavond spelletjes & activiteiten
- Waterspelletjes
- Waterballonnen spelletjes
- WC-rollen spelletjes
- Winter thema spelletjes & activiteiten
- Wobbel spelletjes & oefeningen
- Woordspelletjes
- Zand spelletjes
- Zintuigen spelletjes
- Zomer thema spelletjes & activiteiten
- Zomer spelletjes buiten
- Zomervakantie educatieve spelletjes
- Zwembad spelletjes & activiteiten
- Zomervakantie spelletjes & activiteiten
- 25 Heerlijke vegetarische hapjes voor elke gelegenheid - 9 September 2024
- 7 Populaire straatspellen van vroeger en nu - 8 September 2024
- 25x Knutselen met eikeltjes voorbeelden & ideeën - 6 September 2024